Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1140 dnia: Października 10, 2013, 13:53:24 »
Co do statsiarstwa, to wiesz jak masz już te swoje kilkadziesiątlat i siadasz do kompa by zestrzelić innego sfrustrowanego, pracą, domem, dziećmi i psem gościa po drugiej stronie kabla i nie daj Boże idzie Ci to ciężko to wiedz że coś się dzieje a winnym może być twój FF ;) .
Ubawiłem się tym opisem- jest genialny!
(widać, że wiesz o co chodzi  8) )

Wracając do t.flighta- dzięki za link: przeczytałem cały, pooglądałem zdjęcia i... zamówiłem :) Ponoć jutro ma być.

Konkluzja jest taka (napiszę, może ktoś kiedyś znajdzie sobie i zaoszczędzi trochę czasu), że za te pieniądze to prawie idealny produkt, czasami porównywany z droższymi Saitekami (X45 i X52)- trochę na wyrost, ale same próby już mówią trochę o sprzęcie. Mankamenty jakie stwierdzono, to trochę luzu na przepustnicy w końcowym zakresie i trzeszczenie drążka. Poza tym wszystko wygląda bardzo zachęcająco (zwłaszcza po zmapowaniu przycisków i przypisaniu dodatkowego "shifta"). Jak dla mnie poszukiwania są, jak na razie zakończone. Dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #1141 dnia: Października 10, 2013, 14:28:55 »
Mam zamiar zmodyfikować mojego G940 na długi drąg dedykowany śmigłowcom. Ponieważ latam praktycznie tylko UH-1H chciałbym przy okazji zmienić Logitech'ową rączkę na podobną do Huey'a. Na ebayu można dostać stare Thrustmaster Top Gun Afterburner z rączką przypominającą te ze śmigłowca (przykładowa aukcja http://www.ebay.com/itm/Top-Gun-Thrustmaster-PC-Joystick-Game-Controller-CD-/380647709886?pt=US_Video_Game_Controllers&hash=item58a05f1cbe ). Czy w waszej ocenie dużym problemem będzie "przeszczepienie" takiej rączki do G940? Czy będzie wymagana ingerencja w elektronikę, czy po prostu "przepięcie" odpowiednich kabelków wystarczy? Pozdrawiam!

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #1142 dnia: Października 10, 2013, 15:19:06 »

Konkluzja jest taka (napiszę, może ktoś kiedyś znajdzie sobie i zaoszczędzi trochę czasu), że za te pieniądze to prawie idealny produkt, czasami porównywany z droższymi Saitekami (X45 i X52)- trochę na wyrost, ale same próby już mówią trochę o sprzęcie. Mankamenty jakie stwierdzono, to trochę luzu na przepustnicy w końcowym zakresie i trzeszczenie drążka. Poza tym wszystko wygląda bardzo zachęcająco (zwłaszcza po zmapowaniu przycisków i przypisaniu dodatkowego "shifta"). Jak dla mnie poszukiwania są, jak na razie zakończone. Dzięki za pomoc.

Jeśli chodzi o wrażenia z używania tego sprzętu, i z korzystania z kołyski, poczytaj w tej recenzji:
http://yoyosims.pl/joystick-thrustmaster-top-gun
Sprzęt jest technicznie ten sam, nie sądzę żeby wprowadzili zbyt wiele zmian.
To trochę inny sprzęt od Saiteków - inna filozofia; główna różnica według mnie - wygoda używania, szeroko pojęta ergonomia. Na minus - mniej przycisków, pokręteł, stąd w symulatorach współczesnych myśliwców lepszym rozwiązaniem może być X52. Największy minus - krótkie życie potencjometrów.
Przetestuj, polataj, i potem podziel się wrażeniami.
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

« Odpowiedź #1143 dnia: Października 17, 2013, 13:18:59 »
Odnośnie Cobry M5:

http://www.youtube.com/watch?v=AyuAuPN_GEs

Przeżyła 4 miesiące.  :cry:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1144 dnia: Października 17, 2013, 14:18:54 »
Nie przejmuj się Warthog też się sypał :). Reklamuj.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1145 dnia: Października 17, 2013, 23:05:57 »
Wiadomo. Nie wiem tylko jak oni to potraktują. Jak mi kiedyś pałąk pękł w AKG K-540, to mi morele odpisały, że uszkodzenie mechaniczne nie podlegają gwarancji. Serwis producenta od ręki wymienił na nowe. Tutaj pewnie pękło coś w środku, więc trudno powiedzieć, czy nie będą się wykręcać. Kolejna sprawa to serwis Defendera - gdzie on w ogóle jest? Chyba nie w Polsce. Pewnie długo trzeba będzie czekać. Ech!

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1146 dnia: Października 19, 2013, 22:17:02 »
Chciałem tylko napisać, opierając się na autopsji że joye HOTAS są czasami mało przydatne a wręcz przeszkadzające w lataniu. Ma to miejsce na przykład wtedy, gdy człowiek chce sie kulturalnie piwa do latania napić a obie ręcę ma zajęte. Podobne problemy nie mają miejsca gdy latasz niehotasem. To tak, ku pokazaniu że HOTAS nie rozwiązuje wszystkich problem a jeszcze tworzy nowe :).
Aha, niepełnoletni mogą nie brać powyższego pod uwagę.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1147 dnia: Października 20, 2013, 01:23:45 »
Na każdą bolączkę da się znaleźć panaceum: http://th04.deviantart.net/fs70/PRE/i/2010/232/8/0/Beer_hat_by_paulorocker.jpg

Ale zgadzam się, że HOTAS nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem dla każdego. Jeśli ktoś nie lata w skomplikowane simy, gdzie potrzeba dużo guzików, to sensowny precyzyjny joy ze skrętną rączka wystarczy.

« Odpowiedź #1148 dnia: Października 23, 2013, 19:45:15 »
Panowie, na ED pojawił się człowiek chcący sprzedawać własnej produkcji kontrolery, pierwszy produkt to będą repliki urządzeń z UH-1H. Zapytałem, czy nie chciałby sprzedawać też samych "gripów" z drążkiem, bez żadnego mechanizmu (bo posiadam G940 i nie chcę rezygnować z FFB). Czy ktoś z tego forum byłby chętny na taki zestaw? Ceny jeszcze nie znam, ale po prostu chciałbym kolesia przekonać do takiej operacji i fajnie gdyby się okazało, że zainteresowanie jest większe niż jednoosobowe. (Przepraszam, jeśli w nieopowienim wątku piszę)
EDIT: Aha, tutaj link do całej sprawy http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=115805&page=2

« Odpowiedź #1149 dnia: Października 24, 2013, 10:54:42 »
SamekB ciekawa opcja z tymi gripami do UH-1. Wszystko jednak zależy od poziomu wykonania i ceny, gdy będziesz miał te informacje być może łatwiej będzie coś zadecydować. Orientujesz się czy ten człowiek ma w planach collective grip do UH-1 czy tylko sam drążek? Sam zastanowił bym się nad takim zestawem... ;)

« Odpowiedź #1150 dnia: Października 24, 2013, 19:43:38 »
cyclic jest w fazie testów . Będą też pedały, nie było mowy o collective jak na razie. Ja pytam nie na zasadzie "kto zamawia teraz", tylko "kto by zamówił jeśli było by takie coś dostępne w rozsądnej cenie". Jeśli macie konto na forum ED, to napiszcie proszę info, że by się takie coś przydało o ile tak uważacie. Pozdrawiam!

« Odpowiedź #1151 dnia: Października 27, 2013, 15:07:25 »
Ponieważ w najbliższym czasie ( ponownie  :evil: ) planuję zakup zestawu HOTAS, to po przejrzeniu oferty rynkowej naszła mnie taka refleksja którą pragnę się podzielić na naszym forum  :o :
Na dzień dzisiejszy rynek pod kątem tego typu zestawów wygląda bardzo ubogo albo nawet można pokusić się o stwierdzenie, że nie ma praktycznie wyboru.
Mamy Warthoga, CH oraz Saitek X65F PRO (który do wszystkiego co nie ma w nazwie Falcon chyba jest trochę problematyczny w użytkowaniu) a dalej długo, długo nic.
Logitech G940 nie produkowany, Saitek X52pro również (choć obserwując politykę Mad Catz wcześniej czy później dostaniemy nowy model pod tą nazwą z jeszcze większą ilością kolorów, logo USAF i światełek coś jak MAD CATZ Pacific AVR8R  :-[ ) .
Może się mylę ale imho na dzień dzisiejszy oprócz Warhoga i CH nic w ofercie zestawu HOTAS chyba nic nie ma ( bieda zestaw THRUSTMASTER T.FLIGHT HOTAS X nie liczę) ?
Można oczywiście ratować się kupnem T.1600 i do tego jakiejś przepustnicy na usb ale jakiej ?
I tak się zastanawiam czy już jest źle czy to tylko etap przejściowy przed jeszcze gorszą przyszłością czyli innymi super-hiper zabawkami dla konsol ( F.L.Y. 5 MADCATZ CYBORG SAITEK FLY5 PRO) ?  :)
Jest nadzieja na "drugą stronę mocy" czyli King Cobra MkII lub Mamba ale to nie Hotas i cena również trochę chyba przesadzona?
Szanujmy ( nie sprzedawajmy ) swoje joysticki ( Hotasy) bo nie wiadomo czy za kilka lat będziemy mogli kupić  coś nowszego/lepszego  :roll:
Ja do dziś żałuję mojego Cougar-a i tych kilku Saitek-ów sprzedanych jakiś czas temu.
Ktoś ma swoje przemyślenia w tym temacie ? Może nie jest tak źle jak piszę :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1152 dnia: Października 27, 2013, 15:20:35 »
Saitek, CH, Thrustmater, poza niezbyt udanym epizodem Logitecha nic się specjalnie nie zmieniło od 10 lat. Różnica jest taka, że teraz te produkty można jakoś normalnie w Polsce kupić.
Nie zdziwię się, jak niedługo pojawi się X52 Star Citizen edition albo coś w ten deseń.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1153 dnia: Października 27, 2013, 15:25:13 »
Saitek, CH, Thrustmater, poza niezbyt udanym epizodem Logitecha nic się specjalnie nie zmieniło od 10 lat.

Tak z ciekawości to wg Ciebie gradacja jakości/przydatności zestawów czy kolejność przypadkowa ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1154 dnia: Października 27, 2013, 15:43:49 »
Przypadkowa. Nie da się tego jednoznacznie ocenić.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"