Cała ta nagonka na brak prywatności przypomina mi trochę sprawę sprzed kilku tygodni kiedy do sieci wpadł film z dronem do którego łepek zamontował "klamkę" i pokazał, że da się skutecznie użyć tej zabawki do zabijania. W sieci podniosła się wrzawa ale tak naprawdę gość nie odkrył nic nowego, bo od dawna o tym wiedziano. Był to trochę temat tabu żeby nie ułatwiać sprawy ludziom z niecnymi zamiarami. Skoro dron jest w stanie przenieść lustrzankę, ma GPS, żyroskop to dlaczego nie podwiesić mu bombki, paczki z narkotykami czy pistoletu?
Z telewizorami Samsunga (i nie tylko) ale ogólnie wszystkimi sprzętami z dopiskiem "SMART" też nie ma się co dziwić. Skoro chce się obsługiwać go mową i gestem to jak inaczej ma to funkcjonować jak nie nasłuchiwać non stop? Nie da się. Potem zdziwienie i oburzenie. Osobną sprawą jest to co on robi z tymi danymi ale niestety nie ma jak tego sprawdzić i na to już wpływu nie mamy. Od biedy można kupić klasyczny TV, telefon, lodówkę, piekarnik etc. lub nie podpinać go do internetu. Wiem, że to mówiłem ale powtóze raz jeszcze

. Podobne praktyki robiły Skype (jeszcze przed wykupieniem przez MS), Apple z Sirii, telefony na Androidzie, Xbox z Kinnectem czy Cortanna w Win10/WP10. Zresztą śledzenie użytkownika od dawna funkcjonuje w przeglądarkach internetowych czy też stronach internetowych, więc tym bardziej nie rozumiem tego zdziwienia. Zresztą przypomniałem sobie o takim linku, który dotyczy telefonów i wrzucam go w ramach ciekawostki:
https://www.youtube.com/watch?v=InzIUrYEY_g. Z innej beczki wczoraj wypłynęła informacja o możliwości wykradnięcia dowolnych danych przez Firefoxa, kilka dni temu odkryto StageFright w Androidzie i specjalnie się nikt nie przejął.
Podobnie jest z telemetrią w Win10, która poniekąd wcześniej występowała może pod nieco inną postacią jako lokalizacja i udostępnianie danych przy konfiguracji Win8.0/8.1. Nikt wtedy słowem się nie odezwał. Może dlatego, bo wszystkie te trolle były zajęte hejtowaniem nowego interfejsu, a kto wie może to była taka "szprytna" dywersja MS, żeby nikt nie zauważył?

. Zresztą jak komuś bardzo zależy na prywatności to kilka stron wcześniej dawałem link do zblokowania adresów MS w pliku hosts oraz kilku innych przydatnych trikach które można wykorzystać z nowym Windowsem. Tych informacji pewnie będzie przybywać, więc może warto się zainteresować.
Na chwilę obecną nic z tym zrobić za bardzo nie można. Mój foch specjalnie tej sytuacji nie zmieni. Tendencje są raczej zwyżkowe. Nic nie wskazuje aby smartfony smartv itd. miały lada dzień zniknąć z rynku, więc zapewne kolejny mój telefon także będzie tego typu co będzie się wiązało z akceptacją wszystkich jego wad i zalet. Czy ta sprawa z telemetrią wpłynie jakoś na świadomość? Patrząc na to co się dzieje obecnie nawet po dużych wtopach z wypłynięciem zdjęć z chmur to raczej śmiem wątpić.
Jak tak przebijam się przez wszelkie niusy o Win10, fora to dominuje tam hejt (bo to nawet nie krytyka) na wszystko. To na automatyczne aktualizacje, to na niby wymuszenie instalacji Edge, to na gumowanie w tle, na brak niektórych funkcji w stosunku do wersji Pro itd. Nikt nawet nie ma pojęcia co tak naprawdę tam ten Windows udostępnia, ja już nawet nie pamiętam kiedy mi jakaś poprawka WU coś popsuła tak abym to odczuł i kto przy zdrowych zmysłach wyłącza WU? Ale wszyscy jadą ostro powtarzając jeden za drugim. Coś na zasadzie jak MS to trzeba skrytykować

. Pomijam już fakt, że większość z nich właśnie siedzi już na nowym Windowsie

. Może za dobrze im działa. Jakby się krzaczył bardziej to by szukali rozwiązań i żonglowali by sterownikami

.
Oczywiście zgadzam się z tym co napisał Qrdl ale niestety nie uciekniemy od tego, więc nie ma sensu się spinać i szukać dziury w całym. Win10 jest od tygodnia dostępny, w drodze jest paczka poprawek, za jakiś czas większa paczka z nowymi funkcjami i do tego momentu jeszcze wiele może się zmienić. Na chwilę obecną z punktu widzenia domowego użytkownika mieszkającego w PL nie ma się czego obawiać. Następne dziecko MS będzie oparte na płatnej subskrypcji i już nikt niczego nie wyłączy

.