Autor Wątek: Radom Air Show  (Przeczytany 19038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Radom Air Show
« Odpowiedź #180 dnia: Sierpnia 30, 2025, 13:43:34 »
Też tego kompletnie nie rozumiem. Ten pan wybrał zawód pilota, ryzyko jest w niego wliczone...

Wiesz, to jedno. Drugie to jakby nie patrzeć, sorry ale, najpewniej zginął z powodu własnego błędu. Jeżeli okaże się, że przyczyna była inna aniżeli błąd pilota (z ew. presją zewnętrzną itd.) to chętnie odszczekam, bo ostatnio mamy za dużo takich przypadków.

Odpowiem za siebie bo wpadłem na pomysł zbiórki.

Nie wiem czy mówimy o tym samym, bo poza zbiórką polegającą na przekazaniu pieniędzy z biletów (to chyba był Twój pomysł) są jeszcze co najmniej dwie zbiórki. Nie wiem czemu dajemy sobie wolność działania (organizacja zbiórek i wpłat), ale nagle nie mamy wolności komentowania tych działań? To się troszkę rozmija. Wiadomo, że teraz temat jest gorący, poruszył wiele osób, patrzył na to cały kraj, ta zbiórka będzie mieć odzew. Niestety w Polsce mamy tak, że fajerwerki są z państwowej kasy, a leczenie dzieci ze zbiórek i od Owsiaka czyli też ze zbiórek... Boli podwójnie. Czymś zupełnie innym była dla mnie zbiórka np. na Flyshark'a. Nie wiem czy były jakieś zbiórki w związku z Mateuszem Sitkiem. Też zupełnie inaczej bym to widział.

Kolejna zbiórka? Jest już jedna, po co :|? Ano po to, by zgarnąć pewnie z 10% z tej zbiórki dla siebie.
Otóż to.

Nie może być tak, że ginie dwóch, dobrze wyszkolony lotników (instruktorzy) na sprawnych samolotach. W krótkim odstępie czasu, w bardzo podobnych okolicznościach i nikt nie ma sobie nic do zarzucenia.
I to jest temat, który mnie najbardziej w tym interesuje. A obecna żałoba w mediach zdaje się go skutecznie przykrywać. Poza katastrofą w Radomiu i w Gdyni mamy w ostatnich latach dość sporo przykrych zdarzeń. Dwa Migi z Mińska, Mig z Malborka, popisy pilota policji, a wcześniej wojskowego w Sarnowej Górze (szef bezp. lot. policji sic!). Sprawy rozchodzą się w zasadzie wewnątrz wojska, a do nas trafia standardowy PRowy przekaz, że mamy najlepszych pilotów i tyle.

« Odpowiedź #181 dnia: Sierpnia 30, 2025, 16:37:34 »
Minimalne wysokości lotów (rok 2022 – aktualne przepisy).

Nie cytowałem wszystkiego, czy te same przepisy i ograniczenia obowiązują przy przygotowaniach do pokazów? Obie katastrofy były nie na pokazach, a przy przygotowaniach/ćwiczeniach.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #182 dnia: Sierpnia 30, 2025, 19:44:41 »
Nie cytowałem wszystkiego, czy te same przepisy i ograniczenia obowiązują przy przygotowaniach do pokazów? Obie katastrofy były nie na pokazach, a przy przygotowaniach/ćwiczeniach.

No po to ćwiczą właśnie. To nie jest tak, że na ćwiczeniach robisz sobie coś na innej wysokości czy inaczej niż potem na pokazach, teoretycznie ma być 1:1, a ew. błędy się koryguje potem i ćwiczy ponownie. Wyjątek może być inna pogoda, bo może się zdarzyć, że na ćwiczeniach np. są nisko chmury, a na pokazach ich nie ma, więc wtedy są dwa zawsze scenariusze do niskiego pokazu (ograniczonego, bez figur pionowych) do pełnego, wysokiego pokazu. Zazwyczaj się ćwiczy te dwa warianty w zależności od możliwości i prognozy. Zresztą, jak masz Netflixa to polecam dokument Thunderbirds.

Z innej beczki, teraz będzie tylko tak, że znów nałożą bana na Air Show Radom  :| na kolejne pewnie 4 lata, a to nie kwestia, że pokazy są złe z natury i nie wiadomo jak niebezpieczne, kwestia jest tylko przepisów, odstępów i tego przestrzegania, bez brawury i chęci zagięcia pały innym za wszelką cenę. Zejść czasem z ringu to nie wstyd byleby był to odpowiedni moment. Ja nie mam nic przeciwko defiladom lotniczym i przelotom po łuku. Też do tego mogę cieszyć japę, a tak sobie poczekamy pewnie teraz długo, albo i bardzo długo.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2025, 19:53:05 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #183 dnia: Sierpnia 31, 2025, 11:30:54 »
Niestety w Polsce mamy tak, że fajerwerki są z państwowej kasy, a leczenie dzieci ze zbiórek i od Owsiaka czyli też ze zbiórek... Boli podwójnie.

Całkowicie się mylisz, a że to widzę zaczyna być utrwalony stereotyp to coś niecoś napiszę.
Popatrz na ogólnie dostępne dane, rekordowe z roku na rok zbiórki orkiestry, a potem porównaj to do nakładów na ochronę zdrowia, nie wliczając w to prywatnej opieki zdrowotnej. Pomimo rekordowych zbiórek w całym rocznym budżecie to tylko kropla. Oczywiście są oddziały gdzie sprzęt od orkiestry jest i super, ale w zdecydowanej większości nie ma i też działają, albo nie tyle nie ma co został zakupiony z tego budżetu ochrony zdrowia, więc przy całym pozytywnym odbiorze tej jak i każdej innej dobroczynnej zbiórki, nie ma co zakłamywać rzeczywistości.
Tak zdecydowanie pisałem o tym swoim pomyśle ze zwrotem biletów, jakoś przeoczyłem że jest już kilka zbiórek i tu dochodzimy do dalszej części mojej wypowiedzi, że ja osobiście nie mam zaufania do większości fundacji i organizacji prowadzących zbiórki, chociażby wspomnianej orkiestry, gdzie od wielu lat jakiś smród z rzekomo niejasnymi rozliczeniami się ciągnie, a ostatnio do tego doszło jeszcze promowanie na spółkę z koncernem alkoholowym piwa na festiwalu organizmowanym przez orkiestrę, co nijak się ma do obrazu fundacji rzekomo prozdrowotnej (sprawa Śpiewak - Owsiak) .

« Odpowiedź #184 dnia: Sierpnia 31, 2025, 13:28:01 »
Rozumiem co chcesz powiedzieć. Może ja za mało precyzyjnie się wyraziłem. Tak, wiem, że to co uzbiera Owsiak to promil w kosztach służby zdrowia itd.
Tylko, że u nas to tak działa, że koniec końców wiele systemowych problemów rozwiązujemy zbiórkami oddolnie. Wielu rodziców żebrze na nierefundowane leki na podobnych zbiórko portalach. Ludzie opiekujący się chorymi muszą wybierać, że albo dostają pseudo zasiłek pielęgnacyjny, albo jakimś cudem normalnie pracują. A tymczasem na "fajerwerki" nie brakuje z budżetu. Też jestem fanem lotnictwa i techniki wojskowej, no ale przepraszam, na ten moment wygląda, że do katastrofy doszło z powodu dość poważnego błędu SLABa, a my się dorzucimy. Armia i tak jest zobowiązana zaopiekować się rodziną. Jestem gotów na baty za to co napisze, ale cholera, na biednych nie trafiło. A armia jeszcze oczekuje, że ludzie będą na nich wpłacać. Rozumiem, że na śmierć SLABa patrzyła znaczna część narodu, rozumiem tragedię rodziny, temat jest gorący i emocjonuje, ludzie przez to chętniej będą wpłacać. Nie tylko ja mam tego świadomość, ale i organizatorzy. Ale oni i tak są zabezpieczeni czego raczej nie mogą powiedzieć żuczki opłacające co miesiąc ZUS.

Inna kwestia. Nie śledziłem aż tak tematu, ale widzę to teraz po katastrofie. Wojsko zrobiło sobie ze SLABa celebrytę. Chłop był na plakatach niczym jakaś Doda. Wszędzie wywiadziki z byle redakcjami, tik toki itd. Albo gość jest latającym zabijaką komandosem albo celebrytą. W co drugim wywiadzie opowiadanie o lataniu na absolutnych minimach. Patrząc po sytuacji z RIAT widocznie za aprobatą przełożonych. Czy naprawdę pomysłem naszych jajogłowych na zrobienie PRu armii było wystawienie lotnika, który za nic ma przestrzeń i ze śmierci drwi*, oczekiwanie, że będzie latał na żyletkę aby armię rozsławić i jakoś to dalej będzie?

*- patrz Marsz Lotników

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #185 dnia: Sierpnia 31, 2025, 14:34:15 »
Analiza Maxa Aferburnera (byłego pilota Thunderbird): https://youtu.be/PQShgsUZP_s?si=lWFQnEwJVkixSv98&t=460. W skrócie, być może zbyt długo na ujemnym G z dopalaczem, być może go przyćmiło przez co poluzował nacisk na stick, nagłe skoki z 0-9G.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #186 dnia: Sierpnia 31, 2025, 14:54:51 »
Dla odmiany Lemoine (kierowca Viperów i Hornetów) mówi, że nie było g-locka. O ile dobrze go rozumiem.

https://www.youtube.com/watch?v=w3wt6VKglqE&t=182s

« Odpowiedź #187 dnia: Sierpnia 31, 2025, 14:59:57 »
Nie podejmuję się dyskutować, czy pilot popełnił błąd, czy latał za bardzo na granicy, gdyż po prostu nie czuję się odpowiednio wykształcony w tym zakresie by ferować wyroki. Natomiast zwrócę uwagę na jeden w sumie istotny szczegół, odbiór pokazu w zależności od miejsca gdzie się przebywa. Na poprzednim Air Show spotkałem się z opinią osoby która była plus minus na środku strefy dla publiczności, czyli plus minus na środku pasa, w pewnej odległości od niego, że pokaz naszego TDT był niezły, ale niczym specjalnym się nie wyróżniał. Ja ten pokaz oglądałem blisko wyjścia, jakby na końcu i w osi pasa i po prostu żuchwa mi opadła. OK, manewry pionowe były w pewnej odległości ode mnie, więc pewnie percepcja taka jakbym stał wśród publiczności, za to wszelkie ciasne zwroty o 180 stopni odbywały się tuż nade mną, miałem wrażenie niesamowitej zwrotności tej maszyny, której nigdy aż w takim stopniu nie odczułem przy jakichkolwiek innych pokazach naszego czy innych Viperów (a sporo pokazów zaliczyłem). Sprawiało to wrażenie jakby rzeczywiście leciał tuż nad moją głową, nizwykle dynamicznie i zakręcał na dosłownie kilkudziesięciu metrach, coś niesamowitego.

Nie przypuszczam aby pilot o tak dużym doświadczeniu, dużym stażu, znający perfekcyjnie maszynę, dopuszczony do lotów demo, nagle z powodu fantazji/chęci popisania się ( i to jeszcze na pierwszym treningu, a nie na samych pokazach) zatracił instynkt samozachowawczy i zaczął improwizować, a nie latać zgodnie z przygotowanym programem, a więc też jakimiś minimami bezpieczeństwa.
Natomiast organizm ludzki potrafi płatać psikusy, a przeciążenia to trudny przeciwnik.
Więc poczekajmy na wyniki dochodzenia.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #188 dnia: Sierpnia 31, 2025, 15:07:13 »
Dla odmiany Lemoine (kierowca Viperów i Hornetów) mówi, że nie było g-locka. O ile dobrze go rozumiem.

Lemoine mówi, że raczej nie było całkowitego g-locka (do utraty przytomności) bo wtedy samolot leciałby po prostej i grzmotnął w ziemię dziobem. Ale nie wyklucza częściowego zaćmienia, co mogłoby właśnie spowodować zmniejszenie nacisku na drążek, albo jakieś zawahanie na szczycie pętli.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #189 dnia: Sierpnia 31, 2025, 23:27:34 »
Nie podejmuję się dyskutować, czy pilot popełnił błąd, czy latał za bardzo na granicy

Doskonale to rozumiem – to zapewne najrozsądniejsze podejście. Z jednej strony mam swobodę, bo nie wiążą mnie żadne zależności ograniczające możliwość wypowiedzi. Z drugiej strony ryzykuję, że zostanę brutalnie wyprowadzony z błędu. Jako pasjonat lotnictwa podejmuję jednak temat, świadomy, że mogę się mylić.

Nie przypuszczam aby pilot o tak dużym doświadczeniu, dużym stażu, znający perfekcyjnie maszynę, dopuszczony do lotów demo, nagle z powodu fantazji/chęci popisania się... zatracił instynkt samozachowawczy

Najlepsi popełniali dziwnie proste błędy, nie raz łamiąc własne zasady. Począwszy od Richthofena, przez Marka Hanne, skończywszy na Marku Szufie. Niestety, nikt nie jest bezbłędny.

zaczął improwizować

Nikt nie mówi o improwizacji. Bardziej prawdopodobny wydaje się błąd w zaplanowanej sekwencji. Być może, pod wpływem stresu i nerwowej sytuacji w eterze, pilot zbyt krótko wyprowadził samolot w górę na początku feralnej pętli (tu nawet pół sekundy może zadecydować). Być może. Opcji jest wiele.

Więc poczekajmy na wyniki dochodzenia.

Jeśli dobrze liczę od 2017 straciliśmy 5 maszyn i 3 lotników. Czy w którejkolwiek ze spraw doczekaliśmy się już chociaż wstępnego raportu?

I podkreślę jeszcze raz. Z uwagi na obecne "statystyki" bardzo chciałbym zboczyć raport wykluczający błąd pilota.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #190 dnia: Września 01, 2025, 12:20:12 »
Nie zobaczysz. To wojsko. Będzie niejawny i tyle.

« Odpowiedź #191 dnia: Września 01, 2025, 15:29:28 »
Wiesz, to jedno. Drugie to jakby nie patrzeć, sorry ale, najpewniej zginął z powodu własnego błędu.
Możliwe, też tak bym domniemywał. Nie wiem w jakim stopniu ciało w takich warunkach może się nadawać do sekcji, ale równie dobrze mógł to być zawał serca, wylew itd. — czy da się takie coś orzec po takim rypnięciu w ziemię i spaleniu się — nie wiem.
Nawet jeśli to jego wina to nie wiem czy propagandowo będą to roztrząsać, dla armii lepiej zachować dotychczasowy wizerunek, a i generałowie też chcą zachować swoje stołki.

« Odpowiedź #192 dnia: Września 03, 2025, 21:42:10 »
Nie wiem czy to już było gdzie indziej, ale Amerykańscy lotnicy "odnieśli" się do straty naszego pilota. Było to na początku wizyty Nawrockiego u Trump'a. https://youtube.com/shorts/yrE1uEEMU9Y?si=-A257xWXbfVrNy_A

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #193 dnia: Września 03, 2025, 21:57:23 »
Nie wiem czy to już było gdzie indziej, ale Amerykańscy lotnicy "odnieśli" się do straty naszego pilota. Było to na początku wizyty Nawrockiego u Trump'a. https://youtube.com/shorts/yrE1uEEMU9Y?si=-A257xWXbfVrNy_A

Tak, słyszałem. MEGA miło! ❤️

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #194 dnia: Września 04, 2025, 07:49:25 »
Coś mi MiGnęło w mediach, że w Radomiu, z okazji pokazów miało być zaprezentowane nowe malowanie F-16 z Tiger Demo Team, ale coś nie mogę wygooglać. Jakieś takie bało-czerwone paski tygrysie :).
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2025, 07:55:44 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"