Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #285 dnia: Grudnia 07, 2007, 18:49:40 »
Dzisiaj nareszcie odebrałem X52, którego zakupiłem sobie na Gwiazdkę.
Dosyć długo analizowałem czy "warto", ale jednak entuzjastyczne recenzje uzytkowników zrobiły swoje. Ciężko się przyzwyczaić po przesiadce z Logitech'a Extreme 3D Pro. :004:

W związku z powyzszym mam do Kolegów pytanie: moglibyście podać jak macie skonfigurowane przyciski pod Sturma i LOFC? Być może jest to banalne pytanie - ale wybaczcie proszę człowiekowi którego przytłoczyła mnogość kombinacji i możliwości....

Bis zum bitteren Ende.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #286 dnia: Grudnia 07, 2007, 18:51:36 »
Ściągnij gotowy profil i co najwyżej zmodyfikuj. Do Locka sporo jest na Lockon Files ale trzeba być zalogowanycm.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #287 dnia: Grudnia 07, 2007, 19:03:32 »
A czy ktoś z Was takowe profile (do Sturma i LOFC) posiada?

Bis zum bitteren Ende.

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #288 dnia: Grudnia 07, 2007, 22:34:10 »
Profil można sobie ściągnąć gotowy, ale ja polecam zrobienie swojego od podstaw. Każdy preferuje coś innego dlatego najlepiej ustawić joya "pod siebie".  :001: Wprawdzie zajmie to godzinkę czy dwie, i później jeszcze trochę czasu na przyzwyczajenie się i poprawki, ale warto poświęcić ten czas. Osobiście używam oprogramowania Saiteka dołączonego do joysticka. Najszybciej profil do Lock-On można zrobić odpalając sima i "odhaczając" w ustawianiach graficznych opcję "FULL SCREEN". Gdy mamy odpalonego Loczka w okienku możemy na bieżąco wprowadzać i testować ustawienia joya w czasie lotu bez potrzeby wychodzenia z gry czy nawet misji. Gdy nam się coś nie podoba, albo gdy chcemy coś zmienić po prostu dokonujemy zmiany, zapisujemy profil, programujemy joya i testujemy. I tak w kółko, aż dojdziemy do optymalnych ustawień  :002: W X52 te same przyciski można programować w 3 trybach, MODE1, MODE2, MODE3. U mnie wygląda to tak, że MODE1 jest odpowiedzialny za tryb air2air, MODE2 za tryb air2ground, a MODE3 za lot (podwozie, trymery, klapy, hamulce, dymki do akrobacji  :004: itd.). W MODE1 i MODE2 hamulec aerodynamiczny i klapy też się przydadzą, ale podwozie czy trymery można już sobie darować :001: Tym bardziej, że przełączenie miedzy tymi trybami zajmuje ułamek sekundy. Jeśli masz TrackIR'a to na HAT'ach można ustawić sobie inne opcje. Ja tam mam trymery, sterowanie radarem i inne bajery. Sam byłem przytłoczony ilością przycisków po przesiadce ze zwykłego joya na HOTAS, ale po kilku dniach "ochłoniesz" i zaprogramujesz go bez trudu  :001:

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: Grudnia 07, 2007, 23:06:36 »
Mógłby ktoś przesłać profile do Cyborga evo pod IŁKA i od razu plik iłkowy z ustawionymi przyciskami pod to ? próbuje robić tak jak pisaliście w innych tematach ale nic nie chce działać...

Prosze o pomoc  :001:

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: Grudnia 08, 2007, 01:07:24 »
Mógłby ktoś przesłać profile do Cyborga evo pod IŁKA i od razu plik iłkowy z ustawionymi przyciskami pod to ? próbuje robić tak jak pisaliście w innych tematach ale nic nie chce działać...

Prosze o pomoc  :001:

O i ja też bym rzucił na taki profil okiem  :004:

« Odpowiedź #291 dnia: Grudnia 08, 2007, 06:59:55 »
Proszę dwóch ostatnich panów o kontakt na priv, coś się pomyśli :-)
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #292 dnia: Grudnia 08, 2007, 16:47:55 »
Panowie - take banalne pytanie:
Czy da się wyłączyć jakoś te wszystke światełka X52, kiedy nie korzystam z tego zestawu?
Coś w rodzaju power on/off.

Bis zum bitteren Ende.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: Grudnia 08, 2007, 16:54:10 »
W sterowniku ustaw Brightness na zakładkach LEDs i MFD na minimum.

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: Grudnia 08, 2007, 18:15:14 »
A może poprostu odłącz gdy nie używasz? Ja nie mam problemu bo joya mam podłączonego do laptopa, ale u kolegi zrobiliśmy przełącznik na joyu on-off, jeżeli nie potrafisz, możesz kupić przedłużacz do kabelka i złączenie ustawić gdzieś niedaleko siebie i wtedy nawet schylać się nie musisz. Lub programik odłączający niektóre urządzenia. Jak umiesz trochę programować samemu można coś takiego zrobić. I jeszcze jeden - w menadzeże możesz odłączyć ten port - lub poprostu joya od zasilania w kompie.
Dużo jest możliwości, wystarczy pokombinować.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: Grudnia 08, 2007, 18:54:33 »
Ee tam, ja mam joya podłączonego na stałe, jak wyłączyłem z poziomu sterownika te wszystkie lampki to nie przeszkadza. Fakt, ze wcześniej sam joy rozświetlał cały pokój ;)

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #296 dnia: Grudnia 08, 2007, 21:36:46 »
Wygląda na to że minie sporo czasu zanim się przyzwyczaję do tego urządzenia.
Na razie ostry trening!

Bis zum bitteren Ende.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #297 dnia: Grudnia 10, 2007, 16:45:24 »
- siłę sprężyny możemy sobie łatwo regulować dodając wykonane własnoręcznie nakładki (w starszych modelach Saiteków ST było pokrętło, którym można było regulować siłę sprężyny)
Kolega MiGol był zainteresowany sposobem kompresji sprężyny w joystikach Saiteka, opisanym przeze mnie powyżej sposobem. Więc wykorzystuję do tego 3 podkładki wykonane z 1mm polistyrenu, średnica zewnętrzna ~30mm, wewnętrzna 22mm. Maksymalnie można wcisnąć 4 takie podkładki.

Montaż jest relatywnie prosty ( ;) ), odciągamy sprężynę w dół i wciskamy na oś te nakładki, upewniając sie, że wszystkie wchodzą w przestrzeń pod chwytem i sama sprężyna nie ześlizguje sie po nich na zewnątrz (problem przy zastosowaniu więcej niż 4mm podkładki.

Problemem jest zwiększone tarcie talerza centrującego o pierścień, wiec trzeba zapewnić odpowiednio dobre smarowanie tych dwóch elementów. Obecnie jako, że na latanie mam mało czasu i jak już czymś latam - to śmigłowcami w FSX, mam te podkładki zdemontowane.

« Odpowiedź #298 dnia: Grudnia 10, 2007, 19:21:48 »
Dzięki Mr. Sundowner ("dziś pytanie, dziś odpowiedź")
PS. Jako że jedynym sklepem, w którym czuję się swobodnie jest księgarnia, jestem zmuszony nadużyć Twojej cierpliwości i zadać jeszcze jedno pytanie: gdzie o takie polistyrenowe nakładki najlepiej pytać? 

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #299 dnia: Grudnia 10, 2007, 19:30:29 »
Ja kupowałem u tego usera: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5835470 . Transakcja bezproblemowa.