Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90490 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: Windows 10
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 06, 2015, 10:26:38 »
SR1 ma debiutować a ja jeszcze W10 nie dostałem ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 06, 2015, 10:59:35 »
W sumie nie ma co się dziwić. Teraz to norma. Wychodzi gra i zaraz patch. To samo z windą. Podobnie było z Win8 gdzie niebawem wydano Win.8.1. Chyba łatwiej tak naprawić błędy niż w nieskończoność łatać i przekładać premierę :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 06, 2015, 11:59:48 »
Wracając do moich problemów z aktualizacją, to pomogła mi aplikacja Microsoftu "Media creation tool". Poza tym, że można za jej pomocą ściągnąć .iso Windowsa, to można również dokonać aktualizacji bez używania Windows Update. Cała operacja przebiegła bez żadnych błędów, na dodatek zrobiłem ją siedząc w robocie przez TeamViewera.

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 06, 2015, 20:40:48 »
Panowie, jakie wam pokazuje zużycie CPU menedżer zadań w Win10? U mnie chyba coś jest nie tak, bo cały czas jest 100% (a nawet więcej ;) ). Procek 2500k. Przywrócenie fabrycznego taktowania nic nie dało. Mobo ASRock P67 Extreme 4.

http://oi60.tinypic.com/w2k07k.jpg

« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 07, 2015, 00:21:35 »
U mnie w normie. Płyta Asrock P67 Pro3 i procek i5 2500 podkręcony do 4.2GHz.

« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 07, 2015, 07:58:56 »
Zaktualizowałem BIOS i pomogło.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 07, 2015, 09:47:35 »
"Pracujemy nad tym" tyle widziałem wczoraj i wciąż widzę gdy klikam na "OK, kontynuujmy" w oknie "Uzyskaj Windows 10". :) No to pracujcie...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 07, 2015, 11:42:53 »
"Pracujemy nad tym" tyle widziałem wczoraj i wciąż widzę gdy klikam na "OK, kontynuujmy" w oknie "Uzyskaj Windows 10". :) No to pracujcie...

Tylko, że to będzie trwało nawet kilka tygodni... To jest oficjalne stanowisko Microsoftu. Proponuję skorzystać z narzędzia: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
Wystarczy zaznaczyć opcję aktualizuj bieżący system i błyskawicznie pobierze "10" (program ten ma wyższy priorytet u MS niż ichni system rezerwacji - powiadomimy cię jak będzie). Można wybrać między instalacją czystą, zachowaniem danych użytkownika lub zachowaniem danych i programów użytkownika.

Windowsa 10 pobierze błyskawicznie, zacznie instalować, potem pobierze jeszcze poprawki (podobno już kilkaset MB), samo poszuka sterowników, wyświetli się okno z wielką opcją "użyj ustawień ekspresowych" inaczej "wyrażam zgodę na to żeby firma Microsoft śledziła mój każdy ruch na komputerze i dobierała reklamy specjalnie dostosowane do mnie" - na szczęście w dole ekranu jest malutkim drukiem opcja bodajże "ustawienia zaawansowane" czy jakoś tak.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 07, 2015, 11:54:50 »
Hej, już samo poszło, za którymś tam kliknięciem. Piszę już z W10 ;).
Marcin Widomski

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 07, 2015, 14:39:42 »

BTW. Oprócz polityki prywatności, polityka w zakresie ustawień programów domyślnych również pozostawia nieco do życzenia. W skrócie - MS faworyzuje swoje programy, wymagając ręcznej zmiany aplikacji domyślnych.

http://www.dobreprogramy.pl/Windows-10-utrudnia-zmiane-aplikacji-domyslnych.-Mozilla-jest-zaniepokojona,News,64978.html

« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 07, 2015, 15:14:06 »
Ja nie widzę w tym żadnego problemu. Po kliknięciu np. na .pdf wyświetla się okno z pytaniem której aplikacji użyć i czy ma ona być domyślna na przyszłość. Podobnie było z linkiem http który miałem na pulpicie. Jak dla mnie jest to bardzo fair.

« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 07, 2015, 15:31:44 »
Hmmm... no to nie wiem. U mnie po zainstalowaniu i odpaleniu Firefoxa gdy padło zapytanie czy Mozilla ma być domyślną przeglądarką, po potwierdzeniu otworzyły się ustawienia i trzeba to było wybrać ręcznie. W plik z linkiem nie klikałem.

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 07, 2015, 15:55:03 »
No właśnie. Gdy trzeba zainstalować czytnik .pdf, którego Windows na wyposażeniu nie ma to i problemu nie ma. Gdy trzeba zainstalować Firefoxa to wyświetla się komunikat przejdź do ustawień i tam co... Microsoft Edge i nic więcej. Trzeba kliknąć przycisk "Microsoft Edge" żeby potem wybrać domyślną przeglądarkę z listy. Niby nic trudnego, ale dla 80 procent użytkowników Windows... No i Microsoft Edge w statystykach popularności strzela w niebo niczym V-2 w drodze na Londyn.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 07, 2015, 17:49:26 »
Myślę, że cała ta sprawa z telemetrią i przeglądarką jest niepotrzebnie rozdmuchana. Tak jakby się nagle ludzie obudzili, że żyją w świecie informacyjnym i nagle z ich komputerów wychodzą pewne informację. Otóż od dawna co większe korporacje dane wyciągają np. hApple, Twarzoksiążka, Dropbox czy Google, sami też owe dobrowolnie udostępniamy i nie ma co z tego powodu szarpać się. Jak ktoś ma paranoje to już jego problem i lepiej z domu niech nie wychodzi w obawie, że mu fotkę cykną.

Tak samo nie ma nic nadzwyczajnego w tej akcji z Edge. MS robi swój produkt, więc pewne rzeczy muszą się zresetować. Za swoje aplikacje bierze też odpowiedzialność. Jest to forma zawalczenia o bezpieczeństwo, bo jest cała rzesza ludzi którzy nie zdają sobie sprawy, że wiek przeglądarki ma wpływ na bezpieczeństwo danych i jakby nikt ich nie przymusił to by dalej siedzieli na IE6. Zwróćcie uwagę, że nikt się nie burzy, że trzeba sobie w podobny sposób przypisać np. odtwarzacz multimedialny (od czasów Win7) żeby nie używać WMP itd. Od biedy jest jeszcze Windows Server i Enterprise.

Poza tym jak ktoś ma problemy z owymi praktykami, zapisami licencji, etc. to nie musi nic aktualizować lub też nabyć kopię Windowsa bez WMP i Edge. A Mozilla za przeproszeniem niech się weźmie do roboty i zacznie coś sensownego robić, ze swoją przeglądarką, bo niedługo jedynym jej atutem będzie fakt obsługi pluginów :P.

Idąc za przykładem powinienem mieć pretensje, że po aktualizacji mi wszystkie hardlinki wyjechały mi z ustawień, zresetowały się wszystkie ścieżki katalogów systemowych i przez to mój dysk SSD został nadmiernie obciążony, więc stracił na żywotności. Niemniej nie burze się z tego powodu, bo zwyczajnie nie da się tego inaczej zrobić i nikt mnie do tego nie zmuszał. Przy okazji cała ta sytuacja przypomina hejt na kafelki w przypadku Win8.0, a z drugiej strony to świetna darmowa reklama dla MS.

Dużo ludzi także zapomina, że bez logowania online owszem pozbywa się dostępu do niektórych usług MS ale z drugiej strony nie ma obaw, że coś będzie nas gumować. A Cortana i tak w PL nie działa, więc jeden problem z głowy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 07, 2015, 21:23:01 »
Myślę, że cała ta sprawa z telemetrią i przeglądarką jest niepotrzebnie rozdmuchana. Tak jakby się nagle ludzie obudzili, że żyją w świecie informacyjnym i nagle z ich komputerów wychodzą pewne informację. Otóż od dawna co większe korporacje dane wyciągają np. hApple, Twarzoksiążka, Dropbox czy Google, sami też owe dobrowolnie udostępniamy i nie ma co z tego powodu szarpać się. Jak ktoś ma paranoje to już jego problem i lepiej z domu niech nie wychodzi w obawie, że mu fotkę cykną.

W domu też mogą cyknać bez pytania. Zresztą niektóre telewizory `smart` szajsunga wysyłają non stop przez net, to co wychwyci mikrofon. A tak na poważnie (choć to co napisałem powyżej, też jest poważane), cały problem ze szpiegowaniem, telemetrią etc. jest taki, że osoba, która tych danych dostarcza, czyli przeciętny zjadacz chleba na dowolnym urządzeniu firmy Jabol, Gugl czy M$ jest najzwyczajniej rolowany z kasy. Ja nie mam nic przeciwko temu, że będą znali lokalizację mojego urządzenia, czy też preferencje konsumenckie. Mam przeciwko to, że sprzedają to firmom trzecim, choć ja za to grosza nie dostaję. Innymi słowy zbiera się dane o konsumentach, na których trzepie się ciężką kasę, a ów konsument nic z tego nie ma, chociaż je dostarcza, czyli dostarcza towaru. To jest prawdziwy problem legislacyjny i źródło tak wielkiego `bogactwa` tych wszystkich korporacji. A wracając do fotki na ulicy, niech cykają, ale potem niech za to płacą, tak jak pajacom celebrytom :-)

Tako rzecze,
Zaratustra