Autor Wątek: Radom Air Show  (Przeczytany 19006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Radom Air Show
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpnia 26, 2023, 10:20:22 »
Na bilecie jest od 9:00 czyli jak?
Czyli od za dziesięć dziewiąta stałem pod bramą i dwadzieścia po dziesiątej wszedłem...

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 26, 2023, 10:48:04 »
Czyli od za dziesięć dziewiąta stałem pod bramą i dwadzieścia po dziesiątej wszedłem...

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Kolejka taka? :o Ja jadę jutro, może się ogarną co do wejścia do tego czasu.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #122 dnia: Sierpnia 26, 2023, 19:53:09 »
Polecam wejście przy Wojskowym Porcie Lotniczym lub wejście "Sadków". Najgłębiej w ulicy Lubelskiej.
Najmniejsze kolejki przy bramie i dało się wejść czekając tylko 15-20 minut
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #123 dnia: Sierpnia 26, 2023, 23:54:07 »
Tak na szybko wrażenia po powrocie...
1. Organizacja wejścia beznadziejna. Byliśmy przy wejściu A (sugerowane na bilecie) ok. 8:50 i weszliśmy przez bramki o 10:20. Stanie w pełnym słońcu i tłoku przez półtorej godziny było wspaniałym przeżyciem na start imprezy. Wiedzieli ile biletów sprzedali, a mimo to wejścia miały za mało "bramek". Tak na moje oko to powinni wpuszczać zdecydowanie wcześniej (czy dobrze pamiętam, że kiedyś wpuszczali od siódmej rano?), wtedy by się bardziej ludzie rozłożyli w czasie.
2. Jak chcesz kupić browar, to musisz zapłacić kaucję za wielorazowy kufel (tyle samo co za bronka 15 PLNów [Tyskie - dobrze, że zimne, to nie czuć smaku ;) ]). Żeby odzyskać kaucję to trzeba stać w kolejce do kas - jak się ma na zbyciu godzinkę, to spoko. Ja odżałowałem te 30 PLNów i postanowiłem wcześniej być w domu. Polecam kupić żetony zaraz po wejściu na całą imprezę, chyba że się lubi stać w kolejkach (do nalewaków zdecydowanie krótsze niż do kas :D)
3. TojTojki - duży plus, czysto i papier w kabinach do 19:30 ;) Woda w umywalkach wyszła wcześniej, ale można było za darmo się w wodę zaopatrzyć na stoiskach radomskich wodociągów ;)
4. Same pokazy zajebiste (komentarz to wiadomo, że na propsie ;) szkoda, że nagłośnienie takie sobie). Bardzo dużo samolotów w trakcie pokazów strzela flary - dla mnie bomba i bardzo duży plus. Nawet Szwajcarzy zespołowo odpalają :) Mam nadzieję, że trochę fotek z tego wyszło ostro ;). Ja się tylko pytam - GDZIE BYŁ RAFAŁ? Napaliłem się na tego Francuzika a on się zawinął po angielsku :( Chyba, że go przeoczyłem, ale wątpię, bo nawet jak się oddalałem to śledziłem co się dzieje w powietrzu.
5. Bardzo fajny pomysł z pokazami po zmroku. Niestety oglądałem je w drodze na parking (w sumie to się o nich można było dowiedzieć, dopiero jak był pełny program, czyli dzień czy dwa przed pokazami - kolejny minus do organizacji). Jak się coś takiego trafi jeszcze kiedyś, to trzeba będzie nocleg kombinować :)
6. Zdjęć natrzaskałem ponad 2 700 (wiadomiks, seryjne na pokazach w locie to norma i pewnie minimum 2/3 poleci do kosza z marszu), łapa bolała pod koniec pokazów, ale ogólnie jestem zadowolony. Było sporo niedociągnięć organizacyjnym, ale latadełka zdecydowanie na plus :D Szkoda czasu zmarnowanego w oczekiwaniu na wejście, bo przez to statyka była robiona w biegu, a sporo różnego sprzętu stało...

To tyle na szybko i chaotycznie, może komuś to pomoże jutro się zorganizować lepiej dzięki temu ;)

« Odpowiedź #124 dnia: Sierpnia 27, 2023, 10:00:34 »
A to skrót do niedzielnej transmisji:
https://www.youtube.com/live/UA9IVaZ9Bpc?feature=shared

« Odpowiedź #125 dnia: Sierpnia 27, 2023, 11:24:20 »
Ja też byłem wczoraj i mam nieco odmienne wrażenia związane z wejściem
Wchodziłem jak zwykle wejściem od strony tego ronda (nie pamiętam nazw ulic), byłem +/- koło 9 i wejście zajęło około +/- 15 min, no może 20. Kolejka była, ale dość sprawnie postępowała.
Trochę mam wrażenie posypał się program (początek nieco za statyczny, na szczęście potem zaczęło się dynamicznie) i komentatorzy dali raz ciała, zapowiadając heliki, więc pognałem po picie, bo upał niemiłosierny i żar lał się z nieba, a tu zamiast hlików, które polatały potem wystartował holenderski F-16 (a ja głównie dla jetów jeżdżę na takie imprezy :)) i częściowo ten pokaz przegapiłem.
Generalnie słońce nie oszczędzało, ludzi tłumy, więc po picie trzeba było odstać, z tego upału to mi się nawet jeść odechciało, a ponieważ byłem kierowcą, to nie miałem problemu z piwem, czy kaucją za piwo ;) , za to rzeczywiście po południu zabrakło butelek wody, na szczęście były inne napoje gazowane i nie i mrożona kawa, która mnie uratowała :).
Toi toi rzeczywiście sporo, ale już wody w umywalkach przy nich do umycia rąk zabrakło (ale to jakby norma przy wszystkich poprzednich edycjach tej imprezy, a byłem na więcej niż połowie).
A sam pokaz bardzo fajny, zdecydowanie byłem zadowolony, szczególnie podobały mi się nieśmiertelny Mustang, fiński Hornet (weszli do NATO i od razu są na pokazach :)), no i moje ulubione Vipery, szczególnie fajnie prezentowały się w rękach Holendrów, Belgów i Polaków, grecki ZEUS tym razem jakby odrobinę poniżej zwykle wysokiego poziomu jaki prezentują, bardzo fajny pokaz polskiego FA-50, fajny czeski Grippen i nieco gorszy brytyjski Eurofighter, świetni szwajcarzy z Patrolle Suisse na F-5, którzy zawsze dają niezły pokaz, ale w tym roku miałem wrażenie, ze wypadli jeszcze lepiej niż zwykle i cała masa innych latadeł. Jeszcze warto wspomnieć o Gamebirdzie, czyli nowym akrobacie, bardzo fajny pokaz, pierwszy raz widziałem i naprawdę świetny.
Byłem od 9 do 19, a że słońce trochę mnie jednak nadszarpnęło, więc już sobie tę pirotechniczną część wieczorną odpuściłem.
Ale jednym słowem jestem z pokazów zadowolony i z pewnością wybiorę się na kolejną edycję.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2023, 11:27:30 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #126 dnia: Sierpnia 27, 2023, 11:44:21 »
Holenderski F-16?

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #127 dnia: Sierpnia 27, 2023, 12:15:24 »
Drugi, który latał - biało czerwone ubarwienie? Ten pokaz częściowo przegapiłem, z powodu wyprawy po picie, ktoś mi później wmawiał, że to był holenderski, ale możliwe, że nie, więc ewentualnie proszę o sprostowanie.

« Odpowiedź #128 dnia: Sierpnia 27, 2023, 12:17:47 »
To był F-16 z Danii, Holenderski już chyba w ogóle nie lata.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #129 dnia: Sierpnia 27, 2023, 12:19:26 »
O dzięki :)
Tak mi się też coś nie zgadzało, ale osoba, która mi to przekazała, sprawia wrażenie pewnej siebie, dzięki :)

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpnia 27, 2023, 12:34:33 »
Duńczyk  miałem wrażenie, że robił pokaz na zasadzie "a to już ostatni raz to co mi szkodzi".  8)
Co do erszołów to organizacja do dupy. Z wejściem problem, z biletami problem, jak jest 30 stopni i żar leje się z nieba woda powinna być prawem, a nie towarem po 12zł/0,5l w budach z kiepską kiełbą. Jak się nawet zerówki w budach tyskiego pokończyły to chyba jest coś nie tak.
Ba, nawet Oyot się zestarzał i używał ściąg. >:D

A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpnia 27, 2023, 13:04:30 »
Z mojej strony podobnie.
Do wejścia B stanąłem 8.55. Kolejka do bramek ok 80m. 2/3 wejścia otwarte ??? Wchodziłem 45 min.
Widząc jak pogoda itp. od razu zakupiłem więcej karnetów (10 na głowę) na brow, plus dodatkową wodę (dla mnie tylko gazowana).
OK 10.30 przestała działać połowa terminali płatniczych (zaopatrzony w więcej gotowizny  ;D skorzystałem z braku kolejek w tych miejscach przy zakupie jedzenia).
Pokazy super. Belg i Fin wg mnie najlepsze solo. Duńczyk też dał czadu.
Rafałka nie było bo w ostatniej chwili odwołali przylot ponoć ze względu na brak supportu dla sił stacjonujących w Afryce.
Toyo trzymał poziom.
Byłem do końca, wyjazd bez  problemu.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpnia 27, 2023, 22:40:21 »
Dzisiaj wrażenia trochę inne. Weszliśmy z Yoyem ok 10.00 praktycznie z marszu, żadnej wiekszej kolejki. Ludzi dużo, ale chyba nie więcej niż na poprzednich edycjach, więc wiadomo czego się spodziewać. Do gastronomii tłok, ale znaleźliśmy spokojniejsze miejsce z ławkami w pobliżu wystawy statycznej. Woda darmowa była w niebieskich namiotach wodociągów,  kiedy braliśmy kolejka może 2 min.

Pokazy w powietrzu na poziomie. Program jak zwykle się posypał, więc Horneta widzieliśmy z daleka, bo akurat poszliśmy pooglądać statykę. EF najgłośniejszy, F-16 najładniej pomalowane, choć trochę już opatrzyły się w locie. Miło zobaczyć latające nadal Iskry i Limy. Mnie zaskoczył dynamiką i zwrotnością M346 Bielik, kręcił niewiele gorzej niż F-16. W porównaniu z TS-11 to  zupełnie inny poziom.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #133 dnia: Sierpnia 28, 2023, 14:19:31 »
Moja wycieczka była zasponsorowana przez państwowe przedsiębiorstwo na "M", więc VIP premium. Wjazd na pełnej Jelonkiem przez główną bramę na teren bazy, salucik. Rozchodzimy się. Grochówę wciągnąłem (obrońcy granic nie płacą za nic). Przeszedłem kawałek. Ale było tak w opór gorąco i takie dzikie tłumy, że szybko mi przeszła chęć na zwiedzanie. W efekcie większość wycieczki przespałem w cieniu obok "placu zabaw". Pewnie widzieliście knurzące wojo przy małpim gaju. No to własnie tam.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #134 dnia: Sierpnia 28, 2023, 19:18:18 »
Z soboty. Mustang i Artur Kielak na Gamirdzie :):

https://imgur.com/a/yHiOkb5
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2023, 20:17:28 wysłana przez KosiMazaki »