Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350966 razy)

Gładki

• Gość
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #195 dnia: Lutego 21, 2007, 19:49:43 »
Chyba, że tak. Swoją drogą to był najlepszy joystick jaki miałem do tej pory :001:

« Odpowiedź #196 dnia: Marca 07, 2007, 15:37:01 »
Temat chyba wieczny: co zrobić z klekotającym Wingmanem Force 3D ...

Ustawiłem martwą strefę na 35 % dla wszystkich ustawień, a filtrowanie na drugą kropkę.

Teraz nie wiem, czy lepiej wyłączyć FF, czy zostawić włączony. Dodatkow w Profilerze znalazłam ustawienie mechanicznego centrowania - mam to wyłączone - może lepiej włączyć?

Wszystkie ustawienia FF mam na 100%.

Acha, jak na moment wyłączyłem FF to zauważyłem, że lata się łatwiej - ale łatwiej wykręcić też korka...

Co radzicie??
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #197 dnia: Marca 07, 2007, 16:20:05 »
Dochodzę do wniosku, że FF tak naprawdę się coraz mniej mi się przydaje a nawet utrudnia prowadzenie precyzyjnego ognia. Na dodatek ostrzeganie przed stallem jest odczuwalne też w postaci dźwięków świszczącego powietrza czy też drgań kokpitu. Jedyne co daje pożytek to sprężyna dzięki której mniej więcej wiemy z jaką prędkością lecimy i na jaki manewr sobie możemy zaraz pozwolić lub nie.
Testowałem logitecha którego posiadasz u kolegi. W tym profilerze nic nie działa tak jak powinno. Mechaniczne centrowanie wyłącz. Nie wiem czemu firma robi takie dobre kierownice a joysticki są poniżej krytyki. Najlepiej pozbądź się tego jak najszybciej i kup coś taniego bez FF, np saitek evo, ponoć bardzo precyzyjny sprzęt.

mentos

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: Marca 17, 2007, 20:21:17 »
Ja chciałbym zapytać o pewien joystick...
Kupiłem ostatnio na allegro joystick Saitek 3D Gold, czy ktoś z was miał już ten joy w łapie? Do mnie jeszcze nie przyszedł a chciałbym się dowiedzieć coś na jego temat, za joya zapłaciłem 35 zł a na fotosach widziałem ze jest w dobrym stanie. Mam nadzieje ,że nie kupiłem jakiegoś bubla :PP. Czy joy się rypie po jakimś czasie użytkowania czy jest nie zniszczalny ? 

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #199 dnia: Marca 17, 2007, 20:29:29 »
Drąg bardzo dobry,rzekłbym za tę cenę idealny.Teoretycznie niezniszczalny,praktycznie to każdego można zniszczyć.Podstawą jego poprawnego działania są odpowiednio dobrane sterowniki,nie najnowsze w wersji 45xx ale 38xx
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Tygrys205

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: Kwietnia 13, 2007, 15:44:30 »
Chciałbym Wam drodzy koledzy przedstawić krótką reckę mojej nowej drągo-przepustnicy :)

O godzinie drugiej minut czterdzieści trzy przyjechał do mnie duży pakunek, owinięty czarną folią. Paczka przebyła długą drogę - z Deutschlandu do Polski. Od razu wziąłem się za rozpakowywanie. Najpierw po rozerwaniu folii na jednym z boków ujrzałem napis "Thrustmaster". Gdy otworzyłem pudło zobaczyłem w środku dobrze zabezpieczone "serce" pakunku. Był to oczywiście Thrustmaster Top Gun Afterburner II. Po wyciągnięciu joya od razu pożegnałem się ze starym joyem mówiąc w myślach "Paszoł ty won!" :D I wylądował w szafie na wszelki wypadek. Jedno szybkie spojrzenie na instrukcję, orientacja gdzie co jest i od razu podłączam to cudo. Jako, że KompGerat był wyłączony od razu go włączam, chwilkę czekam i pojawia się napis "Znaleziono nowy sprzęt - TopGun Afterburner" i myślę "Jak miło" :) Jeszcze tylko jedno luknięcie do "Kontrolerów gier" czy wszystko jest jak należy i odpalam Lufta. Tradycyjnie biorę Dorę (standardowy dla mnie samolot do testowania joya) i startujemy. Teraz przejdę do sedna sprawy. Pierwsze wrażenie - szok! Oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Po pierwsze joy bardzo dokładny. Zarówno sam drąg jak i przepustnica i orczyk. Co prawda throttle ma tendencje do skakania o 2%, ale dla mnie to nie robi dużej różnicy. Bardzo fajne są także te stopnie między Idle a Max, w moim przypadku moc ponad 100% to Afterburner. Bardzo przyjemny jest także orczyk, który działa znakomicie. Sam drąg także niezwykle dokładny z możliwością ręcznej regulacji czułości, co bardzo się przydaje. Drugim ważnym aspektem tego joya jest, jak dla mnie, duża ilość przycisków (wcześniej moim standartem były 4 przyciski - sic!). Jedynym niewygodnym przyciskiem jest ten, który jest najbliżej spustu - jest umiejscowiony dziwnie na boku. Jednak bardzo ergonomiczny kształt Afterburnera, że tego w zasadzie nie odczuwamy. Dużym plusem jest niezwykła stabilność. Jest to spowodowane kształtem podstawki jak i samym ciężarem joya. Na razie nie rozdzielałem drąga z przepustnicą, bo stwierdziłem, że lepiej będzie tak jak jest.

Podsumowując: za taką cenę (w moim przypadku 232zł z przesyłką i Vatem) to bardzo dobry wybór w przypadku HOTAS. Największymi plusami są: dokładność, ergonomiczny kształt i możliwość rozdzielenia przepustnicy od drąga. Po fotkach X52 mogę stwierdzić, że Afterburner jest wygodniejszy i to o wiele. Co prawda nie miałem Saiteka w ręce, ale jak już mówiłem po dokładnym obejrzeniu drążka X52 mogę to stwierdzić. Możliwe też jest, że jest na równi z X52 pod względem dokładności, jednak to powinna stwierdzić osoba mająca styczność z obydwoma joyami.

Mam nadzieję, że przybliżyłem Wam nieco Afterburnera. Jeśli ktoś koniecznie potrzebuje nowego joysticka z HOTAS'em a nie może wydać/nie ma takich funduszy to niech go jak najszybciej kupi.

To tyle :)

Dana

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwca 29, 2007, 17:06:56 »
Hej !

Jestem początkującym pilotem Ił1946 :) Gra sprawia mi niemałą frajdę, szczególnie w trybie multi mimo tego że moja "walka" tam sprowadza się do walki o przeżycie :D Udało mi się nawet strącić parę wrażych maszyn jednak tylko dzięki ślepemu trafowi, bo na klawiaturze wykonywanie co bardziej karkołomnych manewrów czy nawet głupie celowanie staje się przysłowiową "masakrą".

Dlatego szukam jakiegoś w miarę taniego dżoja który uprzejemniłby  ułatwił mi pilotaż.
Przeglądając allego w oko wpadły mi 3 różne modele.

http://www.allegro.pl/item206589614_speed_link_sl_6640_black_widow_fv_gw24mies_polecam.html

Wygląda solidnie. Dużo przecisków, grzybek, i co najbardziej mi się podoba, osobna przepustnica.

http://www.allegro.pl/item208356551_joystick_tracer_jetforce_v2_od_siesio_sklep_.html

Tańszy, ale wygląda anemicznie :)

http://www.allegro.pl/item206452199_logitech_attack_3_joystick_od_ss_wroclaw_new_.html

Tu na niekorzyść przemawiają negatywne opinie na temat drążków od Logitecha.

Najbardziej pasuje mi pierwszy, głównie ze względu na design. Chociaż nigdy nie miałem doczynienia z marką Speed Link.
Oczywiście nie ma co tu porównywać go do np. Saiteków, ale to już inny przedział cenowy więc take zabawki dla pro-lataczy odpadają.
Wystarczy że takie coś wytrzyma mi z rok :)

Ew. jak jak ktoś ma inne propozycje (do 100zł) to czekam :D

« Odpowiedź #202 dnia: Czerwca 29, 2007, 18:07:10 »
Może kup coś używanego? Przed chwilą widziałem na allegro używanego Saiteka Cyborg Evo, ponoć prawie nowego za mniej niż 100.
PFS_milo

« Odpowiedź #203 dnia: Czerwca 29, 2007, 19:54:24 »
Może kup coś używanego? [..] ponoć prawie nowego za mniej niż 100.

Prawie robi wielka różnicę  :002:

@Dana

Osobiście nie polecam zakupu używanego joysticka. Na sprawność takiego sprzętu rzutuje sposób w jaki joy był używany, a tego niestety nie sprawdzisz przy zakupie w sieci. Inna sprawa gdy kupujesz np. od dobrego znajomego i masz pewność, że nie zostaniesz oszukany.

Nie znam się na tanich joyach, ale myślę że da się kupić w miarę sensowny, nowy za te 100PLN.

Zerknij na recenzje na tej stronce, mowa tam też o tańszych joyach: http://acn.waw.pl/sturm/joysticki.html

PS. Ja bym zaryzykował ten SL-6640 Black Widow FV - posiadanie odrębnej przepustnicy sterowanej lewą ręką niewątpliwie dodaje realizmu grze lotniczej.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2007, 20:02:38 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwca 29, 2007, 20:10:05 »
PS. Ja bym zaryzykował ten SL-6640 Black Widow FV - posiadanie odrębnej przepustnicy sterowanej lewą ręką niewątpliwie dodaje realizmu grze lotniczej.
To wierna kopia Saiteka X8-38 którego zresztą bardzo sobie ceniłem i gdyby nie to że zszedł w dosyć drastycznych okolicznościach latał bym na nim do dziś
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwca 29, 2007, 20:14:55 »
Pytanie tylko, czy tak wierna jak ten Apollo JS-213 którego Schmicht sprzedaje piętro niżej....

Na aztec.pl ktoś na niego narzekał:
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=6180

EDIT:
Ja używałem zanim przesiadłem się na Cyborga takiego Tracera:
http://allegro.pl/item209926814_joystick_bezprzewodowy_tracer_freespace_3d.html
i w sumie sprawował się nawet nieźle, tylko w jedną stronę szybciej kończył mu się zakres (to znaczy pełne wychylenie w grze osiągał przy około 2/3 wychylenia fizycznego, a w drugą stronę przy wychyleniu do oporu) ale poza tym przez rok żadnych problemów z centrowaniem czy kalibracją.

Były też wersje przewodowe i taką chyba bardziej bym polecił.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2007, 20:24:48 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwca 29, 2007, 20:39:29 »
Pytanie tylko, czy tak wierna jak ten Apollo JS-213 którego Schmicht sprzedaje piętro niżej....

W zasadzie chodziło mi o wygląd i ergonomię.Tamten był na game port,ten jest na USB.Ale myślę że na początek wystarczy  :004:

BTW.Tego Apollo tez posiadam  :001:
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2007, 20:44:56 wysłana przez I/JG53_Angel »

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 29, 2007, 20:48:15 »
Miałem doświadczenia z innym joyem Speedlinka i był taki sam problem (ograniczony zakres ruchów w porównaniu do faktycznych możliwości wychylenia) plus kilka innych, np. notorycznie nie mógł znaleźć centrum. Oddałem na gwarancji chyba następnego dnia, zwrot kasy. Potem kupiłem Saiteka :)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #208 dnia: Lipca 03, 2007, 07:58:06 »
Też miałem Speedlink-a BlackWidow kupionego w Niemieckim MediaMarkt (nb. także zmieniłem na Saitek-a), ale bynajmniej nie narzekałbym na Speedlink-a. Zakres ruchów drążka a zakres odczytów współrzędnych X i Y to dwie różne sprawy w większości joy-ów. BlackWidow jest na prawdę niezły - szczerze polecam. Największą wadą mojego egzemplarza (9 miesięcy używania) było trzeszczenie przy ruchach - rany! jak to denerwowało żonę :-)  Pogorszyłem to znacznie psikając WD40 a rozwiązałem ostatecznie za pomocą dużej ilości wazeliny...

PS: BlackWidow ma w środku - nie wiem, czy ktoś go otwierał i widział - potencjometry przesuwne (paski), a nie obrotowe jak większość joy-ów. Prosta i łatwa konstrukcja, zero zabudowy, super proste czyszczenie i konserwacja pasków potencjometrów.

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #209 dnia: Lipca 03, 2007, 08:54:51 »
Mam nadzieję, że przybliżyłem Wam nieco Afterburnera. Jeśli ktoś koniecznie potrzebuje nowego joysticka z HOTAS'em a nie może wydać/nie ma takich funduszy to niech go jak najszybciej kupi.

To tyle :)

Chciałem jeszcze wrócić do uwag na temat Top Gun Afterburnera II (którego katuję już od ponad 2,5 roku). Zdarzyło mi się niedawno na tym forum udzielić jego użytkownikom cennej wskazówki, jak zablokować skręt drążka :001:
http://www.ooo.vel.pl/forum/viewtopic.php?t=754&start=0
Podtrzymuję swoje krytyczne uwagi, co do niestabilnego mocowania potencjometrów, wyrabiania się sprężyny i awarii mikroprzełączników. Dwie pierwsze wady można jednak usunąć domowym sposobem.