Myślę, że przede wszystkim fajny jest z tej Twojej serii XB1 z G-Sync ale 28 cali: http://www.morele.net/monitor-acer-xb281hkbmiprz-um-px1ee-001-831330/ . 1 ms+ do 144 Hz.
Prawie 2 koła taniej, a to pewnie za sprawą matrycy TN.
To prawda, ale ja 27" miałem, a przy 28" mógłbym nie zauważyć, że się coś zmieniło

. Z drugiej strony UHD na 28", to może być nieco za małe, a przecież wzrok już nie ten.... Poza tym niedawno wymieniłem grafę... a zmiana grafy, bez zmiany monitora, to jak dymanko bez wystrzału

. Niby fajnie, niby przyjemnie, ale brakuje kropki nad i.
Zresztą ja przede wszystkim bawię się DCSem i mając monitor 27" WHD, zauważyłem, że bez v-sync, 980 ti robi ok 140 fpsów. Tak sobie pokombinowałem, że na 2x większej rozdziałce powinno pójść bez problemu 60 fpsów, co w rzeczywistości ma miejsce (również w innych symulatorach).
Odnośnie tych 144 Hz, to faktycznie mogą one mieć sens przy G-Sync, albo z jakimś innym FreeSynkiem, chociaż można się zastanawiać, czy faktycznie oko dostrzega różnicę między np. 60Hz a 90Hz, w sytuacji, kiedy - dzięki G-Sync - nie masz tearingu i innym `popularnych` efektów tradycyjnych technologii odświeżania, o których mowa na zapodanym przez Ciebie filmie.
Reasumując: jakbym nie miał parcia na UHD w 32", to bym brał ten model 28", bo cena faktycznie robi różnicę.
Tako rzecze,
Zaratustra