Autor Wątek: Model lotu  (Przeczytany 12160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cygan

• APAsq
  • *
Odp: Model lotu
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 26, 2017, 15:19:36 »
FM jest jak w FSX. Dla helikopterów. Jednak ma coś w sobie, a już na pewno widoczność :). Stabilność w zawisie.

Default FM czy z dodatkami poprawiającymi? Bo jak to pierwsze to chyba porównanie nie na miejscu  ;D .... no może oprócz DODOSim.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 26, 2017, 23:53:02 »
Może powinieneś sprawdzić czy oby na pewno latasz na "sim mod". BTW, nie porównałbym Gazelli  z żadnym śmigłowcem z FSX'a.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 27, 2017, 04:37:43 »
W porównaniu do Mi-8 (pomijam zupełnie inny charakter maszyny) to model lotu jest dość prosty. Wystarczy mieć czuły kontroler do tego dorzucić odpowiednie krzywe tak do 70-80% nasycenia i będzie leciał gdzie się chce. Zawis jest bardziej wymagający ale jest za to magiczny autozawis który rozwiązuje sprawę. Odczucia jak latanie dronem - zupełnie nie czujesz masy maszyny, efekt vortex nigdy mi się jeszcze nie trafił gdzie w Mi-8 cały czas muszę się pilnować, model zniszczeń też bardzo symboliczny. Teraz bym brał pewnie UH-1 ale tego można dostać pudełkowego za 20€ więc jest większa szansa, że trafi na jakąś promocje. 

Moduł najmniej ciekawy w porównaniu do Ka-50 i Mi-8.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 30, 2017, 12:12:42 »
Pamiętaj że zmieniając krzywe osi sterowania zmieniasz poniekąd model lotu. Dopiero przy przedłożonym joyu i ustawieniach osi na proste przekątne czyli "slider" o ile pamiętam można posmakować dedykowanego FM. Oczywiście rozumiem doskonale użytkowników standardowych joystików - sam na takim latałem.
W kwestii autozawisu gwoli jasności ta magiczna opcja jest użytkowana zdecydowanie podczas lotów bojowych lub szkolno bojowych podczas namierzania i odpalania pocisków PPK. Natomiast podczas zwykłego pilotażu piloci nigdy nie korzystają z tej opcji.

Ocena modułu poprzez porównanie ich z Ka-50 i Mi-8 zupełnie nie trafiona choćby ze względu na klasę i przeznaczenie tych maszyn ..... wszak o gustach nie dyskutuje. Natomiast ocena samego modułu jak i FM to tez kwestia w jak szerokim zakresie go testowałeś.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 30, 2017, 15:51:26 »
Racja każdy śmigłowiec w DCS jest zupełnie inny i powinien mieć swój charakter ale brakuje mi odczucia pilotowania jednak dość sporej maszyny, kto wiem może powinien tak latać - nigdy nie pilotowałem żadnego samolotu lub śmigłowca więc nie wiem. Po prostu subiektywnie z modułów które mamy w DCS w tym nie czuje bezwładności lub walki z powietrzem.

« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 01, 2018, 21:55:12 »
Jest w pilotażu nerwowa, nieprzewidywalna. Model lotu typowo  FSX-owy. Latam FSX. Długo śmigłowcami i obstaję przy swoim zdaniu. Symulacja  UH-1H Huey, Mi-8MTV2 w DCS. Jest dla mnie dotąd trudna, a latam nimi od początku.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 02, 2018, 15:19:55 »
Jest w pilotażu nerwowa, nieprzewidywalna. Model lotu typowo  FSX-owy. Latam FSX. Długo śmigłowcami i obstaję przy swoim zdaniu. Symulacja  UH-1H Huey, Mi-8MTV2 w DCS. Jest dla mnie dotąd trudna, a latam nimi od początku.
Jeśli latasz w DCS'sie już długo i pomimo to latanie na UH-1 i Mi-8 w DCS'ie jest dla Ciebie trudne to najwyraźniej latasz za mało lub to wina Twojego sprzętu do latania lub po prostu brak Ci "smykałki" do śmigłowców, być może stąd Twoje trudności w opanowaniu SA-342Gazella.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 03, 2018, 19:28:48 »
Racja każdy ma własne zdanie ... warto żeby było one podparte jakimiś konkretami. Problem z FSX jest taki ze da się zrobić to samo ale bez konsekwencji że przeciągniemy wirnik, wpadniemy w voertex lub naruszymy inne ograniczenia eksploatacyjne danego śmigłowca (default-owego).
Co więcej miałem miesiąc temu okazje do wykonania 2 lotów na symulatorze  SW-4 w Dęblinie. Klasa śmigłowca ta sama i co ciekawe istotne różnice wystąpiły w operowaniu orczykiem - trochę więcej trzeba wcisnąć tej nogi i większa czułość co przez pierwsze minuty nastręczało problemów z wyczuciem na sterowanie oraz mniejsza moc rozporządzalna. Natomiast w reakcjach na stery baaardzo podobna co było dla mnie niespodzianką.
Gazella jest w pilotażu nerwowa ale to już wynik niestety krótkich joystików. Natomiast nawet na długim dragu jaki posiadam jest narowista i czuła na stery ale przewidywalna i przy odpowiednim treningu można coś nią powywijać.
https://www.youtube.com/watch?v=5Effvehcfxg

Racja każdy śmigłowiec w DCS jest zupełnie inny i powinien mieć swój charakter ale brakuje mi odczucia pilotowania jednak dość sporej maszyny, kto wiem może powinien tak latać - nigdy nie pilotowałem żadnego samolotu lub śmigłowca więc nie wiem. Po prostu subiektywnie z modułów które mamy w DCS w tym nie czuje bezwładności lub walki z powietrzem.
Gazella posiada multicrew wiec jest opcja na to aby ktos ci pokazał jesli masz taka potrzebę. Osobna sprawa  to sprzęt o którym wspomniał Jacd.

« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 03, 2018, 22:30:57 »
Jest w pilotażu nerwowa, nieprzewidywalna. Model lotu typowo  FSX-owy.

IMHO FSXowy model lotu jest zaprzeczeniem "nerwowości' i "nieprzewidywalności". Nie ważne, czy z HTR, czy Dodo Sim (który bardzo lubię osobiście), czy domyślny. Obliczany w czasie rzeczywistym model DCSowy jest bez porównania bardziej wymagający i absorbujący, ale wprowadza nowy wymiar dla entuzjastów śmigłowców. Nawiasem mówiąc największy problem jaki mam z FSXem to sposób mapowania ruchów joysticka, bo wiele niedociągnięć HTR eliminuje.

Tutaj mój obrazek ilustrujący problem dla Bell'a 412 dla X-plane, ale problem jest typowy również dla FSX:
EDIT: czerwony to obszar pracy drążkiem w zawisie (w bardzo dużym uproszczeniu), niebieski to lot postępowy (znowu w bardzo dużym uproszczeniu), czarny to całość obszaru jaki joystick mapuje.

UH-1H i Mi-8 są relatywnie stabilne i przewidywalne, wymagają tylko praktyki i myślenia z wyprzedzeniem, czyli... przewidywania ;) Przy odpowiednich ustawieniach osi można nimi latać bardzo stabilnie, oczywiście długi drążek i dobrej jakości sprzęt bardzo pomaga, ale nawet na słabej jakości joyu da się robić wszystko (ja zaczynałem od "wydyganego" Afterburnera w którym osie "migotały" i było ciężko, ale nie było problemu ze stabilnym zawisem, czy w miarę płynnym pilotażem generalnie). Generalnie w żadnym wypadku nie zgodziłbym się z określeniem ich jako trudne. Po kilku dniach nie powinno być problemów jeśli ma się jakieś doświadczenie z innych symulatorów lotu.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 04, 2018, 09:57:31 »
No to Samek wyjaśnił dobrze co sam nie potrafiłem jeśli chodzi o FSX.

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 14, 2018, 20:53:42 »
Czy działa wam chat switch na  joysticku ? Przesuwa widoki w tym sensie ?

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 30, 2019, 00:01:02 »
To ci sami od Gazeli z modelem lotu rodem z Gwiezdnych Wojen?

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 30, 2019, 00:17:48 »
No ale już chyba ją poprawili?  Nauczyli się, to teraz już chyba takiej wtopy nie będzie.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 30, 2019, 00:53:25 »
Nie mam Gazeli, ale w update logach z ostatnich 18 miesięcy nie widzę nic o modelu lotu.
https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=166219

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 30, 2019, 05:15:02 »
Nadal to latający dron. Można robić takie ewolucje, że to zbrodnia przeciwko fizyce. Wydajnościowo daleko za Mi-8 ale może już się nauczyli SDK DCS. Coś tam poprawią ale ja już od nich nic nie biorę gdzie są zastrzeżenia do modelu lotu.