Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1080 dnia: Maja 14, 2013, 14:43:54 »
2. Rudder jest na potencjometrze ale jest to wysokiej klasy potencjometr, to znaczy po 4 latach absolutnie żadnych drgań i maksymalna precyzja (posiadam też Cyborga EVO) Jego osie najlepiej opisze słowo "PARKINSON"
Aha po 4 latach ma już niezłe luzy mimo smarowania, nie kupiłbym go już drugi raz mimo absolutnej niezawodności, zastanawiałbym się nad Cobrą M5.

Dziwne. Rozkręcałem swojego i byłem pewien, że rudder też jest na sensorach. Nowszy model, lub ten potencjometr jest jakiś dziwaczny ?

« Odpowiedź #1081 dnia: Maja 19, 2013, 13:26:07 »
A w czym ten Defender Cobra M5 jest lepszy od T.16000? Chciałbym kupić pierwszy joystick (nie licząc jakiegoś badziewia ze 14 lat temu) i o tych dwóch czytałem sporo pozytywnych opinii.

« Odpowiedź #1082 dnia: Maja 20, 2013, 08:09:56 »
Thrustmaster 16000M. ogólnie na plus, choć spodziewałem się szału

Testowany na JoyTester2
Joy faktycznie jest precyzyjny, precyzja gubi się jedynie blisko centrum (może tylko mój egzempl tak ma) tzn są małe błędy przy odczytywaniu wychylenia blisko centrum ale bez drżączek, epilepsji itp.

Dziwna rzecz dzieje się z potencjometrami orczyka i Przepustnicy - działają  z minimalnym opóźnieniem tzn na wykresie są drobne schodki, jeżeli szybko ruszamy potencjometrem.
Porównywałem to z rudderem i przepustnicami w Saitek AVR-01 (aviator) i tam wykres był gładki.
Póki co nie odczuwam tych opóźnień w grze.

Sprężyna faktycznie jest mocna - "dla pudziana" "Whirstmaster" Sprężyna rudera tez jest mocniejsza w stosunku do Saiteka AVR czy EVO. Ale podobno piloci są krępi i karpiaści.

pederSon. Czy da się zdemontować w T16000 przycisk triggera? Jest tam  mała śrubka ale on sam jest zaspawany wtopiony małym drutem. Jaki jest patent na zdjęcie tego,
Żeby dostać się do potencjometra orczyka musiałem rozginać rączke jak przy patroszeniu ryby.

« Odpowiedź #1083 dnia: Maja 20, 2013, 23:01:31 »
Wybijasz ten sworzeń po prostu i tyle, weź igiełkę czy coś i wypchnij go. Blisko centrum będzie się każdy gubił bo jest tam coś co ściąga "kursor" do środka żeby był perfekto w centrum.

« Odpowiedź #1084 dnia: Maja 23, 2013, 15:22:38 »
A może ktoś powiedzieć, po co są te dziwne spusty w Cobrze (ten na górze i ten czerwony na dole)?

« Odpowiedź #1085 dnia: Maja 27, 2013, 22:21:46 »
W "drągach" z okresu 2WŚ była w tym miejscu dźwignia hamulca, więc najprawdopodobniej do tego służy ten hebelek.

« Odpowiedź #1086 dnia: Czerwca 07, 2013, 19:02:58 »
Tak się zastanawiam nad zakupem Saitek Yoke Cessna Pro Flight. Czy ktoś miał to w swoich rękach. Wydaje mi się, że po za brakiem wyświetlacza z zegarkiem, innym kształtem przycisków na wolancie dostajemy wszystko, to co było w pierwszym Saitek Yoke, a oprócz tego mamy kąt obrotu zwiększony do +/- 90 stopni. No i teraz nie wiem, czy będzie to na plus, bo mamy większą dokładność, czy na minus, bo będzie trzeba się więcej namachać. Ale chyba w samym samolocie mamy +/- 90 stopni. Czy ktoś korzysta z tego wolantu? Jakie są wasze wrażenia?
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #1087 dnia: Czerwca 16, 2013, 16:48:45 »
Na allego znalazłem taki zabytek: Thrustmaster F16 TQS -VINTAGE. Wprawdzie jest to tylko przepustnica, do tego nie testowana. Ale może jakiemuś budowniczemu kokpitu się przyda. http://allegro.pl/thrustmaster-f16-tqs-vintage-i3313506064.html
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1088 dnia: Czerwca 17, 2013, 02:02:47 »
Trafiłem przez przypadek na fajny patent...

http://joyloc.com/joystick_clamp_bracket.htm

Pewnie nie jednemu z nas umilił by życie ;)
Niestety kwota którą sobie życzą odstrasza.... bynajmniej mnie :|

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1089 dnia: Czerwca 17, 2013, 08:16:58 »
Kwota masakryczna :(.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1090 dnia: Czerwca 18, 2013, 23:07:29 »
Na simhq jest mały review tych uchwytów...i opinie na forum

http://www.simhq.com/_technology3/technology_188a.html

Przyznam że solidnie i estetycznie to wygląda... tylko k....a ta cena + wysyłka z UK  :|

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #1091 dnia: Czerwca 19, 2013, 06:15:29 »
Freeman13 taka ciekawostka dla Ciebie.

« Odpowiedź #1092 dnia: Czerwca 19, 2013, 09:02:34 »
Słuszna uwaga... dzięki :)

« Odpowiedź #1093 dnia: Lipca 11, 2013, 01:12:50 »
Dobry Wieczór,

Mam Panowie problem, a mianowicie joystick którego używałam odmówił współpracy z powodu zainstalowania Windows 7, a jest to mój ukochany Sidewinder Precision 2. Może nie zupełnie się zepsuł, ale poprzez niezrozumiałą dla mnie politykę niewspierania własnego produktu przez firmę Microsoft, nie mogę za Chiny Ludowe go skalibrować  :cry:
Mam wobec tego pytanie, czy da się jakoś inaczej go skalibrować, a jak nie to jaki moglibyście mi joystick polecić?
Ja zdaję sobie sprawę, iż tego Sidewindera przebić trudno (oprócz tego używałam gościnnie tego z FF - cudo), mam póki co dość antyczny Wingman Extreme Digital 3D (na szczęście działa pod nowym systemem na najnowszym sterowniku), ale ma on około z 10 lat i mam spore obawy, że już pomału się kończy... Poza tym to i tak nie to, co Sidewinder...

No więc, co moglibyście polecić. Powinien mieć co trzeba - czyli oś skrętną, przepustnicę, grzybek i co ekstremalnie dla mnie ważne - być lekki i miękki w obsłudze, to znaczy nie taki, jak spróbowany jakiś czas temu gościnnie Cyborg Fly X bodajże, który jest tak sztywny i twardy, że po 15 minutach rozbolały mnie nadgarstki. Dramat.
Pracuję dłońmi (jestem grafikiem) i muszę na tąż część ciała uważać. Poza tym jestem kobietą i nie bawi mnie walka z joystickiem podczas gry  ;)
Zarówno Sidewinder, jak i mój antyczny Wingman chodzą leciutko i łatwo się naddają, dzięki czemu mogę spokojnie skupić się na prowadzeniu walki i manewrowaniu (gram w Rise of Flight). No i musi być to konstrukcja obecnie możliwa do kupienia, bo jak mi się zdaje trafić na dobrą używkę jest trudno.

BTW. Czy są w ogóle jakieś dobre maszynki z Force Feedbackiem obecnie? Bo ten stary Sidewinder FF, na którym miałam onegdaj przyjemność powalczyć, zachwycił mnie okrutnie.

« Odpowiedź #1094 dnia: Lipca 12, 2013, 22:55:18 »
Według tej strony: http://www.tomshardware.co.uk/forum/300995-28-sidewinder-precision-joystick-drivers-win7-64bit (Ostatni post)  da się zainstalować ten joystick w systemie Windows 7 ;)
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów