Jeżeli preferujesz latanie online to masz dwie opcje:
1. CoD
2. BoS/M/K
Ad. 1 - dawno nie latałem, ale żeby latać jedną mapę od 4-ech lat to już lekka przesada. NA dodatek z tymi samymi samolotami. Wejście na serwer zapełniony przez 4-ro letnich weteranów nie jest rozwiązaniem rokującym przyjemne doznania. Raczej masochizm

Sam czekam, aż TF dołoży Afrykę, bo za kanałem nigdy nie przepadałem, a niektóre rejony CCCP znam na pamięć, szczególnie okolice Stalingradu

Jeżeli TF zrobi to co mówi (i będzie to darmowe) to nastąpi znaczny odpływ ludzi z BOSMK do TF'a. Szczególnie tych dla których cyrylica nie jest ojczystym językiem.
Pytanie brzmi na ile TF będzie niezależny od ruskich właścicieli, bo ci potrafią wymusić ciekawe rzeczy aby "zbalansować" rozgrywkę

Latanie na P-40B przeciwko Bf-109F nie należy ani do łatwych i przyjemnych.
Pożyjemy, zobaczymy ....
Ad. 2 - BOSMK daje większy wybór samolotów, teoretycznie większą ilość serverów, i większa ilość map, ale ... ruscy postanowili "zbalansować" rozgrywkę i za pomocą Jak-1b można dogonić Fw190 w nurkowaniu, a MiG-3 wbrew obiegowym opiniom zawartym w literaturze "zgniłego" zachodu, jest świetnym myśliwcem wsparcia pola walki na wysokości drzew, nie mówiąc już oczywiście o pe-2 wyposażonym w kierowane pociski kalibru 12.7mm, za pomocą których siedzący w każdej peszce Wasilij Zajcew trafi Cię w czoło z dystansu, dla którego strzelając z MG151/20 musisz uwzględnić krzywiznę Ziemi. No i oczywiście guma od majtek w każdym niemieckim samolocie, a oddanie drąga kończy się .... już nawet nie "olo srubą" jak to było w FB, ale ch#$$j wie czym i co najgorsze jest to, że ciężko z tego ch#$$j wie czego samolot wyprowadzić. Cała reszta jest akceptowalna i w miarę miła, gra nie ma zbyt mocnych wymagań sprzętowych (razi tylko brak samodzielnego ustawiania bardziej zaawanowanych ustawień grafiki) - oczywiście wygładzanie nie działa wg Yoyka w taki sposób jaki powinno, ale to tylko problem z niezbyt dokładnym owinięciem taśmą klejącą chomika przymocowanego do karty graficznej komputera redaktora

Latanie online jest trudne, ale istnieją różne poziomy na serwerach i możesz trafić zarówno na weterana jak i na kompletnie zielonego pilota.
Ramm.