Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #165 dnia: Grudnia 19, 2005, 20:00:08 »
>szukaj>precision tester (najpier szukaj później pytaj)
Specjalnie dla ciebie uaktualnilem link w tamtym temacie.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

« Odpowiedź #166 dnia: Grudnia 19, 2005, 20:38:05 »
Dziękuję za link. Programik jest baardzo fajny. Chciałbym tylko wyjaśnić, że szukałem programu na Google a pytanie zadałem na forum w miejscu, gdzie widziałem ten program używany przez innych forumowiczów, więc rozumując "chyba" logicznie doszedłem do wniosku, że jak używają to pewnie i mają lub wiedza zkąd wziąść. Mam taką sugestię, może warto umieścić link do tego programu w temacie "przydatne linki i programy". Przecież to baardzo pożyteczny program :001:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: Grudnia 19, 2005, 21:50:57 »
Swoją droga bardzo mnie interesuje wynik testu Evo. Zasady są takie - jak najwięcej okregów nie nachodzacych się na siebie po spirali. Robisz print screen i wrzucasz tu.

« Odpowiedź #168 dnia: Grudnia 20, 2005, 00:02:15 »
Mówisz - Masz :002: oto test:  Saitek Cyborg Evo.  I jak jest? Dobrze?

Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: Grudnia 20, 2005, 20:43:59 »
Bardzo ładne - 11 to b. dobry wynik. Robiłeś to bardzo wolno bo sa szumy:)

: Grudzień 20, 2005, 18:49:08
http://img322.imageshack.us/my.php?image=test4x527ni.jpg
Tu macie test srajtka X52. Po co technologia optyczna gy w rezultacie otrzymujemy takie coś
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2005, 20:46:51 wysłana przez Bociek »

« Odpowiedź #170 dnia: Grudnia 21, 2005, 18:42:27 »
Tak robiłem to powoli, ponieważ doszedłem do wniosku, że machając joyem szybko ja mogę wykonać błędny ruch i zachaczyć o linię a przy wolnych ruchach ewentualne skoki potów i tak będą widoczne. Generalnie jestem z Cyborga zadowolony. Ciekawe tylko ile wytrzyma w tym stanie :007:
: Grudzień 20, 2005, 23:21:36
Czołem :002: Dziś sprawiłem sobie prezent gwiazdkowy i ......ukończyłem moją przepustnicę :020: :020: :020:   No nie będe ukrywał , że działa. W tym momencie tekstu muszę podziękować : Schmeisser-owi , Boczkowi i Boćkowi (kolejnośc dowolna) i wszystkim życzliwym za porady techniczne. :zz0015: Całość myślę , zę mi się nawet udała, ale niestety nie ma róży bez kolców. Moja "róża" jest za lekka (trzeba uważać podczas jej używania). Myślę nad jakimś dociążeniem jej (czekam na pomysły :118:   )  Jeśli chodzi o precyzję to główna przepustnica działa co 2 % (Boczek jak Ci się udało tak skonfigórować , że działa Ci co 1 %  :011:  ) Potencjometry oczywiście 100 KO. Te dwa przyciski o które pytałem oczywiście działają i są tam gdzie ja chciałem :002:  i udało mi się je podpiąć prawidłowo za pierwszym razem. Jak pewnie zauważyliście na zdjęciach jako głównej dzwigni użyłem drążka z Logitecha. Sprawuje się równie dobrze jak w joyu  :002:  i co najważniejsze jest bardzo wygodny.Teeraz muszę sobie wszystko poustawiać i il2 i moge latać , latać, latać......Dzięki za wszystko. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

HL- EKG_Polbaj

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #171 dnia: Grudnia 21, 2005, 19:01:21 »
Tu macie test srajtka X52. Po co technologia optyczna gy w rezultacie otrzymujemy takie coś

...tak no ale z uporem maniaka uświadamiam ze x52 niema optycznych "potów".

Ps. a przepustnica super, najlepsze kiedykolwiek zastosowanie logitecha ex3d.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2005, 19:08:31 wysłana przez Josiv »
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #172 dnia: Grudnia 21, 2005, 19:01:52 »
Jeśli chodzi o precyzję to główna przepustnica działa co 2 % (Boczek jak Ci się udało tak skonfigórować , że działa Ci co 1 %  :011:  ) Potencjometry oczywiście 100 KO.
Zrób to co my nazywamy "Schmeisser mod" czyli zdrap węglową ścieżke na zakresie, który jest niewykorzystywany i zastąp ją srebrem (takim do łączenia przerwanych scieżek w ukąłdach elektroniczncych), przy mniejszym zakresie będziesz miał większą precyzje.

Tak poza tym, to ładna przepustnica ! Tak trzymaj :D

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: Grudnia 21, 2005, 19:38:36 »
Świetna robota - zazdroszczę zapału i ekspresowego wykonania. Szacunek.
Pomysły na unieruchomienie urządzenia są 3 : przyssawki, płytka drewniana/metalowa o wymiarach większych niż podstawa obudowy, bądź bardzo ciężka płyta metalowa pod spodem. Dla pewnosci połączyłbym pomysł 2 z 3, a jesli i to będzie za mało dokleiłbym pod spód uszczelki uzywane do baterii łazienkowych (to ostatnie naprawdę działa)
pozdrawiam

« Odpowiedź #174 dnia: Grudnia 21, 2005, 19:50:50 »
Tak właśnie, chyba będe musiał zastosowac  "Schmeisser mod". Polatałem już sobie z nią i pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne (co zrobić z taką ilościa przycisków :003:  ) Nie moge się niestety dogadać z potencjometrami  na obudowie. Są one podpięte do układu osi X, Y i Z. Chciałem ustawić na nich takie rzeczy jak trymowanie, skok śmigła, ale niestety coś mi się zdaje że to nie za dobrze na nich działa. Na okienku kalibracji w Windzie widać , że one nadal zachowują sie tak jak by były podpięte do drążka ( szukają centrum i chcą działać od centrum na lewo i na prawo ) Czy jest na to jakaś rada, by działały tak jak pot. od przepustnicy :011: :011:

Dziękik Bociek. Ze względu, że na biurku mam mało miejsca to chyba poszukam przyssawek i wrzucę do środka jakąś cegłę   ;)   .Tryb wykonania ekspresowy, bo mam w pracy wolne a w świeta nie będzia mi się chciało.
Pozdrawiam

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #175 dnia: Grudnia 21, 2005, 22:30:13 »
Witam!

Nieee no .... HOTAS pełną gębą  :020:.
Co do skoku w %....Ja mam 200kOhmm poty.Może to kwestia tego.Proponuję żebyś używał DXTweak2.Ten programik jest świetny.Do kalibrowania używam tego softu od niedawna-duża skuteczność.Nie stosuj sterowników dostarczonych z joyem. :121: Błędnie czasami odczytywane są poty.
Ja pod faktyczną oś x i y mam podłączony:
1) trym steru wysokości;
2) klapy
Nie ma z tym problemu.W DXTweak2 owszem,rozpoznawane są jako osie a nie suwaki
(czyli od 0% do 100%),ale w grze( grach ) działają bez zarzutu.(Jedynie w FS2004 musiałem czułość ustawić do połowy dla trymu st. wys.Dla klap ustawiłem maxymalną czułość - nie domykały się  :002:)
Nie wiem czy przypadkiem problem o którym piszesz ( złe odczytywanie ruchu potów-z środkiem symetrii,czyli oś ) sprawdzasz w Lock On'ie.Bowiem musisz tam zdefiniować czy pot. ma działać jako oś czy jako suwak.

« Odpowiedź #176 dnia: Grudnia 23, 2005, 14:25:08 »
Witam !
Dzięki Boczek. Ja mam włożone wszystkie poty 100KO. Może faktycznie te 200 spisują się lepiej. Już sobie robie jeden potencjometr ala "Schmeisser" i zobacze co z tego będzie. Jeśli nic to włożę 200. Dx Tweak2 też używam a sterowniki orginalne od Logi. leżą na półce  :020:  gdzie ich miejsce :021: Sprzęt sprawdzam w starym ił2S .

Muszę  go jeszcze poobserwować i poeksperymentować.
Ale teraz to się fajnie lata :002: :002: :002:
: Grudzień 22, 2005, 00:30:50
Witam ponownie. Przepustnica jakby się dotarła, zrobiła się precyzyjniejsza. Niestety z potami na obudowie nadal coś nie tak. Rozwiązałem problem mocowania do biurka. Pytacie  jak :011: Banalnie. Bociek do twoich trzech sposobów trzeba dopisać mój czwarty....w kilku miejscach podkleiłem spód przepustnicy taśmą klejącą dwustronną i po  prostu przykleiłem HOTAS tą taśmą do biurka. Klej jest na tyle mocny, że można spokojnie latać, ale jednocześnie tak słaby, by można po wylądowaniu oderwać kontroler od biurka, i nie zostawia na nim śladów kleju, krótko mówiąc działa :003:

HL- EKG_Polbaj

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #177 dnia: Grudnia 26, 2005, 21:11:10 »
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2005, 21:19:59 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Grudnia 27, 2005, 19:36:04 »
No tak, ale odstęp między pedałami CH jest za mały i drąg będzie się opierał na udach pilota w skrajnych położeniach. Chyba tego nie przewidział.

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Grudnia 27, 2005, 20:38:18 »
Wady i zalety (głównie wady) opisałby z pewnością Sundowner (jest w rozjazdach).
Dodam od siebie że pomysł jest chybiony - mechanizm jest za słaby, sprężynę widze ze też zostawił standardową, nie wiem jak okresla centrum, drążek jest za długi a po puszczeniu go nie wraca do pozycji neutralnej.