Autor Wątek: DCS home kokpit by White Wolf PL  (Przeczytany 3827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Darth_Worm

• Gość
DCS home kokpit by White Wolf PL
« dnia: Czerwca 02, 2016, 20:56:24 »
Z uwagi , iż polepszyły się moje warunki lokalowe (otrzymałem swój własny pokój) i moja ukochana żona powiedziała (po raz drugi) sakramentalne "tak", postanowiłem pójść w ślady
szacownych pitbulder'ów z naszego forum.
Jako bazę wykorzystałem projekt kolegi Johan'a "Jedi" z EDForum
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=78417
Projekt kokpitu w przybliżeniu miał upodobniać się do kabiny A 10 C. Został wycięty z 3 rodzajów sklejki w technologi CNC.
Dzięki zastosowaniu Heliosa i profili Loz'a oraz Capt. Zeen'a ,jestem w stanie latać  większością maszyn z DCS'a.
Dlatego kokpit będzie rozwijany w kierunku unifikacji poszczególnych modułów tak, by pasowały do różnych maszyn.
Opierając się na projekcie Damosa (DMkey's) będę starał się uruchomić moduł klap i podwozia oraz moduł zasilania, katapulty i UFC z A10.
Kokpit opiera się na Warthogu, orczyku Saitek Combat ,Monitor Heliosa 26' z nakładką dotykową IR ,a monitor główny to TV Samsung curved 50'.
Dodatki podnoszące realizm i dodające smaczku  : zestaw IPS-72 , ZSH 5 z maską tlenową ,kombinezon , spodnie przeciwprzeciążeniowe PPK-1.
Resztę modułów będę dodawał z czasem.

Wizualizacja

Zestaw "zrób to sam" pilnowany przez mojego drugiego pilota  "Bidona" ;)

Dobranie właściwej farby nie jest łatwe , zdecydowałem się na jasno szarą akrylową z Bodex'a.

Wstępna konfiguracja i poprawki lakiernicze.

Dodawanie detali podnoszących wartość wizualną ;)

CDN...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: DCS home kokpit by White Wolf PL
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 02, 2016, 22:49:29 »
Uuu, szybko idzie. Klasyk. Wygląda świetnie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 02, 2016, 23:11:42 »
Bardzo fajnie to wygląda, gratulacje!!! :)

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 03, 2016, 07:54:50 »
Ciekawy projekt, gratulacje.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 03, 2016, 07:58:19 »
No DW, bardzo ładnie to wygląda. Nie pogardziłbym takim fotelem szefa ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 03, 2016, 09:27:14 »

Kokpit bardzo fajny, ale co Bidon ma na uchu? Nieudane katapultowanie ? :D

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 03, 2016, 12:56:02 »
Żona by mnie z domu wygnała z takim biurkiem :( .
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 03, 2016, 14:37:17 »
Żona by mnie z domu wygnała z takim biurkiem :( .
Kup żonie taki kokpit i sprawa załatwiona: http://palqa.pinger.pl/m/21794065
To działa, uwierz mi ;).

Darth_Worm, bardzo ładnie to wygląda, gratuluję !

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 03, 2016, 16:20:55 »
Bardzo fajny projekt. :) Ładnie to wygląda.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 03, 2016, 18:47:50 »
"No to Panie pojechałłłłłłłłeeeeeś!!!" ;)

Piękna robota oczywiście, GRATULACJE!

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 03, 2016, 18:55:53 »
Piękna sprawa. Ale co z tym uchem Bidona? ;)
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 03, 2016, 18:57:41 »
Dziękuję za ciepłe słowa, projekt będę rozwijał sumiennie i oczywiście zawsze jestem gotowy służyć pomocą inny pitbulider'om.
Padonis EGHI jak zawsze bezbłędnie trafił w sedno, toaletka dla mojej żony kosztowała mnie połowę kokpitu, ale i tak się opłacało; )

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 03, 2016, 19:08:05 »
Piękna sprawa. Ale co z tym uchem Bidona? ;)
Dawniej uszy podcinano, aby stały czujnie do góry. Obecnie stosuje się mniej makabryczne metody, czyli podklejenie plasterki.  Bidon ma dopiero 4 miesiące, więc do 6-7 miesiąca będzie miał korygowane uszka. A swoją drogą i tak ubrudził się farbą,  zniszczył 2 pędzle uważając, że to super zabawa oraz zjadł końcówkę wtyczki mini jack ; )
Zapomniałem ,że 2 krotnie oddał mocz na kokpit, bo skoro pancio ma drzewo pachnące w pokoju to pewnie do tego służy, aby mógł sobie Bidon ulżyć :(

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 22, 2017, 20:13:04 »
Witajcie  :)
Ponieważ od paru miesięcy w towarzystwie =Ops= chodzą różne pogłoski na temat maty masującej Wolf'a  :evil:,
postanowiłem napisać parę słów w tym temacie .
Czym jest tajemnicza mata? To produkt rosyjski, a jego firmowa nazwa GAMETRIX KW-908 JETSEAT.

Pomysł ciekawy myślę, że nie jest przesadnie trudny w realizacji, jeżeli nasi rodzimi Pit builderzy zainteresują się pomysłem, to wyjdzie im zdecydowanie taniej.
Mata „Jetseat” zawiera w sobie 8 silniczków wibrujących, a clou maty to przede wszystkim oprogramowanie.
Za obsługę DCS odpowiada Sim Shaker for Aviators i działa bezproblemowo.
Wibracje są bardzo dobrze odczuwalne już przy 50% mocy, zwiększenie mocy pozwala podkreślić odczucia tj. strzelanie z działka,
odpalanie rakiet czy wysuwanie podwozia (tu nadmienię, że każde kółko daje osobne uderzenie podczas blokowania).
Wibracje podczas rozruchu silnika  oraz podczas lotu, niesamowicie dodają realizmu. Każdy samolot możemy profilować osobno.

Niestety, kiedy kupowałem mata była tylko w jednym wymiarze. Andy, co prawda zapowiadał zmiany designu i kolorów, ale nie chaciałem czekać.
Obecnie w ofercie jest już JetSeat Sim Edition za 199$, zdjęcie poniżej.

Po przymiarce i 3 miesięcznym testowaniu, co wzbudzało falę uśmiechów i niekończących się memów na temat mojej osoby i maty masującej ;D, postanowiłem coś zrobić z tym niedorzecznym wyglądem.

Tracąc gwarancję dociąłem matę pod mój kokpit.

Następnie dorobiłem w miarę pasujący pokrowiec.

Efekt końcowy jest zadowalający, wkładka żelowa pod siedzenie robi robotę ;)

Gry obsługiwane na tą chwilę w trybie USB:
War Thunder (planes, 32 bit client),World of Tanks,
DCS World, Falcon BMS, FSX, P3D,IL-2 CloD,
iRacing, Assetto Corsa, rFactor 2, DiRT Rally, Project CARS, ETS2, ATS, Automobilista, F1 2016 and RRRE.

Na koniec gorzka pigułka czyli cena, 180 $ za mate +35 $ za przesyłkę + 200 zł cło i podatek.
Czy warto? cena to połowa dobrej karty graficznej, dlatego urządzenie jest dyskusyjne.
IMHO warto, bo dla mnie, każde podniesienie realizmu dodaje nam odczuwalne zadowolenie,
aczkolwiek znany na tym forum patent z rażeniem siebie prądem, pomysłu kolegi Pinker'a jest granicą, którą nie przekroczę w poszukiwaniu realizmu.

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 22, 2017, 21:47:56 »
Ciekawy patent, ale przy tej cenie temat faktycznie wymaga zastanowienia przed zakupem :| Na pewno mocną stroną tej maty jest oprogramowanie i szeroki zakres ustawień. Z drugiej strony ciekaw jestem jak z trwałością, to wszystko jest jednak pozaszywane i w razie potrzeby jakiejś naprawy (w dalszej perspektywie) dostęp może być nieco utrudniony.
W podobnych pieniądzach można nabyć dwa przetworniki "bass shaker" tego typu:

http://www.daytonaudio.com/index.php/bst-1-high-power-pro-tactile-bass-shaker-50-watts.html

To już na pewno zatrzęsie "siedzeniem" (50W RMS). Jeden można dać pod plecy, drugi pod siedzisko. Do tego samochodowa końcówka mocy z crossoverem (LPF) i mamy alternatywę nie pchając się w zamkniętą architekturę jednego producenta.