Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46260 razy)

qrdl_logos

• Gość
Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« dnia: Lutego 26, 2016, 12:03:21 »
Napiszę tylko jedno - G-Sync zrywa beret, tzn. w UHD z G-S mam płynniej i więcej klatek niż w WHD bez G-S, w DCSa i BoSa.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2016, 12:13:12 »
Napiszę tylko jedno - G-Sync zrywa beret, tzn. w UHD z G-S mam płynniej i więcej klatek niż w WHD bez G-S, w DCSa i BoSa.

Tako rzecze,
Zaratustra

Co to G-sync? Działa to inaczej niż V-sync? Jakie masz obecnie odświeżanie?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2016, 12:20:48 »
G-sync to nowsiejsza wersja synchronizacji pionowej. Musi mieć ten ficzer karta i monitor. U AMD nazywa się to FreeSync i działa na nieco innej zasadzie. Oczywiście w dużym uproszczeniu. Największe korzyści odczuwają Ci co używają dwóch i więcej kart, wtedy faktycznie wady tego typu konfiguracji można całkiem nieźle zniwelować.

http://www.nvidia.pl/object/g-sync-monitor-technology-pl.html
http://www.amd.com/en-us/innovations/software-technologies/technologies-gaming/freesync
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2016, 13:12:23 »
Ciekawe, w sumie jakoś nigdy nie zgłebiałem tego tematu, ale niby są jakieś mody, na zmuszenie monitora do działaia z G-sync, chociaż nie ma takiej opcji: http://www.dobreprogramy.pl/GSYNC-od-NVIDII-to-oszustwo-Mozna-je-odblokowac-bez-odpowiedniego-monitora,News,60678.html .

A jak poznać, czy dany monitor działa w G-sync? W opisach raczej nie ma, przykład: http://www.morele.net/monitor-philips-288p6ljeb-655612/ .

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2016, 13:17:11 »
Już niestety nie odblokujesz nic :). Krótko po tym ten mod został zablokowany. Poza tym u jednych to raz działało, a raz nie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2016, 13:46:18 »

Tako rzecze,
Zaratustra

A jaki w końcu wziąłeś monitor?
Tu jest jakaś dobra cena na UHD z G-sync: http://www.komputronik.pl/product/309229/Elektronika/Peryferia_PC/Wyprzedaż_Acer_XB280HKbprz_Predator_1ms_G_Sync_.html , ale to chyba nie jest najnowszy model.

No i o ile gry w UHD wyglądają fajniej, to jednak sam Windows i przeglądanie netu na monitorze 27 cali to już słabo, chyba, żeby pobawić się w skalowanie czcionek i okienek. Sprawdzałem sobie w DSR też Windowsa i nie było najlepiej.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2016, 14:02:25 »
G-Sync poprawia współpracę karty z monitorem, który jest wyposażony w odpowiedni chip, który umiejętnie zarządza wysyłanymi z karty wyrenderowanymi klatkami. To co pisze Kosi pewnie odnosi się do gier mainstreamowych, typu Wiesiek czy inny Kod. Ja osobiście nie znalazłem żadnych testów z DCSem, czy innym interesującym nas symulatorem, a różnice w stosunku do popularnych gierek mogą być istotne i są. Jeśli chodzi o odświeżanie, to monitor który kupiłem, przy 3840x2160 ma z G-Sync 60Hz i w DCSie wymaksowanym tyle, czyli 60 fps, utrzymywało się cały czas podczas wczorajszego latanie =OPS= nad Gruzją na naszej mapie. Nigdzie, nawet nisko w miasteczkach, nie spadło poniżej 57 fps. Pomiar fpsów robił monitor i wyświetlał w rogu ekranu, tak więc nie był to pomiar samego DCSa (zresztą zgodnego z tym co pokazywał monitor). Ja ze swojej strony zauważyłem niewąpliwy przyrost płynności i to pod każdym możliwym względem. W porównaniu do v-sync i rozdzielczości 2560x1440 różnica jest bardzo zauważalna, na rzecz UHD (a ja myślałem, że już lepiej być nie może). Karta moja to pojedyncza 980 ti a proc to i7-6700K. Tak więc reasumując: może i G-Sync w grach popularnych pokazuje pazury przy 2 kartach w SLI, ale w DCSie jedna kart 980 ti w UHD z detalami na Ultra w 1.5.3 utrzymuje rzeczywiste 60 fpsów i jest pięknie  :o. Napiszę jeszcze inaczej: dopłacenie do G-Sync w przypadku monitora, który to obsługuje, w DCSie może dać zauważalnego kopa, być może nawet lepszego niż wymiana karty graficznej, tzn. G-Sync jest tańszą opcją  :evil:.

Yoyo, modem to możesz oszukać stery, ale pytanie po co, skoro tak naprawdę G-Sync, to kwestia sprzętowa? W ustawieniach sterowników pojawi ci się zakładka `Konfigurowanie funkcji G-SYNC`, o ile stery wykryją odpowiedni sprzęt.

Tako rzecze,
Zaratustra

qrdl_logos

• Gość

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 26, 2016, 14:15:09 »
A jaki w końcu monitor wybrałeś? Przesiadłeś się też z 16:10 na 16:9, tutaj jest obcinka w wysokości niestety, bo pewnie 2560x1440 ale na 3840 x 2160.

Edit. Ok, chyba napisałem w tym samym czasie posta, wow, to już cena okulusa + jakiś monitor ;). Ale 32'' to już fajna sprawa.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 26, 2016, 14:52:09 »
Parę skrinów z obecnej wersji Nevady w instatnt action http://www.megafileupload.com/r9o3/nevada2.0a.zip praktycznie fpsy nie spadają poniżej 40, nad pustynią i w mniej zabudowanym terminie jest 50+.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 26, 2016, 14:58:47 »
Na Nevadę to raczej nie ma chyba kto narzekać (ja mam stałe 60 przy dodatkowym wygładzaniu Sparse Grid Supersampling z pod karty), ew. jeszcze nad Vegas w Low and Slow może coś tam pospadać.

www.yoyosims.pl

dufay

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 26, 2016, 14:59:59 »
Kurde, teraz się nakręciłem. Tym gorzej bo będę miał akurat trochę gotówki ;D Monitor marzenie, ale drugi wydatek tego samego rzędu na kartę troszkę studzi mój zapał. Podejrzewam, że przy GTX960 czy 970, który planuję zakupić miałbym raczej Gówno-Sync i 10fps.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 26, 2016, 15:16:05 »
Na Nevadę to raczej nie ma chyba kto narzekać (ja mam stałe 60 przy dodatkowym wygładzaniu Sparse Grid Supersampling z pod karty), ew. jeszcze nad Vegas w Low and Slow może coś tam pospadać.

Tzn. chciałem zobrazować, że nad Nevadą w 4K z takimi ustawieniami i rozdzielczością
można komfortowo latać i myślę, że dużo w tym zasługi G-Sync, bo przesiadając się z 2x mniejszej ilości pikseli, odnoszę wrażenie, że mam płynniej.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 26, 2016, 16:25:30 »
A czemu nie masz tutaj V-sync zaznaczonego? Synchronizacja dziala z G-sync zawsze? Nie trzeba ustawiac tego z pod gry?

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 26, 2016, 16:35:53 »
Tryb G-Sync jest włączony w sterach, wyłączam V-Sync, żeby się nie `gryzło`, chociaż może G-S robi jakiś overtake, ale nie mam pewności. Tak czy inaczej G-S działa z wyłączonym V-S, co bez wątpienia widać w grze.