Autor Wątek: Radom Air Show 2015  (Przeczytany 12638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Odp: Radom Air Show 2015
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 21, 2015, 13:43:43 »
Czy ma ktoś z was jakieś informacje dotyczące godzin występu poszczególnych maszyn i grup?

Dzisiaj nad Dęblinem latały w formacji Herculesy z C-295.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 21, 2015, 14:13:08 »
Jak na razie jest tylko dzisiejszy plan treningów: http://airshow.wp.mil.pl/artykuly/program/2015-08-20-piatkowy-plan-treningow/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 21, 2015, 14:17:42 »
Gdyby było coś nudnego zaraz po 12, pojechałbym następnym pociągiem. Dobrze, że przynajmniej oddzielili blok pokazów od bloku smutnych panów :)

Offline some1

• Global Moderator

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 22, 2015, 17:57:43 »
Ja w tym roku sobie darowałem, wystarczył "niewypał" w Poznaniu.
Piszcie, dawajcie fotki :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 22, 2015, 20:48:16 »
Kto nie był ten niech żałuje :P Tak powinny wyglądać pokazy a nie takie poznańskie pitu pitu.

O dziwo większość czasu organizatorzy szli zgodnie z programem, dopiero po południu zaczęły się robić małe zawirowania, ale póki byłem nic nie wypadło z programu. Pogoda też dopisała, cały dzień bardzo malownicze chmurki więc zdjęcia powinny wyjść całkiem ciekawe. Pod koniec trochę popadało ale nic strasznego.

Program pokazów był całkiem sensownie ułożony. Może jak ktoś był dziesiąty raz to "nic ciekawego", ale były i świetne zespoły akrobacyjne i głośni soliści, i trochę egzotyki.

Zdjęcie ode mnie jedno z telefonu, bo nie lubię ganiać z aparatem.

A, i pozdrowienia dla Cygana i małżonki :)

« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 22, 2015, 22:39:47 »
Some, wybierasz się jeszcze raz jutro? ogólnie jadę z siostrzeńcem i mam dwa miejsca wolne na pokładzie. Start z Warszawy o godzinie 9.00, jest ktoś chętny? jutro o 8 rano sprawdzę forum czy ktoś mi nie zostawił numeru telefonu i wylatuję :)
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 23, 2015, 06:20:28 »
Nie,  jeden dzień mi wystarczy,  ale dzięki za zaproszenie :)

« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 23, 2015, 10:22:14 »
Podobnie jak Some1 byłem na pokazach wczoraj i też jestem zadowolony. Na 100% nie ma czego żałować, impreza dobrze zorganizowana, program  całkiem sprawnie poprowadzony, bez opóźnień itd. Bywały lepsze edycje AirShow w Radomiu z ciekawszą statyką i programem w powietrzu. Dla mnie zabrakło w tym roku na niebie takich perełek jak Su-27, Solo Turk, Artura Kielaka w Sbach 300, C-27J Spartan czy  Holenderskich AH-64. Ale z drugiej strony mega pozytywnie zaskoczyli mnie Frecce Tricolori i Jordan Falcons. U tych ostatnich dość odważny program połączony z muzyką którą kojarzę tylko z budek z kebabem, przyprawiał momentami o ciary na plecach :D
Z grupowych pokazów nie można też  zapomnieć o naszych Iskrach które pokazały niesamowitą perfekcję pilotażu połączoną z zaręczynami na lotnisku :-)  No i oczywiście to na co większość z nas czeka najbardziej, czyli perfekcyjni soliści w F-16, Rafale, Eurofighter, MiG-21 i otwierający pokazy bezbłędny Adrian Rojek w smokerze. Całość pokazów świetnie dopełniona pracą komentatorów (Toyo i reszty ekipy).  Nie zabrakło niczego w zapleczu gastronomicznym czy sanitarnym, jedzenie i picie do wyboru i koloru, spora ilość toalet, umywalki polowe i ujęcia darmowej wody pitnej ( co prawda z gigantycznymi kolejkami). Pomyślano też o rozrywce dla najmłodszych, trampoliny, zjeżdżalnie itd.
Reasumując tegoroczny Air Show na pewno jest warty obecności, wiadomo że zawsze może być lepiej ale nie można narzekać, bo nigdzie w kraju tego nie zobaczymy. Ja mam do Radomia rzut beretem więc dla mnie to obowiązkowa impreza. W tym roku zabrałem że sobą małżonkę która nie kryła zadowolenia :-)
Jak ktoś jest jeszcze nie zdecydowany to niech pakuje cztery litery do auta i tnie ostrożnie na Sadków, dzisiaj będzie chyba trochę lepsza pogoda więc życzę udanych pokazów :-)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 23, 2015, 10:48:03 »
Za Solo Turkiem tak bardzo nie tęskniłem, bo i tak były 2 pokazy F-16 (Zeus i Belg) oba na poziomie a i maszyny fantazyjnie pomalowane. Dwa lata temu były 3 pokazy F-16 w jednym dniu i to już było trochę za dużo. Tak samo za Kielakiem, akrobacji "cywilnych" było sporo w bloku Aeroklubowym przed południem, a mały pojedynczy samolot na tak dużych pokazach niestety nie robi specjalnie wrażenia ze względu na odległość. Warto wspomnieć że w bloku aeroklubowym długi pokaz dał też Hetman na cywilnej TS-11.
Jordańczycy faktycznie zaskoczyli egzotyką, hiszpańskie C-101 latały ładnie i cicho, Tricolori rozwalili publikę, zwłaszcza dzięki komentatorom nadającym w trzech językach (jednocześnie). Włosi chyba latali trochę niżej niż ustawa przewiduje. ;) Bardzo ładny pokaz dali też Szwajcarzy, niby te same samoloty a jednak latają zupełnie inaczej niż Turcy, których niedawno widziałem w Poznaniu. Nie podejmuję się oceny kto lata lepiej, po prostu inaczej.
Końcówki pokazów nie widziałem więc się nie wypowiem.

« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 23, 2015, 11:29:21 »
Faktycznie Hetman w Iskrze z fundacji dał ładny pokaz, nawet byłem trochę zaskoczony bo zrobił o dziwo sporo hałasu jak na ten samolocik. Dwa lata temu tworzyli chyba razem z Kielakiem dwuosobową formację. Co do Artura i skuteczności jego latania na pokazach to chyba nie jest tak źle, on lata chyba trochę bliżej publiki (przynajmniej takie ma się wrażenie) i do tego mega agresywnie. Naprawdę robi to wrażenie, porównał bym to latanie właśnie do Solo Turk tylko na innej maszynie. Kielak był chyba w ten weekend na jakiś ważnych zawodach w ten weekend i dlatego zabrakło jego obecności.
Faktycznie trzy F-16 w powietrzu to by była przesada, ale chętnie zamienił bym wczorajszy pokaz Belgów na nieprzewidywalnego Turka :-D
Ja też wczoraj opóściłem lotnisko trochę wcześniej żeby uniknąć korków na drodze. W związku z tym mam pytanie do kogoś kto był do końca. Wyszło coś z tej planowanej Polsko-Greckiej formacji F-16, która miała być niespodzianką pokazów?

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 23, 2015, 14:21:22 »
Ja wychodziłem jak kończył pokaz W-3 i do tamtej pory, żadnej polsko-greckiej niespodzianki nie było.

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 23, 2015, 16:42:54 »
Przyłączam się do opinii @solo1 i @Freemana, ale faktycznie brakło chyba tylko AH-64, a i T-129 ATAK nic specjalnego nie pokazał.
Nikt nie wspominał o Baltic Bees - byli na Małopolskim Pikniku Lotniczym i jak na tę imprezę wyglądali świetnie, ale dopiero w Radomiu, nie mając takich ograniczeń jak w Krk mogli pokazać na co ich stać :)

PS. Zna ktoś tytuł utworu do pokazu jordańskiego (ostatnio słyszałem coś podobnego jak włamli mi się tureccy hakerzy na serwer WWW)? :D

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 23, 2015, 20:41:41 »
Jestem pozytywnie zaskoczony. Wszystkim. Od organizacji ruchu w mieście (autobusy spod PKP!) po organizację pokazów na miejscu (nikt nie spędził pokazów w kolejce do kibla). Bardzo krótkie przerwy między ciekawymi pokazami. Dużo by pisać. Same pozytywy. Poza zbyt głośnym spikerem Frecce Tricololri i kilkoma innymi - głośniejszymi niż para Su-22 i to sporo. Nie przesadzam. Błąd organizatora/operatora/czyjakmutam. Spiker FT wymiatał po polsku bardzo ładnie, polecam obejrzeć jakieś nagranie! :)

W porównaniu z RA 2015 pokazy w Dęblinie czy nawet pokazy RA 2003 to jakiś "puchar wójta" :)

Royal Jordanian Falcons:
Świetny moment, kiedy polski spiker zaczął swoje pitu pitu i nie miał zamiaru przeszkadzać, a z każdą sekundą coraz bardziej zagłuszał go podkład muzyczny zespołu. Mówili, że promują pokój i przyjaźń, ale jak dla mnie był to jordański marsz bojowy :D

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 23, 2015, 21:03:35 »
F-16:
Pokaz Belga był zdecydowanie lepszy. Nie dość, że Belg więcej pokazał na wysokich kątach natarcia i w ciasnych zakrętach, to jeszcze nie zapomniał wziąć z domu pedałów. Szybkie przeloty co minutę nie są dla mnie. Grekowi często wychodziły "szarpania". Nie wiem, czy to miało potęgować dynamikę, czy pilot po prostu "dużo zostawiał" dla fly-by-wire.

Na moje oko bardzo podobnie pod względem charakteru manewrów wyglądały pokazy właśnie belgijskiego F-16 i dwóch "nowych" - Eurofightera i Rafale C. Oczywiście w pozytywnym sensie.

I tak oceniam wszystkie występy. Analogicznie dla grup. Porównajcie sobie, jak "pływali" Frecce w obrębie formacji, a jak zachowawczo latali Szwajcarzy na F-5 np.