Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 10, 2016, 21:13:06 »
Działa Wam RoF z G-Sync? Mi coś nie chce poprawnie zadziałać (Full screen on i v-sync off w RoF).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 10, 2016, 21:20:34 »
Mi działa idealnie, w sterach mam ustawiony G-Sync dla trybu pełnoekranowego i okien, ja mam dodatkowo w RoFie limit klatek na 60. Sterowniki 368.81. Warto też zresetować kompa... mi się zdarzyło ze 2x, że DCS się wywalał ze sterami.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 10, 2016, 22:19:58 »
Mi działa idealnie, w sterach mam ustawiony G-Sync dla trybu pełnoekranowego i okien, ja mam dodatkowo w RoFie limit klatek na 60. Sterowniki 368.81. Warto też zresetować kompa... mi się zdarzyło ze 2x, że DCS się wywalał ze sterami.

Ok działa, odhaczyłem full screen i jest ok już.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #63 dnia: Września 06, 2016, 09:26:12 »
Witam

W końcu się złamałem i kupiłem ten monitor z G-Sync. Padło na Acer XB271HU (1440p, IPS, G-Sync, 165 MHz, 4 ms). Droga zabawka, nie warta raczej swojej ceny - ale tego miałem akurat świadomość i mogłem sobie w tym momencie finansowo na taką zachciankę pozwolić. Co do działania G-Sync - nie mam żadnych zarzutów, w końcu wiem jak to działa, efekty są rewelacyjne jeśli chodzi o płynność obrazu.

Chciałem natomiast skupić się na jakości matrycy IPS, a konkretnie zjawisku "IPS Glow" (nie wiem jaki jest tego polski odpowiednik - srebrzenie ekranu?). Kolory w monitorze prezentują się rewelacyjne i na początku (przy świetle dziennym) nie było się do czego przyczepić. Schody zaczęły się po zmroku, w czasie grania w dość ciemnym pokoju (czyli tak jak lubię). Normalnie określiłbym to jako nierównomierne podświetlenie, ale jeśli dobrze rozumiem to zjawisko "IPS glow" to chyba trochę coś innego. W moim przypadku dotyczy to głównie prawego dolnego narożnika oraz lewego górnego. Wygląda to jak taka "mgiełka", która pokrywa ekran. Jest to widoczne wyłącznie na czerni i na dodatek praktycznie tylko po zmroku (gdzieś wyczytałem, że monitory IPS nie są stworzone do grania po ciemku - noż k..... bez jaj!). Z tego co zdążyłem sprawdzić po fakcie - ten monitor po prostu tak ma i wielu ludzi zgłasza takie zjawisko (jest bardziej lub mniej rozległe, z tego co widzę - u mnie nie jest jeszcze tak źle).

Niby traktuje się to jako coś normalnego i typowego dla matryc IPS, ale kurde - powiem szczerze, że za tą cenę spodziewałem się, że matryca jest lepszej jakości. Nie jest to na razie jakoś bardzo uciążliwe, bo jak wspomniałem dotyczy tylko czerni i używania monitora po zmroku, ale jednak jestem nieco zawiedziony. Zastanawiam się czy nie lepiej było wziąć wariant tego monitora z matrycą TN (tańszy o 800 zł, jeśli dobrze pamiętam), bo może tam paradoksalnie matryca jest lepsza w ogólnym odbiorze.

Jakie są wasze doświadczenia ze zjawiskiem IPS Glow? Czy jest to traktowane jako powód do reklamacji? Zastanawiam się nad zwrotem, choć z drugiej strony poza tym niuansem (ale dość istotnym), to z monitora jestem zadowolony (barwy wyglądają rewelacyjnie i nie ma żadnych bad pixeli).

PS. W przypadku ASUS PG279Q problem występuje również, z tego co wyczytałem. Może nawet w jeszcze większym stopniu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #64 dnia: Września 06, 2016, 09:48:13 »
Bo matryce IPS nie są stworzone do grania. Mają zawsze problem z czernią. Pod tym względem lepiej wypadają TN'ki i wszystkie pochodne od nich :). Czy zmiana matrycy na TN coś zmieni tego nie wiem. Może być tak, że poprawi Ci się czerń, a popsują kolory. Inna sprawa, że każdy ma inny wzrok i jeden zauważy to co piszesz, a inny nie. Dlatego to taka zabawa w kotka i myszkę. Musisz się na coś zdecydować :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #65 dnia: Września 06, 2016, 10:22:31 »
Bo matryce IPS nie są stworzone do grania.

Ale na pudełku napisali "Gej-ming monitor".... :P

Tak na dobrą sprawę powinienem chyba domówić wariant TN, porównać i zwrócić ten, który odpowiada mi mniej. Tylko Morele.net na pewno nie będzie wyrozumiałe...

Aż dziwne, że ludzie w recenzjach w ogóle o tym nie wypominają, bo wątpię by były egzemplarze, na których zjawisko to w ogóle nie występuje.

PS. A czerń w świetle dziennym wygląda rewelacyjnie. Po zmroku to już nieco inna sprawa. Pomaga nieco odchylenie monitora do tyłu, ale nie rozwiązuje tego w pełni.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #66 dnia: Września 06, 2016, 10:27:40 »
Teraz wszystko jest gejming... ;)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #67 dnia: Września 06, 2016, 10:31:03 »
Przyzwyczaisz się ;). To mój drugi IPS (może to bardziej wina samych LED) i już przy pierwszym zauważyłem, że taka głęboka czerń jest tutaj chyba gorsza niż TN. Możesz ew. ustawić ekran pod lekkim kątem w dół. Wtedy to świecenie jest mniej dokuczliwe. Natomiast IPS ma o wiele lepsze kolory niż TN i ostrość i ja jestem zdania, że jednak do grania nadają się bardzo dobrze. Mój akurat na szczęście (a mam ten sam model XB271HU) ma równomierne podświetlenie więc jakoś mi to nie przeszkadza. To tylko temat o G-sync, podświetlenie to inna bajka ;>.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #68 dnia: Września 06, 2016, 11:16:20 »
Schody zaczęły się po zmroku, w czasie grania w dość ciemnym pokoju (czyli tak jak lubię). Normalnie określiłbym to jako nierównomierne podświetlenie, ale jeśli dobrze rozumiem to zjawisko "IPS glow" to chyba trochę coś innego. W moim przypadku dotyczy to głównie prawego dolnego narożnika oraz lewego górnego. Wygląda to jak taka "mgiełka", która pokrywa ekran. Jest to widoczne wyłącznie na czerni i na dodatek praktycznie tylko po zmroku (gdzieś wyczytałem, że monitory IPS nie są stworzone do grania po ciemku - noż k..... bez jaj!). Z tego co zdążyłem sprawdzić po fakcie - ten monitor po prostu tak ma i wielu ludzi zgłasza takie zjawisko (jest bardziej lub mniej rozległe, z tego co widzę - u mnie nie jest jeszcze tak źle).

Czerń czernią, ale to o czym piszesz to chyba "backlight bleeding". Czyli odwieczny problem krawędziowego podświetlania matryc diodami LED. Dotyczy to zarówno monitorów na matrycach TN jak i IPS. Ja dla przykładu w TV (na TN) mam taki bleeding że na początku oglądałem filmy tylko w ciągu dnia bo nie miałem do tego nerwów po zmroku :D Teraz się przyzwyczaiłem i przymykam na to oko, ale zdaję sobie sprawę że masz niesmak wydając tyle kasy na monitor. Ja po wielu latach używania monitorów IPS na LED-ach, przesiadłem się na profesjonalnego IPS od firmy LaCie z podświetlaniem CCFL. Różnica jest diametralna, na plus oczywiście. Ale to jest monitor do konkretnych zastosowań (do takich go używam) a gry są tylko na nim dodatkiem od święta.

P.S. Jeśli monitor jest na IPS to proponował bym zrobienie kalibracji z użyciem kalibratora. Przy okazji zostanie dobrze dopasowany poziom podświetlenia matrycy. Jeżeli nie posiadasz własnego kalibratora to można zamówić u kogoś kalibrację, wydasz jakieś 50PLN ale na prawdę warto. Tym bardziej że różnicę będziesz widział tuż po kalibracji porównując obrazy testowe przed i po.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #69 dnia: Września 06, 2016, 11:52:27 »
Tak, o tym pisałem, mi też się wydaje, że to niestety bardziej wina LED. Są monitory o równomiernym podświetleniu w tej kwestii (bardziej dla grafików) ale to już cenowe szaleństwo. Ładna czerń jest w tych LG Amoled, czy jakoś tak.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #70 dnia: Września 06, 2016, 12:07:14 »
Postaram się zrobić wieczorem zdjęcie i podesłać, to sami ocenicie czy to jest normalne czy nie (i czy chodzi o nierównomierne podświetlenie, backlight beelding czy IPS glow, bo chyba nie do końca odróżniam te zjawiska).

Z tego co szukam po sieci to są ludzie, którzy potrafili wymieniać monitor kilka razy, aż w końcu trafili na taki, który w pełni ich satysfakcjonował. Z tym, że z polityką polskich sklepów to raczej będzie trudne do przeprowadzenia, pomijając już to, czy chce mi się w to bawić.

Problem jest raczej powszechny i z pewnością są matryce gorsze niż u mnie, ale znalazłem też zdjęcia, gdzie efekt ten praktycznie w ogóle nie występuje. Niby nie przeszkadza mi to bardzo, ale jednak zwróciłem na to uwagę - i to już wystarcza, by stwierdzić, że ta sytuacja nie jest w porządku.

@Freeman
O jakim kalibratorze piszesz? Możesz podesłać linka? Gdzie świadczą takie usługi?

@ YoYo
Temat jest "Monitory z G-Sync" a nie tylko "G-Sync" ;) - ale ok, nie nie chcę tu zaśmiecać. Proszę o wydzielenie tego wątku, jeśli tak ma być lepiej.

« Odpowiedź #71 dnia: Września 06, 2016, 12:40:11 »
@Freeman
O jakim kalibratorze piszesz? Możesz podesłać linka? Gdzie świadczą takie usługi?

Kalibrator (inaczej spektrofotometr) służy do kalibracji kolorów monitora/drukarki zgodnie z wzorcem (RGB). Mówiąc prościej jest to urządzenie pomiarowe wielkości powiedzmy kamerki internetowej. Podwieszane na matrycy (na czas kalibracji) dokonuje pomiaru fali świetlnej wysyłanej przez powierzchnię matrycy. Następnie porównuje ją i tworzy profil kolorów (dla systemu operacyjnego) najbardziej zgodny z tym wzorcem (RGB). Ja posiadam swój kalibrator bo przy częstej zmianie monitorów a tym bardziej korzystaniu z CCFL muszę powtarzać co jakiś czas kalibrację. U Ciebie przy nowym monitorze i podświetlaniu LED zrobisz to raz i wystarczy do końca kadencji tego monitora. Ważne żeby zachować sobie gdzieś ten profil po kalibracji, żeby móc z niego skorzystać powiedzmy po reinstalacji OS. 

Wiesz nie chcę nikogo reklamować ale pierwsze, lepsze ogłoszenie na  OLX znalezione w okolicach Poznania:

http://olx.pl/oferta/kalibracja-monitora-CID619-IDfuXMT.html#b3421a4f0b

Cena wydaje się uczciwa, biorąc pod uwagę że człowiek dojeżdża na miejsce. To też ma znaczenie ponieważ może przeprowadzić kalibrację przy docelowych warunkach oświetleniowych.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #72 dnia: Września 06, 2016, 14:10:30 »
Natomiast IPS ma o wiele lepsze kolory niż TN i ostrość i ja jestem zdania, że jednak do grania nadają się bardzo dobrze. Mój akurat na szczęście (a mam ten sam model XB271HU) ma równomierne podświetlenie więc jakoś mi to nie przeszkadza. To tylko temat o G-sync, podświetlenie to inna bajka ;>.

To już teraz bardziej mit niż prawda. Dzisiejsze matryce TN potrafią naprawdę nieźle odwzorować kolory. Natomiast chyba już nie ma monitorów bez podświetlenia led. Kwestia jakich ledów ktoś użył i z jakiem odwzorowaniem barw (Ra). Natomiast tutaj za wiele się z tym nie zrobi. Kalibracja to tylko pewność w odwzorowaniu barw i nierównego podświetlenia nie naprawi :). Moje zdanie jest takie, że możesz pokombinować z kalibracją żeby nie mieć wyrzutów sumienia albo dać sobie nieco czasu i poczekać aż wzrok się przyzwyczai do nowego szkiełka.

Żeby nie było ja sam używałem wielokrotnie kalibratora sprzętowego ale obecnie z lenistwa nie chciało mi się tego robić i jest również cacy. Inna sprawa, żej ja lubię bardziej zimne kolory i trochę mi nie odpowiadało jak on mi robił usilnie ciepłe :P. Do tego mocno skręcone podświetlenie, bo też nie lubię jak mi oczy wypala :P. Może dlatego ostatnio go nie kalibrowałem i celowo zapominałem zabrać z pracy :D :D.

Ps. Żeby nie było obecnie mam IPS, bo tak się trafiło ale przerobiłem monitory od tanich TN, przez IPS, a kończąc na profesjonalnych cudeńkach EIZO.

« Odpowiedź #73 dnia: Września 06, 2016, 14:47:58 »
Dzisiejsze matryce TN potrafią naprawdę nieźle odwzorować kolory. Natomiast chyba już nie ma monitorów bez podświetlenia led. Kwestia jakich ledów ktoś użył i z jakiem odwzorowaniem barw (Ra). Natomiast tutaj za wiele się z tym nie zrobi. Kalibracja to tylko pewność w odwzorowaniu barw i nierównego podświetlenia nie naprawi :).

Mazak dobrze pisze, dzisiaj już nie tak łatwo zauważyć różnice w odwzorowaniu kolorów między dobrym TN a przeciętnym IPS. Nie wprawne oko właściwie nie zauważy żadnej różnicy. Nowe TN-ki z wysokiej półki spokojnie dorównują matrycom VA, nawet kąty wyświetlania obrazu na przestrzeni lat zmieniły się na plus w TN. Natomiast fakt jest taki że jak postawimy TN (obojętnie ile kosztowało) obok profesjonalnego IPS od EIZO i obydwa skalibrujemy nawet w ten sam sposób to różnica będzie zaskakująco wyraźna :)

Jascha w sumie nie wspominałem to tym wcześniej (wydawało mi się oczywiste) ale dobrze że Mazak na to zwrócił uwagę, kalibracja nie ma wpływu na wady wykonania matrycy, czyli dla przykładu na bleeding. Z tym możesz powalczyć tylko wymieniając sztuka za sztukę i szukając lepiej wykonanego egzemplarza. Sprawdź też podświetlanie, czym bardziej wywindowane do góry tym bardziej widać bleeding na czarnym, no i oczka też bardziej bolą :)

« Odpowiedź #74 dnia: Września 14, 2016, 13:28:57 »
Napiszę może mały komentarz do tego co pisałem wcześniej. Dałem sobie luz i jakoś przyzwyczaiłem się do tej specyfiki IPS. To nie jest raczej nierównomierne podświetlanie (to występuje tylko nieznacznie w jednym miejscu - na dole ekrany, na środku nad logo - z tego co znalazłem można taką przypadłość w LED "rozmasować" :) ). Natomiast ta "mgiełka" na czerni to raczej jakiś efekt IPS, bo jeśli się przesunę nieco w bok (dokładnie na wprost danego rogu) to efekt znika. Ale w tym kontekście, zachwyty nad kątami widzenia IPS wydają mi się co najmniej dziwne...

Fotki:

Z prawej:

Z lewej:

Z dołu:

W trakcie normalnego użytkowania (poza czarnym całym ekranem), nic w sumie nie widać:

Tak więc, taki to chyba urok tego typu matrycy.