Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350352 razy)

empeck

• Gość
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #585 dnia: Września 20, 2009, 14:00:53 »
Evo niezbyt mi się podoba, trochę nie pasuje do Szturmowika. Pomacam go jeszcze u kolegi :001:

To bardzo mi przykro, ale będziesz musiał sobie coś takiego zrobić: http://simhardware.org/page6.html  :118:

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #586 dnia: Września 20, 2009, 16:24:03 »
Chyba jednak będzie Saitekówna :002: Z opinii użyszkodników wynika, że mają słabą mechanikę.

Tutaj już nawet nie chodzi o wytrzymałość mechaniki a o samo działanie. Miałem dzisiaj go w rękach po przechyleniu wydobywały się z niego dziwne dźwięki, drążek zależnie od przechylenia stawiał nierównomierny opór. Przepustnica chodziła bardzo lekko tak jakby sam potencjometr był jedynym elementem hamującym.

Jeśli nie Evo to może Aviator, do Szturmovika nawet pasuje ;)
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

stig14

• Gość
« Odpowiedź #587 dnia: Września 21, 2009, 06:21:55 »
Nie dopisałem, że Logitechy mają słabą mechanikę. Tak czytałem. Chyba nie piszesz o Aviatorze  :008:

@empeck: Jasne, już szukam części  :004:

« Odpowiedź #588 dnia: Września 21, 2009, 09:17:27 »
Co do Logitechów wypowiem się może ja. Niejednego już rozebrałem do golasa  :121: Mechanikę i ergonomię mają one wg mnie bardzo dobrą. Oprogramowanie również. Ich największą i w zasadzie wykluczającą z użycia wadą są kiepskie potencjometry, które lubią stracić precyzję już po kilku miesiącach. Nie jest to wprawdzie regułą, ale ja tego doświadczyłem na własnej skórze i taka też panuje powszechnie opinia.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #589 dnia: Września 21, 2009, 14:24:41 »
Miałem kiedyś trzy sztuki Logitech Wingman 3d. Każdy padał po około sześciu miesiącach. Kiedy wreszcie otrzymałem zwrot pieniędzy, kupiłem nowość tamtych czasów czyli Evo. Kilka lat zabawy nie wykończyło mojego Evo a obecnie mam Evo Force i wygląd nie ma tu znaczenie, bo kto patrzy w trakcie zabawy na rękę a nie w ekran? Na opór pod sprężyną sprawdza się zwykły WD40 pozostawiony na kilka godzin.

peter5on

• Gość
« Odpowiedź #590 dnia: Września 22, 2009, 21:28:50 »
Panowie wczoraj przyszedł do mnie Thrustmaster t 16000 i powiem wam że jestem bardzo zadowolony z precyzyjności tego joya, te wszystkie ochy i achy twórców zasłużone. Zamontowane w nim czujniki halla są po prostu kosmiczne (jak dobrze że ktoś coś takiego wymyślił)

Rozdzielczość osi x i y wynosi 16000 jak podaję producent i niema absolutnie mowy o jakimkolwiek drganiu kursora w joy testerze, natomiast w evo latał jak szmata na wietrze. Przepustnica jest na potencjometrze suwakowym (skok co 1-2% w il-2) również niema żadnych drgań to samo tyczy się orczyka w rączce żadnych niedokładności wszystko idealnie.

Hat mnie denerwuje nie jest pokryty gumą i jest gładki na dłoń mam małą albo kciuk za krótki i ledwo dosaje do hata a jak dostanę to ślizga mi się spocony palec. I tutaj plus dla evo bo hat jest pokryty gumą.

Przyciski są takie byle jakie co tu wymagać latają sobie na boki poza tymi w podstawie joya które są wporządku, spust jest ok.

Mamy zielone szkiełko w podstawie które świeci się gdy używamy joya więc niektórych może to mocno denerwować.

Nie wiem ile waży ale na pewno więcej niż evo. Niema opcji żeby się przesuwał czy coś.

Największy plus za brak deadzone i brak jakichkolwiek luzów, porusza się dla mnie idealnie gładko bez przeskoków evo natomiast miało potężne luzy przy położeniu centralnym.

Do do wykonania mam zastrzeżenia podpórka pod rękę jest delikatnie za szeroka u podstawy przez co gdy wjadę maksymalnie na dół to blokuję maksymalny wychył w prawo przez co nie mogę dojechać kursorem w sam róg (widać na screenie z joystestera). Ale da się ją wykręcić i jest wszystko tak jak powinno, tylko ciekawe czy to tylko u mnie czy cała linia jest spieprzona.

Na pewno nakręcę filmik z recenzją i napiszę do thrustmastera żeby mi przysłali nową podpórkę, ehh nie chce mi się joya wysyłać na gwarancję za taką pierdółkę w Il-2 i tak nigdy nie zrobię takiego ostrego turna bo wpadłbym w korka. Ale jednak płacę wymagam więc mam nadzieję że nie będą marudzić tylko wyślą po prostu, przecież to zwykły plasticzek.

A jak nie wyślą to ich postraszę że nakręcę brzydką recenzję i wrzucę na youtube i już.

Jak każdy joy ma swoje plusy i minusy, Evo na początku było dokładne i dobrze mi się grało więc nadal polecam Evo jako dobry joystick może po prostu miałem pecha. Zresztą kupiłem nówkę Evo na allegro co się potem okazało wewnątrz nie było ciężarka więc może dostałem jakiś model z odrzutu czy coś.

Jakby coś to pytać.

« Ostatnia zmiana: Września 22, 2009, 21:35:01 wysłana przez peter5on »

« Odpowiedź #591 dnia: Września 26, 2009, 11:19:30 »
Witam Serdecznie.

Nosze się z zamiarem kupna nowego joya i szczerze mówiąc mam problem gdyż jak wiecie ofert jest mnóstwo i nie łatwo coś wybrać.Przestudiowałem cały ten watek opisów jest dużo jednak ciągle nie zdecydowałem się na nic konkretnego.Sprecyzuje tylko ze zależy mi na joyu z oddzielna przepustnica myslalem o Saiteku X-52 i tyle maksymalnie mogę wydać ,  opinie są w większości pozytywne ale być może podpowiecie mi inne modele na które warto zwrócić uwagę?? Latam na Falconie AF.

Pozdrawiam Lip
Wieża: Żeby uniknąć hałasu, odchylcie kurs o 45 stopni w prawo.
Pilot: Jaki hałas możemy zrobić na wys. 35000 stop?
Wieża: Taki kiedy wasz 707 uderzy w tego 727, którego macie przed sobą...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #592 dnia: Września 26, 2009, 12:08:50 »
Jedyną alternatywą w tym przedziale cenowym dla X52 jest Thrustmaster Flight Hotas X. Uboższy, ale tańszy. http://www.il2forum.pl/index.php?topic=11093.0

Ma mało przycisków, więc nie przypiszesz na nim wszystkich funkcji które prawdziwy F-16 ma na drążku i przepustnicy. X-52 jest znacznie bardziej elastyczny, ale z racji tego że ma inny układ niż kontrolery F-16, trzeba się trochę nakombinować podczas mapowania ;)
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2009, 12:14:15 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #593 dnia: Września 26, 2009, 12:43:38 »
Dziękować  :001:

Zdaje się ze nie pozostaje mi nic innego jak wybrac Saiteka 52.Ciekawy jestem czy ktoś z miłośników tego symulatora (Falcon AF) ma tego joya.Jeśli tak to opinia o tym jak sprawuje się w akcji będzie tutaj mile widziana.

Pozdrawiam Lip

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #594 dnia: Września 26, 2009, 14:00:25 »
Za 3 dni kończy się aukcja na Allegro "Saitek X52 Flight Control System" w opcji kup teraz 329zł więc jest o co walczyć...
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #595 dnia: Września 26, 2009, 14:51:55 »
Ja kilka miesięcy latałem na X52 w Falconie. Wrażenia mam jak najbardziej pozytywne (szczególnie super dokładna przepustnica). Jedyne co mnie trochę denerwowało to zbyt "miękki" stick, ale co komu pasuje.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #596 dnia: Września 26, 2009, 22:23:11 »
Miękko chodzący stick akurat w Falconie mi prawie nie przeszkadzał, bo tam latanie jest i tak drugorzędne względem obsługi systemów i prowadzenia wojny ;) Mniej przyjemnie się latało w symulatorach maszyn, które nie jadą po sznurku.

Przydaje się zapas przycisków i hatów. Generalnie do Falcona X52 to chyba jedna z najlepszych propozycji, pomijając zabawki dużo droższe. Do iłków i rofów raczej bym szukał czegoś innego.

« Odpowiedź #597 dnia: Września 27, 2009, 07:02:13 »
Dziękuje Panowie

Klamka zapadła pozostaje mi już tylko:
- namierzyć
- zalockowac
- odstrzelić
Oczywiście Saiteka X-52   :001:

Pozdrawiam Lip

« Odpowiedź #598 dnia: Września 30, 2009, 13:50:23 »
Witam.
 Mam pytanie odnośnie joysticka  SAITEK Cyborg evo Force Feedback .
Czy jest możliwośc włączania i wyłączania "Force Feedback'a w grach np.  Falcon lub Lock On
Noszę się z zamiarem kupna joya, tylko nie wiem jaki wybrac:
Cyborg evo a może Cyborg evo Force i stąd moje pytanie.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #599 dnia: Września 30, 2009, 14:00:25 »
Nie wiem jak w oprogramowaniu od joya, ale w Falconie można FF wyłączyć w setupie (choć nie jestem pewny czy we wszystkich odmianach tj. FF5, OF i AF).
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."