Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46206 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 26, 2016, 17:12:09 »
I w iłku też tak masz? Czyli tyko tutaj, a w tytule nie? V-sync zawsze zabiera fps'y jak jest odhaczony pod grą. Tutaj by wychodziło, że i tak jakoś wymusza. Ciekawe jak to ma się do NVidia Inspector.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 26, 2016, 17:24:03 »
Hej. Ja np. muszę mieć w grze ustawione v-sync, bo co bym nie robił to powstają u mnie takie nieprzyjemne rozwarstwienia ekranu. Karta to R9 270. Co konfiguracje kompa to ta kwestia wygląda zupełnie inaczej.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 26, 2016, 17:39:41 »
G-Sync jest włączone z poziomu sterowników, V-Sync powyłączałem w grach, bo właśnie zastępuje je G-Sync - taka jest idea tego wynalazku. Oczywiście Lipas, że tnie się obraz bez V-Sync, ale z nim masz np. mniej klatek i inne problemy związane z różną prędkością odświeżania monitora, a prędkością renderowania klatek przez kartę gfx i nie ważne jak masz wypasione jedno i drugie. G-Sync (i FreeSync od Ajtiego) mają to leczyć, z tym, że rozwiązanie NV jest `płatne` i zwiększa cenę monitora przez wsadzenie do niego specjalnego układu od NV, który odpowiednio `dogaduje` się z kartą i generuje obraz bez zacięć i lagów - to tak z grubsza.

Tako rzecze,
Zaratustra

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 26, 2016, 17:42:09 »
I w iłku też tak masz? Czyli tyko tutaj, a w tytule nie? V-sync zawsze zabiera fps'y jak jest odhaczony pod grą. Tutaj by wychodziło, że i tak jakoś wymusza. Ciekawe jak to ma się do NVidia Inspector.

No właśnie V-Sync zabiera fpsy, a G-Sync daje dobrodziejstwa V-Sync off z pełną płynnością i brakiem szarpania obrazu. Jak ktoś chce się przekonać jak to by u niego mogło wyglądać, to niech zrobi V-Sync off, a potem wyobrazi sobie, że nic nie szarpie i nie zrywa  :evil:.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 26, 2016, 17:55:10 »
No właśnie V-Sync zabiera fpsy, a G-Sync daje dobrodziejstwa V-Sync off z pełną płynnością i brakiem szarpania obrazu. Jak ktoś chce się przekonać jak to by u niego mogło wyglądać, to niech zrobi V-Sync off, a potem wyobrazi sobie, że nic nie szarpie i nie zrywa  :evil:.

Tako rzecze,
Zaratustra

Szkoda, że nie można sobie wziąść monitora na próbę i jak coś to go oddać ;D. Niby jest takie prawo, ale czort wie jak się zachowają, u Ciebie był problem z tego co pamiętam.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 26, 2016, 18:00:28 »
G-Sync jest włączone z poziomu sterowników, V-Sync powyłączałem w grach, bo właśnie zastępuje je G-Sync - taka jest idea tego wynalazku. Oczywiście Lipas, że tnie się obraz bez V-Sync, ale z nim masz np. mniej klatek i inne problemy związane z różną prędkością odświeżania monitora, a prędkością renderowania klatek przez kartę gfx i nie ważne jak masz wypasione jedno i drugie. G-Sync (i FreeSync od Ajtiego) mają to leczyć, z tym, że rozwiązanie NV jest `płatne` i zwiększa cenę monitora przez wsadzenie do niego specjalnego układu od NV, który odpowiednio `dogaduje` się z kartą i generuje obraz bez zacięć i lagów - to tak z grubsza.

Tako rzecze,
Zaratustra
Chodzi mi o to, że DCS nie akceptuje ustawień w sterowniku karty. Jeśli w grze V-sync jest wyłączone a włączone w sterach, to nic to nie daje. Z drugiej strony przetestowałem u siebie wszystkie chyba opcje (włączone, wyłączone w grze i w sterach, itp., itd.) i z włączonym V-S z poziomu gry nie zauważyłem spadku fps. No może 2-3 fps. A szarpanie ekranu jest, lekko mówiąc irytujące. Zastanawiające jest tylko to, że niektórzy latając bez V-S nie mają takiego rozwarstwiania.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 26, 2016, 18:13:21 »
Szkoda, że nie można sobie wziąść monitora na próbę i jak coś to go oddać ;D. Niby jest takie prawo, ale czort wie jak się zachowają, u Ciebie był problem z tego co pamiętam.

Nie, nie miałem problemu, brałem w ciemno, tzn. chciałem UHD i rozważając za i przeciw zdecydowałem się na G-Synca jako dodatkowy ficzer, chociaż cudów się nie spodziewałem... a tutaj takie miłe zaskoczenie :-).
Ponoć taki też jest fajny http://www.zadowolenie.pl/sprzet-komputerowy/monitory/asus-27-led-pg278q?utm_source=ceneo_spo&utm_medium=referral może mają gdzieś w Warszawie w sklepie na okukanie.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 26, 2016, 19:01:27 »
Tutaj troche wyjasniaja roznice miedzy v i g sync: http://tvgry.pl/?ID=5717 .

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 27, 2016, 07:52:26 »
Ponoć taki też jest fajny ....

Myślę, że przede wszystkim fajny jest z tej Twojej serii XB1 z G-Sync ale 28 cali: http://www.morele.net/monitor-acer-xb281hkbmiprz-um-px1ee-001-831330/ . 1 ms+ do 144 Hz.
Prawie 2 koła taniej, a to pewnie za sprawą matrycy TN.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 27, 2016, 11:03:58 »
Myślę, że przede wszystkim fajny jest z tej Twojej serii XB1 z G-Sync ale 28 cali: http://www.morele.net/monitor-acer-xb281hkbmiprz-um-px1ee-001-831330/ . 1 ms+ do 144 Hz.
Prawie 2 koła taniej, a to pewnie za sprawą matrycy TN.

To prawda, ale ja 27" miałem, a przy 28" mógłbym nie zauważyć, że się coś zmieniło ;-). Z drugiej strony UHD na 28", to może być nieco za małe, a przecież wzrok już nie ten.... Poza tym niedawno wymieniłem grafę... a zmiana grafy, bez zmiany monitora, to jak dymanko bez wystrzału  :evil:. Niby fajnie, niby przyjemnie, ale brakuje kropki nad i.
Zresztą ja przede wszystkim bawię się DCSem i mając monitor 27" WHD, zauważyłem, że bez v-sync, 980 ti robi ok 140 fpsów. Tak sobie pokombinowałem, że na 2x większej rozdziałce powinno pójść bez problemu 60 fpsów, co w rzeczywistości ma miejsce (również w innych symulatorach).
Odnośnie tych 144 Hz, to faktycznie mogą one mieć sens przy G-Sync, albo z jakimś innym FreeSynkiem, chociaż można się zastanawiać, czy faktycznie oko dostrzega różnicę między np. 60Hz a 90Hz, w sytuacji, kiedy - dzięki G-Sync - nie masz tearingu i innym `popularnych` efektów tradycyjnych technologii odświeżania, o których mowa na zapodanym przez Ciebie filmie.
Reasumując: jakbym nie miał parcia na UHD w 32", to bym brał ten model 28", bo cena faktycznie robi różnicę.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 27, 2016, 13:57:33 »
Generalnie z całym G-synciem/FreeSynciem chodzi o to, że nie ma opcji aby karta/monitor zgubiła klatkę, wygenerowała klatkę szybciej niż monitor się odświeży przez co zjawisko rwania ekranu nie ma miejsca. GPU steruje monitorem i czy tam będzie 60, 120, 144Hz to i tak będzie wrażenie, ze jest płynniej. Dlatego 60Hz spokojnie wystarcza. Wyżej to raczej już sztuka dla sztuki, choć pewnie znajdą się tacy co zobaczą różnice w jakiś CoD, Battlefieldach, Counter-Strike'ach.

Ważne jest aby mieć na tyle mocny sprzęt żeby utrzymać stałą liczbę klatek równą Hz odświeżaniu monitora. A najbardziej doceniają to ludzie mający kilka GPU, bo tam z racji bytu dochodzi do niepożądanego efektu w postaci rwania obrazu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 27, 2016, 14:35:13 »
Powinni robić po prostu takie moduły z G-Sync, które się podłącza między kartą, a monitorem jak ten tej płytki nie ma ; >.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 27, 2016, 15:23:44 »
Te 120 czy 144 Hz przydają się do generowania grafiki 3D z okularami migawkowymi. Wtedy na oko przypada te 60 czy 72 Hz.
Pytanie tylko czy wtedy te nowe synchronizacje bardziej pomagają czy przeszkadzają. Może być sytuacja, że monitor przetrzyma klatkę dla prawego oka odrobinę dłużej niż dla lewego. Jak to zinterpretuje mózg?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11