Autor Wątek: MiG-21bis pytania, problemy, dyskusje.  (Przeczytany 17713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: MiG-21bis pytania, problemy, dyskusje.
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 24, 2020, 16:02:04 »
Na drążku sterowym (pinky).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 24, 2020, 16:56:00 »
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
Zaglądałem tam ale po kliknięciu nie widać żadnej reakcji tego przycisku. Chyba jest dobrze schowany w osłonie. Może mając tracka można tam lepiej zajrzeć ale samą myszą i zoomem nie widać. A tak z innej beczki, nie wiesz czy SPS-141 działa już prawidłowo czy można go nadal podwiesić tylko dla ozdoby?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 24, 2020, 17:47:09 »
Przypisz sobie do jakiegoś klawisza, bo chyba przyciski na drążku nie są klikalne.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 24, 2020, 21:42:00 »
Przycisk na drążku sterowym. Z przodu na dole pod czerwoną klapką.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 24, 2020, 22:16:05 »
To nie jest ten pod czerwoną klapką. Ten pod klapką jest od uwolnienia broni np. rakiet czy też bomb. Ten o który pytam jest niżej ale nie widać jak się wciska mimo że inne przyciski na drążku są klikane i reagują

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 24, 2020, 22:57:49 »
U Czarta w prawdziwym ołówku na którym latał w realu, pewnie był pod czerwoną klapką...tutaj musisz przypisać sobie pod jakiś przycisk.

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 27, 2020, 19:12:48 »
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2020, 19:47:47 wysłana przez KosiMazaki »
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 24, 2021, 09:16:58 »
Cześć.
Mam pytanko dotyczące atakowania celów naziemnych KH-66 Grom. Jestem w trybie wiązki, próbuje zablokować cel i wiązka zamiast zostać na celu jak to jest na filmach instruktażowych nie jest lokowana na celu. Rakieta leci sobie gdzie chce. Czy coś zostało zmienione przy ostatnich modyfikacjach?
Możliwe że coś u mnie jest nie tak, ktoś ma pomysł?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 24, 2021, 10:27:28 »
Nie sprawdzałem, ale nie zdziwiłbym się gdyby coś popsuli albo zmienili od tego czasu.
Grom był dodany trochę na siłę i pewnie nie ma wysokiego priorytetu.

« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 24, 2021, 12:15:07 »
Cześć.
Mam pytanko dotyczące atakowania celów naziemnych KH-66 Grom. Jestem w trybie wiązki, próbuje zablokować cel i wiązka zamiast zostać na celu jak to jest na filmach instruktażowych nie jest lokowana na celu. Rakieta leci sobie gdzie chce. Czy coś zostało zmienione przy ostatnich modyfikacjach?
Możliwe że coś u mnie jest nie tak, ktoś ma pomysł?

Chyba BUG. Spróbuj wyłączyć w opcjach MiGa-21 realistyczne zachowanie ASP. Powinno tymczasowo pomóc w lockowaniu celów naziemnych.

« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 24, 2021, 14:57:23 »
Mam pytanko dotyczące atakowania celów naziemnych H-66 Grom. Jestem w trybie wiązki, próbuje zablokować cel i wiązka zamiast zostać na celu jak to jest na filmach instruktażowych nie jest lokowana na celu. Rakieta leci sobie gdzie chce. Czy coś zostało zmienione przy ostatnich modyfikacjach?
W filmach instruktażowych pocisk jest zablokowany na nieruchomym celu! A ty pewnie próbujesz zablokować cel ruchomy.
Chyba BUG. Spróbuj wyłączyć w opcjach MiGa-21 realistyczne zachowanie ASP. Powinno tymczasowo pomóc w lockowaniu celów naziemnych.
Podobno ten pocisk nigdy nie miał możliwości zablokowania się na celu(tu pewności nie mam). On był naprowadzany w położeniu "zablokowanej wiązki" ale nie na celu. Oznacza to że pilot stale musiał trzymać cel na celowniku.
Dla czego nie można było zablokować się na celu w przypadku H-66? Może radar RP-21 był za słaby aby to robić na poziomie morza lub lądu. Co prawda radar RP-21 potrafił zalockować samolocie w powietrzu i naprowadzić pociski RS-2US które były naprowadzane w "zablokowanej wiązce".
Jak chcesz strzelać do ruchomych celów to nie używaj lockowanie tylko stale trzymaj na celu gwiazdkę celownika aż do trafienia celu.

"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 24, 2021, 15:24:19 »
Tak jak na filmie instruktażowym próbowałem trafić w statek. Czy jest to cel ruchomy (raczej można powiedzieć że duży i powolny)? Przy pierwszej metodzie z utrzymywaniem wiązki na celu rakieta uderza przed celem. Przy drugiej metodzie z lockowaniem znacznik pipper jest nieruchomy i nie reaguje na locka.
Idę sprawdzić teraz sugestię Bartiego.

« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 24, 2021, 16:18:58 »
Tak jak na filmie instruktażowym próbowałem trafić w statek.
Wrzuć link do tego filmu.

« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 25, 2021, 14:09:54 »
Podobno ten pocisk nigdy nie miał możliwości zablokowania się na celu(tu pewności nie mam). On był naprowadzany w położeniu "zablokowanej wiązki" ale nie na celu.

Pociski naprowadzane w wiązce z definicji nie "blokują się na celu" - one nawet nie patrzą w tamtą stronę :). Ich czujniki skierowane są do tyłu i automatyka wypracowuje komendy sterowania w oparciu o wiązkę emitowaną przez radar nosiciela, a nie sygnał odbity od celu, jak w przypadku pocisków naprowadzanych półaktywnie. To jaki jest cel i w jaki sposób wiązka będzie na nim utrzymywana jest już problemem radaru nosiciela, a nie pocisku.

Dla czego nie można było zablokować się na celu w przypadku H-66?

Mówimy o dwóch bardzo różnych problemach. W jednym przypadku (powietrze-powietrze) chcemy śledzić cel wyrażnie wyróżniający się z tła (samolot na tle nieba). W drugim (powietrze ziemia) - żeby radar oświetlał wiązką wskazany (dowolny) punkt na ziemi, który nie wyróżnia się z tła.

Przypomnę jeszcze, że w rzeczywistości radar RP-22 jaki mamy w grze nie jest kompatybilny ani z Ch-66, ani z RS-2US - to fantazja twórców. Te pociski mogły być stosowane tylko na wcześniejszych wersjach MiG-21 wyposażonych w radary RP-21.

« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 25, 2021, 15:45:49 »
Przypomnę jeszcze, że w rzeczywistości radar RP-22 jaki mamy w grze nie jest kompatybilny ani z Ch-66, ani z RS-2US - to fantazja twórców. Te pociski mogły być stosowane tylko na wcześniejszych wersjach MiG-21 wyposażonych w radary RP-21.
Tak jak piszesz możliwość stosowania H-66 występowała na MiG-21 PFM, M, MF.  A RS-2US na MiG-21 PF, PFM, M, MF z celownikiem RP-21 oraz na Su-7 z celownikami RP-9_(znanego też pod nazwą CD-30T), będącego prawie identycznym z RP-21. Poprzednie wersje RS-2U mogły współpracować z celownikami radiolokacyjnymi Izumrud-2 oraz Izumrud-2B.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2021, 18:04:26 wysłana przez KosiMazaki »