Autor Wątek: PZL P11 1,5m wersja elektryczna  (Przeczytany 41656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: PZL P11 1,5m wersja elektryczna
« Odpowiedź #195 dnia: Lipca 31, 2017, 07:50:38 »
Bardzo ładnie lata. Gratulacje!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #196 dnia: Lipca 31, 2017, 19:29:07 »
Też lubię nim latać, mimo że to takie zwykłe wożenie się po niebie :)

« Odpowiedź #197 dnia: Marca 10, 2018, 18:43:15 »
PZL-ka wisi na ścianie i czeka na nowy sezon (chyba już wkrótce), a ja czekam na nową wycinankę, tym razem PZL-ki o rozpiętości 2m. Autor ten sam co mniejszej (Marcin- Mask), co zapowiada udany model. Wersje spalinowe już wycięte i w trakcie budowy, ale jako że ja jak zwykle będę robił elektryka i postaram się znowu zrobić lekko, więc Marcin na moje usilne prośby wprowadza drobne zmiany do projektu, co wydłużyło nad nim pracę.
Ale że i tak mam co robić, gdyż kończę MX-a, więc aż tak bardzo mi się nie spieszy.
Postaram się tym razem poza dbaniem o niską wagę do lotu nieco urealnić model. Jeśli będą chętni do oglądania to mogę się znowu pokusić o relację, aczkolwiek w wielu miejscach projekt jest podobny, tylko większy.

« Odpowiedź #198 dnia: Lipca 29, 2018, 22:06:34 »
PZL nadal lata i cieszy.
Kilka fotek z dzisiejszego latania. Będzie i film, jak mi Junior zmontuje kompilację, gdyż niestety stara komórunia potrafiła nagrywać przy jasnym świetle (film który zamieściłem), natomiast kamera komórki flagowego modelu firmy na A kompletnie sobie nie radzi i co chwila traci ostrość, trzeba więc będzie z trzech filmów coś wymontować i zmontować.

« Odpowiedź #199 dnia: Lipca 30, 2018, 18:41:55 »
Młody wraca za tydzień, obiecał pomontować materiał.
Na razie zamieszczam jeden z nagranych wczoraj filmików, bez obróbki. Miłego oglądania:)
https://youtu.be/hX2WYaPqsus

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #200 dnia: Lipca 30, 2018, 19:43:03 »
Ładnie lata. Gratulacje! ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #201 dnia: Lipca 30, 2018, 20:02:21 »
Dziękuję :)
Nawet nie wiesz ile ten model daje mi frajdy, niby takie spokojne latanko, ale model ma coś w sobie.

« Odpowiedź #202 dnia: Sierpnia 15, 2018, 11:58:14 »
Stworzyłem taki oto króciutki filmik, a że nie mam doświadczenia w obróbce video, to proszę o wyrozumiałość :)

https://youtu.be/IQu5e0I4-iA

Przy okazji odkryłem świetny i na dodatek darmowy w wersji podstawowej program, czyli Da Vinci Resolve 15, naprawdę niezły kombajn do obróbki audio/video, a dodatkowo dość przyjazny.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #203 dnia: Sierpnia 17, 2018, 19:11:53 »
Fajne, podstaw dźwięki (inne), manewry na spokojnie i może krążyć jako latający oryginał do pełnoprawnego filmu :-).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #204 dnia: Sierpnia 17, 2018, 19:25:43 »
Dzięki :)
Rozumiem, że chodzi Ci o jakieś dźwięki eksploatacyjne, typu praca silnika?
Pewnie dałoby się to zgrać i obrobić.
To może jak jeszcze trochę materiału video powstanie i będę miał chwilkę to wtedy popróbuję z nowym filmikiem.

Mam nadzieję zrobić wersję 2m PZL-ki, wtedy postaram się nieco ją urealnić i może, podkreślam może wtedy będzie mogła coś udawać, a tę nieco uprościłem by była jak najlżejsza i dobrze latała i tym samym dawała wiele radości.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #205 dnia: Sierpnia 18, 2018, 08:22:15 »
A no i przydalby sie pilot, ale ten w kabinie. Wsadz jakiegos Kena w odpowiednim wdzianku ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #206 dnia: Sierpnia 18, 2018, 18:23:45 »
Obiecuję w większej będzie i pilot, a tutaj..
Może zimą coś wystrugam z jakiejś masy plastycznej, albo poćwiczę rzeźbienie w balsie :) (ma być lekko !)

« Odpowiedź #207 dnia: Stycznia 24, 2019, 16:12:49 »
Od około tygodnia stałem się szczęśliwym posiadaczem wycinanki nowej, większej PZL-ki, tym razem o rozpiętości 2m.
Autorzy projektu Ci sami, poza paroma szczegółami model stanowi powiększoną wersje mniejszej siostry, co dobrze rokuje a`propos możliwości lotnych, zwłaszcza iż jedna PZL-ka tej wielkości została już z tych puzelków zbudowana i ładnie lata.
Ja oczywiście będę budował wersję elektryczną, nieznacznie zmodyfikowaną.
A te modyfikacje polegają na dodaniu do konstrukcji domku silnika, powiększeniu półeczki bateryjnej i wyażurowaniu tychże wraz z pierwszą wręgą, która w wersji spalinowej jest pełna.
Dodatkowo zamówiłem element waloryzujący, czyli wydrukowane na drukarce 3d cylindry silnika - piękny wydruk i fajnie wyglądają.
Założenia budowy są następujące:
priorytetem jak zwykle jest uzyskanie dobrych własności lotnych, więc cegłolota nie będę budował ;) ,
ale ponieważ model większy, więc postaram się go trochę zwaloryzować.
Co do malowania, decyzja jeszcze nie zapadła, ale jeśli ktoś ma jakieś oryginalne przykłady malowań to bardzo proszę o podzielenie się schematami, numerami, godłami, kto wie może coś wybiorę.
Nie ukrywam, ze nadal bardzo podoba mi się "kogucie malowanie" Leopolda Pamuły, aczkolwiek gwoli ścisłości, jego samolot był tak pomalowany jedynie przez kilka dni w 1936 roku i była to PZL-ka, ale P7, a nie P11 :)
Liczę na pomysły i kreatywność Członków Forum, może uda się upamiętnić jakiś fajny konkretny samolot i jakiegoś pilota.

Tak jeszcze na marginesie, druk 3d w modelarstwie jest coraz bardziej dostępny i coraz powszechniej wykorzystywany.
A oto przykład, właśnie PZL-ka wydrukowana na drukarce 3d, wygląda fajnie i lata całkiem przyjemnie (model rozpiętości 1,1m):

https://3dlabprint.com/shop/pzl-p-11c/

Odp: PZL P11 1,5m wersja elektryczna od strony 14 wersja 2m
« Odpowiedź #208 dnia: Maja 01, 2020, 15:49:08 »
Trochę już tę większą wycinankę posiadam (2m) i jakoś nie mogłem się zabrać za budowę. Poprzedni sezon miałem makabrycznie słaby jeśli chodzi o latanie, a brak latania zawsze się u mnie przekłada na brak zapału do budowania.
Na szczęście ten stan minął i od kilku dni zabrałem się za budowę. Na razie wycinam części.
Konstrukcja modelu przypomina trochę mniejszą wersję, więc nie będę zanudzał szczegółową relacją, ale od czasu do czasu zamieszczę sprawozdanie z postępu prac i mam nadzieję, że znowu będę mógł się pochwalić pięknie latającym egzemplarzem.
Jak zwykle u mnie założenie jest, by model był lekki, napęd będzie stanowił silnik elektryczny, ale tym razem postaram się nieco bardzie model zwaloryzować, oczywiście o ile nie będzie to kolidowało z nadmiernym przyrostem wagi ;)
Przy okazji, mam prośbę do Szanownych Kolegów, jeśli ktoś posiada jakieś oryginalne schematy malowania z danymi pilotów latających tak oryginalnie ubarwionymi maszynami, to będę niezwykle wdzięczny za wszelkie informacje. W poprzednim modelu przypomniałem niezwykle barwnego pilota - Leopolda Pamułę i jego okolicznościową "kogucią" PZL-kę, w większym modelu też bym chętnie upamiętnił postać jakiegoś zasłużonego i barwnego pilota i jego oryginalną maszynę.
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2020, 15:59:51 wysłana przez Addi »

« Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 13, 2020, 08:35:24 »
PZL-ka powoli powstaje :)
Coś mam problem z zamieszczaniem fotek, może następnym razem coś zamieszczę.