Autor Wątek: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.  (Przeczytany 22738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.
« Odpowiedź #120 dnia: Kwietnia 02, 2017, 09:32:43 »
Druga próba wyszła super. Żywicę wlałem do zamkniętej formy :-)

Wyszło bo inny sposób ustawienia formy, czyli prawidłowy dwa kanały u góry jeden wlewowy drugi przelewowy,  ale na dole również powinien być jeden kanał przelewowy. Ilość kanałów ma wpływ na koszt wytwarzanego przedmiotu to też trzeba uwzględnić w projektach takich form  - Laboratorium wykonywanie form i rdzeni precyzyjnych jest  na studiach wyższych na wydziale z odlewnictwa.   ;D

« Odpowiedź #121 dnia: Kwietnia 02, 2017, 10:13:21 »
Studia innego typu kończyłem dawno temu, dlatego teraz studiuję na wydziale youtube :-)

« Odpowiedź #122 dnia: Kwietnia 02, 2017, 23:11:21 »
Coś jednak wyszło :-) Trochę za mocno porysowałem stalowym zmywakiem, ale... to działa :-)

« Odpowiedź #123 dnia: Kwietnia 02, 2017, 23:42:06 »
Gratuluję efektu! Czekam na moment kiedy ogłosisz zbieranie zamówień. ;D

« Odpowiedź #124 dnia: Kwietnia 03, 2017, 16:30:02 »
Trochę jeszcze trzeba będzie poczekać :-)

A tymczasem, może czarna opcja? Jakby wypolerować? Kto wie :-)

« Odpowiedź #125 dnia: Kwietnia 03, 2017, 19:40:31 »
Zastanawiam się, czy ten przycisk z boku po lewej stronie to wygodne położenie posiada?
Nie powinien być troszkę pochylony w stronę użytkownika?
Tak mi jakoś "niewygodnie" wygląda, a patrzę na całość jakby okiem przyszłego użytkownika ;D .

« Odpowiedź #126 dnia: Kwietnia 03, 2017, 21:03:17 »
Wyjdzie w praniu. W b8 jest chyba na także na prosto. W razie czego będzie opcja dorobienia pierścienia, który przechyli przycisk. Na razie szlifuję górne pudełko :-)

« Odpowiedź #127 dnia: Kwietnia 03, 2017, 21:59:49 »
Precyzując "wyjdzie w praniu". Właściwie to wyszło, bo na prototypie latam. Jest wymiarowo bardzo podobnie jak w B8. Trochę puściłem w dół, bo w b8 jednak nieco przeszkadzał, jak się lata śmigłowcem.

« Odpowiedź #128 dnia: Kwietnia 06, 2017, 22:51:25 »
Polerka, którą zbudowałem niegdyś do celów lutniczych nie doczekała się gitary. Ale praca włożona, nie zmarnowała się. Pobawiłem się dzisiaj chwilę. Trzy minuty smyrgania i efekt - poniżej. Czarny zaczyna mi się podobać :-)

Jakby się lepiej przyłożyć, to będzie idealny połysk.

« Odpowiedź #129 dnia: Kwietnia 08, 2017, 11:14:28 »
ShopiK,
Jak tam postępy w pracach?

« Odpowiedź #130 dnia: Kwietnia 08, 2017, 11:43:23 »
Cały czas coś tam do przodu.
Zacząłem już przygotowywać model pudełka do górnej części joya... Ale szlifowanie, to upierdliwa sprawa i nie miałem siły po pracy za bardzo. Nie przeszkodziło to jednak pomyśleć nad mocowaniem czujnika halla. Okazało się jednak, że muszę trochę zmienić koncepcję mocowania. Pierwotnie (jest na zdjęciach) zastosowałem magnesy okrągłe, których jedna połowa płaszczyzny ma biegun N druga S. Wygodnie się montuje, ale niestety zakres odczytu mizerny - około 50 kroków. Właśnie się drukuje nowe mocowanie - według projektu jak na zdjęciu - koledzy właśnie tę drugą opcję wykorzystują.
Tu jestem otwarty na wszelkie sugestie.

« Odpowiedź #131 dnia: Kwietnia 08, 2017, 12:24:07 »
Krótki ten czas na modyfikację posta.

Przy drugim ustawieniu magnesów - otrzymałem krok 120, a przy zastosowaniu wzmacniacza Piotrka 3.14tera - 374 kroków  (przy maksymalnych wychyleniach drążka). Myślę, że jeśli wysunę hallotron dokładnie między magnesy będzie lepiej.

« Odpowiedź #132 dnia: Kwietnia 08, 2017, 14:21:23 »
Jakie masz dostępne magnesy ?
Ja testowałem na czujniku A1324, a czy ten Twój czujnik działa podobnie to nie wiem. U mnie musiałem ustawić odległość między magnesem i czujnikiem 1-1.5mm i otrzymałem "wzorcowy" precyzyjny zakres przy pełnym obrocie od 1-1023. Precyzyjny zakres zależy od metody zamocowania czujnika i magnesu i nie wiem, czy teraz uda Ci się uzyskać najlepszy zakres  w Twoim projekcie jak nie przeprowadzałeś w wcześniej testów. Zakres musi być w miarę precyzyjny, bo nie uzyskasz dobrego odczytu. Ja to testowałem na MMJoy-2 i rożne rozwiązania magnes-czujnik. 
Spróbuj i testuj każde ustawienie magnesu i czujnika, najlepiej  wykonując ponowną kalibrację w Systemie tj. w   [Panel Sterownia > Sprzęt i dźwięk > Urządzenia i drukarki  - (Kontroler)

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #133 dnia: Kwietnia 08, 2017, 19:27:13 »
Pozwolę sobie zacytować prywatną wiadomość od Falcona, bo może też innym się przydać.

Musisz przy tym rozwiązaniu co masz sprawdzić wszystkie warianty ustawień Magnes - czujnik  jaki będzie najlepszy, zakres tj. wzorcowy na potencjometrze jest od 0-1024,   ale ciężko do uzyskania ja uzyskałem 2-1023 przy wielu testach i wukorzystaniu 4 modeli magnesu (uzywałem do testu Arduino i program MMJoy-2) .  Najlepszym magnesem, dla którego uzyskałem idealny zakres był magnes MP 6 X 2 X 2,5 / N38 - magnes neodymowy  - http://www.magnesy.eu/mp-6-x-2-x-2,5--n38---magnes-neodymowy-t-3155.html - poźniej  na forum podeśle moje  rozwiązamie  mocowania czujnika  A1324 i magnesu na laminacie i mocowanie magnesu na osi.

A. odległość -czujnika od magnesów
B.  również test i - zamiana biegunowy magnesów (bo tez jest to istotne ) czyli  jak się baryłki  przyciągają
"o" -magnes   

baryłki się przyciągają biegunami NS   czyli sposoby do sprawdzenia
1 sposób  ---  N o S
2 sposob  --- N o N
3 sposób -- S o S

To odpowiadam :-)
Korzystam obecnie z hallotronu ss49E ponieważ dopuszcza on napięcie zasilania już od 3.0V a takie będzie potrzebne jeśli korzystać będę z elektroniki Piotrva. Testy na razie robię jeszcze na swojej elektronice opartej o arduino leonardo.
Czy teraz uda się uzyskać najlepszy zakres? Mogę do woli wymieniać i tworzyć "mocowania" więc będę próbował dalej. Początkowo użyłem magnesów takich jak Falcon (N38). Namagnesowane są tak jak widać na zdjęciu poniżej. Piszesz, że dla nich uzyskałeś najlepszy zakres - więc pokaż tylko jak mocowałeś. Oczywiście wiem, że muszę zmniejszyć odległoś - ale najpierw poczekam na propozycję innego umiejscowienia. Na razie z wzmacniaczem 3.14tera udało się już dobić do 454 kroków. Testuję już na prototypie, bo pełen obrót i tak nas nie interesuje. Joy wychyla się tylko w niewielkim wycinku (pewnie max 30 stopni), więc pełen obrót to było by jakieś 5400 kroków.

Ustawienia testuję na własnym programie - który pokazuje faktyczne dane z czujnika, oraz te zmapowane na oś - tutaj też mogę dokonywać kalibracji. Aplikacja "kontrolery usb", jest w tej kwestii bardzo uciążliwa.

I tyle. Jak macie propozycje innego ustawienia magnesów, to śmiało - choćby odręczne szkice :-)
Aha. Na wykresie VKB Widać czarny: hallotron - prosto z czujnika, czerwony: potencjometr - z uśrednianiem arytmetycznym potęga 32. Na zdjęciu oś Y (potencjometr) ma krok 91 bo nie była kalibrowana w tym momencie.

« Odpowiedź #134 dnia: Kwietnia 08, 2017, 22:29:55 »
Możesz mieć takie słabe wychylenie, bo masz 3V, a praca  hallotronu ss49E robocze to 4.5V max 6V, a  ja robiłem dla A1324 na 5V (Arduino) i jest znaczna poprawa.  Info - SS49E https://dscl.lcsr.jhu.edu/main/images/3/31/SS49e_Hall_Sensor_Datasheet.pdf

Tu masz tak na szybko podgląd i widok mojego przykładu osadzenia czujnika Halla A1324 z magnesem w mechanizmie Joystika. Jeszcze została do wykonania obudowa i umieszczenie czujnika. Umieściłem czujnik A1324 na starym kawałku laminatu PCB (wyczyszczony i wyszlifowany), wycentrowany  i dopasowany będzie mocowany do obudowa, a ta za pomocą 3 śrub będzie przykręcana do korpusu.

Mój przykład