Autor Wątek: Akrobat MX rozpiętości 2,2m  (Przeczytany 14327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Akrobat MX rozpiętości 2,2m
« Odpowiedź #30 dnia: Października 22, 2017, 17:55:02 »
Wklejony jeden klocek balsy i drugi taki sam przygotowany z oszlifowanym wgłębieniem na ramionko od pull - pull`a, z ramionkiem luzem położonym. Ten drugi będzie wklejony odwrotnie i tym sposobem będę miał przygotowany otwór na ramionko i otwór ten będzie prostopadły w stosunku do wysokości steru.

« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 02, 2017, 18:52:16 »
Wkleiłem widoczne na poprzedniej fotce balsowe wzmocnienie i 3 inne wzmocnienia ramionek zawiasków. W międzyczasie przyszły zamówione zawiaski. Teraz klej łapie. Weekend mam wolny, postaram się trochę podgonić :)

« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 08, 2017, 20:17:17 »
Coś nie mam ostatnio czasu, przychodzę późno, rzucam się na papu i padam. Weny też brak. Ale dzisiaj wykonałem kolejny drobny kroczek. Dla pewności podlaminowałem cienką materią szklaną wnętrze steru kierunku od strony klocka balsowego w który będą wchodziły ramionka (do wysokości 2/3 steru).

Muszę się pospieszyć, gdyż dostałem propozycję zrobienia nowego modelu rozpiętości 2m, w wersji elektrycznej, a jako że bardzo cenię projekty tego Autora, model też bardzo lubię, nawet szczególnie ;) więc bez wahania się zgodziłem. Projekt co prawda jeszcze nie jest gotowy, ale pewnie niedługo.... :)
Dla ułatwienia dodam, że nie chodzi o akrobata. Tym razem, gdyż wielkość przyzwoita, Autor projektuje lekko, więc postaram się w miarę możliwości waloryzować.
Zagadka, o jaki model chodzi? :) :) :)

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 09, 2017, 20:37:03 »
Ster kierunku skończony. Jutro jeszcze ostatecznie podszlifuję w ciągu dnia na dworze, gdyż w mojej modelarni już nie mogłem wytrzymać pyłu. Fotka jutro po wyszlifowaniu.
No co, nie ma chętnych do zgadywania do jakiego kolejnego modelu się zapaliłem :)
Było, że nie akrobat, to jeszcze dodam, że polski :)

« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 10, 2017, 07:34:08 »
Chętnych brak bo danych za mało. To że nie akrobat i że model będzie miał 2m rozpiętości (ale już bez skali) ogranicza możliwości do... 99,9% wszystkiego co kiedykolwiek latało na całym świecie (bo zakładam że chodzi o model rzeczywistego samolotu, a nie jakąś "wydumkę"). Dodatkowa informacja "że polski" poprawia nieco sytuację, ale też nie szczególnie: żadnych dodatkowych wskazówek, a przecież samolotów które można/trzeba uznać za polskie trochę przecież było. Może to Łoś? A może Iskra? Może któryś z przedwojennych "turystów" (chętnie bym zobaczył RWD-6/-9, najlepiej z pełną mechanizacją)? A może powojennych "trenerów" (Junak/Bies)? A może zupełnie współcześnie, od licencjo-pochodnych Gawronów i Kolibrów czy całkiem naszych/nienaszych Antków/Lim'ów aż po płody polskiej myśli technicznej poczynając od całkiem udanej Wilgi, przez udane średnio, ale na swój sposób ciekawe "(p)opylacze", aż po wynalazki pokroju M-15? Wybór tak obszerny, że konkurs przypomina raczej plebiscyt popularności niż cokolwiek innego...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 10, 2017, 09:07:10 »
Danych mało, podaję je stopniowo, by więcej zabawy było :)
nie akrobat
polski
przedwojenny
niech będzie, dodam jeszcze, że jednosilnikowy
Aha, pisałem coś o waloryzacji ;) :)

« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 10, 2017, 14:08:21 »
Pisałeś. Ale waloryzować można wszystko, więc to niewiele pomaga. Tak samo jak jednosilnikowość, wszak wielosilnikowych maszyn polski przemysł (nie tylko lotniczy z resztą) nie zwykł na świat wydawać zbyt często, czy to przed wojną, czy po niej.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 10, 2017, 15:53:50 »
O tej waloryzacji napisałem nie bez kozery. Mając na względzie modele jakie prezentowałem/uję na tym forum, to dość wyraźna wskazówka :)

« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 10, 2017, 19:52:50 »
Konkrety :)
Wyszlifowany ster kierunku, wraz ze statecznikiem zrobionym już jakiś czas temu

« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 12, 2017, 17:23:39 »
Zastanawiam się nad serwami do wysokości (dwa, na każdy ster), a w związku z tym, że chciałbym jak najbardziej odchudzać tył (silnik elektryczny jest lżejszy niż spalina i to znacznie i pomimo baterii boję się, czy nie będę miał za lekkiego przodu) więc wynalazłem fajne (acz cenowo już nie  :-[) serwa. Stosując je zaoszczędziłbym koło 40 g, ale są mniejsze niż przygotowana wnęka, więc musiałbym ją dopasowywać, a to najlepiej zrobić na etapie montażu stateczników poziomych (w nich będą serwa do sterów wysokości). Na razie więc zastopowałem z wysokością, szukam opinii a`propos tych serw i jak się zdecyduję i zakupię, to gdy przyjdą dorobię wnękę pod nie i dopiero zacznę montaż stateczników poziomych. Aby coś jednak zrobić, oszlifowałem do krzywizny kadłuba wzmocnienia sklejkowe pod rury stabilizujące stateczniki poziome i wkleiłem je na żywicę. Teraz łapią. Dodatkowo wkleiłem nakrętki kłowe w łapki, które będą wklejone do kabinki by przymocować ją do kadłuba za pomocą plastikowych śrubek M4.

« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 16, 2017, 19:53:18 »
Niby jesień, a coś mi to ostatnio wolno idzie.
Dziś wkleiłem statecznik pionowy w kadłub i teraz klej łapie.

« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 16, 2017, 21:56:53 »
Wklejony garb styropianowy, klej łapie. Fotki niedługo.

« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 17, 2017, 14:53:49 »
Obiecana fotka

« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 19, 2017, 21:20:47 »
Drobnymi kroczkami do przodu.
Wczoraj wyciąłem z balsy (2mm) odpowiednio dopasowane deseczki (prawo lewo) na pokrycie garbu. Na garbie mam zaznaczoną linię pośrodkową, do niej więc przyłożyłem najpierw jedną balsową deseczkę i wygiąłem do krzywizny garbu używając metody na płyn do szyb. Następnie podobnie zrobiłem z drugą, a na koniec gdy wyschły skleiłem je z sobą uzyskując całkiem ładnie wygięte pokrycie. Dziś jeszcze dla pewności przyłożyłem tak spreparowane pokrycie do garbu i ponownie posiłkując się płynem do szyb nadałem ostateczny kształt, a gdy balsa wyschła przykleiłem pokrycie do garbu. Zostało jeszcze dociąć dwie kolejne listewki balsowe w kształcie wydłużonych trójkątów i uzupełnić braki poszycia po obu stronach na dole z przodu, a potem tylko szlifowanie. Fotki zamieszczę, gdy garb będzie już w całości pokryty i wyszlifowany.

« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 20, 2017, 21:11:48 »
No dobra, garb oklejony, klej łapie. Jutro szlifowanie i chyba zabiorę się za skrzydła, albo stateczniki poziome, ale do tych zastanawiam się nad serwami, czyby nie wsadzić nieco mniejszych, aczkolwiek mocnych. Jeśli się zdecyduję, to wtedy będę musiał stworzyć mocowanie pod mniejsze serwo, a wygodniej to zrobić na etapie składania statecznika, a nie na już zmontowanym.