Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #855 dnia: Listopada 29, 2010, 20:02:11 »
Waham się w tej chwili bardzo mocno pomiędzy dwiema alternatywami:

- Zakup x52/x52pro i latanie w "stockowej" konfiguracji

- Zakup drugiego x45 i przeróbka na Mjoy - ta opcja w tej chwili przeważa. Z przepustnicą nie ma problemu, wiem, że miałbym w 100% to czego potrzebuję (doskonałą ergonomię x45 do której jestem bardzo przyzwyczajony + dokładność Mjoy, której obecnie mi brakuje), gorzej z dżojstikiem, z x45 pasuje mi rękojeść (2 haty, dobre rozmieszczenie wszystkiego, wygodny pinkie) ale mechanizm musiałbym zamienić na coś innego (wymaga bardzo częstego smarowania, trzeszczy "plastikowo" i przez te kilka lat zdążył się trochę wyrobić). Poszukuję informacji na temat dżojstika, który posiadałby solidną kołyskę umożliwiającą umieszczenie w niej standardowych potencjometrów, ale na podstawie zdobytych do tej pory informacji sądzę, że taki nie istnieje. Powoli rozważam wykonanie własnej od podstaw, tylko problemem jest to, że ma to być dżojstik biurkowy, więc jestem mocno ograniczony wysokością całej konstrukcji i problemem może być dobranie i zmieszczenie w niskiej obudowie odpowiednich sprężyn centrujących (mówimy o czymś, co byłbym w stanie wykonać z metalu ograniczonymi środkami przy pomocy podstawowych narzędzi bez dostępu do fajerwerków typu CNC czy inne lasery).

Zastanawiałem się też nad wykorzystaniem gotowej kołyski, którą można kupić jako modyfikację do Cougara (czegoś takiego: http://linknot.net/PC_Related/FlightSim/FlightControls/Cougar_HOTAS/Cougar_Web%20Pics/Cougar_Uber2_Dry%20Fit.jpg) i na jej bazie dorobienie reszty (obudowa + rękojeść x45) tylko są one robione pod czujniki Halla, a nie wiem czy da się to zastosować w połączeniu z Mjoy - muszę poczytać.

« Odpowiedź #856 dnia: Listopada 30, 2010, 19:56:27 »
Panowie czy SAITEK ST90 ma skrętną rączkę? Jeśli nie, to który z joysticków, (o ile w ogóle są jakieś znaczące różnice), jest najmniejszy gabarytowo, tak aby nie sprawiał kłopotów z umieszczeniem w wypchanej po brzegi walizce.

« Odpowiedź #857 dnia: Grudnia 05, 2010, 00:24:19 »
Zastanawiałem się też nad wykorzystaniem gotowej kołyski, którą można kupić jako modyfikację do Cougara (czegoś takiego: http://linknot.net/PC_Related/FlightSim/FlightControls/Cougar_HOTAS/Cougar_Web%20Pics/Cougar_Uber2_Dry%20Fit.jpg) i na jej bazie dorobienie reszty (obudowa + rękojeść x45) tylko są one robione pod czujniki Halla, a nie wiem czy da się to zastosować w połączeniu z Mjoy - muszę poczytać.
Jeśli jesteś zainteresowany oryginalną kołyską Thrustmaster Hotas, na takiej osiada kurz w mojej szafie z wynalazkami. Dokładnie to cała podstawa z mechanizmem ( niekompletnym), używane około 10 godzin ;).
Więcej na PW.

« Odpowiedź #858 dnia: Grudnia 06, 2010, 14:22:02 »
Cześć,

dwie kwestie:
1. chciałbym ponowić pytanie z poprzedniej strony.
jakie sa istotne róznice pomiędzy Aviatorem 01 i Aviatorem 02 lub 03? (poza tym, że są kompatybilne z konsolami)
Czy te różnice w zupełności dyskredytują inne wersje Aviatora niż 01?

2. pytanie stare jak świat - jaki joystick w cenie do ok. 200 PLN.
Takie pytania już się pojawiały ale czytając posty z całego 2010 nie umiem sobie odpowiedzieć, czy fachowcy polecają coś konkretnego.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #859 dnia: Grudnia 06, 2010, 21:17:24 »
W okolicach 200 PLN to gorąco polecam Ci wyrwanie mało używanego Saiteka x45 na ebayu. Dość często pojawiają się takie oferty i sądzę, że za te pieniądze lepszego zestawu nie znajdziesz. Oczywiście nie masz gwarancji, ale za te pieniądze lepszy dobry zestaw bez gwarancji z niewielkim ryzykiem (od wiarygodnego sprzedawcy), niż nowe paści z dwuletnią gwarancją. Swojego x45 kupiłem używanego na Allegro ponad 3 lata temu i służy mi do dzisiaj.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #860 dnia: Grudnia 06, 2010, 22:22:29 »
Teraz na Allegro jest ciekawy X45 za 190zł.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #861 dnia: Grudnia 06, 2010, 23:50:15 »
Przed chwilą wygrałem na ebayu licytację x45. 11,50$ - żal było nie wziąć :-)) Razem z przesyłką do Polski wyszło 185,- PLN Liczę na to że będzie w dobrym stanie, na zdjęciach wygląda obiecująco. Posłuży mi prawdopodobnie za bazę do przeróbki.

« Odpowiedź #862 dnia: Grudnia 07, 2010, 10:21:13 »
dzięki za informację.

jedna istotna kwestia - to ma być prezent, więc wieśniacko byłoby dawać coś używanego...

[admin]Zdania zaczynamy z wielkiej litery. Mazak.[/admin]
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2010, 10:22:37 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #863 dnia: Grudnia 13, 2010, 18:38:18 »
Witam wszystkich

Moglibyście mi doradzić jaki joystick do Arma II i Lockon 2 tak do 150 zł.

« Odpowiedź #864 dnia: Grudnia 14, 2010, 00:59:40 »
Witam,
Ostatnio spróbowałem swoich sił w grach FS2004 i raczej zręcznościówce HAWX, a ponieważ gra na klawiaturze w HAWX jeszcze jako tako obleci, to w FS2004 już nie. Postanowiłem więc nabyć w bardzo rozsądnej cenie joystick, aby spróbować czy w taki sposób będzie mi się grało przyjemniej. Myśląc o joysticku w rozsądnej cenie myślę o tracer black hawk. Domyślam się, że określicie go jako szmelc, ale mi chodzi na razie jedynie o lepszą zabawę niż za pomocą klawiatury. Czy warto kupić go na totalny początek zabawy czy jest on równie zły jak gra na klawiaturze? Ewentualnie czy lepiej zainwestować troszkę więcej i kupić cyborg v1? Będę wdzięczny za pomoc.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #865 dnia: Grudnia 14, 2010, 07:50:33 »
Praktycznie każdy joystick będzie lepszy od klawiatury, jedyne na co musisz zwrócić uwagę to na sposób w jaki się porusza - dobrze aby był płynny bez gwałtownych zmian oporu, o dziwo pod tym względem niektóre bardzo tanie chińczyki są lepsze od produktów firm Saitek i Logitech... chociaż są ergonomicznym i estetycznym koszmarem  :121:

« Odpowiedź #866 dnia: Grudnia 14, 2010, 16:32:14 »
A czy orientuje się ktoś jak ta "płynność poruszania bez zmian oporu" wygląda w przypadku Tracer Black Hawk? Wiem, że to tani sprzęt jednak może ktoś słyszał coś o jego użytkowaniu. Nie chciałbym, żeby to był totalny szmelc, który będzie tylko denerwował, z drugiej strony nie chcę na początek wydawać 160 zł na coś lepszego, bo tak na prawdę nie wiem na ile się w to wkręcę. 

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #867 dnia: Grudnia 14, 2010, 17:26:34 »
Zasada dotycząca zarówno symulatorów ścigania (kierownice), jak i lotniczych (joysticki) mówi: - droższy sprzęt względnie dobrej jakości (czytaj - uznanej w światku miłośników symulatorów) można z niewielką stratą odsprzedać, jeśli ta zabawa Cię nie wciągnie. Tani szajs odsprzedać znacznie trudniej, a kłopoty z nim związane mogą skutecznie zniechęcić do latania.

« Odpowiedź #868 dnia: Grudnia 14, 2010, 17:53:29 »
Co w takim razie proponujesz?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #869 dnia: Grudnia 14, 2010, 19:12:37 »
Vowthyn chyba zapomniał, że w "światku miłośników symulatorów" w chwili obecnej nie ma żadnych wajch "uznanych" za będących "względnie dobrej jakości" w cenie do 200zł ;)

Ja proponuję po prostu pójść do sklepu, pomacać i wybrać ten, który chodzi gładko i nie odstrasza innymi sprawami. Jak się wkręci do zabawy, to wtedy zapraszamy do tematu "Schmeisser słodowy zaprasza" i tego taniego joya można przerobić na przepustnicę, orczyk, czy na prawdę dobrego joya wymieniając bebechy  :121: