Może powiem to tak, najlepsza maszyna działa poprawnie jak się ją poprawnie zaprogramuje i uruchomi. Nie mówię tu o tym kto zasysa a kto ssie. Tylko o tym, że samoloty z FC są uproszczone, że zdecydowanie łatwiej się na nich lata. Nie mówię o doświadczeniu i wiedzy o prawach fizyki a właśnie nad tym, że pilot sima musi skupić uwagę na większej ilości spraw, bez znaczenia jakim to samolotem leci. A nad tym, że głupi błąd może spowodować zestrzelenie lub nie uzyskanie zestrzelenia. Uczepiłeś się A-10C, a ja mówię niekoniecznie o tym samolocie, to tylko przykłady bo akurat na takich my latamy. Też nie chcę być złośliwy, ale są tacy którym ta prostota całkowicie wystarczy i większego realizmu nie potrzebują i tacy którym trzeba czegoś więcej. Nie krytykuję takich ludzi, jedynie stwierdzam, że w simie mogą mieć więcej problemów a ich efektywność przynajmniej na początku bardzo by zmalała.
PS: Maverick lokuje cele naziemne a też je śledzi jeśli takowe się poruszają, po przekroczeniu pewnej prędkości przez cel gubi je. Podobnie do innych rakiet stara się wyprzedzić ruchy przeciwnika, co sam mi ostatnio tłumaczyłeś. Zawsze namierzam samolot jak stoi, jak już kołuje to namierzam go z AIM -9.
YoYo a czy wersja C nie przenosi Maverick-ów lub rakiet antyradarowych ?
Ogólna charakterystyka, modele C i D
pociski rakietowe powietrze-powietrze: AIM-9 Sidewinder, AIM-7 Sparrow, AIM-120 AMRAAM
pociski rakietowe do zwalczania stacji radarowych: AGM-88 HARM, AGM-45 Shrike, AGM-78 Standard ARM
pociski rakietowe powietrze-ziemia: AGM-65 Maverick, AGM-84 SLAM/SLAM-ER, AGM-154 Joint Stand-Off Weapon (JSOW)
bomby kierowane serii AGM-62 Walleye, Paveway II/III oraz Joint Direct Attack Munition (JDAM)
pociski rakietowe powietrze-woda AGM-84 Harpoon
Właśnie wersja E nie ma MAVERICK-ów, tak przynajmniej piszą
https://pl.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_F/A-18_Hornet .