Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 10
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 08, 2015, 00:13:52 »
Joł,

Tak się przyglądam tej chuci na W10. A czytać to naumiali? Eula jest zaznajomiona?

Jakieś 5 miesięcy temu testowaliśmy to w "robocie". Byle Wiresharka zapuśćcie a stanie sie jasność.

BTW. Kosi jak zwykle dobrze prawi - Jabol, Ryjokniga czy w końcu G..gle pompuje co chce kiedy chce. Ważne jednak jest to, że można z tego zrezygnować :).

BTW2:  Tak, tak - Można powiedzieć :"ja nie mam nic do ukrycia" taka tylko wegetacja, no to wegetujmy...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 08, 2015, 01:50:06 »
Joł,

BTW. Kosi jak zwykle dobrze prawi - Jabol, Ryjokniga czy w końcu G..gle pompuje co chce kiedy chce. Ważne jednak jest to, że można z tego zrezygnować :).

Niestety, nie z wszystkiego można zrezygnować, bo się nikt nie pyta o zgodę, np. w PL jest całkiem legalna retencja metadanych. I co? Mogę sobie skoczyć i obtoczyć, jeśli mi się to nie podoba, tzn. mogę nie korzystać w ogóle  ze smartfonów i innych urządzeń tego typu  :evil:. Prawdę mówiąc Win 10 pod tym względem nie odkrywa Ameryki, może natomiast przyczynić się do zwiększenia ogólnej świadomości, co tak naprawdę interesuje korporacje, bo nie jest to na pewno - za przeproszeniem - wygląd mojego pindola, o co tak naprawdę boją się zwykle ludziska.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 08, 2015, 11:23:53 »
Cała ta nagonka na brak prywatności przypomina mi trochę sprawę sprzed kilku tygodni kiedy do sieci wpadł film z dronem do którego łepek zamontował "klamkę" i pokazał, że da się skutecznie użyć tej zabawki do zabijania. W sieci podniosła się wrzawa ale tak naprawdę gość nie odkrył nic nowego, bo od dawna o tym wiedziano. Był to trochę temat tabu żeby nie ułatwiać sprawy ludziom z niecnymi zamiarami. Skoro dron jest w stanie przenieść lustrzankę, ma GPS, żyroskop to dlaczego nie podwiesić mu bombki, paczki z narkotykami czy pistoletu?

Z telewizorami Samsunga (i nie tylko) ale ogólnie wszystkimi sprzętami z dopiskiem "SMART" też nie ma się co dziwić. Skoro chce się obsługiwać go mową i gestem to jak inaczej ma to funkcjonować jak nie nasłuchiwać non stop? Nie da się. Potem zdziwienie i oburzenie. Osobną sprawą jest to co on robi z tymi danymi ale niestety nie ma jak tego sprawdzić i na to już wpływu nie mamy. Od biedy można kupić klasyczny TV, telefon, lodówkę, piekarnik etc. lub nie podpinać go do internetu. Wiem, że to mówiłem ale powtóze raz jeszcze :). Podobne praktyki robiły Skype (jeszcze przed wykupieniem przez MS), Apple z Sirii, telefony na Androidzie, Xbox z Kinnectem czy Cortanna w Win10/WP10. Zresztą śledzenie użytkownika od dawna funkcjonuje w przeglądarkach internetowych czy też stronach internetowych, więc tym bardziej nie rozumiem tego zdziwienia. Zresztą przypomniałem sobie o takim linku, który dotyczy telefonów i wrzucam go w ramach ciekawostki: https://www.youtube.com/watch?v=InzIUrYEY_g. Z innej beczki wczoraj wypłynęła informacja o możliwości wykradnięcia dowolnych danych przez Firefoxa, kilka dni temu odkryto StageFright w Androidzie i specjalnie się nikt nie przejął.

Podobnie jest z telemetrią w Win10, która poniekąd wcześniej występowała może pod nieco inną postacią jako lokalizacja i udostępnianie danych przy konfiguracji Win8.0/8.1. Nikt wtedy słowem się nie odezwał. Może dlatego, bo wszystkie te trolle były zajęte hejtowaniem nowego interfejsu, a kto wie może to była taka "szprytna" dywersja MS, żeby nikt nie zauważył? :P. Zresztą jak komuś bardzo zależy na prywatności to kilka stron wcześniej dawałem link do zblokowania adresów MS w pliku hosts oraz kilku innych przydatnych trikach które można wykorzystać z nowym Windowsem. Tych informacji pewnie będzie przybywać, więc może warto się zainteresować.

Na chwilę obecną nic z tym zrobić za bardzo nie można. Mój foch specjalnie tej sytuacji nie zmieni. Tendencje są raczej zwyżkowe. Nic nie wskazuje aby smartfony smartv itd. miały lada dzień zniknąć z rynku, więc zapewne kolejny mój telefon także będzie tego typu co będzie się wiązało z akceptacją wszystkich jego wad i zalet. Czy ta sprawa z telemetrią wpłynie jakoś na świadomość? Patrząc na to co się dzieje obecnie nawet po dużych wtopach z wypłynięciem zdjęć z chmur to raczej śmiem wątpić.

Jak tak przebijam się przez wszelkie niusy o Win10, fora to dominuje tam hejt (bo to nawet nie krytyka) na wszystko. To na automatyczne aktualizacje, to na niby wymuszenie instalacji Edge, to na gumowanie w tle, na brak niektórych funkcji w stosunku do wersji Pro itd. Nikt nawet nie ma pojęcia co tak naprawdę tam ten Windows udostępnia, ja już nawet nie pamiętam kiedy mi jakaś poprawka WU coś popsuła tak abym to odczuł i kto przy zdrowych zmysłach wyłącza WU? Ale wszyscy jadą ostro powtarzając jeden za drugim. Coś na zasadzie jak MS to trzeba skrytykować :). Pomijam już fakt, że większość z nich właśnie siedzi już na nowym Windowsie :). Może za dobrze im działa. Jakby się krzaczył bardziej to by szukali rozwiązań i żonglowali by sterownikami :P.

Oczywiście zgadzam się z tym co napisał Qrdl ale niestety nie uciekniemy od tego, więc nie ma sensu się spinać i szukać dziury w całym. Win10 jest od tygodnia dostępny, w drodze jest paczka poprawek, za jakiś czas większa paczka z nowymi funkcjami i do tego momentu jeszcze wiele może się zmienić. Na chwilę obecną z punktu widzenia domowego użytkownika mieszkającego w PL nie ma się czego obawiać. Następne dziecko MS będzie oparte na płatnej subskrypcji i już nikt niczego nie wyłączy ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 09, 2015, 21:58:50 »
Tworzenie nośnika instalacyjnego dla Windows 10 - Poradnik.
http://www.purepc.pl/oprogramowanie/tworzenie_nosnika_instalacyjnego_dla_windows_10_poradnik

Jak zaktualizować Windows do Windows 10? Pokazujemy i wyjaśniamy, co i jak zrobić, by aktualizacja przebiegła bezboleśnie.
http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Jak.zaktualizowac.Windows.do.Windows.10.Pokazujemy.i.wyjasniamy.co.i.jak.zrobic.by.aktualizacja.przebiegla.bezbolesnie,1141
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2015, 09:57:26 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 25, 2015, 07:46:10 »

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 25, 2015, 09:14:20 »
Straszne, straszne normalnie ;).
Działa mi to Windows bez problemów żadnych. Normalnie nie wiem co zrobić ze sobą bo nawet mi się podoba ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #66 dnia: Września 02, 2015, 20:51:16 »
A ja kupiłem sobie nowy komputer stacjonarny wreszcie i nie mam żadnego systemu - jedynie jakiś 90 dniowy trial windows 8.1.
Obecnie korzystam z siódemki na laptopie ---> Jak tu zrobić i co kupić żeby mieć Windows 10 na nowym sprzęcie? Na lapku zostaje siódemka wiec tam nic nie updatuje. Muszę kupić  nowy system - no i musi być 100% legal bo to do firmy. Na allegro widzę to jakieś cuda na kiju się dzieją... Właśnie gadałem z panem.. na aukcji FV, naklejka, plomba i w ogóle, a przez telefon pytałem to: faktura z firmy zagranicznej, ściągane z Hiszpani, jakiś dziwny bełkot co do licencji (na nośnik osobno, na system osobno?) no i Pan owy ma zawieszoną działalność :D Dawno nie kupowałem systemu i nie jestem na bieżąco ;) macie sprawdzona metodę w rozsądnej cenie? No i czy winda 10 jest warta? (czasem się popyka w DCSa ;) tym bardziej, że warthog w drodze.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #67 dnia: Września 02, 2015, 22:19:40 »
Idź do sklepu, kup Windowsa 7 lub 8/8.1 w wersji OEM (około 400zł). Jeśli masz ochotę to kup BOX. Windows 10 w wersji pudełkowej jest dość drogi, więc taniej i lepiej wychodzi zrobić upgrade.

Absolutnie przestrzegam przed kupowaniem czegokolwiek z nazwą Windows poniżej ceny rynkowej. To może być podróbka, nielegal, pirat jak zwał tak zwał. Naklejkę na fakturze można sobie w duszę schować. No chyba, że ktoś kupił bezpośrednio od MS, bo tam były różne promocje i sam mam tak kupionego Win 8. Osobną sprawą są licencje edukacyjne etc.

Kupując Windowsa w wersji OEM dostajesz fakturę, naklejkę licencyjną która musi być naklejona na kompa i postanowienia licencyjne tzw. EULA. To świadczy o jego legalności, a nie jakieś tam czary mary.

« Odpowiedź #68 dnia: Września 02, 2015, 23:49:18 »
I tak zrobię - tu niestety nie mam taryfy ulgowej. A nie chciałbym się przekonać, że system jest jednak nielegalny jak już będzie za późno.

« Odpowiedź #69 dnia: Września 04, 2015, 08:14:41 »
Ciekawy artykuł z wykazem poprawek "szpiegujących" w nowych windach.

http://www.techworm.net/2015/08/new-windows-788-1-updates-spy-on-you-just-like-windows-10.html

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #70 dnia: Września 04, 2015, 09:24:16 »
Jedyny plus w przypadku poprzedniego Windowsa jest taki, że użytkownik możliwość odinstalowania tych poprawek lub całkowitego ich ukrycia. Moje zdanie na ten temat kilka razy pisałem już tutaj. W skrócie wszyscy nas już śledzą to dlaczego MS ma być gorszy? On tylko późno dołączył :P. Od tego nie uciekniemy... a szkoda.

« Odpowiedź #71 dnia: Września 05, 2015, 11:30:20 »
Moje zdanie na ten temat kilka razy pisałem już tutaj. W skrócie wszyscy nas już śledzą to dlaczego MS ma być gorszy? On tylko późno dołączył :P

No właśnie... jak ktoś ma smartfona to wie o co chodzi -> żeby korzystać z byle aplikacji trzeba wyrazić szereg zgód ;) póki co pieniądze mi jeszcze nie zginęły.
Podjąłem decyzję do do Windowsa - kupię sobie Windowsa 10 BOX - w sumie dopłacam w komputroniku 100zł a wolę boxa, zakładając iż to przyszłościowy zakup ;). Mam natomiast jeszcze jedno pytanie:

Jako że teraz mam jakiś trial Windowsa 8.1 (jakieś 82 dni jeszcze) to czy przy przejściu na windows 10 będę musiał wykonać "świeżą" instalację? Czy mogę po prostu aktualizować? Co wtedy stanie się z programami? Czy jak zainstaluje sobie DCSa i Corela na którym pracuje to po aktualizacji nie będzie problemu z tymi programami? Np wykrywanie plików skojarzonych z danym programem?
A może programy lepiej poinstalować na innej partycji a partycje systemową sforatować i dać świeżego windowsa 10 i poumieszczać ikonki? Wtedy podejrzewam, że skojarzenia plików do programów trzeba będzie samemu ogarnąć?

Przepraszam za laickie pytania - chcę postawić komputer raz a porządnie, a jeśli mam 80 dni triala to zakup bym opóźnił. Wszak 500zł to dość sporo, a może się trafi jakaś promocja przed świętami ? :evil:

Dzięki panowie za dotychczasowe odpowiedzi!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #72 dnia: Września 05, 2015, 15:23:55 »
Najlepiej postawić sobie świeżaka ale aktualizacja z Win 8.1 > 10 powinna też odbyć się bez większych problemów. Reszta programów powinna spokojnie działać włącznie z DCS.

Na dwóch kompach używam takie zaktualizowanej wersji Windows 10 i działa to dobrze.

« Odpowiedź #73 dnia: Września 05, 2015, 17:15:54 »
Obecnie mam zainstalowany system Win 8.1 na HDD. Kupiłem dysk SSD i się zastanawiam, czy mogę wykonać czystą instalację od razu na SSD? Chcę pominąć proces aktualizacji do Windows 10 systemu i wykonać czystą instalację.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #74 dnia: Września 05, 2015, 19:24:52 »
Możesz ale się nie aktywuje. Oczywiście mowa o darmowej przesiadce z Win 8.1 na Win 10. Innymi słowy najpierw czysta instalka 8.1 potem aktualizacja do dychy i po sprawdzeniu czy się aktywował dopiero formcik i instalka od zera dyszki.