Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 47061 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #225 dnia: Listopada 04, 2020, 21:57:08 »
Wersji 1.5 już chyba nikt nie używa, nie jest rozwijana od lat paru, jak znajdziesz jakiś serwer, to czysto przypadkowo.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 06, 2021, 14:54:41 »
Mam pytanie, które pewnie rozśmieszy każdego, ale w DCS gram nie długo, a interfejs tej gry to dla mnie tragedia. Wiecie może jak włączyć tryb po kroju pokroju "Free Flight" tak, aby sobie po prostu polatać. Bardzo ważne jest dla mnie także, aby samolot był wyłączony na postoju, tak aby można go było od A do Z włączyć, wykołować i wystartować.

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2021, 16:29:13 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 06, 2021, 15:30:14 »
W menu "Instant Action" jeśli producent modułu przygotował taką misję, przeważnie jest coś o nazwie "Cold Start".

A jeśli nie, to włączasz edytor misji, dodajesz samolot, w menu po prawej stronie ustawiasz typ samolotu, Skill na "Player" a w opcjach waypointu poniżej Type na "Take off from Ramp". 5 kliknięć i gotowe.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2021, 16:29:34 wysłana przez KosiMazaki »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #228 dnia: Marca 15, 2021, 22:02:23 »
Da się wyłączyć te napisy pojawiające się po zestrzeleniu na misjach online - np. żeby przynajmniej było, jaki samolot zestrzelony, a nie "Qrdl_boski_logos destroyed" na przykład? Albo w ogóle żeby ich nie było. :)

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #229 dnia: Marca 15, 2021, 23:51:43 »
Gdzieś się da, tylko nie pamiętam gdzie. Było u o tym pisane, zdaje się.

« Odpowiedź #230 dnia: Marca 16, 2021, 07:24:23 »
Trzeba odznaczyć opcję "Battle Damage Assessment" i tabelka już się nie pojawi.

« Odpowiedź #231 dnia: Marca 16, 2021, 13:44:00 »
Tak też zrobiłem i działa.

« Odpowiedź #232 dnia: Kwietnia 17, 2021, 20:41:08 »

Próbuję wejść na serwer i mam problem z integrity check. Dziś około 16:00 bez problemu grałem. O co chodzi? Po kliknięciu w integrity check pokazuje mi brak jakichś tekstur F-16.

« Odpowiedź #233 dnia: Czerwca 16, 2021, 12:54:40 »
Witam wszystkich. Właśnie dołączyłem do zacnego grona graczy DCS.

Z góry przepraszam jeśli ten wpis w tym wątku jest nie na miejscu.

Zassałem świat 1.5 i nabyłem drogą kupna FC3 na początek. Zanim zabiorę się za jakąś bardziej klikalną maszynę chcę opanować podstawy lotu i walki na czymś prostszym. Najpierw muszę opanować Su-27 i MiGa-29, ogarnąć kija (zaprogramować pod siebie X52), poznać klawiszologię. Trochę kiedyś za młodu latałem, ale nigdy on-line. Czas na powrót do świata lotnictwa.

Jak trochę ogarnę i poznam grę mam nadzieję polatać z wami :).
    Witam, mam pytanie do Ciebie. Ogarnąłeś wyświetlacz w X52? Ja mam z tym problem. Nie wiem jak umieścić na nim informacje o ustawieniach profilu

« Odpowiedź #234 dnia: Czerwca 17, 2021, 10:00:33 »
Jakiego rodzaju informacje chciałbyś mieć tam wyświetlone? Ja mam tylko taką, która informuje mnie o używanym aktualnie profilu wybranym w profilerze joya.

« Odpowiedź #235 dnia: Września 02, 2021, 23:16:34 »
Pytanie początkującego gracza DCS'a - etap misji treningowych. Jak pozbyć się widocznego na obrazku poniżej, na HUD'zie zielonego pola (The seeker aiming cross). Po misji treningowej "Su-25T Air-to-Air" nie mogę się tego pozbyć. Nie pomogły przelogowania, ponowne odpalanie misji. Cały czas jest widoczne bez względu na tryb: ENR, AntyRadar czy Powietrze-Ziemia. Z góry dziękuję za pomoc.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #236 dnia: Września 02, 2021, 23:26:25 »
To chyba po prostu odbicie światła na szybie. Su25T nie jest wysoko na liście priorytetów ED i po ostatnich patchach mogą się tam dziać jakieś kwiatki.

« Odpowiedź #237 dnia: Września 03, 2021, 23:22:06 »
Dzięki za szybką reakcję ale muszę sprostować - nie jest to  "odbicie światła na szybie". W pierwszym moim poście napisałem co to jest - za instruktorem - "The seeker aiming cross" - w wolnym tłumaczeniu: pole, obszar poszukiwania celu.
Pojawia się w momencie aktywacji trybu Air-to-Air (klawisz 6). Jest pomocny przy namierzaniu celów powietrznych dla rakiet R-60 i R-73.
I logiczne, że w trybie Air-to-Air jest widoczny, ale już  w innych trybach całkowicie nieprzydatny. Zaraza jedna ciągle "świeci" bez względu na wybrany aktualnie tryb.

Zmiana koloru HUD'a (RCtr+H) na jaśniejszy zielony - pole mniej przeszkadza w obserwacji.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #238 dnia: Września 04, 2021, 09:35:10 »
Już dokładnie nie pamiętam, ale albo ponowne naciśnięcie "6", albo "1" powinno wyłączyć tryb A-A.

« Odpowiedź #239 dnia: Listopada 02, 2021, 21:57:34 »
Witam.
Jak włączyć sterowanie przednim kółkiem w JF-17?
Mój klingoński jest słaby. W poradnikach jest przeważnie napisane włącz i na tym koniec.
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2021, 08:35:50 wysłana przez KosiMazaki »