Póki co w naszej obecnej kampanii raczej nikt nie lata na samolotach z FC3 czy też MiG'ach, natomiast ostatnio w każdej odsłonie mamy wakaty na szturmowce (także na Su-25T). To, że nikt nie lata na samolotach z FC3 wynika głównie z faktu, że wśród nas jest mało osób które na nich latają, tak więc misje póki co w większości przypadków ich nie uwzględniają. Co do MiG'ów sprawa wygląda tak:
- MiG-15 pasuje jak "pięść do oka" do koncepcji tej kampanii (Korea to nie jest

). Piętnasty nie będzie przecież walczył z 29-tym. Poza tym MiG-15 w GRAD'zie posiadają chyba ze 3 osoby, a z obecnie aktywnie latających chyba tylko ja.
- MiG-21 - jeżeli wziąć po uwagę możliwości osłony myśliwskiej prawie zawsze przegrywa na etapie "no dobra, kto na czym będzie leciał?" z M-2000C. Co nie znaczy, że od czasu do czasu ktoś nie wsiądzie do bisa na misji.
Altair70 - jeżeli chciałbyś z nami "polatać misję" (tak na marginesie serdecznie zapraszamy zarówno Ciebie jak i każdego z Szanownych Forumowiczów) to ważne jest to, abyś dołączył wcześniej do nas na TS'a. Istotne jest to o tyle, że nie praktykujemy dostawiania na zawołanie samolotu 10 minut przed lotem, ani stawiania wszystkich samolotów/helikopterów, bo "a nuż jak ktoś zajrzy do nas w ostatniej chwili to będzie mógł wspierać śmigłowce np. na mustangu bo ma" (wszystkie maszyny z DCS'a mamy postawione na jednym z poligonów i tam jest miejsce na harce/ćwiczenia/szkolenia).
Praktycznie z każdą odsłoną tworzonej przez Kaszuba i Taisho mini-kampanii dodatkowe dwie osoby miałyby co robić na Su-25T lub A-10C a i myśliwców często mamy lekki deficyt. To co latamy następnego dnia zależy od tego co udało się zdziałać w dniu poprzednim. Jeżeli jednego dnia "daliśmy dup..." to następnego dnia odbijamy to co wcześniej było nasze. Z drugiej strony jeżeli jest nas więcej i "lepiej nam idzie" to atakujemy cele znajdujące się w głębi terytorium wroga (cele drugorzędne). Dzięki zaangażowaniu/umiejętnościom Kaszuba i Taisho, którzy tworzą koncepcję taktyczno-militarną a następnie przenoszą ją do kolejnej misji w DCS'ie jest ciekawie i wielowymiarowo. Dla przykładu; na dzisiaj planowana jest misja w której pierwsze skrzypce mają grać helikoptery (tyle na razie wiem). Podejrzewam jednak, że będzie także robota dla szturmowców i myśliwców.
Trochę się rozpisałem być może przynudzając i powtarzając to, co było już napisane wcześniej, ale wynika to z tego, że szukamy ludzi do wspólnych lotów i korzystając z okazji opisuję jak to u nas jest. Oczywiście to co napisałem jest moim punktem widzenia i być może gdyby zdecydował się coś tu skrobnąć inny członek GRAD'u to mógłby się pojawić odmienne obraz "jak to u nas jest". Tak to już jest - każdy jest inny i ma inne podejście oraz oczekiwania, ale w GRAD'zie zazwyczaj staramy się znaleźć wspólny mianownik.
Jeżeli:
- lubisz latać w DCS'ie
- szukasz kontaktu ludźmi którzy podzielają Twoje zainteresowania
- chciałbyś się czegoś nauczyć, ale jednocześnie nie masz oporów podzielić się swoją wiedzą
- nie jesteś nastawiony tylko na branie, ale masz zamiar coś dać od siebie
- nie dla Ciebie jest podejście w stylu 2 godziny odprawy przed i 2 godziny odprawy po misji
- nie bawi Cię zestrzelenie MiG-15 z F-15 po wystrzeleniu na raz czterech rakiet i mówienie "ale jestem gość"
- chciałbyś polatać w kimś w parze z dyscypliną radiową
- chciałbyś podjąć próbę wykonania zadania powierzonego Tobie na odprawie zgodnie z warunkami misji a nie na zasadzie: "ja zrobię po swojemu, bo tak"
- masz ciekawe pomysły na urozmaicenie wspólnego latania online
- lub nawet jeżeli nie masz zainstalowanego DCS'a ale masz nieodparte wrażenie, że to może być "właśnie to"
to zajrzyj na naszego TS'a. Może Ci się spodoba...