Autor Wątek: Kontrolery Arduino  (Przeczytany 53368 razy)

Odp: Kontrolery Arduino
« Odpowiedź #255 dnia: Października 06, 2016, 11:32:01 »
Otrzymałem zamówione Arduino NANO. Instalacja sterownika przebiegła bez problemów. Można go pobrać z podanego przez Marcina_B linka ( CH 340). Płytka jest widziana po instalacji sterownika w menadżer urządzeń oraz panelu sterowania jako USB-SERIAL-CH 340 (u mnie COM 17). W IDE jest widziana jako Arduino NANO COM 17.
 Jeśli chodzi o zrozumienie pojęć bootloader czy sterownik związanych z określonym uP to mogę tylko intuicyjnie zgadywać (brak wykształcenia informatycznego). Tak jak wspomniałem w DMKeys8 jest taki sam uP jak w Leonardo czy ProMicro, ale są inne bootloadery (tak przypuszczam). Bootloader Arduino jest powiązany z platformą IDE. Sterowniki są powiązane z danym systemem operacyjnym oraz bootloaderem i umożliwiają wgrywanie firmware. Tutaj przykład firmware MMJoy2, DMKeys2 czy przykłady z Arduino dla tego samego uP. Dla ignoranta w dziedzinie informatyki  takiego jak ja może to stanowić pewien problem, dla informatyka jest to oczywiste.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #256 dnia: Października 07, 2016, 08:05:26 »
What's a bootloader?

Microcontrollers are usually programmed through a programmer unless you have a piece of firmware in your microcontroller that allows installing new firmware using an external programmer. This is called a bootloader.

https://www.arduino.cc/en/Hacking/Bootloader?from=Tutorial.Bootloader

« Odpowiedź #257 dnia: Października 07, 2016, 08:37:30 »
Dzięki za link, bardzo ładnie jest to wytłumaczone.

« Odpowiedź #258 dnia: Października 09, 2016, 17:46:06 »
Wróciłem!

Klony ProMicro
Najczęsciej przychodzą z wgranym bootloaderem Leonardo i tak też ich używam, w Arduino zazanaczając płytkę jako Leonardo.

Problemy z wyświetlaniem cyfr
Wspominałem o tym w tym poście:
http://il2forum.pl/index.php/topic,17749.msg342566.html#msg342566

Monitorowałem bajty, które wysyła program testujący w simOUT i okazuje się, że poszczególłne segmenty wyświetlacza a...kropka wcale nie odpowiadają bitom 0-7.
Moją prośbą było tylko sprawdzenie czy cyfry wyświtlają się prawidłowo we współpracy z konkretnym symulatorem i nie jest to tylko błąd w testerze simOUT.

Tak wyglądają dane nadawane przez tester simOUT podczas testowania wyświtlacza 7 segmentowego, cyfry 0-9:

Kolejność bitów w bajcie załączającym LEDy jest odwrócona.
Remedium w programie dla Arduino jest bardzo proste. Wystarczy podmienić linię 66 na
int ledDrivers[8] = {16,10,9,18,15,14,7,8};
lub ściągnąć program od nowa:
https://github.com/hexeguitar/simOUT_LED_arduino
i cyfry powinny wyświetlać się prawidłowo,

Postaram się dodać obsługę 6 cyfry lub 8 dodatkowych LEDów i zobaczę co tam jeszcze nie działa w komunikacji Master/Slave. Nie zdążyłem tego zrobić przed wyjazdem.

« Odpowiedź #259 dnia: Października 09, 2016, 18:40:43 »
Bardzo się cieszę z Twojego powrotu. Jak zauważyłeś próbowałem trochę powalczyć i mam zrobiony model z ProMicro oraz UNO dla dalszych testów.
Sprawdziłem wyświetlanie 7segLED po korekcji linii int ledDrivers[8] = {16,10,9,18,15,14,7,8};
Teraz mam wyświetlane następujące znaki:
1->1 ale z lewej strony (f, e) , powinno być z prawej (b, c),
2->2
3-> odwrócone 3 czyli (a, f, e, d oraz g)
4-> odwrócone 4 czyli (f, e, g oraz c)
5->5
6->9
7-> też odwrócone (f, e, oraz d)
8->8
9->6
0->0
Korelacja między pinami ProMicro a segmentami jest u mnie na modelu tak jak na #241, podobnie wyprowadzenia na złącze 16 pin tak jak na #226 (oznaczenia segmentu oraz pin na złączu).

« Odpowiedź #260 dnia: Października 09, 2016, 21:36:22 »
Wygląda na to, że u Ciebie  f i e zamienione są z b i c.
U mnie działa w porządku. Sprawdziłem połączenia miernikiem (pin Arduino->segment wyświetlacza). Błędu raczej nie ma, zgadza się z tym co wpisane jest na początku programu.

Wygląda na to, że wersja 1.1.1.1 HSC nie potrafi przetestować modułu z 6 cyframi/48Led? Wpisanie wartości większej niż 5 w pole "Ilość wyświetlaczy" cofa ją do 5.
Niestety, ale nie udało mi się namierzyć nowszej wersji programu.

« Odpowiedź #261 dnia: Października 09, 2016, 22:35:42 »
Czy segmenty są u Ciebie na tych samych pinach co u mnie #241 w ProMicro. Mogę oczywiście zamienić segmenty tak jak sugerujesz. Jutro jeszcze sprawdzę omomierzem od pin ProMicro do 7segLED. Ja mam wersję 1.1.1.2 i jest ok mogę Tobie przesłać mailem. Jest jeszcze nowsza wersja, gdzieś ją mam muszę poszukać, gdzie są jeszcze inne moduły np. serwo.

« Odpowiedź #262 dnia: Października 10, 2016, 07:21:26 »
Sprawa się wyjaśniła, jest ok. Złe odczyty cyfr z wyświetlaczy 7segLED były spowodowane moim roztargnieniem. Postawiłem mój tester do góry nogami i dlatego cyfry wyglądały jak lustrzane odbicie. Tester to ta skrzynka na #241, przepraszam za zamieszanie.
Jeśli chodzi o nowszą wersję to mogę przesłać na maila, podaj adres.

« Odpowiedź #263 dnia: Października 10, 2016, 12:09:29 »
Diabeł siedzi w szczególikach ;).
Odezwę sie przez email w sprawie nowego HSC.

« Odpowiedź #264 dnia: Października 10, 2016, 21:44:54 »
Nowa wersja programu simOUT LED na Arduino

Co nowego:
  • rozwiązany problem z poprawnym wyświetlaniem cyfr,
  • dodana obsługa 6 wyświeltaczy lub 48 LEDów,
  • komunikacja master/slave naprawiona, chociaż jeszcze gruntownie nie przetestowana,
  • można tworzyć łańcuchy modułów, slave nadaje dane dalej na pin TX, który podłączamy do kolejnego slave RX itd.
  • jako slave można użyć tańszego Nano, uwaga na róźnice w numeracji pinów (np. D18 w ProMicro=A0, ale D18 w Nano=A4),
  • dodatkowy program skonfigurowany jako slave na M328 (Nano) z adresem 22.

Widzę, że wersja HSC 1.1.1.2 ma opcję ustawiania jasności LEDów. Zrobi się w wolnej chwili.

« Odpowiedź #265 dnia: Października 10, 2016, 22:00:35 »
Dzięki, jutro sprawdzę i dam znać jak wypadły testy.

« Odpowiedź #266 dnia: Października 11, 2016, 09:55:13 »
Wgrałem nowy program do ProMicro. Jako master o adresach 21 oraz 22 działają prawidłowo.
Jeden ProMicro  o adresie 22 ustawiam jako slave blokując // #define MASTER_MODULE .
Łączę master adres 21 pin 1 TX z slave o adresie 22 pin 2 RX. Nie ma komunikacji, brak reakcji dioda odb. w slave oraz brak reakcji w testerze LED. Master działa prawidłowo - tester 7segLED.
Wgrałem program do NANO, muszę na płycie z NANO dolutować interfejs dla połączenia z moim testerem.
Problem na teraz to brak komunikacji po "łańcuchu" ProMicro TX->RX.

« Odpowiedź #267 dnia: Października 11, 2016, 10:19:54 »
Teraz powinno działać. Serial1 nie był inicjowany w przypadku slave na 32U4.

« Odpowiedź #268 dnia: Października 11, 2016, 11:42:34 »
Gratulacje, działa komunikacja po "łańcuchu" ProMicro. Muszę dorobić w moim modelu interfejs dla NANO dla mojego testera. Pytanie czy program dla NANO też zmieniłeś czy ten wczorajszy jest dobry. Drugie pytanie dotyczy pinów w NANO czy A0 to D14, A1 D15, A2 D16 , A4 D18 oraz A5 D19.

« Odpowiedź #269 dnia: Października 11, 2016, 11:58:12 »
Program dla Nano działał w porządku, ale warto go też uaktualnić. Problem był jedynie ze slave na 32U4.
Numeracja pinów w modelach Arduino - w sieci pełno jest gotywych diagramów do każdej wersji.