Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #945 dnia: Kwietnia 20, 2011, 20:34:48 »
Dokładność jaką wykazał w testerze zrobiła na mnie wrażenie.. Rozważę jego zakup jak mi już X52 całkiem zdechnie.

Traun - i to może być świetny setup! Jak ci zdechnie joystick od X52, to pamiętaj, że przepustnica X52 doskonale działa samodzielnie. Taki układ - przepustnica X52 i T.1600M  - może być idealny...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #946 dnia: Kwietnia 22, 2011, 15:29:55 »
Witam. Czy ma ktoś tego joya SAITEK CYBORG FLY 5? Czy jest on coś wart w swoim przedziale cenowym?

« Odpowiedź #947 dnia: Kwietnia 24, 2011, 21:59:07 »
Zastanawiam się nad kupnem joysticka, a właściwie waham się pomiędzy dwoma modelami. Głównymi zastosowaniami tego joy'a miały by być Falcon oraz Iłek 1946. Pierwszym modelem nad którego kupnem się zastanawiam jest Saitek Aviator, natomiast drugim X52 (zwykły, nie pro). Powiedzcie mi, czy jest wyraźna różnica pomiędzy oboma joyami (jakość wykonania, ergonomia i takie tam), oraz który byłby dla mnie odpowiedniejszy, biorąc pod uwagę skomplikowaną klawiszologię Falcona. A także, chyba najważniejsze pytanie - któremu joystickowi dłużej zajmie proces zużywania się, bo zamierzam mu urządzić niezły test wytrzymałościowy  :118: a nie chciałbym by drągal za 4 bańki nadawał się do kosza po roku, czy dwóch użytkowania.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #948 dnia: Maja 15, 2011, 02:01:28 »
Unikaj wszystkich cyborgów dostępnych obecnie na rynku.

Zastanawiam się nad kupnem joysticka, a właściwie waham się pomiędzy dwoma modelami. Głównymi zastosowaniami tego joy'a miały by być Falcon oraz Iłek 1946. Pierwszym modelem nad którego kupnem się zastanawiam jest Saitek Aviator, natomiast drugim X52 (zwykły, nie pro). Powiedzcie mi, czy jest wyraźna różnica pomiędzy oboma joyami (jakość wykonania, ergonomia i takie tam), oraz który byłby dla mnie odpowiedniejszy, biorąc pod uwagę skomplikowaną klawiszologię Falcona. A także, chyba najważniejsze pytanie - któremu joystickowi dłużej zajmie proces zużywania się, bo zamierzam mu urządzić niezły test wytrzymałościowy  :118: a nie chciałbym by drągal za 4 bańki nadawał się do kosza po roku, czy dwóch użytkowania.
Śmieszne pytanie, bo między aviatorem a X-52 jest różnica jednej klasy, chociaż ten pierwszy jest bezkonkurencyjny w swoim przedziale cenowym. Ergonomia nieporównanie lepsza w X-52. Sam drążek jest dużo większy niż w aviatorze, że nie wspomnę o tym, o ile większa jest przepustnica X-52 od przepustnic aviatora :) Zużywanie:
Mechanicznie podobnie, ale pierścień mech. centrującego X-52 chyba jest wykonany z lepszego tworzywa, które nie zaciera się tak łatwo jak w aviatorze. Aviatora trzeba nasmarować, dopóki jest nowy***! Najważniejsze jest to, że X-52 ma czujniki bezkontaktowe na osiach X i Y - brak zużycia.

2 POWAŻNE wady serii X-52 i jego czujników:
- martwa strefa (niepożądana, wbrew temu, co piszą różne "asy")
- nieliniowa charakterystyka

Obie naprawia się jednym modem wymagającym rozebrania drążka i kropli kleju (mod jest "odwracalny").

http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=21199&highlight=magnet&page=8

Przed przyklejeniem magnesów zapoznaj się z rysunkiem

***nieodpowiedni smar zniszczy tworzywo!

« Odpowiedź #949 dnia: Maja 15, 2011, 11:54:19 »
Witam Wszystkich !
Szukam pomocy w związku z joystickem Microsoftu Side Winder prec.2.   Używam go od kilku lat, mnie wystarcza, w symulatorach lotniczych. Ale dwa dni teme sała się rzecz dziwna - punkt środkowy, neutrum joysticka przesuwa się tylko proporcjonalnie w prawo-lewo i do przodu, ciągnąc go na siebie występuje nagły skok tego znacznika (bez stopniowania wychyłu drążka). I tak samo dzieje się z osią pionową (np. ster pionowy). Co mnie dziwi, bo w 'surowych'  testach joya wszystko jest OK.
Walczę z tym zjawiskiem  dwa dni i  LIPA !
POMOCY !
Pozdrawiam  szybownik.
Pozdrawiam.

Offline Forest

• *
  • Aasgeier
« Odpowiedź #950 dnia: Maja 27, 2011, 10:55:34 »
Witam. Szukam nie tyle joya co przepustnicy. Jestem na kupnie Thrustmastera T16000 i potrzebuje do niego odpowiednie uzupełnienie. Obecnie latam na Cyborgu 3D Gold (cudowny sprzęcik, lecz niestety dość leciwy :005: ) i teoretycznie mógłbym go wykorzystać jako przepustnice, ale pomysł taki zupełnie do mnie nie przemawia (cóż, kwetia gustu :020: ).
Jaki sprzęt moglibyście polecić?
Bf 109 uber alles...

« Odpowiedź #951 dnia: Maja 27, 2011, 11:06:55 »
Jak już obcykasz jak się sprawuje T16000 to skrobnij parę zdań na jego temat. OK?

Offline Forest

• *
  • Aasgeier
« Odpowiedź #952 dnia: Maja 27, 2011, 11:14:44 »
Zrobi się, choć jeszcze pewnie z miesiąc poczekasz, póki co zbieram środki i zbieram dane na temat dodatków (przepustnica) :002:
Bf 109 uber alles...

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #953 dnia: Maja 30, 2011, 18:18:36 »
Oddzielnych przepustnic nie ma, albo kosztują tyle, że bardziej opłaci się kupić nowego X52.
Chyba że uda ci się znaleźć coś używanego albo popsutego joya ze sprawną przepustnicą.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #954 dnia: Października 23, 2011, 03:57:51 »
Zaczynam swoją przygodę z symulatorami i myślę jaki joy wybrać. ;p
Gry jakie mnie interesują to: IL-2 1942, może Cliffs of Dover, LockON, czasem FSX. ;p

Kwota w okolicach 150zł. Myślałem nad Saitekiem F.L.Y.5 lub Aviator (z tym ze aviatora nie ma już w wersji PC ;/), za F.L.Y.5 przemawia trymer. Kolejna opcja to Thrustmaster T-1600M z tego co wiem użyty sensor daje świetną czułość i wytrzymałość przy eksploatacji oraz brak martwych stref, zgadza się? Tylko ta przepustnica wydaję się nieszczęsna, jak to z nią jest?

Ostatnia opcja to Saitek X52, droższy ale chyba z tego wszystkiego najlepszy? Jak to z nim jest jeśli chodzi o eksploatację, dokładność i martwe strefy? Nie wiem czy warto kupować taki sprzęt na początek.

« Odpowiedź #955 dnia: Stycznia 08, 2012, 18:21:21 »
witam!
zastanawiam się nad tymi joystickami
http://allegro.pl/saitek-cyborg-evo-i2043310011.html
http://allegro.pl/joystick-saitek-st90-stick-i2025930729.html
http://allegro.pl/joystick-tracer-jet-force-v-2-wyprzedaz-i2044134304.html
który będzie najlepszy? a może inne propozycje
joysticki nie mogą przekroczyć ceny 100zł

« Odpowiedź #956 dnia: Stycznia 08, 2012, 18:35:37 »
Kup Tracera o ile za 50zł dasz radę, i przetestujesz, mało o nich wiadomo, przynajmniej ja niewiele wiem.

Pozdro.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #957 dnia: Stycznia 08, 2012, 18:39:17 »
Dozbieraj i kup Saiteka Cyborg. Mam go już z 6 lat i śmiga jak w dniu zakupu. Bo lepiej nowego... na dłużej starczy.

« Odpowiedź #958 dnia: Stycznia 08, 2012, 18:47:15 »
Kup Tracera o ile za 50zł dasz radę, i przetestujesz, mało o nich wiadomo, przynajmniej ja niewiele wiem.

Pozdro.
jeżeli zachęcasz mnie do tracera tylko dlatego żebym go przetestował to ja dziękuję...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #959 dnia: Stycznia 08, 2012, 18:47:45 »
Z tanich joyów zawsze polecam SpeedLink Black Widow. Przyzwoity i tani. Prosta konstrukcja, liniowe (nieobrotowe) główne potencjometry, kopia jakiegoś pradawnego Saiteka...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.