Autor Wątek: Escape from Tarkov.  (Przeczytany 10671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Escape from Tarkov.
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 13, 2022, 08:45:22 »
Może nieco inny temat ale podobny klimat. Ja czekam na ten nadchodzący tytuł od Skandynawów - Road to Vostok. Jak ktoś nie zna niech sobie obejrzy. Oni chcą zrobić taką też uber realistyczną strzelankę w klimacie Tarkova i Stalkera, chociaż premiera tutaj jeszcze odległa.

https://youtu.be/9kL7oPsCxnA
https://youtu.be/ZzUCQ-IuWb8
https://roadtovostok.com/

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 13, 2022, 21:06:50 »
A Road to Vostock to nie jest gierka robiona przez jednego gościa?

EFT jest genialne ale tak jak przedmówcy piszą, próg wejścia jest wysoki. Jak jarasz się bronią, jej kustomizacją, wszelkiego rodzaju szpejem to będziesz miał frajdę z samego siedzenia w menu, grzebania na ryneczku i składania Twojej wymarzonej pukawki...

...którą potem stracisz po 2 minutach gry po odwaleniu przez jakiegoś pr0sa :D.

Emocji jest wiele, jak poznasz mapy to będzie na pewno przyjemniej. Początki są ciężkie ale jak to przezwyciężysz to będzie to gra na dłużej.

« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 13, 2022, 21:39:16 »
Ja się niestety odbiłem, bo ciągłe wipe'y (czyszczenie wszystkiego co zrobiłeś) trochę zniechęca do gry

Z tego co wyczytałem taki reset jest co pół roku. Często... Czy to jest duża strata? W sensie czy jest mocny grind? Bo na przykład w takim Star Citizen jak przez wipe można stracić statki, na których kupno zbierało się kasę dziesiątkami godzin rozgrywki to jest to bolesne (i dlatego nie gram w SC). Nie wiem jak tutaj. Może lepiej poczekać aż gra wyjdzie z bety, chyba że jest sztucznie w niej trzymana by kosić ludzi na dodatkową kasę.

Żeby odpalić taki rajd muszę być w konkretnym stanie psychofizycznym

Ja nie gram zaraz przed snem bo adrenalina trzyma mnie nawet do rana.

Te cytaty to generalnie dobra reklama. :D

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 13, 2022, 23:19:05 »
Czyszczenie konta co pół roku to akurat dobra sprawa. Po ok 5 miesiącach na części map są już pustki a jak się kogoś trafi to albo jakiś świeżak robiący misje albo jakiś koks z levelem 62+.
Przy ostatnim wipe straciłem masę sprzętu ale i tak nim nie grałem więc żalu nie było. Wolałem poganiać się z mosinem lub jakąś strzelbą gładkolufową ("...and KS-23 to the left knee" :evil:)
Najlepsza zabawa jest właśnie do trzech miesięcy po wipe gdzie nie każdy ma dostęp do najlepszego sprzętu i/lub biega po mapach dla misji więc zależy mu aby przeżyć.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 14, 2022, 15:10:18 »
Po ok 5 miesiącach na części map są już pustki a jak się kogoś trafi to albo jakiś świeżak robiący misje albo jakiś koks z levelem 62+.

Z czego to wynika? I gdzie wtedy wszyscy grają?

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 14, 2022, 16:11:21 »
Dwie mapy są po prostu za rozległe na typowe granie PvP i jest na nich stosunkowo mniej misji (Woods i Shoreline). Jak jeszcze na Shoreline można spotkać ludzi w resorcie to Woods świeci pustką.
Jak już osiągniesz sensowny poziom i nie chce ci się tłuc niektórych misji (Shooter Born In Heaven i Punisher Part 6) to gra się typowe PvP: przede wszystkim na Customs (najpopularniejsza mapa), Factory (typowy CQB), Labs (CQB ale wchodzą na nią tylko mocni gracze) i trochę Reserve/Interchange.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 06, 2023, 13:10:07 »
Ktoś gra po tym ostatnim wipe? Warto teraz w to wchodzić?

Przy okazji - czy ten rozmiar schowka, w różnych dostępnych edycjach tej gry, ma jakieś wielkie znaczenie? Czy można to rozbudować w grze?

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 06, 2023, 13:19:30 »
Ja nie mam czasu ale bym pograł. Nowa mapa (Streets of Tarkov) wygląda fajnie.

Schowek można rozbudowywać w grze. W hideout odpowiada za to "stash".

« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 06, 2023, 13:21:01 »
Czyli generalnie nie ma co kupować droższej wersji, tak? Teraz jest jakieś promo -25%, ale ceny chyba bez VAT.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 06, 2023, 13:37:12 »
Lepiej kupić podstawkę, potem można dokupić upgrade.
Ceny są bez VAT.

« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 06, 2023, 13:37:49 »
Wersje gry różnią się rozmiarem stasha (miejsce, gzie przechowujesz wszystkie swoje graty), rozmiarem secure containera (tzw. "dupy" bo ludzie lubią sobie tam wsadzać różne drogocenne przedmioty :D), standingiem z traderami (potrzebny jest do ich levelowania) oraz dodatkowymi przedmiotami, które dostajesz na starcie (medykamenty, kamizelki, ammo itp - wszystkie różnice są opisane przy konkretnej wersji gry w sklepie). Wszystkie te rzeczy można kupić lub rozbudować in-game ale trzeba podkreślić, że wymaga to poświecenia dużej ilości czasu. Czy warto? Zależy czego od gry oczekujesz - ja dokupowałem sobie lepsze wersje gry z czasem (założyłem, że jak spędzam tam taką ilość czasu to warto wspomóc devów) i teraz jestem na wersji Prepare to Escape. Na ten wipe chciałem dokupić Edge of Darkness (najwyższa wersja) ale zrezygnowałem z dwóch powodów:

1. Streets of Tarkov - piękna mapa, ale serwery ciągle nie wytrzymują obciążenia i pojawia się niesamowity rubber banding (idziesz postacią do przodu 5 kroków i po 2 sekundach cofasz się do pozycji startowej). Dla sprzętu high endowego mapa jest bardzo wymagająca, więc jeśli nie ma się porządnego PCta to o płynnej grze można zapomnieć.
2. Silnik audio - dźwięki w tej grze są super, natomiast jest to gra, która bazuje bardziej na słuchaniu pola bitwy niż jego obserwowaniu. W nowym wipie zmienili audio system ze średnio działającego Steam Audio na Oculus Audio, natomiast jego implementacja jest niedorzeczna. Nie jesteś w stanie stwierdzić czy przeciwnik jest pod Tobą, nad Tobą, 10 metrów obok Ciebie czy 100 metrów obok.

Czy Tarkov jest niegrywalny? Oczywiście, że jest grywalny - nadal uważam to za najlepszego realistycznego FPSa ostatnich lat. Natomiast progres technologiczny gry jest bardzo frustrujący i rzeczy, które powinny być już dopieszczone nadal są robione od początku (to jest juz 3 silnik audio z kolei) i z każdą nową wersją tej pozycji coraz mniej wierzę na wyjście Tarkova z bety do v1.0.

« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 06, 2023, 14:29:01 »
Ok, dzięki. Trochę mi przeszło. Byłem przekonany, że audio to właśnie jedna z najmocniejszych stron tej gry.

Plus jeśli tam jest jakiś mozolny grind, to nie dla mnie (przynajmniej nie do czasu, aż robią reset).

A granie offline ma sens? W sensie, dla samego elementu strzelania, bo rozumiem, że nie ma progresji wtedy.

I co to znaczy porządny PC? W wymaganiach zalecanych jest karta z 2 GB VRAM ;D. W sumie graficznie gra jakoś powalająco nie wygląda. No może efekty oświetlenia fajnie wypadają.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 06, 2023, 16:44:04 »
Kolega Link "trochę" przesadza. ;)
Owszem dźwięki są czasem skopane i wymaga doświadczenia aby określić gdzie kto jest (np usłyszałem drewno a na moim poziomie nigdzie nie ma drewnianej podłogi) ale na pewno nie jest tak, że nie wiadomo czy jest 10 czy 100 metrów od nas. Bardziej problemem jest określenie czy jest nad czy pod (trzypiętrowe dormitoria na Customs, biuro na Factory itp.) ale to raptem kilka miejsc. Zdarza się czasem też dźwięk sugerujący, że ktoś jest zaraz obok ale zdarza się to stosunkowo rzadko.Można potestować w wyłączaniem "binaural sounds" - u mnie trochę pomogło.

Jest tryb a'la offline, gdzie można wejść na pusty serwer i pobiegać po mapie (można włączyć SCAV'y i Boss'a), nic się nie traci ale też nic nie zyskuje poza rozeznaniem gdzie co jest i treningiem PvE.

Gra jest dalej rozwijana w fajnym kierunku, nie ma Pay2Win. Niestety próg wejścia jest ogromny (chyba większy niż w DCS gdzie jest Flaming Cliffs do nauki zanim się wsiądzie do A-10C).

« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 06, 2023, 19:21:40 »
Ok. Dzięki.

Odnośnie audio - chyba chodzi o zmiany wprowadzone teraz (więc skoro nie grałeś... ;) ):

https://www.youtube.com/watch?v=LabXVxlXmYg&t=846s

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 06, 2023, 21:12:17 »
Co do audio to nie przesadzam - Pestily w powyższym filmiku wchodzi w detale i aktualny stan rzecz skutecznie zniechęca do PVP. Byłem wczoraj z kumplem w jednym budynku, w dwóch różnych pomieszczeniach przedzielonych halą i 5 minut szukaliśmy gościa, który wydawał dźwięki między naszymi pozycjami. Okazało się, że słyszeliśmy siebie nawzajem jak byśmy byli obok siebie...

Zakładam, że jest to pierwsza rzecz, która będzie paczowana.

Granie offline nie ma sensu bo jeśli nie masz progresu to nie będziesz miał możliwości skorzystania z innego sprzętu niż ten, który dostajesz na początku gry.

Porządny PC jest określeniem bardzo subiektywnym :D. Nie chodzi tyle o wymagania gry, co bardziej o jej słabą optymalizację. Ja na i5-12600k, RTX2070 Super wyciągam na średnich detalach 90-120 FPSów na wszystkich mapach, na nowych Streets of Tarkov mam 40-70...

Pamiętajmy, że feedback najczęściej skupia się na negatywnych rzeczach. O pozytywach pisałem wcześniej w tym wątku - pozostaję przy swoim, jest to najlepszy realistyczny FPS, w jakiego grałem i będę szczerze wszystkim polecał, przynajmniej podstawową wersję. Do wyższych można upgradeować więc nic Cię nie omija :).