Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259079 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jimm

• Gość
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #210 dnia: Stycznia 19, 2006, 10:28:24 »
Panowie, a jakie są szanse, by taki laik elektroniczny jak ja zubował sobie MJoy.Dodam, ze wiem jak sie lutuje i co jak wyglada  :011: Jesli w instrukcji wszystko jest, to moge ( chyba ) poskładac  :011:
Jak ja sobie poradziłem to każdy kto mniej więcej umie lutować tez sobie poradzi w razie czego służę pomocą. Tak to chyba ten ale lepiej dołóż 5zł i zrób sobie Mjoy16 możliwości są dużo większe a cena części podobna. Tu masz link do procesora http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81415410

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Stycznia 19, 2006, 17:50:42 »
A to troche nowinek z taśmy produkcujnej STORK PRECISION PRO

a i żeby nikt nie myślał że nie Mjoy 16 jest mi obcy zamieszczam poniższą fotkę:

« Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 19, 2006, 21:11:14 »
WOW   :icon_eek:    Super  :010: :010: 

Panowie, a czy w sklepie elektronicznym dostanę taką płytkę do wytrawienia?
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

jimm

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: Stycznia 19, 2006, 21:39:30 »
Bez problemu. Jak będziesz miał problemy z wytrawieniem to daj znać sam robiłem płytkę pod mojego mjoya i wyszła całkiem całkiem

« Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 19, 2006, 22:00:01 »
No na necie znalazłem artykuł jak to zrobić. Laserowej drukarki nie mam , ale mam atramentowa i trochę papieru fotograficznego.Powinno się nadać. Nie wiem jakich rozmiarów zrobić te płytkę?

No ale puki co to jestem w trakcie wykonywania orczyka. Będzie podpinany do mojej przepustnicy. Chcę to tak podłączyć, że w momencie wpięcia kabla od orczyka odłączał się będzie pot. na przepustnicy, ten który odpowiadał w Logitechu za orczyk. Chcę to zrobić przy pomocy stereofonicznego gniazda montażoweg.Zarówno kabel stereo jak i potencjometry w Logitechu maja po trzy wiązki.Powinno się udać połączyć to takim kablem. Jak będzie gotowe to podeślę tu parę fotek
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 19, 2006, 22:03:37 »
Nie wiem jakich rozmiarów zrobić te płytkę?
Raczej opieraj się na schemacie ze strony http://www.mindaugas.com/projects/MJoy16/ (dokument w PDF) Tam wymiary są już dopasowane i lepiej się ich trzymać.

jimm

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 19, 2006, 22:11:38 »
Laserowej drukarki nie mam , ale mam atramentowa i trochę papieru fotograficznego.

Lepiej poszukaj jakiegoś ksera gdzie odbija ci na papier kredowy lub folie

« Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 19, 2006, 23:50:03 »
Racja, chyba dobre ksero będzie lepsze i tańsze. Mam jeszcze pytanie co to jest   :013:  "Key Matrix board"
http://www.mindaugas.com/projects/MJoy16/
Z tego na co pozwala mój angielski wnioskuje, że jest to jakiś dodatek do MJoy16, do którego można podłączyć przyciski by się łatwiej je umiejscawiało i nie plątały się kabelki. Tak jest, czy sie mylę   :011:

HL- EKG_Polbaj

jimm

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 20, 2006, 00:25:46 »
 :-x
dodatek do MJoy16, do którego można podłączyć przyciski by się łatwiej je umiejscawiało i nie plątały się kabelki.
Dokładnie do tego to służy :020:
Ale w nie plątanie kabli to nie licz właśnie jestem na etapie okablowywania wszystkiego i to jest horror. A do tego moja kochana lutownica odmówiła mi posłuszeństwa   :mad:

jimm

• Gość
« Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 22, 2006, 21:28:22 »
Czy ktoś wie jak podłączyć orczyk na 2 potencjometrach do Mjoy16  :icon_question: próbowałem już chyba wszystkiego ale nic z tego nie wychodzi :015:

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 22, 2006, 22:08:33 »
Orczyk musi być na jednym POT-u
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 22, 2006, 23:29:15 »
Można połączyc poty razem i podpiąc jako jeden - tak jak np w pedałach w zestawach z kierownicą.

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 23, 2006, 19:06:46 »
A co się stanie jak wciśniemy 2 "pedały" naraz  :011:  :021:

jimm

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 23, 2006, 19:16:14 »
Można połączyc poty razem i podpiąc jako jeden - tak jak np w pedałach w zestawach z kierownicą.
Tak miałem podpięte ale nie działało. Musiałem podłączyć do jednego potencjometru AVCC, do drugiego GND, Sygnał tak jak na zdjęciu i działa  :020:
A co się stanie jak wciśniemy 2 "pedały" naraz  :011:  :021:
Wraca na środek , Tak jakbyś nie naciskał wcale.

« Odpowiedź #224 dnia: Stycznia 27, 2006, 14:05:26 »
Czołem

Ja dziś postanowiłem się troszeczkę pochwalić. Prace nad orczykiem dobiegają końca. Właściwie, to orczyk już jest tylko brakuje mu kilku niestety ważnych elementów  :002: Ale po kolei

1.Stopy chciałem zrobić na kształt tych z BF 109. Kształt może i jest, ale troszkę inaczej wyszły. Ostatecznie, chyba jest ok. Wykonane ze sklejki 5mm wzmocnionej od spodu paskiem drugiej sklejki o szerokości 30mm (nie miałem 10mm sklejki i stąd te wzmoccnienia)

2.Za podstawę użyłem deski o grubości 16mm, o wymiarach 350mm x400mm

3.Suwaki to suwnice do szuflad.Ważne jest by były na łożyskach, ponieważ się lepiej suwają. Ja kupiłem te mniejsze i jednocześnie węższe, ale to był chyba błąd, ponieważ są trochę nie stabilne na boki. W sklepie były jeszcze dwa razy szersze i postanowiłem, że jak moje się zużyją, to kupię te szersze. Na pewno będą stabilniejsze

4. Podstawki pod stopy to wygięty odpowiednio aluminiowy płaskownik (jak i reszta elementów kupiony w hipermarkecie budowlanym:002:) i zawiasów. Myślę, że zawiasy w tej roli spisują się doskonale, ponieważ możemy je ustawić pod dowolnym kątem a potem musimy tylko odpowiednio wygiąć płaskownikową podpórkę:001: Całość przykręcona oczywiście do prowadnic.

Pozostało mi do wykonania połączenie obu pedałów i zamocowani potencjometru (założę suwakowy) no i oczywiście podpięcie wszystkiego razem.

Resztę można sobie pooglądać poniżej na zdjęciach

HL- EKG_Polbaj