Autor Wątek: Kokpit do M4  (Przeczytany 25823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
Odp: Kokpit do M4
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 07, 2015, 11:38:51 »
Folia firmy Rayfilm Synthetic (R0360.1123G).
Drukarka laserowa HP LaserJet 700 Color MFP M775.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 07, 2015, 12:18:42 »
Dodam jeszcze, że folia jest przeźroczysta, matowa.  :)

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 07, 2015, 15:25:23 »
Yossarian u nas poszły 4 warstwy folii i mały patent. Wydruk z folii wieszasz nad acetonem, zostawiasz na pół godziny do godziny i masz znacznie lepsze efekty niż po samym wydruku. :) Podobno nazywa się to aktywacją wydruku.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 07, 2015, 17:21:41 »
Maciej, a możesz dokładniej opisać ten proces?
Czy to wygląda tak:
- wylewasz na talerz aceton,
- wieszasz nad nim folię (jeszcze nie odklejoną od papieru).?

Jak to poszły 4 warstwy folii? Naklejaliście jedną na drugą, a wcześniej każda z nich była "aktywowana"?

Ja już mam nowe nadruki na folii i jestem zadowolony, tylko nie wiem czy nie prysnąć tego z zewnątrz jakimś lakierem aby było bardziej trwałe. Maciej, czy wy później zabezpieczaliście wydrukowaną folie jakimś lakierem?

Pojawiły się też przełączniki:

i z podświetleniem:

Jestem zadowolony ale trochę trzeba się namęczyć zanim dwukrotnie włoży się folię tak samo do drukarki.  8)

Chętnie spróbuję tej opcji z acetonem...

« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 07, 2015, 19:32:52 »
Ja robiłem tak:
Do pudełka po lodach wlałem trochę zmywacza do paznokci, nad tym "rozwiesiłem" folię z nadrukami i całość zamykałem pokrywką. Później wycinanie, składanie w 4 warstwy i wkładanie za szybkę. U nas jest szybka z pleksi, bo mamy to włożone w oryginalne obudowy korry switch'ów.
Co do foli to robiłem to na najzwyklejszej, bo nie mogłem nigdzie kupić od ręki samoprzylepnej i kleiłem to na najzwyklejszy klej:/
Pomysł z lakierem bezbarwnym jak najbardziej słuszny na pewno utwardzi powierzchnię.
Twój efekt bardzo mi się podoba :)

« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 08, 2015, 06:18:20 »
Jestem pod wrażeniem waszych pomysłów. Ja także stosowałem folię przeźroczystą samoprzylepną. Drukowałem na drukarce atramentowej, ponieważ nie posiadam laserowej. Ten pomysł z kilku warstwami jest dobry, ponieważ faktycznie przebija trochę światło. Problem jak to zrobić dla foli samoprzylepnej tak aby trafić dokładnie z napisami na kolejnych warstwach to już jest wyższa szkoła jazdy. Ja jeszcze pokrywałem to matowym lakierem bezbarwnym.

« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 10, 2015, 08:49:15 »
W moim przypadku wyzwaniem było wycięcie 4 identycznych kwadratów, nałożona cienka warstwa kleju umożliwiała przesuwanie i dopasowanie względem siebie warstw. ;)

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 15, 2015, 16:06:14 »
Mało czasu... ale trochę nadganiam w projektach. Pierwszym panelem z lewej strony będzie CMDS.

Mój projekt jest oparty o specjalną wkładkę z plexi, która będzie położona od góry na warstwie mlecznej plexi:

... układam wkładkę

, która też będzie wykonana z plexi (jeszcze nie wiem czy mlecznego czy przeźroczystego). Jak widzicie po prawej są otwory na wyświetlacze 7segLED dla Flar i Chaff. Pozostałe napisy będą wygrawerowane w uprzednio pomalowanej na czarno plexi. Od spodu będą podświetlane zielonymi LED.

Na górę standardowo laminat:

To pozwoli mi na późniejsze zmiany, kiedy pojawi się obsługa kanałów 01 i 02 (o ile tego już nie ma w innych wersjach F-16 w wersji 4.33... - może ktoś coś wie? Ja jeszcze nie sprawdzałem.) Jak coś będę musiał zmienić to wymienię tylko tą wkładkę.
Wierzch (zarówno LED jak i wygrawerowane napisy) chcę przykryć jakimś przydymionym plastikiem. Myślałem o kliszy ze zdjęcia rentgenowskiego. Co o tym myślicie, może ktoś ma jakiś pomysł?

Poza CMDS'em...:
1. W warsztacie praca z podświetlanymi przełącznikami idzie powoli do przodu. Pomalowałem białe paski pod tło dla napisów na środku tych przełączników, oraz jeszcze raz pomalowałem boki na czarno. Jeszcze nie testowałem próby acetonowej ale obawiam się, że w wypadku folii matowej może to nie przynieść spodziewanych rezultatów. Teraz jestem 3 dni w delegacji, więc praca stoi ale jak wrócę to postaram się nakleić folię z napisami i prysnę przełączniki lakierem matowym. I będę się zastanawiał nad montażem, bo chyba wyjdą wyższe niż przełączniki kołyskowe.

2. Kolega z pracy wydrukował mi pierwsze pokrętło do panelu AvionicsPower. Jestem zadowolony z rezultatu. Oczywiście widać paski ale zaszpachlowałem pokrętło i jak wrócę to je oszlifuję i pomaluję. Jak wyjdzie to zrobię zdjęcia, a jak nie to nie. :)

« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 15, 2015, 16:45:41 »
Jak coś będę musiał zmienić to wymienię tylko tą wkładkę.
Ciekawe rozwiązanie, bardzo praktyczne. U mnie niestety mniej praktyczne. Ja stosowałem cienkie pleksi zielone i czerwone pod napisy bardzo niepraktyczne rozwiązanie.
Nie sprawdzałem w 4.33, ale prawdopodobnie CMDS ma już w pełni działające przełączniki.
Gratuluję postępów w realizacji kokpitu, tempo prac imponujące.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 18, 2015, 20:33:56 »
Poniżej komplet główek przełączników podświetlanych.
Naklejona folia i pryśnięte dosyć grubo lakierem półmatowym.

Mam już opracowany montaż. Muszę poszukać tulejek dystansowych ok. 15mm, wtedy czoło przełącznika wystaje nad płaszczyznę panela ok. 3mm.
To powinno wystarczyć. Skok przełączenia jest ok. 1mm.

Chyba 3mm to nie będzie za wysoko?

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 20, 2016, 12:02:07 »
Aktualizacja.

Projekt trochę świątecznie wyhamował, a trochę awaryjnie. Planowałem zrobić dwa kolejne panele, wziąłem urlop przed Sylwestrem i jak to zwykle bywa z planami...  :-[
Wrzeciono mojej maszyny CNC zostało uszkodzone, padły dwa łożyska, co uszkodziło też silnik. Już wróciło z serwisu ale zdecydowałem się na zmianę wrzeciona. Te uszkodzenia były spowodowane małą mocą (100W). Nowe wrzeciono ma 800W i śmiga, że aż miło. Zmieniłem też mocowanie wrzeciona na bardziej solidne i ułatwiające montaż wrzeciona. Z nowym wrzecionem mogę teraz mocować frezy z grubszym trzpieniem, więc kupiłem frez do planowania stołu i go wyrównałem.

Ale pojawiły się kolejne problemy. Zakłócenia. Mocniejsze wrzeciono generuje większe zakłócenia, które indukują się na przewodach krańcówek. Zanim do tego doszedłem straciłem trochę czasu. Pracuję nad rozwiązaniem problemu. Na początek uziemienie stołu, później może zmiana trybu pracy styków krańcówek. Tymczasowo po włączeniu CNC wyłączam kontrolę z krańcówek.

Obecnie mam wycięte dwa nowe panele. Teraz muszę przylutować diody, pomalować brzegi paneli na czarno i zamontować przełączniki, łącza i przewody. W najbliższym czasie postaram się wrzucić kilka zdjęć. Jak skończę te panele to prawa strona kokpitu będzie gotowa.

Tak jak pisałem wcześniej, kolejny panel to CMDS. Mam już gotowe pliki do CNC, więc teraz tylko wycinać.  8) Niedługo pokażę efekty.

« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 20, 2016, 22:42:46 »
Twoje problemy z krańcówkami generalnie nie są nowe i ich rozwiązanie jest proste:
1. Wystarczy wymienić przewody na ekranowane (ale nie taśmą alu jak w tanich przewodach LAN FTP) i uziemić ekrany jednostronnie, najlepiej we wspólnym punkcie po stronie skrzynki sterownika albo zasilacza.
2. Można zamiast ekranowania (albo dodatkowo do ekranowania) dodać pierścienie ferrytowe zdjęte z kabli komputerowych lub przewlec przewody (2-5 zwoi) przez pierścienie z zasilaczy impulsowych.
3. Zmienić układ zasilania krańcówek, tak aby reagował na wyższy prąd po stronie sterownika, ale to zabawa w elektronikę.

Przyjemne w czytaniu źródło wiedzy fachowej: http://www.automotsys.com.au/EMCguide.pdf

Powodzenia :)

« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 20, 2016, 23:20:03 »
1. Wystarczy wymienić przewody na ekranowane (ale nie taśmą alu jak w tanich przewodach LAN FTP) i uziemić ekrany jednostronnie
Zwracam uwagę na to, co napisał drejku: jednostronnie. Nie jest to bynajmniej przejęzyczenie lub jakaś fanaberia a bardzo istotna informacja, zbyt często ignorowana :)
Po uziemieniu/połączeniu po obu stronach ekran zamienia się w przewód sygnałowy.

« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 21, 2016, 07:43:49 »
Zwracam uwagę na to, co napisał drejku: jednostronnie. Nie jest to bynajmniej przejęzyczenie lub jakaś fanaberia a bardzo istotna informacja, zbyt często ignorowana
Potwierdzam.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 21, 2016, 19:56:09 »
Dzięki za porady odnośnie zakłóceń. Znalazłem już ekranowane (nie Al :) ) przewody i przy okazji je wymienię i uziemię.
W maszynie CNC przewody od sterownika do maszyny są ekranowane, tam są wpięte do kostek elektrycznych i od tego miejsca do krańcówek mam zwykłe przewody bez ekranu. I te końcowe elementy zamierzam wymienić. Połączę też masy ekranów przed i za kostkami i uziemię w jednym miejscu. :)

A tymczasem obiecane zdjęcia:

Poniżej zmodyfikowany panel SensrPwr i HUD:

, kolejny to uproszczony panel sterowania powietrzem i włącznik podświetlenia:

Te dwa powyższe panele kończą planowane panele z prawej strony mojego kokpitu. Na zdjęciach słabo widać ale wszystkie trzy warstwy są już wycięte, a ich brzegi pomalowane na czarno. Zostało jeszcze przylutowanie diod, montaż przełączników, skręcenie i montaż złączy.

Udało mi się też zrobić duży postęp w kolejnym panelu CMDS. Myślałem, że będę miał więcej problemów ale odpukać, udało się wdrożyć projekt bez większych problemów.

Oto wyniki. Pierwsze zdjęcie przedstawia wkładkę, która będzie zamontowane w środkowej warstwie plexsi:

, wstawiłem do tej wkładki diody 7-seg. Jak widzicie ewentualne zmiany, czyli dodanie kolejnych wyświetlaczy LED, będzie wymagało tylko zmiany tej wkładki.

Na poniższym zdjęciu pomalowana na czarno wkładka włożona w mleczną plexi:

I ostatnie zdjęcie. Tu mam już złożony panel CMDS bez warstwy PCB, czyli tylko środkowa warstwa mlecznej plexi, wspomniana wyżej wkładka pomalowana na czarno z wygrawerowanymi napisami, które od spodu będą podświetlane LED, oraz warstwa laminatu grawerskiego:

Do efektu końcowego brakuje mi maskownicy, którą chcę położyć na wyświetlanych znakach z zamontowanej wkładki. Planuję zrobić testy ze zdjęciem RTG, będę może też szukał jakiś ciemnych przeźroczystych plastików ale poza RTG jakoś nic nie przychodzi mi do głowy. POMOCY! Może ktoś ma jakiś fajny pomysł co tu można wykorzystać...? Wymagana grubość maski to optymalnie 0,4mm ale jak będzie trochę mniej lub więcej to może być.  :)

Poza maskownicą do zakończenia CMDS brakuje warstwy PCB i w zasadzie będę miał taki sam stan jak te dwa pierwsze panele.

Jak skończę CMDS to planuję zrobić panel ELEC, który wymaga zastosowania podświetlanych dwustanowo przełączników.