Waham się w tej chwili bardzo mocno pomiędzy dwiema alternatywami:
- Zakup x52/x52pro i latanie w "stockowej" konfiguracji
- Zakup drugiego x45 i przeróbka na Mjoy - ta opcja w tej chwili przeważa. Z przepustnicą nie ma problemu, wiem, że miałbym w 100% to czego potrzebuję (doskonałą ergonomię x45 do której jestem bardzo przyzwyczajony + dokładność Mjoy, której obecnie mi brakuje), gorzej z dżojstikiem, z x45 pasuje mi rękojeść (2 haty, dobre rozmieszczenie wszystkiego, wygodny pinkie) ale mechanizm musiałbym zamienić na coś innego (wymaga bardzo częstego smarowania, trzeszczy "plastikowo" i przez te kilka lat zdążył się trochę wyrobić). Poszukuję informacji na temat dżojstika, który posiadałby solidną kołyskę umożliwiającą umieszczenie w niej standardowych potencjometrów, ale na podstawie zdobytych do tej pory informacji sądzę, że taki nie istnieje. Powoli rozważam wykonanie własnej od podstaw, tylko problemem jest to, że ma to być dżojstik biurkowy, więc jestem mocno ograniczony wysokością całej konstrukcji i problemem może być dobranie i zmieszczenie w niskiej obudowie odpowiednich sprężyn centrujących (mówimy o czymś, co byłbym w stanie wykonać z metalu ograniczonymi środkami przy pomocy podstawowych narzędzi bez dostępu do fajerwerków typu CNC czy inne lasery).
Zastanawiałem się też nad wykorzystaniem gotowej kołyski, którą można kupić jako modyfikację do Cougara (czegoś takiego:
http://linknot.net/PC_Related/FlightSim/FlightControls/Cougar_HOTAS/Cougar_Web%20Pics/Cougar_Uber2_Dry%20Fit.jpg) i na jej bazie dorobienie reszty (obudowa + rękojeść x45) tylko są one robione pod czujniki Halla, a nie wiem czy da się to zastosować w połączeniu z Mjoy - muszę poczytać.