Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

caiuscosades

• Gość
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #675 dnia: Kwietnia 25, 2010, 10:49:47 »
Hehe, grało się, grało :) Na każdym forum spotkam fanów tej gry.
Co do Cyborga - pisałem wyżej. Trafił mi się wyjątkowo nieudany egzemplarz i trochę zniechęciłem się do tego modelu. Może jednak powinienem się przekonać i jeszcze raz kupić ten joystick? Gdybym po raz drugi tak się zawiódł...

dybuk

• Gość
« Odpowiedź #676 dnia: Maja 07, 2010, 09:41:35 »
Wie ktoś może jak sprawuje się joy Genius Metalstrike 3D. :011: W internecie znalazłem dość pochlebne opinie ale praktycznie wszystkie pochodziły z testów zaraz po zakupie, a chciałbym mieć spokój na jakiś rok czy dwa, a jak na razie jest to wielka niewiadoma :???:. Nosze się z zamiarem kupna tego sprzętu (nowego) i nie jestem pewny czy to najlepszy wybór.
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2010, 10:25:31 wysłana przez Syringe »

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #677 dnia: Maja 07, 2010, 20:29:13 »
Ludzie "zawodzą się" Cyborgu X na własną prośbę, bo słuchają ludzi, którzy zarzekają się, że luzy im nie przeszkadzają / Cyborg X ma małe luzy. Używać kątomierza pewnie też nie umieją. "Lepsze i gorsze" egzemplarze Cyborga X to też pewnie bzdura wymyślona przez tych, którzy jednak to coś kupili, a głupio im się teraz przyznać, że nie posłuchali ostrzeżeń o absurdalnych luzach. Że nie wspomnę o śmieciowym potencjometrze na osi "twist".

Krótko - jeżeli ktoś po przeczytaniu ostrzeżeń kupuje Cyborga X, to jest go w 100 % warty, a osoby, które już go mają i nadal go bronią, to przypadki godne szerszego zainteresowania  :118:

Do "mających wątpliwości" i amatorów Thrusta i Geniusa - Nie ma na rynku joya, który podchodzi pod jakość i możliwości Saitek AV8R w tej, a nawet w trochę wyższej cenie.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #678 dnia: Maja 10, 2010, 22:48:57 »
Damn, no to mnie zmartiłeś, bo myślałem, żeby porzycić Aviatora na rzecz czegoś lepszego, ale na X52 mnie nie stać. Widać lepiej zostać przy starej gałce.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #679 dnia: Maja 10, 2010, 23:05:28 »
Może jest jakiś lepszy od Aviatora poniżej ceny X52, ale ja o takim nie wiem. Sprawdź Thrust Master 16000 czy jakoś tak.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #680 dnia: Maja 11, 2010, 02:12:36 »
Myślałem o nim, bo wszyscy chwalą te magnesy zamiast potencjometrów, czy jak to tam się zwie, ale ma tylko 1 przepustnicę - czym ja będę skok śmigła regulował? ;)

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #681 dnia: Maja 11, 2010, 08:17:11 »
Skok śmigła możesz ustawić na jednym z pokręteł. To duże daje całkiem precyzyjne sterowanie. Suwak się nie nadaje, bo za bardzo "strzela" (zakłócenia na potencjometrze). Dobrze by było, jakby symulator jednak miał opcję filtrowania (smoothing) sygnałów na osiach.

Jak grasz w BoB2 WoV, to możesz latać tylko Hurricane'ami i Spitfire'ami w wersjach z układem "dwunastawnym" czyli bez płynnego nastawiania :) Masz tylko dwie prędkości, które możesz zmieniać przyciskiem, o ile dobrze pamiętam.

Z kolei jeżeli latałbyś wersjami 1B z płynną regulacją "skoku" (CSU), to radziłbym właśnie "skok" ustawić na dźwignię przepustnicy, a "wybór obrotów silnika" na pokrętło, bo tak się właśnie lata na CSU, że "obroty silnika" "rzadko ruszasz".

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #682 dnia: Maja 11, 2010, 08:38:10 »
Co do magnesów - trzeba lekko zmodyfikować firmowe rozwiązanie, żeby dostać "bardziej liniowe charakterystyki i pozbyć się martwej strefy
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=21199&page=8
http://i17.photobucket.com/albums/b68/Bucic/DCSforum/controllers/X52magnetmod.jpg

Pamiętaj też, żeby nasmarować wszystkie mechanizmy "na wierzchu", jak tylko kupisz Aviatora albo X52 i że zły smar może zniszczyć tworzywo sztuczne. Ja użyłem zwykłego TŁT, ale to była rosyjska ruletka

http://a2asimulations.com/forum/viewtopic.php?p=138064#p138064

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #683 dnia: Maja 11, 2010, 08:58:45 »
Do "mających wątpliwości" i amatorów Thrusta i Geniusa - Nie ma na rynku joya, który podchodzi pod jakość i możliwości Saitek AV8R w tej, a nawet w trochę wyższej cenie.
Może moja wypowiedź teraz będzie przypominać te Shmeissera sprzed kilku lat, kiedy to upierał sie przy Gameporcie, ale:

Nie jestem pewien czy w ogóle dzisiaj mamy na rynku konkretne joysticki, poza powiedzmy produktami CH - których niestety jeszcze nie miałem okazji przetestować (Jak ktoś sprezentuje do testów to bardzo chętnie go zrecenzuję ;) ). Nie oszukujmy się - od samego początku każdy joystick miał jakieś wady, a to kwestia samego projektu (InterAct), materiałów(wszelaka chińszczyzna), czy mało precyzyjnego wykonania (Thrustmaster). Za czasów królowania Gameportu jedynym sensownym zakupem były Saiteki - Cyborg i X##, bądź przez tą krótką chwilę istnienia na rynku - Suncom, który niestety nie pojawił się na naszym rynku.

To, że Logitechy nie są wstanie dotrwać nawet do połowy swojego terminu gwarancyjnego, przy nalocie, jaki reprezentuje typowy, średnio-zaawansowany gracz il2 to wiemy od dawna. Saitek, niestety od czasu Cyborga EVO też stoi na równi pochyłej i kolejne produkty zdecydowanie zmieszały z błotem legendarność tego producenta, którą wyrobił na takich produktach jak Cyborg Digital, czy Cyborg 3D.

Co ostatecznie pozostaje dzisiaj w cenie poniżej 400zł ? Prawdę mówiąc... nic.

"Wychowałem" się na legendarnych Saitekach Cyborg 3D, Digital i Gold, z których żadnego nie byłem w stanie zajechać, nawet na strzelankach. W sumie InterActa, który był moim pierwszym Joyem, nadal mam i sprawuje się dobrze, mimo kiepskiego designu. Wraz z nową erą - Cyborg EVO, o ile można sobie tutaj na forum poczytać moją reckę na jego temat - napisaną w niedługim czasie po zakupie, to z perspektywy czasu nie jest to dobry joystick - mimo wszystko zbyt delikatny i słabo serwisowalny, a każdy kolejny produkt po nim, niestety jest gorszy. Z perspektywy czasu, to co znajdziemy dzisiaj na pułkach sklepowych to badziew, nie wart złamanego grosza.

Pozostaje więc jedynie albo wysupłać sporą sumkę na coś z wyższej klasy, albo zakupić produkt historyczny (Cyborg Gold / Suncom Hawk) i samemu go zmodyfikować. Niestety żadna z tych opcji nie jest optymalna dla ludzi zaczynających zabawę w wirtualne latanie. Pierwszy zbyt kosztowny, drugi zżerający zbyt wiele czasu i wysiłku, bo takiego Suncoma w odpowiedniej wersji i cenie znaleźć nie jest prosto, a potem trzeba go sprowadzić, wymienić całe okablowanie i wstawić nową elektronikę. Fakt w efekcie dostajemy porządny sprzęt, ale komu chce się w to bawić ?

Przez chwile nawet zastanwiałem się nad stworzeniem pakietu upgrade'ującego któryś z popularnych joyów do użytecznego standardu... problem niestety w tym, że jest to nieopłacalne. Efektywnie w większości produktów dostępnych na rynku trzeba by wymienić wszystko prócz plastikowych połówek chwytu...

Nie miejmy złudzeń, jeżeli nie stać nas na samoróbkę, albo produkt z na prawdę wysokiej półki, pozostaje jedynie wybierać spośród złych produktów, z pełną świadomością konsekwencji.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #684 dnia: Maja 11, 2010, 09:07:30 »
Ale dwa fakty pozostają:
- poniżej X52 najlepszy jest AV8R
- X52 jest mimo wszystko bardziej precyzyjny niż taki AV8R (mechanika i czujniki)

Poniżej 400 - używany X52 Pro. Można śmiało kupować. Duży nalot może zaszkodzić w nim najwyżej mechanice albo potencjometrom (czujnikom na innych osiach niż X i Y "na magnesach").

« Odpowiedź #685 dnia: Maja 11, 2010, 12:03:59 »
...
Suwak się nie nadaje, bo za bardzo "strzela" (zakłócenia na potencjometrze). Dobrze by było, jakby symulator jednak miał opcję filtrowania (smoothing) sygnałów na osiach.
...

A czy jest jakiś zewnętrzny programik który załatwiałby ten 'smoothing', albo jakiś mod, który by usunął tą wadę. Wymieniłem już 3 egzemplarze X52Pro w ramach gwarancji i każdy miał tą przypadłość.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #686 dnia: Maja 11, 2010, 13:08:17 »
To już się robi trochę OT.

O takim programiku nie słyszałem, ale programowo cudów nie zdziałasz, jak masz nędzne poty od Logitecha! Każdy szanujący się symulator powinien filtrować zakłócenia na potach i mieć kilka poziomów filtrowania. DCS/FC2 niestety nie ma ustawień do tego, ale na 99% filtruje. Moja rada jest taka, żebyś sam wymienił kłopotliwe potencjometry na potencjometry ze ścieżką z przewodzącego plastiku albo na takie, jakich Saitek używa na osiach większości swoich drążków (w blaszanej obudowie).

« Odpowiedź #687 dnia: Maja 16, 2010, 00:51:53 »
Po niedawnej instalacji IŁ-a 1946 doszedłem do wniosku, że próby latania wyłącznie przy użyciu klawiatury to kiepski pomysł, więc zacząłem przeczesywac sieć w poszukiwaniu opinii o drążkach.

Przewertowałem m.in. cały powyższy wątek, kilka innych na tym forum, sporo opinii na stronach sklepów lub poświęconych grom. Zdecydowałem się na zakup Aviatora (rezygnując m.in. z Evo, Evo F, SL Black Widow, Cyborga X, wszystkich Logitechów oraz szukania używanego sidewindera), i tu zaczął się mały problem - najwyraźniej nie jestem w stanie wygooglować aviatora w wersji na PC w żadnym sklepie internetowym (wersje pc/xbox, pc/ps3 z tego co słyszałem mają inne/mniej funkcji i raczej mnie nie interesują).

Czy ktoś byłby w stanie wskazać mi jakieś źródło, które mogłem pominąć (w sieci, lub w Krakowie, gdzie mieszkam)?
Ewentualnie, czy ktoś ma może jakąś lepszą sugestię na 'budżetowy' pierwszy w życiu drążek do max. 150pln (boję się, że ta inwestycja i tak poleży na półce przez słomiany zapał)?
"Every Man and Woman is a Star."
- Aleister Crowley

« Odpowiedź #688 dnia: Maja 16, 2010, 07:44:17 »
Czy ktoś byłby w stanie wskazać mi jakieś źródło, które mogłem pominąć (w sieci, lub w Krakowie, gdzie mieszkam)?
Ewentualnie, czy ktoś ma może jakąś lepszą sugestię na 'budżetowy' pierwszy w życiu drążek do max. 150pln (boję się, że ta inwestycja i tak poleży na półce przez słomiany zapał)?
Sklepy na allegro
http://www.allegro.pl/item1025876606_saitek_aviator_ps2_ps3_pc_nowosc.html

http://www.allegro.pl/item1029856285_nowosc_joystick_saitek_aviator_pc_ps3_sklep.html

http://www.allegro.pl/item1036666211_joystick_saitek_aviator_do_pc_i_ps3_tani_kurier.html

Sklep MORELE który ma oddział między innymi w Krakowie
http://www.morele.net/saitek-aviator-pc-ps3-253634/

Co do joja to na twoim miejscu wolał bym Saitek CYBROG EVO ponieważ ma większą ilość przycisków na drążku. Dla mnie to było bardzo wygodne rozwiązanie. Latałem przez ponad rok na tym sprzęcie i złego słowa o nim nie powiem.

I never saw a wild thing sorry for itself.
A small bird will drop frozen dead from a bough without ever having felt sorry for itself.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #689 dnia: Maja 16, 2010, 08:30:02 »
@ Bishamon:
Saitek AV8R (Aviator) to najlepszy wybór w tym przedziale cenowym. Większą ilość przycisków na drążku Cyborga Evo AV8R nadrabia z nawiązką, bo ma 3 tryby pamięci (3 razy więcej komend można przypisać!) przełączane tym jakże atrakcyjnym czerwonym pokrętłem na środku przedniego panelu

Tutaj dodatkowe informacje, profil do jednej z gier i modyfikowalny schemat http://a2asimulations.com/forum/viewtopic.php?p=138064#p138064