Autor Wątek: Płatności przez PayPal  (Przeczytany 5557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Płatności przez PayPal
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 28, 2016, 09:10:10 »
W UK PayPala można podpiąć pod konto bankowe bez żadnych pośredników. Jest coś takiego jak Direct Debit i polega to na tym że zezwalasz PayPalowi, czy innej organizacji, na pobieranie środków z twojego konta bankowego. Jeśli dobrze pamiętam to podobnie płaciłem w Polsce rachunki za komórkę. Nie można tak samo zrobić z polskim PayPalem?
Ja nigdy jeszcze nie ładowałem swojego konta PP, a używam go już ponad 10 lat.

« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 28, 2016, 11:48:27 »
Niestety na zachodzie to dość powszechny sposób obsługi tego typu płatności. Polska akurat jest dość zaawansowanym krajem jeśli chodzi o systemy płatnicze i ich zabezpieczenia, często wyprzedzamy w tych dziedzinach kraje bardziej rozwinięte (gdzie te mechanizmy były wdrożone wcześniej w bardziej prymitywnej formie a teraz nie opłaca się ich zmieniać).

Nie wiem czy nie mieszasz prawa do obciążania twojego rachunku przez daną instytucję - nie wiem czy tak się to fachowo nazywa - czyli właśnie to, co opisał Shaitan. Dany dostawca sam pobiera środki z Twojego konta, w zakresie zgodnym z wyrażoną zgodą. Na tej zasadzie Spotify odciąga mi z PP co miesiąc abonament. Ale nigdzie nie podawałem danych dostępu do konta, poza samym numerem rachunku, bo chyba musiałbym upaść na głowę.

Dla mnie to jakiś chory pomysł. Co więcej z tego co piszą ludzie na podlinkowanych stronach, stanowi to również naruszenia warunków korzystania z usług wielu banków.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 28, 2016, 13:07:18 »
Mnie się raz, od ponad 20 lat, zdarzyło, że bank - a w zasadzie jakiś robot - chciał login i hasło do zweryfikowania zadeklarowanych wpływów z pensji, podczas procedury przyznania rat on-line. Było to kilka lat temu, potem się z tym już nie spotkałem. Osobiście uważam, że pomysł przekazywania loginu i hasła w celu permanentnego korzystania z mojego konta trąca nieco mroczną SF. W konsekwencji wyobrażam sobie płacenie za mnie moimi pieniędzmi za różne rachunki, a w przyszłości np. oceną mojej kondycji finansowej przed drzwiami restauracji czy sklepu i warunkowanie od tego, czy zostanę wpuszczony do środka czy nie, czy jeszcze gorzej: dynamiczne ustalanie ceny towaru na stronie internetowej po `analizie` na ile mnie tak naprawdę stać. Przecież już teraz strony towarzystw lotniczych analizują nasze zapytania o bilety i generują pod nas ceny. Tak więc jeśli będziemy zainteresowani np. biletem na już, to cena może nas zdziwić, choć ten sam bilet przy innej `taktyce` naszych zapytań, czy wyborów, może być znacznie tańszy.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 28, 2016, 13:27:14 »
Nie wiem czy nie mieszasz prawa do obciążania twojego rachunku przez daną instytucję - nie wiem czy tak się to fachowo nazywa - czyli właśnie to, co opisał Shaitan. Dany dostawca sam pobiera środki z Twojego konta, w zakresie zgodnym z wyrażoną zgodą. Na tej zasadzie Spotify odciąga mi z PP co miesiąc abonament. Ale nigdzie nie podawałem danych dostępu do konta, poza samym numerem rachunku, bo chyba musiałbym upaść na głowę.

Nie mieszam, to co Shaitan opisuje nazywa się po polsku poleceniem zapłaty, a to o czym Ty piszesz to funkcja paypala o nazwie "Recurring Payments".
Paypalowe Trustly nie jest jakimś pojedynczym wynalazkiem, na zachodzie faktycznie funkcjonują serwisy, którym podajesz kredki do konta bankowego żeby mogły wykonywać płatności w Twoim imieniu. Dla nas średniowiecze, ale takie są konsekwencje przestarzałych systemów bankowych (u nich, nie u nas).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 02, 2017, 21:47:24 »
Orientujecie się może jak wyglądają płatności międzynarodowe do rodziny/znajomych kiedy jedno z kont jest w PLN a drugie np. w EUR? Czy PP pobiera jakąś prowizję i kto jest nią obciążony?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 02, 2017, 22:05:36 »
Tak, jest prowizja (chyba od 2,5% do 4%), plus niezbyt korzystny kurs wymiany.

To kto płaci zależy chyba od tego w jakiej walucie wysyłasz - jeśli wysyłasz w obcej walucie to płacisz Ty, jeśli odbiorca musi dokonać konwersji to płaci on.
https://www.paypal.com/us/webapps/mpp/ua/useragreement-full#multiple-currencies

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 04, 2017, 00:15:21 »
Dzięki, zastanawiałem się czy jest jakaś znacząca różnica między "wyślij do znajomych" a "zapłać za usługi", ale chyba wyjdzie na to samo...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 04, 2017, 07:14:38 »
Jeśli robisz "zapłać za usługi" to dodatkowo odbiorca jest obciążony prowizją.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 19, 2017, 09:48:51 »
"Zauważyliśmy nietypowe działanie na Twoim koncie..." Konto zostało ograniczone, nie mogę właściwie nic zrobić, jedynym nietypowym działaniem była próba wypłaty moich środków z konta, które kilka dni wcześniej wpłaciłem planując pewien zakup. Rozmyśliłem się z płatności PayPal'em stwierdzając, że jednak zrobię przelew i proszę bardzo: "trwa weryfikacja danych" ponieważ musiałem wysłać skan prawa jazdy to jakaś farsa i bezprawne, bezpodstawne przetrzymywanie kasy. Proszę to Panowie wziąć pod rozwagę przy kontaktach z w/w instytucją, bo podobno Amber Gold też nie jest piramidą finansową jak twierdzi jej założyciel.
Szukając po necie dowiedziałem się że nie jest to jednorazowa akcja.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 19, 2017, 15:35:39 »
Weryfikują Twoje dane dla bezpieczeństwa transakcji. Jak dla mnie to plus.
https://www.paypal.com/pl/selfhelp/article/FAQ1253

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 19, 2017, 21:02:32 »
Weryfikują Twoje dane dla bezpieczeństwa transakcji. Jak dla mnie to plus.
https://www.paypal.com/pl/selfhelp/article/FAQ1253

A co może być niebezpiecznego w tym, że chcę wypłacić kasę na swoje własne konto - potwierdzone - z którego kilka dni temu dokonałem wpłaty tejże gotówki. Niebezpieczny jestem chyba ja ponieważ nie chcę skorzystać z ich usług i chcę wypłacić kasę. Żadnego plusa w tym nie ma, raczej minus jak stąd do Luksemburga.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 19, 2017, 21:03:45 »
Pitu pitu, but Manitou ;)
De facto politykę bardzo zaostrzyli, zwłaszcza w stosunku do nowych kont i osobiście bardziej odbieram ją jako kłody pod nogi, niż potencjalne "bezpieczeństwo".
Skan prawka, miejsca zamieszkania, a nawet i pełne dane firmy, stany magazynowe towarów (w tym faktury, a jakże) i potwierdzenia wysłania towarów...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 19, 2017, 21:07:29 »
Pewnie załapałeś się na jakiś przewrażliwiony algorytm. Ja miałem podobną sytuację ze zwykłą kartą kredytową. Kilka płatności bank odrzucił, ponieważ system `doszedł do wniosku`, że zachowuję się `nietypowo` i to szczególnie płacąc przez PP  :evil:. W rozmowie telefonicznej wytłumaczono mi, że na PP było sporo oszustw i dlatego tak to działa - więc może to banki na nich wymuszają taki rygor. Po kilku tygodniach algorytm nauczył się moich nowych `nawyków` i przestał się czepiać :-). Chyba jedna wolę to, niż przelew środków do Czakha Lakhi w Etiopii - co również się zdarzało Forumowiczom.