Autor Wątek: Kokpit do M4  (Przeczytany 25724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Kokpit do M4
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 13, 2015, 18:50:49 »
A i tak skończy z full kokpitem :)
Jak każdy kto myśli, że da się zatrzymać na kilku najbardziej potrzebnych przełącznikach :) Prawda Vito_zm? ;)
Tak słyszałem, że kokpit nawet w wersji mini jest jak heroina.. wciąga po pierwszej próbie :)

A tak serio, to fajny pomysł Yossa i śledzę z zainteresowaniem, podobnie jak inne wątki kokpitom poświęcone.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 13, 2015, 20:04:40 »
Prawda Vito_zm?
Tak to jest prawda, ale teraz jest o tyle łatwiej, że jest nas kilku i można wymieniać doświadczenia. Z drugiej strony problemy rosną. Przykład to pojawienie się BMS 4.33. Miałem 4.32 Win XP i jakoś to działało. Pojawił się 4.33, które chce MFDE 0611 i mam problemy. MFDE 0611 nie chce się u mnie zainstalować. Mamy sterowniki pod HSC i maciej ma problem w Win 8.2. Mamy DMKeys8 i nie można konfigurować w Win 8.2 oraz 10. Mam Cougara i mam obawy czy będzie widziany w Win 7 mam na  myśli CCP oraz Foxy. Mam zrobiony plik key pod 4.32 i będę musiał dopasować go do 4.33 (dobrze, że jest dokument gdzie opisano różnice). Wspomniałem tylko o problemach związanych z budową kokpitu związanych z zmianami w symulatorze oraz postępach w pc szeroko rozumianych. A kiedy znaleźć czas na przyjemność latania oraz naukę z tym związaną.
kiedyś Intruder twórca pierwszego polskiego kokpitu F16 ostrzegał mnie przed tym hobby, ale dosyć narzekania.
Jest już gotowy i działający SimOUT dla Yossarian. Można do niego podpiąć 40 LED oraz na początek 2 wyświetlacze 7segLED. Alarmy są tak dobrane, że można wykonać ramp start co wydaje się atrakcyjne. Można też wykonać pełny CMDS z Chaff oraz Flare co też jest korzystne. Przy okazji zauważyłem, że w BMS 4.33 są nowe callbacks, które obsługują martwe dotychczas przełączniki. Trochę się rozpisałem, ale temat jest ciekawy. Życzę wytrwałości w realizacji kokpitu.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 13, 2015, 20:14:09 »
Cougar na CCP działa. Z Foxy nie korzystam, gdyż uznałem, że tworzenie profilu w Foxy bardziej pracochłonne niż stworzenie skryptu profilu w notatniku. No i zawsze to jeden program mniej w pamięci kompa do obsługi joya.

MFDE 0611 - nie chce się zainstalować, czy uruchomić? Na bmsforum podano, że rozwiązaniem problemu na _uruchomienie_ MFDE0611 jest odpalenie go z uprawnieniami administratora. Może spróbuj to samo z programem instalacyjnym.

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 13, 2015, 22:47:31 »
MFDE 0611 - nie chce się zainstalować, czy uruchomić?
Nie chce się zainstalować. Mogę instalować tylko wersje do 0.5.7.0 te starsze do 2010 roku. Wersje z tego roku od 0.5.9.0 do 0.6.1.1 dają komunikat
The installer was interrupted before Falcon MFD Extractor could be installed. You need to restart the installer to try again.
Zapytałem na viperpits i otrzymałem odpowiedź, że musi być zainstalowana wersja BMS 4.33. Zainstalowałem 4.33 i to samo. Nie mam pomysłu co jest przyczyną może mój Win XP trzeba wymienić na Win 7.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 13, 2015, 23:42:01 »
Może czyszczenie rejestru po starych wersjach..

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 14, 2015, 17:55:50 »
Chciałbym rozwinąć ten temat.
Z Foxy nie korzystam, gdyż uznałem, że tworzenie profilu w Foxy bardziej pracochłonne niż stworzenie skryptu profilu w notatniku. No i zawsze to jeden program mniej w pamięci kompa do obsługi joya.
Ponieważ z jakiegoś powodu jest u mnie konflikt pomiędzy hat H1 oraz przełącznikiem T10 w przepustnicy i nie potrafię tego znaleźć to zastanawiam się nad innym rozwiązaniem. Tworzenie plików TMM oraz TMJ w Foxy wymaga wiedzy i jest czasochłonne, dlatego zastanawiam się jak to by działało bez Foxy. Nie wiem czy dobrze rozumuję. Załóżmy, że CCP jest potrzebne do kalibracji osi. Jeśli to zrobię to mogę wyłączyć w CCP Button & Axis emulation is OFF (czerwony kolor). W tej opcji mam tylko to co widzi Windows. Pozostaje przypisanie do przycisków, przełączników oraz HAT w pliku key kombinacji klawiatury i to wszystko. Czy dobrze rozumuję.
Jest też druga możliwość wykorzystania tego co zrobił Dunc. W dokumentacji BMS 4.33 jest dokładny opis. Wystarczy zastosować jego pliki i powinno działać. Zrobił także modyfikację pod nowego BMS 4.33. Potrzeba Foxy, ale w wersji "ubogiej"  tzn. z funkcją ALL_DIRECTX_BUTTONS.
Kolejna możliwość to piki RedDog. Opisał swoje przypisania klawiatury do callbacks w swoim dokumencie. Ostatnia możliwość to zrobienie tego samemu. Ja zrobiłem na bazie rozwiązania Jangstaga, ale było to kilka lat wstecz i teraz już nie pamiętam co i jak.
Ponieważ coś muszę zrobić z moim problemem to zastanawiam się czy nie zrobić tego wspólnie, mam na myśli głównie macieja oraz drejku. Może także pozostali koledzy wymienią swoje uwagi. Nie zakładałem nowego wątku, ponieważ nie wiem czy temat znajdzie zainteresowanie. Z pobieżnego przeglądu dokumentacji w BMS 4.33 widać, że jest dużo opisów oraz porównań starych i nowych callbacks. Doszły nowe, ale kilka zniknęło. Liczę, że będzie zainteresowanie tym tematem.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 16, 2015, 09:37:40 »
Kolejne uaktualnienie. Tym razem coś bardziej realnego...

Jak widać zacząłem wycinać.  :) I zacząłem od złej strony. Zresztą zanim zrobiłem te dwa elementy, to trochę napsułem.  :-[.
Posiadanie maszyny CNC to też nowe problemy do rozwiązania. Przekonałem się tym na własnej skórze.
Na powyższym zdjęciu widać, że najpierw wyciąłem kształt, a później zacząłem grawerować. Błąd! Oczywiście trzeba robić odwrotnie. I było jeszcze kilka rzeczy, z którymi walczyłem. m.in.: mocowanie frezu, mocowanie materiału, kalibracja maszyny CNC, regulacja posuwów, itp.

Na tym zdjęciu widać drugą warstwę wykonaną z mlecznej plexi. Ona była robiona jako pierwsza, nie jest idealna ale jako warstwa środkowa może być. Na przedniej krawędzi widać przefrezowanie, którego nie powinno być ale to zostanie zaszpachlowane. Szkoda mi trochę materiału na korektę.

I finalny produkt. Też nie jest idealny (litera A ma uszkodzony środek) ale jestem zadowolony. Na zdjęciach produkty są jeszcze brudne. Napisy są pełne pyłu po grawerowaniu. Muszę to jeszcze przedmuchać sprężonym powietrzem.

Dzisiaj mają dojść płytki PCB, do ostatniej trzeciej warstwy, na której wykonam podświetlenie. Pozostanie montaż przełączników i skręcenie śrubkami, które jeszcze muszę kupić.
I pierwszy panel będzie gotowy.  :evil:

Pozostaje jeszcze temat gałek do przełączników obrotowych. Vito_zm, drejku, maciej możecie dać jakieś namiary gdzie to można kupić lub zlecić wykonanie?

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 16, 2015, 10:47:38 »
Świetnie to wygląda! Gratulacje :)
Co do gałek, ja będę używał gotowych modeli dostępnych na stronie http://hempstick.org/ :) Już rozmawiałem z nim na temat praw autorskich- do użytku niekomercyjnego można śmiało wykorzystać.

« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 16, 2015, 10:52:09 »
Ja kupiłem swoje w sklepie w Poznaniu, ale to są tylko podróbki, które trochę przypominają oryginały.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 16, 2015, 11:48:55 »
Świetnie to wygląda! Gratulacje :)
Co do gałek, ja będę używał gotowych modeli dostępnych na stronie http://hempstick.org/ :) Już rozmawiałem z nim na temat praw autorskich- do użytku niekomercyjnego można śmiało wykorzystać.

Maciej,

Dzięki za linka. Czy jest dostępna jakaś tabela, które gałki są do określonych paneli? Bo na tej stronie widzę tylko przypisania kilku pierwszych gałek do paneli, reszta nie ma przypisań.

OK. Już znalazłem. Tabelka była w tym pliku z kompletem pokręteł.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 18, 2015, 10:06:20 »
Kolejne uaktualnienie.

Płytki PCB, diody i rezystory do montażu powierzchniowego dotarły. Wygrawerowanie płytki PCB od strony ścieżek elektrycznych odbyło się bez problemu. Co prawda kilka ścieżek mogłoby być szerszych, bo lutowanie było trochę utrudnione. Problemem znowu było wycięcie otworów, które znowu musiałem poprawiać ręcznie. Ale problem jest już rozwiązany, skalibrowałem maszynę i zredukowałem maksymalną głębokość cięcia do 1mm. Niestety to wydłuża czas na wykonanie płytki ale głębsze wycinanie na mojej prostej maszynie CNC powoduje, że wrzeciono z frezem zaczyna się "ciągnąć" (materiał stawia zbyt duży opór) co powoduje zniekształcenia wymiarów.

Poniżej zdjęcie płytki PCB z zamontowanymi diodami i rezystorami (jedna dioda nie świeci ale to jakiś błąd w lutowaniu, poprawię :) ).

Kolejne zdjęcie z nałożoną warstwą mlecznej plexi.

I kolejne dwa zdjęcia z laminatem. Pierwsze zdjęcie przy oświetleniu zewnętrznym, drugie przy zgaszonym świetle zewnętrznym. Jestem zadowolony z efektu.  :evil:
Zastanawiam się nawet czy przy kolejnych panelach nie zredukowac ilości diod podświetlających. Na tym przykładzie widać, że dioda pod napisem INS się nie pali a mimo wszystko nie ma znaczącej różnicy w podświetleniu. To też pozwoli trochę zaoszczędzić prądu. Na tej płytce jest chyba 26 diod, każda maksymalnie może pobrać 30mA, co w sumie daje 780mA na płytkę. Przy założeniu, że będę miał 11 paneli uśredniając pobór prądu do 1A na panel, muszę dać zasilacz min. 11A.

Teraz muszę zamocować przełączniki i wszystko połączyć śrubami. Problemem jest to, że warstwa diod i rezystorów powoduje powstanie szczeliny pomiędzy PCB a mleczną plexi. Muszę to jakoś rozwiązać. Albo przegraweruję mleczną plexi od spodu, albo na obwodzie płytki PCB nakleję ramkę z cienkiego plastiku, tak aby po złożeniu można było boki pomalować na czarno.

Maciej może napiszesz, jak Ty to zrobiłeś. Bo z tego co widziałem to boki paneli masz już pomalowane.

« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 18, 2015, 18:41:57 »
Wygląda super!
Możesz przegrawerować punkty pod LED i rezystory. Boki malowałem aerografem i farbką modelarską Revell'a kolor nr 7(oklejać panele polecam taśmą malarską niebieską dolphina swoje kosztuje ale nic nie podcieka :) ). U mnie szczelinę rozwiąże prawdopodobnie taśmą akustyczną :)
Moja rada wyniesiona z projektowania podświetleń- złącza do podświetleń staraj się montować możliwie na środku płytki bądź tam gdzie nie będzie zawadzać o ramę kokpitu :)  Ja popełniłem ten błąd i teraz zamiast złącz mam przylutowane przewody :< a miało być tak pięknie, profesjonalnie i modułowo...
Możesz zdradzić jakiego frezu używałeś do PCB ? :)

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 18, 2015, 22:36:00 »
Też pomyślałem za późno o montażu i odległościach od ścian kokpitu. Będę musiał jedno wyjście przesunąć... :)
A frezu użyłem takiego: Frez grawerski z węglika VHM 3,17mm 30° R0,4. Głębokość graweru ok. 0,4 mm (317X30R04).

« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 19, 2015, 08:27:33 »
Na tej płytce jest chyba 26 diod, każda maksymalnie może pobrać 30mA, co w sumie daje 780mA na płytkę. Przy założeniu, że będę miał 11 paneli uśredniając pobór prądu do 1A na panel, muszę dać zasilacz min. 11A.
Myślę, że trochę za dużo policzyłeś. Podłącz amperomierz i pomierz prąd. Zakładam, że diody są połączone równolegle i wystarczy 3 mA to powinno dać 26x3=78mA na panel. 10 paneli po 26 diod to da 780mA czyli zwykły zasilacz od pc 5V wystarczy. Musi być rezystor podłączony do 5v tak aby regulować jasność świecenia.

« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 19, 2015, 11:16:00 »
Po podłączeniu 16 paneli u mnie na zasilaczu prąd nie przekroczył 3A przy 5V zasilania :)