Autor Wątek: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie  (Przeczytany 49637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 13, 2015, 21:49:48 »
Moim zdaniem jeśli masz podłączony jeden Master to tylko do J1, jeśli dwa to do J1 oraz J2 itd. Druga sprawa to deklaracja w pliku konfiguracyjnym contralador oraz iocard pod pozycją Number of connected master cards jest deklaracji liczby master NCards= . Jeśli jedna to 1 jeśli dwie płyty master to 2 itd. Konfiguracja sioc w tym teście nie ma znaczenia, ale tam też później trzeba zadeklarować liczbę kart master np. u mnie jest MASTER=0,4,1,0
Z tego co pamiętam z dyskusji na forum OC to musi być zachowana kolejność wkładania kart master, nie można np. mając jedną kartę włożyć ją do J2 a J1 zostawić nie podłączoną.
Jak będziecie realizować wskaźniki na serwach to trzeba dać przekładnię aby pokryć zakres 0-360. Widzę postęp to napawa optymizmem.

« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 15, 2015, 19:32:02 »
Złożyłem 2 master card, po podpięciu pod j2 faktycznie controlador zachowuje się normalnie aczkolwiek nie widzi 2 master card'a ale myślę, że trzeba to ustawić w SIOC.ini
Skleiłem też 1 skrypt to przycisku który wygląda tak:

Var 0001, Link KEYS

Var 0002, Link IOCARD_SW, Input 13, Type I
{
  IF V0002 = 1
  {
    V0001 = 48   
  }
  ELSE
  {
    V0001 = 0   
  }
}

W pliku sioc.ini pod pozycjami:
#0=
#48=\3t\4

Wg bsm.key jest to przycisk z panelu Test.
I teraz się pojawia problem. Wchodząc w ustawienia BMS wciskam przycisk i ładnie przeskakuje do linijki ext light test, ale po odpaleniu lotu wciskam przycisk i głucha cisza  :cry: :cry: :cry: skrót wciskany z klawiatury ctrl + t faktycznie włącza test lampek ale wciśnięcie przycisku nie powoduje podczas lotu zupełnie nic :(
Dla pewności włączyłem też FAST ale nic nie pomogło. Później ponowie próby, tym razem spróbuję pobawić się diodą  :)

« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 15, 2015, 20:29:13 »
To musi działać. W pliku sioc musi być dopisana nazwa skryptu. U mnie jest np. taki
CONFIG_FILE=.\OF-servo-LED-7segLED.ssi
Druga sprawa to u mnie jest od #1 do #200 u Ciebie od #0 do #199, nie pamiętam czy to ma jakieś znaczenie. Fast musi być odpalony. To tak na szybko.
Jeszcze jedna uwaga, kolejność odpalania programów: Sioc, Fast i na końcu BMS4.

« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 15, 2015, 22:05:02 »
No i d :-X ... wysypał się SIOC wywaliło błąd usunęło mi SIOC.ini i muszę od nowa konfigurować -_- już chyba 5 raz tak się mi zdarza

« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 15, 2015, 22:28:25 »
To jest ciekawe. Ja mam starą wersję SIOC z roku 2008 oraz WinXP, ale nowsze wersje nie powinny pogarszać. Trudno coś doradzić, ponieważ tak jak wspomniałem robiłem to w 2008 roku. Różnimy się także tym, że ja mam tylko jeden Master i dlatego łatwiej konfigurować. Jeśli podłączysz 2 Mastery to musisz zmienić deklarację w konfigu SIOC.
Jeśli chodzi o testowanie skryptów to rozpocznij od prostych tak jak w Twoim przykładzie. Dla przycisków faktycznie nie potrzeba Fast. Można wstępnie sprawdzić przycisk czy jest podłączony do wejścia 13 w programie Controlador, wyświetli nr wejścia. Po odpaleniu BMS4 i wciśnięciu tego przycisku można sprawdzić czy to samo jest na panelu TEST na monitorze. Jeśli nie ma ruchu tego przycisku na ekranie a jest gdy wciskamy klawisze ctrl+t to jest coś źle.
Tak jak wspomniałem compilator sprawdzi czy skrypt jest poprawnie napisany, jeśli nie ma błędów po compilacji to wstawiamy ten skrypt CONFIG_FILE= ....... do pliku sioc i powinno działać.

« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 15, 2015, 22:37:52 »
Wcześniej ładnie działało, no i tak jak pisałem w opcjach sterowania w BMS wciśniecie przycisku  wskazywało na crtl+t, ale podczas lotu już nie działało. Jeszcze takie pytanie przy emulatorze klawiatury jest linijka
window =a.txt - Bloc de notas
Kojarzysz może do czego to służy ?

« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 15, 2015, 23:16:09 »
Niestety to chyba wina win 8... po włączeniu SIOC jako administrator nagle zaczęło poprawnie konfigurować zmienne ze sioc.ini
Zmieniłem w skrypcie na literę f, jak się okazuje emuluje on litere F co przez BMS odczytane jest jako shift+f    :|  Znów powtarza się sytuacja, że w menu setup BMS pięknie widzi wciśnięty przycisk, a w locie już cisza  :(

« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 15, 2015, 23:31:22 »
Sorry za post pod postem. Sprawdziłem działanie skryptu w Lock On'ie- litera przypisana pod przycisk działa jak należy. Problem leży po stronie BMS'a jeśli nie uda się mi tego rozwiązać podejmę próby z F:AF jeśli ruszy oprzemy się na nim.

« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 16, 2015, 08:02:26 »
Jest to dziwne, ponieważ duże litery SIOC traktuje jako znaki specjalne np. Z = DEL = #249, P = F12 = #239 itd. U mnie SIOC pracował poprawnie z AF, OF oraz BMS4 ale z WinXP, inne systemy operacyjne nie instalowałem.
Dla budowy kokpitu AF nie ma sensu instalować, tylko ma sens dla testów. Tylko BMS4 steruje MFD w 3d, AF tylko w 2d co traci sens dla fizycznego kokpitu.
Mój kokpit jest od roku w demontażu, ale może uda mi się fragment uruchomić to będę mógł coś podejrzeć. Jestem prawie pewny, że w AF będzie podobnie jak z BMS z tym skryptem. Jeśli tak to różnica między nami dotyczy wersji Windows lub wersji SIOC. Jak zrobisz próby z AF to prześlę mój skrypt do sprawdzenie innej funkcji w Falconie np. Laser On lub coś podobnego, to musi działać.

« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 16, 2015, 18:20:22 »
Postaram się może jutro uruchomić fragment mojego kokpitu tam gdzie jest OC. Będę mógł sprawdzić pewne sprawy. Ja mam u siebie wersję iocards_32 oraz iocards 34 upgrade i SIOC 3.5. Fast był tylko jeden. Trochę mnie dziwi czemu stosujecie Win8. Najlepszy dla BMS4 jest Win7, którego niestety nie mam. Zrób jeszcze prosty test z jakimś LED, ale z działającym BMS4, tutaj musi być FAST. Skrypt dla LED jest bardzo prosty, zobaczymy czy jest to jakiś konflikt.

« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 16, 2015, 22:16:18 »
Niestety póki co nie działa w ogóle nic z LED'ami :/
Skrypt do zaświecania diody na dźwigni podwozia:
// *****************************************************************************
// * Config_SIOC ver 4.5   -     By Manuel Velez    -    www.opencockpits.com
// *****************************************************************************
// * FileName : testgear.txt
// * Date : 2015-04-16

Var 0001, Link IOCP, Offset 0012

Var 0002, Link IOCARD_OUT, Output 13
{
  C0 = TESTBIT V0001 ,17
  IF C0   
  {
    V0002 = 1   
  }
  ELSE
  {
    V0002 = 0   
  }
}

Odpalenie IOCP i wysłanie 20 nic nie zaświeca, odpalenie SIOC->IOCP->FAST->FALCON i cisza (sioc.ini ustawiony na testgear.iss) :cry:
Testowałem BMS z SIOC na Win 7, niestety historia identyczna jak u mnie na win 8- w opcjach BMS widzi emulacje klawiatury, podczas lotu już nie :cry:  został mi test na F:AF  i Xp
Demotywujące :/

« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 16, 2015, 23:44:41 »
vito znalazłem na forum OC Twój skrypt , trochę go zmodyfikowałem i działa :)  Troszkę nie rozumiem tego, że ustawiłem sprawdzanie bitu 20 wg FASTmanual przy konfiguracji dla BMS i nie zaświeciło, dla konfiguracji F:AF zadziałało. Czy jest jakiś program odczytujący shared mem tak co by podglądać jaka wartość jest dokładnie dla danej diody? Po włączeniu dźwigni podwozia i sprawdzenia 20 bitu wyświetliło wartość 10tną ponad 800000 i były włączone dwa bity a nie tylko 20ty więc wg mnie należałoby nakładać jakieś dodatkowe warunki. Wiem, że wszystkie bity zapisane są w systemie hex w pliku flight data.h aczkolwiek nie zgadza mi się to z tym co wyświetlane jest w SIOC dla modelu F:AF ani BMS 
Var 0012
{
C0 = TESTBIT V0012 ,20 // gear
IF C0
{
V0801 = 1
}
ELSE
{
V0801 = 0
}
}
Var 0801 Link IOCARD_OUT Output 11

« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 17, 2015, 16:00:08 »
Uruchomiłem fragment kokpitu z OC i sprawdziłem. Działa bardzo dobrze. Mam podejrzenie, że problem może być z adresowaniem wejść do Master. Jak to sprawdzić. Do określonego wejścia podłączamy np. przełącznik 2 pozycyjny. W dołączonym z mojego skryptu przykładzie są to wejścia nr 030 oraz 034. Drugi koniec przełącznika podłączamy do grupy, w tym przykładzie do gr. 4. Sprawdzamy w programie contralolader czy jest to prawda. Włączenie przełączników wyświetli 030 oraz 034, wyłączenie zgasi. Teraz piszemy skrypt tekstowy i go kompilujemy (ma swoją nazwę). Teraz dołączamy ten skrypt w sioc.ini. Oczywiście muszą być takie same przypisania klawiszy jak w pliku key, które możemy zobaczyć w setup BMS4. Trzeba je także dopisać w sioc.ini jako #   =....
Uruchamiamy SIOC następnie BMS4 i w misji treningowej np. Basic Handling obserwujemy działanie naszych przełączników albo w widoku panelu EXT. Lighting albo widoku zew. klawisz 9. Tutaj uwaga ja mam przypisania klawiszy dla panelu Ext. Lighting dla przełączników Master oraz Flash Stady. Jakie są przypisania sprawdzamy w setup BMS4. Wybrałem te ponieważ ładnie widać efekt działania w widoku zewnętrznym F16 (światła on off oraz pala na stałe lub błyskają).
Na dołączonym pliku są fragmenty skryptu dla tych zmiennych. Dołączyłem także gdzie należy zapisać nasz skrypt. Te w nawiasach kwadratowych to jest moja historia uruchamiania innych skryptów.
Na drugim obrazku jest widok odpalonego SIOC oraz dodatkowo otworzyłem skrypt tylko dla podglądu. Nie ma sensu uruchamiać skrypt z LED, ponieważ ten nie wymaga FAST i jest prosty.
Co do ShareMemHeaders to można to podebrać na stronie twórcy MFDE Lihgtning na Viperpits, ale to dla dociekliwych.

Var 1000, Link KEYS     // sent keys to PC
Var 1039, Link IOCARD_SW, Input 30, Type I     // Ext LightFlash-Stady
{
  IF V1039 = 1
  {
    V1000 = 41   
  }
  ELSE
  {
    V1000 = 42   
  }
}
Var 1041, Link IOCARD_SW, Input 34, Type I     // Ext LightMaster
{
  IF V1041 = 1
  {
    V1000 = 45   
  }
  ELSE
  {
    V1000 = 46   
  }
}
------------------------------------------
[CONFIG_FILE=.\FAST_AF_Display_ALL.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Servo-Nozzle.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Servo-RPM.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Servo-RPM-Nozzle.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Servo-RPM-Nozzle-oryg.ssi]
[CONFIG_FILE=.\nzop3-mod.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Nozzle-RPM-Test1.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Nozzle-RPM-Test1-old.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Nozzle-RPM-OF1.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Nozzle-RPM-OF2.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Nozzle-RPM-OF.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Nozzle-RPM-FTIT-OF.ssi]
[CONFIG_FILE=.\FuelFWP.ssi]
[CONFIG_FILE=.\FuelFWP-AFT.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Nozzle-RPM-FTIT-OilPress-OF.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Servo-RPM-Nozzle-AF.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Servo-RPM-Nozzle-OillPress-AF.ssi]
[CONFIG_FILE=.\Servo-RPM-Nozzle-OillPress-FTIT-AF.ssi]
[CONFIG_FILE=.\AF-servo-LED.ssi]
CONFIG_FILE=.\OF-servo-LED-7segLED.ssi

« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 17, 2015, 17:49:52 »
Ponieważ jesteśmy przy temacie przypisań klawiatury do tzw. callbacks to warto przeczytać dokument BMS-Dash 1, który jest na ścieżce  Falcon BMS 4.32 -> Docs -> Falcon BMS Manuals oraz w Datebase bms-2d-pit-callbacks. Standardowy plik key w setup BMS4 nie ma wszystkich przypisań, dlatego trzeba niektóre dopisać. Jak to zrobić opisuje RedDog. Przydatny jest także program Foxy Falcon KeyFile Analyzer w którym można podglądać przypisania oraz callbacks.
Zmienne opisujące alarmy oraz wskaźniki są opisane w dokumencie Flight Data, który jest także na ścieżce docs, ale w innym miejscu w Other Documentation. FAST oraz SIOC z tego korzysta. Niestety pitbuilderzy muszą przez to przejść, ale później nie ma już problemów.

« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 17, 2015, 22:33:44 »
Wczoraj przetestowałem z diodami i działało- dioda od gear handle :)
Co do wysyłań na porty wyjść MC skrypt i działanie jest poprawne bo wciskanie przycisku w dokumencie tekstowym czy nawet opcjach BMS wskazuje przypisany przycisk klawiatury(u mnie było to f) problem pojawia się po uruchomieniu lotu tam już emulacja nie działa(W LOMAC'u przycisk działał jak należy). Postaram się jutro nagrać film z pulpitu jak to wygląda  :)
Co do dużych i małych liter. Każde przypisanie litery jest traktowane jako duża litera, aby wpisać małą literę należy dać przed literą < np #1=<f