Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Re: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #945 dnia: Marca 22, 2008, 12:34:43 »
Wykonałem prototyp DCS wg pomysłu Sundowner.Mam zamiar wykonać następną wersję,ale o mniejszych gabarytach.Przy okazji mam pytanie,gdzie można kupić elementy do budowy takich małych konstrukcji.Mam na myśli kątowniki,cienką blachę,pręty o małej średnicy itp.U mnie w sklepie modelarskim są tylko modele,farby,kleje itp.Muszę wykonać przełącznik 3 poz.dla ICP i mam problem gdzie zdobyć materiał.

bh91

• Gość
« Odpowiedź #946 dnia: Marca 22, 2008, 19:37:34 »
Allegro › Firma i Przemysł › Przemysł i Automatyka › Przemysł metalowy i hutnictwo › Surowce

Tutaj znajdziesz blachy i profile. Ja zakupiłem swoje inaczej - wpisałem adres zumi.pl i kazałem wyszukać metale. Okazało się że w okolicy jest pełno firm sprzedających takie artukuły po cenach niższych niż się spodziewałem!! Jak nie ma nic w pobliżu to zawsze zostaje wysyłka lub allegro. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #947 dnia: Marca 23, 2008, 08:12:48 »
Bh91 dziękuję za informacje
pozdrawiam,vito_zm

bh91

• Gość
« Odpowiedź #948 dnia: Marca 23, 2008, 14:00:35 »
Nie ma za co. Ewentualnie Jakiś hipermarket budowlany (polecam OBI) tam będą drobne przedmioty w małych ilościach lub jakiekolwiek dające się zaadaptować (ja do przełączników stosuje dryt z takicgo haka na ściane  :banan) tam też znalazłem aluminiowe rurki. Mam nadzieję że zrobisz udane zakupy  :021:

« Odpowiedź #949 dnia: Marca 26, 2008, 17:55:40 »
Witam,
zgodnie z sugestią Intrudera zrobiłem doświadczenie z podświetlaniem napisów umieszczonych na foli samoprzylepnej naklejonej na plexi opal.Na plexi są napisy na foli samoprzylepnej (na zdjęciu prawa strona) oraz na papierze samoprzylepnym (lewa strona zdjęcia).Pudełko jest oklejone wew.folią aluminiową.Dioda (prąd-10mA )jest umieszczona na tylnej ściance w odległości 6 cm od plexi.Efekt jest doskonały,światło jest rozproszone a napisy podświetlone (zdjęcie zrobione przy oświetleniu dziennym,wieczorem powinno być jeszcze lepiej).Pomysł Intrudera użycia plexi opal oraz foli aluminiowej warto zastosować.
Przy realizacji ICP pojawiają się ciągle nowe problemy.Kolejny problem to wykonanie przełącznika (Next,Prev) 3 pozycyjnego,gdzie pozycja środkowa jest neutralna natomiast pozycje góra,dół działają jak przyciski.Przycisk po zwolnieniu nacisku powinien wrócić do pozycji neutralnej.Kupiłem przycisk z 3 pozycjami,ale stabilnymi (na zdjęciu).Można go oczywiście zastosować jako przełącznik Nex,Prev,ale trzeba po przełączeniu pamiętać o powrocie do pozycji neutralnej (w SVMapper jako przycisk).Rozebrałem ten przełącznik i umieściłem w środku dźwignię (zdjęcie),ale nie mam pomysłu co dalej.W związku z czym mam pytanie.Czy można to rozwiązać za pomocą tego przełącznika lub czy jest jakieś inne rozwiązanie?

lancer2000

• Gość
Odp: Re: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #950 dnia: Marca 27, 2008, 21:47:00 »
Czy można to rozwiązać za pomocą tego przełącznika lub czy jest jakieś inne rozwiązanie?

Kupić taki przełącznik http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=RS1391IBB7

Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #951 dnia: Marca 28, 2008, 07:34:23 »
Lancer 2000,dziękuje za informację.Taki przełącznik potrzebuję.

« Odpowiedź #952 dnia: Marca 28, 2008, 07:57:00 »
Witam,
mam pytanie dotyczące wykonania domowym sposobem gałek do ICP.Znalazłem w internecie informacje jak to zrobić pod linkiem:
http://home.hccnet.nl/jwopdenakker/building%20tip.html
W związku z czym mam pytanie czy można w Polsce kupić potrzebne składniki do wykonania formy oraz kopi gałki?
Potrzebuję 4 pokrętła (gałki) do ICP (widać je na zdjęciu-biały kolor).Jak zdobyć formę do wykonania takiej gałki?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #953 dnia: Marca 28, 2008, 15:14:44 »
U nas dostaniesz "gumosil" to taki właśnie jakby silikon do robienia giętkich form. Wypełniać możesz żywicą epoksydową lub polimerową, barwić je można podobno emaliami modelarskimi, ale nie jestem tego pewien - jeszcze nie sprawdzałem :)

« Odpowiedź #954 dnia: Marca 28, 2008, 15:42:07 »
Dziękuję Sundowner,sprawdzę jak działa i dam znać.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #955 dnia: Marca 28, 2008, 18:19:51 »
Dokładniej polecam gumosil B plus katalizator ol1, co do odlewów epoksydowych wadą jest wysoka względna lekkość (no ale to już zależy co produkujemy) ale zawsze można w czasie odlewania wpakować do środka obciążniki ołowiane wędkarskie.
Generalnie efekt końcowy może być nie do odróżnienia.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

xedan

• Gość
« Odpowiedź #956 dnia: Kwietnia 04, 2008, 08:00:44 »
Witam Szanownych Kolegów!
Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i naszła mnie wreszcie ochota na pracę twórczą. Na początek popełniłem przepustnicę na bazie wignmana attacka 2, z zaimplementowanymi telpodami i wszystko działa oki.
Jest tylko jeden problem w ił-ku przepustnica tj. WA 2 zgłasza się jako pierwszy ID1 a joy który robi za wolant Logi F3D PRO jako ID 2, i w związku z tym nie działa mi wygładzanie krzywych i deadzone i cała reszta, ponieważ domyślnie ustawia się na ID 1 i nie ma opcji zamiany żeby korzystał z drugirgo joya. Czy można jakoś zamienić rozpoznawanie tego ustrojstwa przez XP-ka ewentualnie przez ił-ka??

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #957 dnia: Kwietnia 04, 2008, 09:31:12 »
Przestawić kolejności kontrolerów w systemie się nie da. Natomiast edytować te krzywe możesz za pomocą programów: il2-sticks lub il2 manager.

xedan

• Gość
« Odpowiedź #958 dnia: Kwietnia 04, 2008, 18:51:54 »
Wielkie dzięki kolego zaraz się biorę do ściągania i testowania może będą  nocne loty :karpik
pozdrawiam

« Odpowiedź #959 dnia: Kwietnia 30, 2008, 14:03:00 »
Mam pytanie do kolegów związane z techniką robienia napisów na foli samoprzylepnej.Od pewnego czasu próbuję znaleźć rozwiązanie jak wykonać opis na panelu wykonanym z plexi opal (nieprzezroczysty).W agencji reklamowej potrafią wyciąć laserem panel wg rys.,ale nie potrafią wyciąć wzoru na naklejonej na plexi foli.Po paru próbach potrafię wykonać panel z opisem,ale jest on niedoskonały.Widać to na załączonych zdjęciach.Na zdjęciu ICP-folia jest obraz ICP nadrukowany na folię samoprzylepną drukarką atramentową.Nie potrafię umieścić folię z nadrukiem na pleksi ponieważ powstają bąble,które nie można usunąć nie uszkadzając foli.Na zdjęciu ICP-copm są pokazane oba rozwiązania.Moje rozwiązanie polega na nadruku obrazu ICP na papierze samoprzylepnym na który nalepiam przezroczystą folię samoprzylepną.Wadą tego rozwiązania jest to,że czerń jest szara oraz efekt podświetlania napisów będzie mniej widoczny.Jeśli ktoś na forum ma jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o informację.