Autor Wątek: Kącik motocyklowy  (Przeczytany 5437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
Kącik motocyklowy
« dnia: Października 25, 2015, 22:26:35 »
Refleksu można pozazdrościć: https://www.youtube.com/watch?v=yMei1P7MAOE

Odp: Kącik motocyklowy
« Odpowiedź #1 dnia: Października 26, 2015, 18:49:46 »
Refleksu można pozazdrościć: https://www.youtube.com/watch?v=yMei1P7MAOE
Nie wiem czy próbował się uchylić przed ptakiem czy celowo uderzył z bańki, w drugim przypadku
okazałby się zwykłym burakiem nikim więcej.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Października 26, 2015, 18:53:24 »
Moim zdaniem po prostu próbował uniknąć zderzenia, a przynajmniej walnięcia w niego szybką kasku, co mogłoby doprowadzić do jej uszkodzenia.. i po wyścigu. Nie mówiąc już o tym, że przy tej prędkości walnięcie wyprostowaną głową w ptaka mogłoby mu główkę w tył "lekko" wygiąć i uszkodzić kręgosłup/rdzeń..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #3 dnia: Października 26, 2015, 19:12:55 »
(...)przy tej prędkości walnięcie wyprostowaną głową w ptaka mogłoby mu główkę w tył "lekko" wygiąć i uszkodzić kręgosłup/rdzeń..

Nie mogło by. Po to mają "garba" na plecach.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #4 dnia: Października 26, 2015, 19:54:07 »

Nie wiem czy próbował się uchylić przed ptakiem czy celowo uderzył z bańki, w drugim przypadku
okazałby się zwykłym burakiem nikim więcej.
Jak się dobrze wpatrzysz, to zauważysz, że mewa dostała owiewką.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #5 dnia: Października 26, 2015, 23:37:58 »
Czy sądzisz, że w takiej sytuacji i przy takiej prędkości mógł pomyśleć jeszcze aby celowo próbować walnąć mewę z dyńki? :D raczej abstrakcyjna hipoteza. Wpadła na niego, nie miała szans.

« Odpowiedź #6 dnia: Października 27, 2015, 00:38:31 »
Czy sądzisz, że w takiej sytuacji i przy takiej prędkości mógł pomyśleć jeszcze aby celowo próbować walnąć mewę z dyńki? :D raczej abstrakcyjna hipoteza. Wpadła na niego, nie miała szans.
Jak napisałem nie wiem. Przychylam się do pierwszej tezy że raczej chciał się obniżyć głowę aby ptak przeleciał
nad nim a wyszło na filmie jakby mu z bańki uderzył celowo (bo nie był aż tak szybki aby się uchylić), jest to
wersja najbardziej prawdopodobna bo przy takich prędkościach uderzenie w cokolwiek nie należy ani do przyjemności
ani nie jest bezpieczne.
Ale gdyby jednak celowo uderzył z bańki to podtrzymuje to co napisałem kilka postów wyżej w drugiej tezie.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #7 dnia: Października 27, 2015, 06:24:00 »
Pytanie : cz ktoś z Was jeździ motocyklem ? Po odpowiedziach sądzę, że nie. Widziałem skutki zdarzenie ptaka z motocyklem na własne oczy. Jeśli, ktoś sądzi, że motocyklista z własnej nie przymuszonej woli chce pociągnąć z główki ptakowi to jest w błędzie. Motocyklista zderzając się z dużymi owadami  to odczuwa, czasami są nawet siniaki po takim spotkaniu.
P.S. Garb na plecach nie ma za zadanie ograniczenia ruchu głowy do tyłu. Ma na celu jedynie poprawę aerodynamiki przy większych prędkościach. Jak się przypatrzycie to jest po prostu zbyt nisko, aby usztywniać/zabezpieczać głowę.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #8 dnia: Października 27, 2015, 07:33:18 »
Oglądałem ten wyścig w TV i ptak został uderzony prawą owiewką motocykla a nie kaskiem.

http://cdn.newsapi.com.au/image/v1/68c618fdfa4565be6d7452161c37672f?api_key=zw4msefggf9wdvqswdfuqnr5
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Października 27, 2015, 07:46:05 »
...czasami są nawet siniaki po takim spotkaniu.

To trza się porządnie ubrać na motór, a nie w podkoszulce jeździć, a kask pełny, a nie otwarty ;)

P.S. Garb na plecach nie ma za zadanie ograniczenia ruchu głowy do tyłu. Ma na celu jedynie poprawę aerodynamiki przy większych prędkościach. Jak się przypatrzycie to jest po prostu zbyt nisko, aby usztywniać/zabezpieczać głowę.

Też tak uważam, ale już nie chciałem drążyć offtopa. Ewentualnie dodatkowo zabezpiecza sam kręgosłup, ale w odcinku piersiowym przy upadku na plecy.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #10 dnia: Października 27, 2015, 08:24:53 »
To trza się porządnie ubrać na motór, a nie w podkoszulce jeździć, a kask pełny, a nie otwarty ;)

Generalnie to nie jeżdżę w podkoszulkach (dla mnie to wiocha i idiotyzm). Zdarza mi się jak jadę na myjkę kilkaset metrów od domu (ale za to jadę wolno na tyle ile się da, żeby innym nie przeszkadzać). Siniaki były nawet jak miałem ubrane kombi. Kask mam full face.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2015, 08:26:46 wysłana przez Mekki »
NA PLASTERKI !!!

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #11 dnia: Października 27, 2015, 08:30:02 »
Dobra podzieliłem. Nie będziemy zawalać lola, a że kilku pewnie jeździ to będzie gdzie pogadać.

Co do ubioru, to ja po paru kontuzjach nauczyłem się zakładać pancerzyki, nawet jak jadę po bułki do sklepu. Bo to wiadomo kiedy człowiekowi odbije? >:D

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #12 dnia: Października 27, 2015, 08:47:47 »
Macie rację pisząc że garb ma za zadanie poprawiać aerodynamikę, chociaż w praktyce podobno różnie z tym bywa i zdania są podzielone. Trzeba by zapytać kogoś kto dużo jeździ/trenuje na torze w typowo sportowej pozycji, bo pewnie dopiero na takim poziomie jest to odczuwalne. Dużo podobno w tej kwestii zależy od tego jak kombinezon jest spasowany z kaskiem, od pozycji za owiewką, itp. Czasami bawi mnie jak widzę na mieście kolesi w skórach z garbem na naked'ach :D
Sensowne jest też to o czym wspomniał Bip3r, że garb na pewno w jakimś stopniu zabezpiecza górną część kręgosłupa i plecy, przed kontaktem z podłożem. Natomiast nie wykluczał bym że kask i kombinezon z garbem, nie są w stanie w pewnym stopniu zabezpieczyć odcinek szyjny kręgosłupa, przed maksymalnym odgięciem do tyłu. Tutaj też mogli by to potwierdzić jedynie eksperci albo zawodnicy którzy mają wszystko dobrane na miarę, lub mieli "przyjemność" znalezienia się w takiej sytuacji :| Wystarczy spojrzeć na dzisiejsze wyścigi MotoGP i łatwo zauważyć że praktycznie każdy jeździ w skórze z garbem, więc jest to już pewien standard z takich czy innych powodów.
Dużo zależy też od tego co w tym garbie siedzi i właśnie o tym chciałem wspomnieć.
W nowoczesnych kombinezonach garb ma właśnie dodatkowe, mniej oczywiste funkcje. Często w jego wnętrzu upchnięta jest elektronika systemu chłodzenia kombinezonu, albo coś w rodzaju camelbak. Czasami montowane są również systemy telemetrii gromadzące dane o parametrach życiowych kierowcy, czy zachowaniu samego kombinezonu podczas jazdy i ewentualnego wypadku.

Co do samego zderzenia z ptakiem to Mekki i Sokolus rozwiali wszelkie wątpliwości  ;)
Modyfikuj wiadomość

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #13 dnia: Października 27, 2015, 09:01:07 »
Bo to wiadomo kiedy człowiekowi odbije? >:D
Skąd ja to znam ?
NA PLASTERKI !!!

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #14 dnia: Października 27, 2015, 09:14:56 »
Ostatnio z bratem wybraliśmy się do kumpla. Niedaleko, ale co tam trzeba się ubrać. I bardzo dobrze, bo po drodze była fajna górka. Jeden rzut okiem i stwierdzenie brata, że pod to, to się nie da podjechać wystarczyło. >:D  Dziad, co prawda z fikołem ale podjechał, ja do fikoła dziada dołożyłem parę własnych, tylko w kierunku przeciwnym i pod górkę musiałem leźć z buta. 8) 

Kanał youtube 13WELT