Autor Wątek: Zapowiedzi i patche  (Przeczytany 248237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zapowiedzi i patche
« Odpowiedź #810 dnia: Września 03, 2019, 09:02:02 »
https://forum.il2sturmovik.com/topic/37961-il-2-battle-of-finland/
Jakaś dziwna umowa jest między Finami i devsami, że nie można pokazać obecnego etapu prac.
Towarzysze radzieccy używali Hurriego w takich wersjach jak go dostawali (głównie mk.II). Później jak im się Merliny pokończyły to wstawiali Klimowy, ale to taki bardziej margines. No i ludzie radzieccy twierdzili, że bateria 8 lub 12 x 7,7 mm jest nieskuteczna i montowali w skrzydło 1 x 20 mm SZWAK i 1 x 12,7 mm BK.

« Odpowiedź #811 dnia: Września 03, 2019, 09:14:46 »
Przeczytałem wątek. Dzięki. Wygląda, że 2020 r. może coś zobaczymy, ale chyba_jednak prędzej 2021 r. Mimo wszystko zacna_inicjatywa.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: Września 03, 2019, 09:18:31 wysłana przez KosiMazaki »
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #812 dnia: Września 03, 2019, 10:27:46 »
Chyba niczym. Pytanie którą wersję robią? Anglicy wysłali Rosjanom IIB, IIC i IID. Tej pierwszej było najwięcej, ale miała najsłabsze uzbrojenie 12 x .303.

Domyślam się, że zrobią kilka poprzez menu modów/uzbrojenia.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #813 dnia: Września 03, 2019, 16:45:37 »
Oglądaliście do końca film Dev.Diary 229? Mustang jest! :)
https://youtu.be/13EsgPaRQpE?t=388

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #814 dnia: Września 03, 2019, 18:57:21 »
To nie żadna nowość.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #815 dnia: Września 03, 2019, 20:50:22 »
Jeśli te plotki to prawda to dla mnie bomba. Zawsze chciałem Hurkiem polatać. Czym się różni ruska wersja id oryginału? 

2x 12.7 mm i 2x 20 mm ShVAK.
Czyli przypomnij sobie co z foki albo mietka robi salwa z bylejaka, a potem pomnóż to razy dwa ...  :-P

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #816 dnia: Września 03, 2019, 21:02:47 »
Mam zdjęcie Hurricana z tym radzieckim uzbrojeniem, ale nie umiem go wrzucić do posta. Tak poza tym Ramm zobacz wersję mk.IIc. Tam są 4 x Hispano 20 mm z dłuższymi lufami jak w Tempeście, a skrzydło w Hurricanie jeśli wierzyć radzieckim wspomnieniom było grubsze jak w Pe-2. Stabilnie jest to i celnie. Nie tak jak w Spicie. A tu proszę coś do poczytania.
https://stormbirds.blog/2019/09/02/rumour-mill-for-il-2-collector-planes-reveals-three-possible-additions/

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #817 dnia: Września 04, 2019, 08:50:46 »
Mam zdjęcie Hurricana z tym radzieckim uzbrojeniem, ale nie umiem go wrzucić do posta. Tak poza tym Ramm zobacz wersję mk.IIc. Tam są 4 x Hispano 20 mm z dłuższymi lufami jak w Tempeście, a skrzydło w Hurricanie jeśli wierzyć radzieckim wspomnieniom było grubsze jak w Pe-2. Stabilnie jest to i celnie. Nie tak jak w Spicie.

Ja nie o tym ...
Rozumiem, że 4x20mm z Tepesta czy Hurka robiło sieczkę w mietka czy foki. Rozumiem również, że trafienie z bylejaka 1x12.7mm +  1x20mm potrafiło zrobić myśliwcowi spore kuku. Sporo niemieckich pilotów przekonało się o tym dosłownie na tyle dokładnie, że nigdy nie byli w stanie o tym opowiedzieć.
Ale dlaczego takiej sieczki nie robi 4x20mm foki lub 3x20 z mietkla z podami ? Dlaczego trafienie z z mietka w czystej konfiguracji (2x7,92  +1x20) nie robi na bylejaku lub łagu żadnego wrażenia ?
Nawet salwa z G14 (2x13 + 1x20) nie robi zbyt wiele. 
Wiem, że zarówno ShVAK i Hispano były lepszymi balistycznie działkami od MG 151/20, ale bez przesady ...
Najbardziej wku##ia to, ze podlecisz, trafisz, poleca z niego wiórki lub dymek, a on zawróci i cię zdejmie jedną serią.

Ramm.

« Odpowiedź #818 dnia: Września 04, 2019, 09:42:29 »
Jak zwykle trochę przesadzasz. :) Niemieckie uzbrojenie w BoX też jest skuteczne. No i to co wiele razy już napisano. Gra jest taka jaka jest, inna nie będzie, lepszej jak na razie nie ma.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #819 dnia: Września 04, 2019, 10:04:12 »
Mam podobne odczucia jak Ramm. Szybka misja Bf-109K (2x13, 1x30) vs Ła-5FN. Czysta pozycja, Ła się rozpada dopiero po chyba piątym trafieniu :).
Clostermann dawał takie zalecenia swoim pilotom latającym na Tempestach aby nigdy nie schodzili z prędkością poniżej 300 mph, bo jedno, nawet przypadkowe trafienie od najczęściej niedoświadczonego pilota z 30mm nie daje drugiej szansy.

« Odpowiedź #820 dnia: Września 04, 2019, 12:45:13 »
Lecąc Fw 190D-9 oddałem kilka poważnych krótkich serii w Spita IX. Dym, huk i trzask - Spit dalej leciał i kołował. Musimy to zaakceptować lub poczekać na "lepsze czasy". Z drugiej strony, bardziej lubię strzelać z niemieckich działek, bo "szwaki' i "pestki" mi nie podchodzą jakoś. Lecąc w Ła-5FN muszę naprawdę mocno walnąć, żeby Niemiec spadł. Nie mówię już o niestabilności Spita w strzelaniu, choć Hispano lubię bardziej od typowo radzieckich luf.

Tego Hurriego to chyba wymodliłem... ileż to postów na forum Il2 czy na ich stronie na FB napisałem z prośbą o Hurka.  :evil:

Jak dla mnie to brakuje typowo wolnych dwupłatowych turn'n'burnerów: CR.42 i I-153. Gdyby to było, byłbym wniebowzięty.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #821 dnia: Września 04, 2019, 13:04:49 »
Gra jest taka jaka jest, inna nie będzie, lepszej jak na razie nie ma.
Ja doskonale wiem jaka ta gra jest i kto napisał do niej FM i DM.
Nie zmienia to faktu, że jest przegięta na max'a jeśli chodzi o skuteczność uzbrojenia radzieckiej myśli technicznej.
Dobry przykład - porównajcie sobie co z atakującym myśliwcem robi strzelec z peszki, a co wam zrobi strzelec z A-20 ;-)

A przecież na początku tak nie było (mój post z 7 grudnia 2013):

Nareszcie ...
Tyle lat czekałem, aż da się to drewniane kur##two spuścić dwoma seriami kmów do gleby.

Ramm.

« Odpowiedź #822 dnia: Września 04, 2019, 20:51:31 »
porównajcie sobie co z atakującym myśliwcem robi strzelec z peszki, a co wam zrobi strzelec z A-20 ;-)

Strzelec z peszki to pikuś przy Hansie z Bf110.
https://youtu.be/uu_QyI_Wya0

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #823 dnia: Września 05, 2019, 00:02:01 »
Tia. Dla P-47 taka seryjka to jak ugryzienie komara powinno być, a się cały rozleciał. Zaczynam doceniać CloDa :)

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #824 dnia: Września 05, 2019, 09:53:57 »
Strzelec z peszki to pikuś przy Hansie z Bf110.
https://youtu.be/uu_QyI_Wya0

Niemożliwe, spiseg!

Przecież od zawsze wiadomo, że rosyjskie/amerykańskie/brytyjskie/polskie samoloty rozbierały się w powietrzu gdy tylko sylwetka Fw 190 czy Bf 109 zamajaczyła na horyzoncie. Dodam, że były to pierwsze w historii samoloty bezzałogowe bo piloci alianccy w obawie przed konfrontacją z experten strzelali sobie w łeb jeszcze na ziemi.