Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Windows 10
« Odpowiedź #210 dnia: Stycznia 13, 2017, 19:28:43 »
U mnie jest ponad 120 kompów z czego nie wszystkie ale większość to Lenovo i raczej Win10. Nie licząc kilku drobnych problemów odpukać nic się z tym nie dzieje. Monitoring u mnie działa w zasadzie tylko dlatego na Win7, bo jest do niego dedykowany klient. To jest klucz do sukcesu. W większość przypadków przejście na nowe rozwiązania wymusza zmianę całej infrastruktury dlatego jak działa to się nie rusza. Stąd u mnie sporo rzeczy też działa na Win7 ale nie gadam głupot, że Win10 to syf. Inna sprawa, że MS zwolnił 15 tyś. ludzi tuż przed premierą tegoż windowsa. Insider niczego nie rozwiązuje. Poza tym firmy działają tak, że dopóki jest licencja na system to nikt jej nie zmienia, bo szkoda kasy. Z paroma decyzjami się nie zgadzam (np. WU, zabranie menu start etc.) ale to nie zmienia faktu, że używam Win10 od samego początku i nie uświadczyłem z nim problemów. Ten system, podobnie jak Win 8/8.1 i 7 pod względem stabilności i komfortu pracy działa naprawdę dobrze. Nie widzę w nim nic gorszego, a MS cały czas sukcesywnie poprawia (pewnie też i psuje) i dodaje nowe funkcje. Powiedziałbym, że nawet słucha głosu użytkowników, bo Menu Start wróciło, a lada moment wróci możliwość wyłączenia WU. Dyski SSD potrafiły same z siebie się zajeżdżać, potrafiły padać po zmianie firmware'u czy zarypał je Spotify. Zdarza się. To, że Note 7 wybuchał nie oznacza, że wszystko od Samsunga jest "be". Dużo zależy od polityki firmy i zasobności portfela. Inna sprawa, że w ankietach Steam na temat sprzętu Windows 7 jest w odwrocie. To też pokazuje pewne tendencje. Natomiast serwisy tzw. zewnętrze jeśli mają infrastrukturę opartą o Win7 to dopóki ona działa to jej używają. Stąd centrale telefoniczną czy kontrolę  obsługują z Win7. Dałbyś im Win10 to pracowali by tak samo. Zresztą popatrz ile bankowamtów działa/działało do dzisiaj na WinXP albo ile mechaników używa softu na XP, bo zwyczajnie im nie jest potrzebny zmiany. Natomiast jeszcze trochę i Win7 zostanie uznany za niebezpieczny tak samo jak XP i wszędzie gdzie będzie taka konieczność zostanie wymieniony np. w księgowości. Gadanie o wyższości Win7 nad Win10 przypomina mi dyskusję z przed xx lat (a nawet i teraz aktualną) gdzie niektórzy gardzili procesorami AMD, bo liczył się tylko Intel, a potem sami wsadzali do siebie. Zresztą to samo dotyczyło ATI i NV.

Na milenium nikt nie pracował, bo był NT i 2000 albo od biedy Win98SE. Vista to swoista rewolucja i ludzie nie czuli potrzeby przesiadki na coś tak zasobożernego skoro na XP wszystko im działało. Dziś już nikogo nie przeraża 100GB partycja systemowa i 8GB RAMu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #211 dnia: Stycznia 13, 2017, 19:33:59 »
Tak samo mogę powiedzieć, że jak ma się księgowej spieprzyć system z powodu aktualizacji. To lepiej siedzieć na sprawdzonym systemie. Podobnie jak i zarządzanie drzwiami, windami i p.poż, w nowoczesnych budynkach, czy też linie produkcyjne. Awaria lub ciągłe problemy z systemem to katastrofa. O bankowości już nie wspomnę. Jeden  komputer w biurze to nie jest jakiś problem, zwali się to będzie nowy, tylko modlić się by właściciel robił kopie bezpieczeństwa, gorzej jak ten komputer ma wpływ na wiele podmiotów.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2017, 19:41:27 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 13, 2017, 19:34:53 »
Aby nie zaczynać dyskusji o wyższości jednych świąt nad drugimi. Mam na 2 laptopach + 2 laptopy Dzieciaków wszędzie win 10 uaktualniany w dwóch przypadkach z win 7 i dwóch z win 8. Nie miałem żadnych problemów, ani z instalacją, ani żadnym z uaktualnień. O ile do win 8 można się przyczepić, win 7 rzeczywiście był niezły, to ja osobiście uważam, że win 10 jest świetny. Działa stabilnie i przede wszystkim to chyba najprzyjaźniejszy system MS (podkreślam dla mnie).
A`propos tak wychwalanych Maców, dla mnie (podkreślam znowu dla mnie) to przykład świetnego marketingu średniego produktu. Kilka lat temu zastanawiałem się czy nie kupić sobie laptopa maca, ale próba przekonania się do sprzętu i systemu zaowocowała wnioskami, że to strasznie nieergonomiczny sprzęt i jeśli mam tracić czas na zmianę nawyków i uczenie się czegoś od nowa, podczas gdy w środowisku windows robię co chcę i potrzebuję to nie ma to sensu. Nie mówiąc o cenach. Ja już wyrosłem z wieku gadżeciarstwa i świecące jabłuszko na obudowie, kompletnie na mnie nie działa, a konieczność za byle dodatek sprzętowy bulenia nawet kilka razy więcej, bo żadnego innego sprzętu poza oryginalnym nie podłączę, budzi nie tylko mój opór, ale wręcz niechęć.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #213 dnia: Stycznia 13, 2017, 19:40:39 »
Tak samo mogę powiedzieć, że jak ma się księgowej spieprzyć system z powodu aktualizacji. to lepiej siedzieć na sprawdzonym systemie. Podobnie jak i zarządzanie drzwiami, windami i p.poż, w nowoczesnych budynkach, czy tez linie produkcyjne. Awaria lub ciągłe problemy z systemem to katastrofa. O bankowości już nie wspomnę. Jeden  komputer w biurze to nie jest jakiś problem, zwali się to będzie nowy, tylko modlić się by właściciel robił kopie bezpieczeństwa, gorzej jak ten komputer ma wpływ na wiele podmiotów.

Poza tym jeszcze jedna sprawa. Przynajmniej u mnie. Nikt nie kupował dla zastosowań profesjonalnych Win10 Home tylko Pro, a tam nie było sytuacji, że coś się samo instalowało. Dlatego tym bardziej nie generalizuj. Analogiczne sytuacje były kiedyś wcześniej. Jak coś dobrze działało na Win 2000 czy NT to nikt nie zmieniał dopóki nie było takiej potrzeby. Wierz mi, że awaria nawet jednego kompa może przysporzyć tyle samo stresu co awaria 60%. Wszystko zależy jak bardzo kluczowy jest to komp nie zawsze kupno nowego załatwia sprawę.

Ps. Jest prośba - przed wysłaniem posta postaraj się sprawdzić odstępy i pisownie, bo ciężko się czyta.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 13, 2017, 19:59:10 »
Nie wychwalam Win7, jedynie miałem złe doświadczenia z Win10, co do Mac - hmmmm przereklamowana sprawa, to już nie te Mac-i co kiedyś. W lapkach baterie siadają jak muchy, najczęściej je rozdyma i cały lapek się rozpada he he he.
Co do tego że system jest niebezpieczny. Takie gadanie marketingowe, zwyczajnie zrobili coś nowego i czy to jest dobre czy nie, to wciskają wszystkim na siłę jak lecie. A z Win10 to już przeszło wszelkie oczekiwania, jak by mogli to po palcu do dupy... Zaś starsze systemy przestają być wspierane bez względu na to czy są dobre czy złe. 
Tak jak powiedziałem, Win10 jak na taką ilość testerów i wciskanie wszystkim go za darmo to ma nadzwyczaj dużo błędów. Ponoć nie ma być już kolejnego systemu, lecz tak jak w przypadku  Visty czy innych niedoróbek, nazwa często się źle kojarzy. Jak wprowadzą z powrotem wybór aktualizacji, tak jak to było w poprzednich systemach to zacznę się zastanawiać. Bo teraz to kotek w worku. Gorzej, że jak już doprowadza go do ładu i składu to wyjdzie nowy.

Ps. Przepraszam, jak się śpieszę, zwłaszcza na tableciku to takie dziwaki przegapiam, potem chce poprawić ale jest już za późno.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 13, 2017, 20:15:30 »
Kosi zrobił porządek, ale krótko wtrącę o Macu - nigdy nie kupił bym go do domu do zabawy. Ale jako grafik lepiej pracuje mi się na Macu na sofcie Adobe. To jest idealne połączenie szyte na miarę. Nie żeby były jakieś problemy z odpowiednikiem na PC, ale trudno to opisać... Zestaw Adobe + Mac działa jak szwajcarski zegarek. W rzeczywistości to niuans, a jednak wpływa na jakość wykonywanej pracy. Dziwne, ale prawie każdy grafik powie Wam to samo.

« Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 13, 2017, 20:35:45 »
Nie jestem grafikiem, wierzę więc na słowo :)
Dla mnie jednak ten sprzęt był nieergonomiczny. A reasumując dobrze że mamy wybór.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 13, 2017, 20:57:11 »
Może i gadanie ale jak jesteś częścią większej sieci albo współpracujesz z innymi instytucjami czy też agendami rządowymi to niestety ale nie masz wyboru. Musisz być na bieżąco i kropka. Jeżeli jakiś system traci wsparcie albo zostaje nazwanym z tego tytułu niebezpiecznym (jak WinXP) to za wiele nie podskoczysz.

A Mac'i to wciąż ulubione narzędzie grafików oraz fotografów. Nic nie wskazuje aby miało się to zmienić pomimo różnych innych czynników.

Win10 ma tyle samo błędów co każdy inny soft (w tym każdy od MS). Ma  być kolejny ale już na zasadach subskrypcji. MS nie udusi złotej kury zwłaszcza po porażce z telefonami i Surface. Vista zwłaszcza po wszystkich SP była całkiem znośnym systemem. Używałem jej dość długo. Podobnie było z Win8. Co do wyglądu to MetroUI było do bani ale soft trzeci pokroju Start8 czy Classic Shell załatwiał sprawę. A nawet można było go potraktować jako Menu Start pełnoekranowe i również był do życia. Działał bez zarzutu. Niestety dużo ludzi zapomina o tym.

Co do Windowsów staram się być obiektywny i nic więcej. Tego typu gadanie pod każdym artykułem o Win10 jest już na tyle męczące jak czytanie, o tym, że mam Linuxa i mama spokój. Klakierstwo w najczystszej postaci. Dokładnie to samo można było zaobserwować przy każdej innej zmianie systemu tyle, że od czasu Win8 ta skala urosła do rozmiarów plagi. Dlatego jestem na to uczulony i nie tylko ja.

Ps. Po to jest przycisk "podgląd" żeby sprawdzić ale ok, a na edycję jest 15 minut także po wysłaniu też możesz przeczytać i poprawić.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 13, 2017, 21:05:48 »
Matko, strach się bać... Kiedy wyjdzie kolejny system MS na subskrypcji to Dziesiątka magicznie otrzyma miano najlepszego Windowsa ever... :evil:

« Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 13, 2017, 21:20:02 »
  Raczej miano systemu niebezpiecznego he he he, patrząc na politykę MS.

Ps.
Tym razem pewnie to moje roztargnienie, może małe "podniecenie" tematem he he. Zazwyczaj staram się zwracać uwagę na to, bo zbytnio polonistą raczej nie jestem... Zawsze zdecydowanie lepiej zapamiętywałem treść niż przez co i jak było coś napisane. Dla mnie u to u itd. Dla jednych to norma, że pamiętają wyrazy zwrokowo. U mnie tak nie jest. Jak zastanawiam się nad pisownią to umyka mi wątek. Mimo to staram się jak mogę.  Za to mam inne zdolności.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 13, 2017, 21:42:43 »
"Niebezpiecznego"? Jakiś kolejny mit? Aaa! Nie! Już wiem - permanentna inwigilacja. I tak więcej sami wrzucamy do sieci na FB, Instagrama, wpisujemy hasła w Google, itd. Takie czasy...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 13, 2017, 22:04:08 »
Matko, strach się bać... Kiedy wyjdzie kolejny system MS na subskrypcji to Dziesiątka magicznie otrzyma miano najlepszego Windowsa ever... :evil:

Dokładnie tak będzie :D

Ps. Nie ma co się podniecać cudów nie wymagamy tutaj.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 15, 2017, 16:43:19 »
Panowie, UAC mam off (najniższe ustawienie), jestem administratorem, ale jednak są różnice w instalacji/uruchamianiu czegoś jako Administrator z PPM lub zwykłym kliknięciem.
Coś pod 10 trzeba jeszcze ustawić?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Poko

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 15, 2017, 17:13:12 »
Chodzi Tobie, że pojawia się jeszcze dodatkowa plansza z zapytaniem, kiedy klikasz PPM na aplikacji i wybierasz "uruchom jako administrator"? Tam w tym pojawiającym się oknie trzeba kliknąć "Pokaż więcej szczegółów" i wybrać opcję "Zdecyduj, kiedy są wyświetlane powiadomienia". Znowu pojawisz się w ustawieniach UAC Windowsa i pewnie okaże się, że suwak nie jest na samym dole. Jeszcze raz wybierz najniższe ustawienia i ostrzeżenie nie powinno się już pojawiać.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #224 dnia: Stycznia 15, 2017, 17:41:28 »
Chodzi Tobie, że pojawia się jeszcze dodatkowa plansza z zapytaniem, kiedy klikasz PPM na aplikacji i wybierasz "uruchom jako administrator"? Tam w tym pojawiającym się oknie trzeba kliknąć "Pokaż więcej szczegółów" i wybrać opcję "Zdecyduj, kiedy są wyświetlane powiadomienia". Znowu pojawisz się w ustawieniach UAC Windowsa i pewnie okaże się, że suwak nie jest na samym dole. Jeszcze raz wybierz najniższe ustawienia i ostrzeżenie nie powinno się już pojawiać.

Nie, nie pyta się, suwak jest na dole.

Bardzo to widać, przy dodatkach do FSX/P3D. Niektóre zainstalowały mi się niepoprawnie (a to światełko nie działało, a to coś), jak biorę uruchom jako admin (instaluj) nie ma błędów.

Na programach są też tarczki widoczne coś takiego widzę opisano tu: https://winclub.pl/topic/6986-pe%C5%82ne-prawa-admina-windows-10/ .

Suwał mam na dole jak się wejdzie w szczegóły ale tutaj jest "Włączony". Też tak macie jak jest UAC off?

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl