Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1005 dnia: Lutego 26, 2012, 21:16:56 »
Czytałem, czytałem...
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #1006 dnia: Lutego 28, 2012, 20:38:27 »
Zamierzam kupić joystick do latania między innymi w serii DCS. Na oku mam dwa "drągi"  CYBORG FLY 5(170zł)  (mój osobisty faworyt;)
i Logitech Extreme 3D Pro(163zł). Doradźcie mi który kupić, który będzie się  lepiej spisywał i dłużej mi posłuży, no i czy warto za te pieniądze.

I nie jestem pewien czy cyborg ma tzn. grzybek do sterowania kamerą(niezbędne).

Mam te dwa joysticki na oku, ale jeśli macie jakieś propozycje to piszcie.
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #1007 dnia: Lutego 28, 2012, 21:02:25 »
Logitech - legendarny joy z legendarnie szybko padającymi potencjometrami. Poza tym świetna ergonomia, oprogramowanie, funkcjonalność. Jednym słowem - mimo wszystko - odradzam.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1008 dnia: Lutego 28, 2012, 22:22:40 »
@legwan10

Gdybyś poświęcił odrobinę czasu to kilka postów wstecz pisałem o całkiem niezłym joysticku do dostania w tych pieniądzach, padła też propozycja używki z Allegro od firmy Microsoft. Trzeba tylko chcieć, a nie na gotowo.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1009 dnia: Lutego 28, 2012, 23:09:54 »
Czytałem kilka ostatnich postów, pisałeś o Thrusmaterze wiem wiem widziałem, ale mi chodzi o tego Saiteka, a dokładnie czy jest wart swojej ceny, może miał ktoś z nim styczność i wie ja się na tym lata no i czy jest przy nim grzybek do sterowania kamerą, bo bez tego ani rusz.  :118:
« Ostatnia zmiana: Lutego 29, 2012, 07:17:50 wysłana przez KosiMazaki »
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1010 dnia: Lutego 28, 2012, 23:38:19 »
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #1011 dnia: Marca 18, 2012, 00:29:03 »
Pozwól, że Ci pomogę.

Jasny gwint, ale mam talent  :karpik Robię to oczyma  :banan

« Odpowiedź #1012 dnia: Maja 29, 2012, 13:14:17 »
Jesli bez FF to ja polecam MS Sidewinder Precision PRO - miazga!

Na Tablicy.pl kupilem za 20zl + wysylka. Jest na USB, wiec dziala pod kazdym Windowsem (na 64-bit nie ma obslugi gameportu). Jesli jest bez przejsciowki to trzeba tylko zrobic przejsciowke - popodpinac kabelki odpowiednio i dziala pod USB (ale tylko wersja bez FF !!).

Zrobilem jak tutaj:
http://www.koolbear.com/Descent/Faqs/MS_SidewinderPro/Zapps-revitalize/intro_repair.htm
http://home.utah.edu/~dlg7/sidewinder/repair.html

U mnie wystarczylo kolko z butelki po Cisowiance i zadnych luzow, normalnie joy wyczuwa kazdy milimetr ruchu, a po puszczeniu w IL-2 Joytester odchylka od 0,0 to +/- 3pkt (na 1000).

Mysle czy nie kupic sobie wersji z FF, ale chodza po 100zl na Allegro, i sa na gameport, a ich z kolei nie da sie przerobic na USB. Gameportu nie obsluguja 64bitowe Windowsy, wiec przyszlosciowy sprzet to nie jest. Chyba, ze wygospodarujemy z 10gb na Windowsa XP 32-bit specjalnie do tego_:].
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2012, 16:42:01 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1013 dnia: Czerwca 01, 2012, 17:31:29 »
Witajcie,

Jakiś czas temu stałem się posiadaczem joysticka Thrustmaster T.16000M, troszkę "polatałem" i mam kilka uwag,
które mogą komuś się przydać.

Największą zaletą jest jego precyzja, wielokrotnie tutaj już opisywana, tej precyzji się spodziewałem i nie zawiodłem się.
Mimo, iż joy jest dość ciężki, moim zdaniem przydałoby się aby w podstawie dołożyć trochę ołowiu, albowiem przy
gwałtownych manewrach zdarza się przesuwać podstawę joy-a po powierzchni biurka.

Jeśli chodzi o rękojeść to osoby o małych dłoniach/krótkich palcach (szczególnie dot. kciuka), będą miały pewną trudność
w swobodnym operowaniu hat-em i przyciskami na górnej części rękojeści, jeśli oprzemy wygodnie dłoń na podstawie rękojeści
to ciężko dosięgnąć wspomnianego hat-a i przycisków.

Największy minus - tandetna przepustnica, precyzyjna jest, ale równocześnie b.delikatna, chybocząca się na boki  podczas
przesuwania, w użytkowaniu to nie przeszkadza ale nie wiem jak ze sprawnością tego elementu podczas długotrwałego użytkowania.
Ja nie zwracam na to szczególnej uwagi, jako że bawię się tylko Condorem, a tam suwak przepustnicy obsługuje tylko hamulce
aerodynamiczne jakże rzadko używane  :002: .

Podsumowując precyzyjny, dla Osób o "dużych rękach".

Pozdrawiam,

Janek

« Odpowiedź #1014 dnia: Czerwca 14, 2012, 09:10:44 »
Witam
Mam dylemat, jaki joy wygrać ? (potrzebuję do PS i PS3)
Na PC będzie grany na IŁ2
- Thrustmaster Flight Hotas X PC/PS3
- SAITEK AVIATOR PC/PS3

Na co panowie zwrócić uwagę?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2012, 10:11:17 wysłana przez KosiMazaki »

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1015 dnia: Czerwca 14, 2012, 09:36:17 »
Przyznam, że żadnego nie macałem, ale z tych dwóch wybrałbym Thrustmastera. Aviator PS3 jest bardzo pocięty względem starej wersji PC-only (brak drugiej przepustnicy, mniej przycisków), według mnie nie warto za te peniądze.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1016 dnia: Czerwca 14, 2012, 10:37:29 »
Dzięki, też mi przypadł do gustu :001:
Ps. czy ktoś zna jeszcze jakieś inne joye kompatybilne z PC/PS3?

« Odpowiedź #1017 dnia: Czerwca 15, 2012, 07:37:48 »
Podsumowując precyzyjny, dla Osób o "dużych rękach".

Metman, nie wiem jakie masz dłonie ale T.16000 ma jedną z mniejszych rękojeści jakie spotkałem, a zjadłem już sporo joysticków na śniadanie obiad i kolację, wszystkich znanych firm. Mam zdaje się normalne dłonie, ani wielkie ani małe, jak na kolesia  w wieku 30+, a T.16000 ma ergonomię rękojeści jakbym trzymał małego ogórka, a nie joystick. Hat i dostęność przycisków na rękojeści są bardzo niewygodne. Wielkość rękojeści i jej kształt determinują również niewygodę w stosowaniu osi ruddera.
Co do precyzji ruchów się zgodzę, bo hula to na sensorach halla (tylko w osiach X,Y) - jednak brak ergonomii + suwakowa przepustnica, elementy stykowe przycisków w podstawie na gumkach, jak w pilocie do TV, skutecznie mnie zniechęciły do tego joya. Przyciski w podstawie są też niewygodne, bo zostały umieszczone uniwersalistycznie dla lewo i praworęcznych, przez co praworęcznym jest ciężko używać przycisków po prawej stronie i analogicznie leworęcznym po lewej - kolejne ergonomiczne nieporozumienie.
Dokładność wykonania w środku (jakość lutowania) tylko dobijają wybór tego joya plasując go z tymi nieszczęsnymi gumkami w klasie Quickshotów, a nie symulatania.
Mimo wszystko nie polecam za tą kasę - grubo ponad 240zł z przesyłką!!! Za zintegrowany czujnik halla, wart może z 25 zł (w hurcie pewnie mniej), jest to mimo wszysto zbyt dużo i możnaby oczekiwać chociaż jakości wykonania i solidności pozostałych elementów.
Do dobicia dodam, że łatwo ulega uszkodzeniu łoże (ślizgowe!) panewki rękojeści w podstawie.
Powyższa opinia jest subiektywna i wynika z własnych doświadczeń i porównania z konkurencją.

« Odpowiedź #1018 dnia: Czerwca 15, 2012, 10:10:00 »

Lugerone,

Właśnie o to mi chodziło, hat i przyciski na rękojeści są trudne do sięgnięcia dla osoby o małych dłoniach/krótkich palcach.
Moja dłoń jest również typową jak na 30++ i niestety sięganie do hat-a jest problematyczne, przyznam się szczerze, że
jakoś marnie widzę np. walkę powietrzną gdzie trzeba się mocno "rozglądać".
     Dla mnie T.16000M jest rozwiązaniem optymalnym, ponieważ używam go prawie wyłącznie do latania w Condorze,
gdzie liczy się precyzja pilotażu, zaś z uwagi na niewielką ilość wolnego czasu "latam" dość rzadko , więc myślę że
joy wystarczy mi na długi okres czasu.
     Jeśli chodzi o twoje (cenne) uwagi na temat konstrukcji wewnętrznej, to jestem nieco zaskoczony, ponieważ swojego
nie rozkręcałem z uwagi na okres gwarancyjny (2 lata), pozostaje mieć nadzieję, że trafiłem na dobry egzemplarz.
Jak widać joy doskonały nie istnieje, wybór właściwego to trudna sztuka kompromisów :001: .

Pozdrawiam,
Janek

« Odpowiedź #1019 dnia: Czerwca 15, 2012, 12:50:27 »
lugerone, a Masz jeszcze gdzieś te "zjedzone" joye ? Poszukuję np.: "zjedzonego" T.16000 .Oczywiście wszystko zależy od tego , co w nim się "użarło" .

pozdr