Witam wszystkich,
Za namową
vito_zm zdecydowałem się otworzyć nowy wątek, relacji z budowy symulatora na miarę M4.

Na początku bardzo dziękuję (w kolejności alfabetycznej, żeby nie było…):
damos’owi, drejku, maciejowi, vito_zm.
Dzięki za cierpliwość, za to, że odpowiadaliście na moje pytania, za to, że czasami byłem niedowiarkiem…

I muszę przeprosić swoich kolegów z
13WELT, bo niestety mój wolny czas jest przez ten projekt mocno ograniczony. Ale jak zrobię to….
Założenia projektu:
Chcę zbudować kokpit, który będzie:
1. Stał w mieszkaniu,
2. Będzie oparty o konstrukcję standardowego biurka,
3. Będę go mógł szybko rozwinąć lub zwinąć w zależności od tego czy będę chciał latać, czy pracować przy komputerze, tak jak te zabawki „transformers”.

4. Wymiary i kształt paneli nie są krytyczne i prawdopodobnie nie będą zachowane,
5. Będę się starał zachować rozkład przełączników i kontrolek z F-16 (BMS),
6. Kokpit z założenia nie będzie tylko do BMS’a. Być może będą się pojawiać panele nie związane z F-16, np. pod DCS’a. Ale postanowiłem wyposażyć kokpit w niektóre kontrolki F-16, których prawdopodobnie nie będę mógł wykorzystać w innych symulatorach.
Stan obecny:

Jak widzicie po środku biurka mam taką trzecią „szufladę”. Mam tam schowane trzy monitory 10”. Mogę ją wysuwać kiedy chcę polatać i schować kiedy pracuję przy biurku.
PLANY:
Mam też plan aby ją trochę przerobić ale to będzie raczej ostatni etap prac nad kokpitem. Chcę dodać po lewej kilka przełączników (MasterArm, LaserArm, itd.) oraz przerobić montaż monitorów. Planuję montować je od przodu szuflady i dorobić nowe maskownice, które będę mógł zmieniać w zależności od symulatora. Zrezygnuję ze standardowego wyglądu z F-16, przeniosę DED pod ICP (ICP jest kupiony), nad prawym MFD wyświetlę FaultList i kilka przyrządów. I dodam obsługę wyświetlacza ilości paliwa. ICP planuję wysunąć do przodu.
PANELEPodstawowy plan rozbudowy to dodać panele z przełącznikami i kontrolkami na te niskie szafki, na których stoi HOTAS. Postaram się wrzucić później jakieś zdjęcie z projektu.
Panele mają być uproszczone do najbardziej potrzebnych przełączników i kontrolek. Być może będę nawet łączył panele, aby zrobić to mniejszą ilością paneli ale też nie chcę robić jakiś wielkich powierzchni.
Planuję dodać gniazda Jack/USB do słuchawek/TrackIR. Panele planuję zrobić podświetlane wg pomysłu
macieja (montaż powierzchniowy diod i rezystorów na wygrawerowanej płycie montażowej).
ELEKTRONIKA:
Sygnały wejściowe będą obsługiwane przez moduły
Damosa DMKeys8 oraz matrycę diodową opracowaną na bazie płytki MJ16 przez
vito_zm. Tu w zasadzie wszystko jest gotowe.
Sygnały wyjściowe do kontrolek będą zrealizowane na płytce SimOutXL (płytki i elementy elektroniczne kupione, teraz tylko muszę zlutować i poprosić
vito_zm o zaprogramowanie i przetestowanie).

Zakładam, że na lewą stronę kokpitu będę miał jeden moduł DMKeys8 i jeden SimOutXL a po prawej tylko jeden DMKeys8. Być może wystarczy mi tylko jeden DMKeys8 ale obawiam się problemów z przesyłaniem sygnałów pomiędzy przełącznikami z prawej strony a lewą stroną gdzie będzie DMKeys8. Będzie chyba zbyt dużo zbyt długich kabli i pewnie będą zakłócenia. Tu chętnie zasięgnę porady jak to najlepiej rozwiązać.
WARSZTAT:
Planując to przedsięwzięcie złożyłem swoją maszynę CNC (na bazie produktu eSchapeOko 1.2). Obszar roboczy mojej maszyny to ok. 50cm x 50cm. Maszyna CNC przetestowana, pierwszy grawer na płycie MDF wyszedł idealnie.
Planuję sam grawerować laminat grawerski 1,5mm na grubość graweru 0,3mm. Pod tą warstwą będzie mleczna płyta plexi, która powinna dobrze rozproszyć światło, którego źródłem będzie trzecia warstwa płytki z diodami, na której też będę montował przełączniki. Tak jak robi to
maciej.

Grawerowanie mechaniczne oraz mechaniczne cięcie plexi, to wielka niewiadoma. Wiem, że muszę kupić plexi wylewaną i ciąć ją jedno lub dwupiórkowym frezem. Tu pewnie będę eksperymentował.
Planuję też samemu zrobić podświetlane dwustanowo przełączniki wciskane oraz dwustanowe kontrolki (dzięki
maciej za linka). Będę bazował na tym rozwiązaniu -
http://home.hccnet.nl/jwopdenakker/building%20tip.html:
- kupiłem już pocięty pręt plexi,
- mam folię do wydrukowania napisów,
- muszę kupić przełączniki,
- brakuje mi diod 3mm,
Czego jeszcze brakuje:
- brakuje mi jeszcze przełączników, zarówno obrotowych (tu mam już listę elementów – oj drogooo) jak i dźwigniowych (tu tworzę listę),
- nie mam jeszcze laminatu grawerskiego (ale wiem gdzie będę kupował),
- nie mam mlecznej plexi,
- nie mam płytki z miedzią pod elektronikę – tu znalazłem taki sklep:
http://elektronika-sklep.pl/sklep/k67,laminaty.html.
Może polecicie coś innego? Ale potrzebuję dosyć dużych formatów, tak ok. A4.
Jeszcze też nie wiem jak podejść do projektowania ścieżek elektrycznych pod te diody i rezystory. Maciej, może coś podpowiesz? A może ktoś inny? Jak zrobić projekt pod grawerkę ścieżek elektrycznych?
Ja pewnie będę próbował moim Fusion360 (patrz dalej). Ale nie wiem czy to jest optymalne narzędzie…
PROJEKTOWANIEPracuję na Fusion 360, oprogramowanie CAD/CAM. Dla pracy niekomercyjnej jest za darmo. Polecam. Mają dużo filmów na YT z opisem jak to się robi.

W tej chwili jestem na fazie projektowania rozbudowy prawej i lewej strony kokpitu. Jak będę znał już wymiary to będę projektował panele. Można powiedzieć, że jestem już na końcówce projektowania zgrubnej formy stron kokpitu. To mi wystarczy do projektowania paneli. A z projektowaniem paneli to już trochę dłużej mi zejdzie…

Na razie mam opracowany jeden panel bez napisów. Mam problem z fontami. Dostałem fonty od
drejku, za co mu bardzo dziękuję. Są to darmowe fonty w formacie OpenFonts ale mimo, że mam je poprawnie zainstalowane w systemie to oprogramowanie Fusion360 ich nie widzi. Zgłosiłem wątek serwisowy, czekam już dwa tygodnie, podobno coś tam myślą. Od biedy mam też inne fonty ale nie tak ładne. Ale do zaakceptowania. Jak serwis Fusion360 nie da rady to chyba będę robił na tych drugich fontach.
I to tyle i aż tyle na początek. W miarę rozwoju prac będę się starał uaktualniać wątek.
I oczywiście jestem otwarty na Wasze rady. I nawet ich oczekuję…