Uzupełnienie mojego ostatniego post. Przejrzałem wątek
http://il2forum.pl/index.php/topic,15612.0.html w którym wszystko jest opisane. W 2013 roku próbowaliśmy zastąpić elektronikę Cougara projektem Damosa. Pretekstem do tego był uszkodzony Cougar Freeman 13. Projekt nie został zrealizowany, ale w wspomnianym wątku jest dużo informacji, które mogą pomóc.
Wracając po tym wstępie do twojego problemu to można to ująć w ten sposób.
Określić co jest uszkodzone. Mamy 3 możliwości uszkodzeń.
1) Uszkodzony częściowo kontroler komunikujący się z stick oraz uszkodzona elektronika w stick
2) Uszkodzony tylko kontroler stick ok
3) Uszkodzony tylko stick.
W przypadku 3) można naprawić uszkodzenie. Są tam 3 rejestry CD40218 CM oraz trochę elementów biernych. Płytka dwustronna.
W przypadku 2) można to zrealizować na innym sterowniku. Możliwości jest dużo.
W przypadku 1) można podobnie jak w 3) próbować naprawić uszkodzenie.
Można także w przypadku uszkodzenia stick pójść na całość i zaprojektować córkę realizującą stych I2C tak jak to zrobił Damos i zrobić samemu coś podobnego do DMKeys8, ale na mniejszą matrycę.
Jeśli nie masz możliwości podmiany stick z innym Cougarem to możesz sprawdzić czy jest ok metodą laborek studenckich. Masz opisany styk PS2, zasilanie plus sygnały. Robisz prosty licznik tak aby wygenerować sygnał wpisu do rejestrów. Sprawdź CD40218 CM czy ma wpis synchroniczny. Podłączasz oscyloskop synchronizując go np. sygnałem wpisu lub lepiej wolniejszym (można to łatwo wygenerować) i odczytujesz sygnały na wyjściu szeregowym z rejestru na którymś pin PS2, manipulując przyciskami w stick. Możesz nawet określić który bit jest przypisany do konkretnego elementu np. hat. Mam nadzieje, że nie zamieszałem, ale tak to się robi w praktyce.