Autor Wątek: Grupa GRAD zaprasza do wspólnego latania  (Przeczytany 6598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grupa GRAD zaprasza do wspólnego latania
« dnia: Sierpnia 28, 2016, 14:29:09 »
Witam wszystkich. GRAD (Grupa Realizacji Akcji Dynamicznych) jest grupą pilotów(od 6 do 12) latających regularnie misję bojowe na prawie wszystkich modułach do DCSa. Zaczynamy się zbierać od 20 każdego dnia, przeważnie o 21 jest briefing i po briefingu wchodzimy na serwer z postawioną misją. Obecnie przeważają u nas Miragee, A-10C i pod te samoloty głównie robione są misje, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby pilot Miga-21 do nas dołączył, jak i helikoptera. Na misjach latamy z SimpleRadio, oraz panuje dyscyplina radiowa. Jeżeli z jakichkolwiek powodów nie lecimy misji, latamy "for fun", albo prowadzimy szkolenie/trening, rozmawiamy przez TeamSpeaka. Oprócz wspólnej zabawy na misjach oferujemy również pomoc w nauce samolotu. Zapraszam wszystkich chętnych na wspólne loty :)

TeamSpeak: ts.jednostki-wojskowe.pl hasło: grad98

Grupa na fb: https://www.facebook.com/groups/1866741543552317/

Odp: Grupa GRAD zaprasza do wspólnego latania
« Odpowiedź #1 dnia: Września 03, 2016, 20:53:27 »
Tak Krystian, u nas wygląda to w ten sposób na ogół, że jeżeli jest u nas na tsie, dajmy na to 6 osób, to lecimy misję przeznaczoną na tą właśnie liczbę pilotów. Jeżeli jest nas więcej, to wybieramy coś trudniejszego. Latamy praktycznie codziennie, to wszystko od was zależy co będziemy lecieć :). Nawet jeżeli nie jest tutaj nic wstawione z misją, to oznacza to tylko tyle, że nie miał kto(na ogół ja) czasu zamieścić jakiegoś sensownego wstępu, a jak temat przytoczony przez ciebie pokazuje, nie chcę spamić codziennie pytaniami "lata ktoś?","latamy, ktoś z nami lata?", bo zaraz zrobi się śmietnik. Do tego służą czaty, maile i teamspeaki :).

« Odpowiedź #2 dnia: Września 15, 2016, 15:12:19 »
Misja na dziś(część IV mini kampanii):
Bitwa o Sukhumi
Czas: 18:15
Dzięki naszym działaniom, siły rosyjskie zostały spowolnione i poniosły duże straty. Niemniej, Rosjanie nadal prą naprzód. W Sukhumi została stworzona prowizoryczna obrona, ale to kwestia czasu, gdy Rosjanie się przedrą przez nasze linie obronne. Briefing: 21:00

« Odpowiedź #3 dnia: Września 15, 2016, 16:33:28 »
Z tego co kojarzę do tej pory w tej "mini kampanii" królowały A-10C i M-2000C przeplatane ołówkami (chociaż nie każdy etap było mi dane latać). Natomiast po ostatnich mniej lub bardziej udanych zabawach Gazelą (właściwie to głównie mniej udanych ;-)) w podchody z osami miałbym dużą ochotę spróbować sił w francuskim maleństwie gdzieś indziej niż poligon. Stąd też mam pytanie/pomysł odnośnie misji. Czy byłaby możliwość dostawienia przynajmniej dwóch SA342M (może ktoś z Forumowiczów się jeszcze skusi) oraz dwóch Ka-50?. Dobrze by było, aby helikoptery stały gdzieś w miarę blisko linii frontu (może na lotnisku Sukhumi), bo jak przyjdzie lecieć z Kutaisi do Sukhumi ponad 200km to może być spory problem czasowy, zwłaszcza że niestety nie wykluczam szybkiego i konsekwentnego sprowadzania na ziemię pilotowanego przeze mnie śmiglaka przez wrogie żelastwo ;-).

Zdaję sobie sprawę że moja prośba może wyglądać jak początek koncertu życzeń odnośnie misji i w efekcie może zapoczątkować litania próśb (co już było kilkukrotnie przerabianie) o dostawianie innych maszyn które nie bardzo pasują do charakteru misji. Niemniej sądzę, że o ile Szabla czy Mustang nie nadają się do tej konkretnej misji, to akurat SA342 i Ka-50 w miarę wpasowują się w klimat. Jeżeli jednak śmigłowce psują zamysł misji albo bardziej potrzebne będą szturmowce to z przyjemnością polecę z kimś w parze na A-10C.

« Odpowiedź #4 dnia: Września 15, 2016, 16:53:02 »
Bym chciał tylko nadmienić, że Gazela oferuje współpracę dwóch osób, więc ewentualnie operator uzbrojenia mógłby również być żywym człowiekiem... (nie żebym się oferował, bo za mało jeszcze umiem).

« Odpowiedź #5 dnia: Września 15, 2016, 17:00:07 »
Ophiuchus - wpadnij do nas na serwer to może spróbujemy wspólnego lotu. Co do umiejętności to mi na razie w Gazeli chyba najlepiej i w pełni profesjonalne wychodzi przygrzmocenie bokiem w ziemię (ale się nie zrażam ;-)).

« Odpowiedź #6 dnia: Września 15, 2016, 18:25:19 »
Z tego co kojarzę do tej pory w tej "mini kampanii" królowały A-10C i M-2000C przeplatane ołówkami (chociaż nie każdy etap było mi dane latać). Natomiast po ostatnich mniej lub bardziej udanych zabawach Gazelą (właściwie to głównie mniej udanych ;-)) w podchody z osami miałbym dużą ochotę spróbować sił w francuskim maleństwie gdzieś indziej niż poligon. Stąd też mam pytanie/pomysł odnośnie misji. Czy byłaby możliwość dostawienia przynajmniej dwóch SA342M (może ktoś z Forumowiczów się jeszcze skusi) oraz dwóch Ka-50?. Dobrze by było, aby helikoptery stały gdzieś w miarę blisko linii frontu (może na lotnisku Sukhumi), bo jak przyjdzie lecieć z Kutaisi do Sukhumi ponad 200km to może być spory problem czasowy, zwłaszcza że niestety nie wykluczam szybkiego i konsekwentnego sprowadzania na ziemię pilotowanego przeze mnie śmiglaka przez wrogie żelastwo ;-).

Zdaję sobie sprawę że moja prośba może wyglądać jak początek koncertu życzeń odnośnie misji i w efekcie może zapoczątkować litania próśb (co już było kilkukrotnie przerabianie) o dostawianie innych maszyn które nie bardzo pasują do charakteru misji. Niemniej sądzę, że o ile Szabla czy Mustang nie nadają się do tej konkretnej misji, to akurat SA342 i Ka-50 w miarę wpasowują się w klimat. Jeżeli jednak śmigłowce psują zamysł misji albo bardziej potrzebne będą szturmowce to z przyjemnością polecę z kimś w parze na A-10C.

Nie ma problemu. Gazelle, oraz Ka-50 są postawione na lotnisku w Sukhumi i mają to samo zadanie. Ogólnie misja jest przewidziana na maszyny cięższe, bo jest sporo celów do zniszczenia na ziemi, jak i w powietrzu, dlatego preferowanymi samolotami jest A-10C do A/G. Niemniej, jeżeli będzie nas dużo to nie widzę problemu. Chodzi o to, żeby wykonać misję, a jak to zrobimy i na czym jest kwestią otwartą :).

« Odpowiedź #7 dnia: Września 22, 2016, 14:20:13 »
Gdybyście potrzebowali kogoś w Mi-8 do ewakuacji zestrzelonego pilota to ja chętnie  :evil:
Póki co brak umiejętności na innych latadłach.

« Odpowiedź #8 dnia: Września 22, 2016, 20:47:16 »
Gdybyście potrzebowali kogoś w Mi-8 do ewakuacji zestrzelonego pilota to ja chętnie  :evil:
Póki co brak umiejętności na innych latadłach.

Piloci śmigłowców są zawsze bardzo miłe widziani. W GRAD'zie jest sporo osób latających na helikopterach, a są też osoby które praktycznie wsiadają tylko do śmiglaków i to właśnie do ósemek.

Nie jest jednak tak, że szukamy kogoś na konkretne maszyny czy też konkretne zadania. Próbujemy zgromadzić większą grupę osób z którymi można "polecieć" jakąś fajną misję. To czy dana misja będzie na cztery Mi-8, dwa Ka-50, dwie A-10C i trzy M-2000C, czy też będzie jedynie na dwa miraże i dwie dziesiątki zależy tylko od nas. Jak dołączysz do nas będziesz miał realną możliwość uczestniczenia w doborze misji - wszystko zależy od Ciebie ;-).

Zapraszamy na TS'a; praktycznie codziennie po 18-20 ktoś jest. Latamy wspólnie na poligonie, ktoś kogoś szkoli, "wbijamy" na jakiś większy serwer typu 'Open Conflict' lub po prostu gadamy o pierdołach. Wpadnij - a nuż Ci się spodoba...

« Odpowiedź #9 dnia: Września 22, 2016, 20:55:43 »
Latamy wspólnie na poligonie, ktoś kogoś szkoli, "wbijamy" na jakiś większy serwer typu 'Open Conflict' lub po prostu gadamy o pierdołach. Wpadnij - a nuż Ci się spodoba...

Dużo nowych osób ostatnio przyszło, dlatego robimy szkolenia, ale jak już wszyscy będą bardziej ogarniać, to zaczniemy latać tak jak wcześniej :).

« Odpowiedź #10 dnia: Września 25, 2016, 18:52:58 »
Lecimy dzisiaj. Czas w misji: godziny poranne. Cel główny dla szturmowców: zniszczenie artylerii, oraz stacji kolejowej. Myśliwce: osłona grupy szturmowej. Briefing jakoś w okolicach 21.

« Odpowiedź #11 dnia: Września 25, 2016, 19:05:37 »
Z miłą chęcią spróbuję coś upolować z A-10C. Wpadnę prze ósmą na TS'a i postawię poligon celem rozruszania zastałego drąga przed misją (cały weekend niestety w rozjazdach).

« Odpowiedź #12 dnia: Września 27, 2016, 20:00:42 »
Misja na dzisiaj(część 8 mini kampanii):
Czas:11:30
Zadania:
1. Likwidacja dowództwa sił abchaskich w miejscowości Zemo-Azhara w kwadracie GH27
2. Misja CAS w rejonie miasta Sukhumi.
3. Eskorta samolotów szturmowych.
Briefing 21:00.

« Odpowiedź #13 dnia: Września 29, 2016, 00:17:46 »
Ja mogę lecieć ale tylko po stronie Rosyjskiej. Su-27, Su-25T, Su-33, Su-24M lub jakiś MiG
Pozdrawiam

« Odpowiedź #14 dnia: Września 30, 2016, 17:18:41 »
Póki co w naszej obecnej kampanii raczej nikt nie lata na samolotach z FC3 czy też  MiG'ach, natomiast ostatnio w każdej odsłonie mamy wakaty na szturmowce (także na Su-25T). To, że nikt nie lata na samolotach z FC3 wynika głównie z faktu, że wśród nas jest mało osób które na nich latają, tak więc misje póki co w większości przypadków ich nie uwzględniają. Co do MiG'ów sprawa wygląda tak:
- MiG-15 pasuje jak "pięść do oka" do koncepcji tej kampanii (Korea to nie jest ;-)). Piętnasty nie będzie przecież walczył z 29-tym. Poza tym MiG-15 w GRAD'zie posiadają chyba ze 3 osoby, a z obecnie aktywnie latających chyba tylko ja.
- MiG-21 - jeżeli wziąć po uwagę możliwości osłony myśliwskiej prawie zawsze przegrywa na etapie "no dobra, kto na czym będzie leciał?" z M-2000C. Co nie znaczy, że od czasu do czasu ktoś nie wsiądzie do bisa na misji.

Altair70 - jeżeli chciałbyś z nami "polatać misję" (tak na marginesie serdecznie zapraszamy zarówno Ciebie jak i każdego z Szanownych Forumowiczów) to ważne jest to, abyś dołączył wcześniej do nas na TS'a. Istotne jest to o tyle, że nie praktykujemy dostawiania na zawołanie samolotu 10 minut przed lotem, ani stawiania wszystkich samolotów/helikopterów, bo "a nuż jak ktoś zajrzy do nas w ostatniej chwili to będzie mógł wspierać śmigłowce np. na mustangu bo ma" (wszystkie maszyny z DCS'a mamy postawione na jednym z poligonów i tam jest miejsce na harce/ćwiczenia/szkolenia).

Praktycznie z każdą odsłoną tworzonej przez Kaszuba i Taisho mini-kampanii dodatkowe dwie osoby miałyby co robić na Su-25T lub A-10C a i myśliwców często mamy lekki deficyt. To co latamy następnego dnia zależy od tego co udało się zdziałać w dniu poprzednim. Jeżeli jednego dnia "daliśmy dup..." to następnego dnia odbijamy to co wcześniej było nasze. Z drugiej strony jeżeli jest nas więcej i "lepiej nam idzie" to atakujemy cele znajdujące się w głębi terytorium wroga (cele drugorzędne). Dzięki zaangażowaniu/umiejętnościom Kaszuba i Taisho, którzy tworzą koncepcję taktyczno-militarną a następnie przenoszą ją do kolejnej misji w DCS'ie jest ciekawie i wielowymiarowo. Dla przykładu; na dzisiaj planowana jest misja w której pierwsze skrzypce mają grać helikoptery (tyle na razie wiem). Podejrzewam jednak, że będzie także robota dla szturmowców i myśliwców.

Trochę się rozpisałem być może przynudzając i powtarzając to, co było już napisane wcześniej, ale wynika to z tego, że szukamy ludzi do wspólnych lotów i korzystając z okazji opisuję jak to u nas jest. Oczywiście to co napisałem jest moim punktem widzenia i być może gdyby zdecydował się coś tu skrobnąć inny członek GRAD'u to mógłby się pojawić odmienne obraz "jak to u nas jest". Tak to już jest - każdy jest inny i ma inne podejście oraz oczekiwania, ale w GRAD'zie zazwyczaj staramy się znaleźć wspólny mianownik.

Jeżeli:
- lubisz latać w DCS'ie
- szukasz kontaktu ludźmi którzy podzielają Twoje zainteresowania
- chciałbyś się czegoś nauczyć, ale jednocześnie nie masz oporów podzielić się swoją wiedzą
- nie jesteś nastawiony tylko na branie, ale masz zamiar coś dać od siebie
- nie dla Ciebie jest podejście w stylu 2 godziny odprawy przed i 2 godziny odprawy po misji
- nie bawi Cię zestrzelenie MiG-15 z F-15 po wystrzeleniu na raz czterech rakiet i mówienie "ale jestem gość"
- chciałbyś polatać w kimś w parze z dyscypliną radiową
- chciałbyś podjąć próbę wykonania zadania powierzonego Tobie na odprawie zgodnie z warunkami misji a nie na zasadzie: "ja zrobię po swojemu, bo tak"
- masz ciekawe pomysły na urozmaicenie wspólnego latania online
- lub nawet jeżeli nie masz zainstalowanego DCS'a ale masz nieodparte wrażenie, że to może być "właśnie to"
to zajrzyj na naszego TS'a. Może Ci się spodoba...