Autor Wątek: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie  (Przeczytany 49890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie
« Odpowiedź #225 dnia: Października 29, 2015, 00:15:33 »
Na dziś koniec. Udało się zainstalować PPjoy wersja 0.8.4.6. niestety nie udało się uruchomić obsługi PPjoy za pomocą HSC. Próbował ktoś programować PPjoy'a w HSC ?

« Odpowiedź #226 dnia: Października 29, 2015, 19:37:00 »
Zmiana zdania, udało się! Zapomniałem dodać funkcji na końcu skryptu do uaktualniania osi. Dla przyszłych budowniczych:

}

variable $oc_sw_1000 { module = "OCInput"; id = "1000"; type = int; direct = in; }
    variable_changed $oc_sw_1000
    {

Log( "$oc_sw_1000 = " + ToString( $oc_sw_1000 ) );
PPJoyControl:SetAxisValue(1, 0, $oc_sw_1000);
PPJoyControl:UpdatePPJoy(1);

}

« Odpowiedź #227 dnia: Października 29, 2015, 20:41:03 »
Gratulacje.

« Odpowiedź #228 dnia: Października 29, 2015, 22:36:47 »
Dzisiaj i wczoraj dodatkowo pracowałem nad podświetleniami efekt do obejrzenia tutaj(z góry przepraszam za jakość zdjęć):
https://drive.google.com/folderview?id=0B0auDq9a7dEcNy1PVy12WlpiZVU&usp=sharing

A  tutaj film z pierwszego podłączenia LED'ów paneli:
https://drive.google.com/file/d/0B0auDq9a7dEcVzJsTUdXcmx4c0E/view?pli=1

« Odpowiedź #229 dnia: Października 29, 2015, 23:27:01 »
Wygląda bardzo dobrze i co najważniejsze działa :D
Gratulacje!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #230 dnia: Października 30, 2015, 07:57:43 »
Ogólnie całkiem fajne ale mam wrażenie, że led za mocno świeci. Zamiast subtelnego podświetlenia, w jednym miejscu widać duże skupienie światła. No chyba, że to wina aparatu. Druga rzecz troszkę źle docięte kwadraciki z napisami, bo bokami przebija światło. Trzecia sprawa sam materiał z nadrukami chyba jest za cienki, bo na filmie widać jakby światło przebijało przez czerń.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #231 dnia: Października 30, 2015, 08:35:29 »
Wiem jak trudno wykonać przycisk w którym jest napis oraz podświetlenie. Ja to robiłem metodą chałupniczą i to zabrało dużo czasu. Czy możesz coś więcej napisać jakie zastosowałeś przyciski, czy są to oryginalne z LED w środku. Czy na przycisk jest naklejona folia czy jakiś materiał, jak uzyskałeś kolory napisów. Te informacje mogą się przydać przyszłym pitbuilderom mam na myśli np Yossariana z forum, który też rozpoczął zabawę z kokpitem.

« Odpowiedź #232 dnia: Października 30, 2015, 14:43:11 »
Te przedstawione na zdjęciach są zakupione z demobilu i są to tylko kontrolki. Przyciski do paneli TWP i TWA będę robił tak jak poradził mi Lechtej- nawiercam otwór 1,5mm na środku przełącznika i tam wklejam kontrolkę. Oryginalnie zamiast LED były żarówki na 28V na co nie mogłem pozwolić więc zamontowałem diody 3mm, ich obudowa zewnętrzna ma około 4 więc idealnie pasują w otwory po żarówkach. Co do samych napisów. Są one drukowane na folii po 4 sztuki- 2 sztuki z kolorami, 2 sztuki bezbarwny napis, później wycięte i sklejone ze sobą(męczyłem się długo zanim poskładałem równo te 4 kwadraty). W rzeczywistości napisy świecą delikatnie a nie tak żywo jak na zdjęciu(robione telefonem). Faktycznie podświetlenie FAIL jest do poprawy, bo za mocno dociąłem :(. Dojdzie do tego jeszcze jedna modyfikacja, tak aby zakryć boki, jak tylko się uda przedstawie efekty i rozwiązanie problemu. :)

« Odpowiedź #233 dnia: Października 30, 2015, 15:53:26 »
Do robienia podpisów pod te ramki najlepszy byłby wzornik ale zrobienie wzornika dla tych kilku paneli jest nieopłacalne(chyba, że któryś z Was posiada laser i mógłby takie wzorniki na folii wyciąć wg plików cdr)

« Odpowiedź #234 dnia: Października 31, 2015, 01:20:00 »
Walka z poprawioną wersją podpisów na dziś zakończona, jutro do poprawki panel ECM. Zdjęcia znów nie oddają do końca efektu, ale jest znaczna poprawa. Ostatecznie posłuchałem rady dotyczącej wydruku na drukarce laserowej. Przeprowadziłem aktywację za pomocą acetonu, wyciąłem nożykiem do papieru każdy kwadracik, zrobiłem tym razem 5 warstw folii. Brzegi plexi zasłaniającej podpis pomalowałem na czarno.
https://drive.google.com/folderview?id=0B0auDq9a7dEcZG8wLWdCQ2tBQU0&usp=sharing

« Odpowiedź #235 dnia: Października 31, 2015, 08:13:21 »
Ładnie wygląda, ja moje napisy także robiłem na foli samoprzylepnej. Zauważyłem przyciski o których wspomniałeś. Ja także kiedyś kupiłem oryginalne dla potrzeb wojska, ale z nich musiałem zrezygnować, ponieważ te moje były bardzo długie może z 8 cm. Byłem ciekawy jak je zbudowano. Konstrukcja jest bardzo skomplikowana ale zauważyłem, że dla uzyskania kolorowych napisów  stosowali filtry z kolorowego pleksi. Początkowo też to robiłem, ale później przeszedłem na folię.

« Odpowiedź #236 dnia: Października 31, 2015, 19:06:37 »
Kto testował nowego BMS ?  :evil:

« Odpowiedź #237 dnia: Października 31, 2015, 23:49:21 »
Dzisiejszy wieczór zaowocował podkładkami na panelach Test, FLT Control i EPU.
Po tej całej pracy przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł na realizację takich podświetleń ale dopiero w poniedziałek będę mógł dowiedzieć się czy jest możliwość wykonania takich drobnych elementów.
Testowałem nowego BMS, co prawda na szybko ale jestem pod ogromnym wrażeniem. Powaliła mnie możliwość dostosowania awioniki do wybranego modelu F-16'go. Dodatkowo pojawiła się możliwość sterowania częstotliwością UHF(bardzo fajny dodatek). Z tego co czytałem w instrukcji zmieniły się tylko niektóre lightbit'y. Nie sprawdzałem jeszcze czy FAST współpracuje z 4.33. Na koniec grafika, zmiana na ogromny plus. Dodatkowo można wybrać platformę 32 lub 64 bit.

« Odpowiedź #238 dnia: Listopada 01, 2015, 10:06:23 »
Nie sprawdzałem jeszcze czy FAST współpracuje z 4.33.
Myślę, że FAST powinien działać. Są natomiast na forum pytania czy działa MFDE (która wersja) w 4.33. Może ktoś już to sprawdzał. Mój kokpit dopiero reaktywuję, dlatego nie mogę tego sprawdzić.

« Odpowiedź #239 dnia: Listopada 01, 2015, 14:45:04 »
Następne wnioski- programowanie panelu AUDIO 1, COMM 1 i 2 powinny działać również na osi analogowej niestety nie działają.