Myślę, że cała ta sprawa z telemetrią i przeglądarką jest niepotrzebnie rozdmuchana. Tak jakby się nagle ludzie obudzili, że żyją w świecie informacyjnym i nagle z ich komputerów wychodzą pewne informację. Otóż od dawna co większe korporacje dane wyciągają np. hApple, Twarzoksiążka, Dropbox czy Google, sami też owe dobrowolnie udostępniamy i nie ma co z tego powodu szarpać się. Jak ktoś ma paranoje to już jego problem i lepiej z domu niech nie wychodzi w obawie, że mu fotkę cykną.
Tak samo nie ma nic nadzwyczajnego w tej akcji z Edge. MS robi swój produkt, więc pewne rzeczy muszą się zresetować. Za swoje aplikacje bierze też odpowiedzialność. Jest to forma zawalczenia o bezpieczeństwo, bo jest cała rzesza ludzi którzy nie zdają sobie sprawy, że wiek przeglądarki ma wpływ na bezpieczeństwo danych i jakby nikt ich nie przymusił to by dalej siedzieli na IE6. Zwróćcie uwagę, że nikt się nie burzy, że trzeba sobie w podobny sposób przypisać np. odtwarzacz multimedialny (od czasów Win7) żeby nie używać WMP itd. Od biedy jest jeszcze Windows Server i Enterprise.
Poza tym jak ktoś ma problemy z owymi praktykami, zapisami licencji, etc. to nie musi nic aktualizować lub też nabyć kopię Windowsa bez WMP i Edge. A Mozilla za przeproszeniem niech się weźmie do roboty i zacznie coś sensownego robić, ze swoją przeglądarką, bo niedługo jedynym jej atutem będzie fakt obsługi pluginów

.
Idąc za przykładem powinienem mieć pretensje, że po aktualizacji mi wszystkie hardlinki wyjechały mi z ustawień, zresetowały się wszystkie ścieżki katalogów systemowych i przez to mój dysk SSD został nadmiernie obciążony, więc stracił na żywotności. Niemniej nie burze się z tego powodu, bo zwyczajnie nie da się tego inaczej zrobić i nikt mnie do tego nie zmuszał. Przy okazji cała ta sytuacja przypomina hejt na kafelki w przypadku Win8.0, a z drugiej strony to świetna darmowa reklama dla MS.
Dużo ludzi także zapomina, że bez logowania online owszem pozbywa się dostępu do niektórych usług MS ale z drugiej strony nie ma obaw, że coś będzie nas gumować. A Cortana i tak w PL nie działa, więc jeden problem z głowy.