Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1440 dnia: Grudnia 17, 2017, 21:39:31 »
Mam Javelina i na 100% złamiesz spust (a metalowy prawie 100 zł), pęknie ci sprężynka na jednej z osi (ale to nie problem) oraz można uszkodzić przyciski pod wpływem adrenaliny. Zalety: niesamowicie precyzyjny. Na twoim miejscu kupił bym lepiej wykonany i z metalu VKB-Sim Gladiator Pro Mk II Joystick.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2017, 22:12:27 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1441 dnia: Grudnia 18, 2017, 10:13:33 »
Zcart,
Jak sobie radzisz z hat-em?  Ja zastanawiam się nad podmianką grzybka na coś z wypukłą powierzchnią.

« Odpowiedź #1442 dnia: Grudnia 20, 2017, 00:58:07 »
Nie mam problemów, chyba dlatego, że mam duże dłonie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2017, 12:05:11 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #1443 dnia: Grudnia 22, 2017, 01:03:05 »
Jak się spisują joysticki bezprzewodowe na PC. Np. Saitek Cyborg Evo Force bezprzewodowy ?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2017, 07:47:12 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1444 dnia: Grudnia 22, 2017, 21:36:28 »
Jak się spisują joysticki bezprzewodowe na PC. Np. Saitek Cyborg Evo Force bezprzewodowy ?

Nie ma czegoś takiego jak Cyborg Evo Force - bezprzewodowy. Dopisek "Force" na końcu oznacza że joy posiada sprzężenie zwrotne (force feedback). Co właściwie wymusza na nim działanie na przewodzie zewnętrznego zasilacza, który dostarcza napięcie do dwóch wymagających silników. Domyślam się że chodziło Ci o Cyborg Evo Wireless, który faktycznie jest bezprzewodowy.
Właściwie to jest jedyna istotna różnica między tymi kontrolerami Saiteka. Pierwszy z wspomnianych jest na przewodzie (właściwie dwóch bo ma jeszcze zasilacz) i posiada sprzężenie zwrotne. Drugi natomiast FF nie posiada ale za to jest bezprzewodowy.
Miałem obydwa i nie polecam żadnego, chyba że to Twój pierwszy joy i nie chcesz wydawać większej kasy. Wtedy weź ten model bezprzewodowy, brak kabla daje faktycznie jakąś tam wygodę. Jeżeli latasz na TV i siedzisz dalej od kompa niż wystarcza przewód USB. Wtedy taki joy dopełniony bezprzewodowym zestawem klawiatura+mysz daje jakiś komfort. Ten model z FF to zwyczajna zabawka, która tylko przy pierwszym uruchomieniu i kalibracji robi jakieś wrażenie. Wogóle to największą wadą obydwu modeli jest słaba precyzja i mała żywotność. O ile ergonomia na początek jest całkiem spoko, to po pewnym czasie wszystko dostaje luzów, zaczyna trzeszczeć, skrzypieć i denerwować. Jeżeli podchodzisz do tego ambitnie to poszukaj czegoś innego.   

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #1445 dnia: Lutego 09, 2018, 19:20:51 »

Kupiłem nową sztukę Microsoft Sidewinder 2 Force Feedback, karton jeszcze bym oryginalne zaklejony. :) Dostałem jeszcze słuchawki gratis. Nie mam przejściówki do kabla z angielskiego gniazdka więc jutro pewnie uruchomię ale wygląda nieziemsko.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1446 dnia: Lutego 09, 2018, 19:41:18 »
Kapitalne joysticki i całą masa dobrych wspomnień ;). Gratulacje!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1447 dnia: Lutego 18, 2018, 22:36:40 »
Witam
Ja również mam bardzo dobre wspomnienia związane z tym joystickem. Chyba jest nie do zajechania. Teraz stoi na zasłużonym miejscu i nie mam zamiaru się z nim żegnać, tak na wszelki wypadek, gdyby coś złego zadziało się z Thrustmasterem ?!  Oby NIE !!!  Gratuluję zakupu.
Zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1448 dnia: Lutego 24, 2018, 19:52:36 »
Ja po prośbie  do użytkowników Javelin-a Ravcore.
Mój Saitek X52 niestety umarł totalnie. Nie dało się już nic z nim zrobić. Naprawiany był wcześniej kilka razy. No nic wieczne nie jest, a miałem go lat chyba z 8.
Na warthog-a nie mam funduszy teraz (inne hobby też kosztowne mam... hahaha) .. i zakupiłem sprzęt  jak wyżej. Traktuję go absolutnie jako przejściowy, bo jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma  ;D.

Czy któryś z użytkowników w/w joysticka mógłby mi udostępnić swoją konfigurację pod DCS-a?   
No za cholerę nie mogę ogarnąć śmigłowców. Nie wiem pod co przypisać skok łopat wirnika głównego. Przepustnica na joysticku, w śmigłowcu mi steruje korekcją na dźwigni skoku, a dźwignia jak stała tak stoi :). Żeby za pięknie nie było, to z przepustnicy w samolotach też mogę prawidłowo używać :509:, bo tam nie potrafię zrobić inwersji :054:. Czego bym nie zaznaczył to przepustnica działa mi na odwrót. Na joysticku "mały gaz" w symulatorze jest jest "pełny".. :D. Także jakby jakaś dobra duszyczka chciała się podzielić swoimi ustawieniami, to ja bardzo poproszę :)

Pozdrowionka

1. Pisownia i interpunkcja (co to QRA jest np. ".."?).
2. Niepotrzebne spacje.
3. Zawijanie wierszy.

Także fajnie, że masz inne hobby ale tak, że postaraj się dostosować do zasad tu panujących :icon_luger_148:. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2018, 20:45:54 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1449 dnia: Lutego 26, 2018, 11:13:25 »
Mój Saitek X-55 odmawia posłuszeństwa. Pozostała mi po nim przepustnica. Latam dalej na starym X-52 i nawet jestem zadowolony, ale denerwuje mnie fakt, że muszę mieć go podpiętego do kolejnej przepustnicy. Ta od X-55 zdecydowanie bardziej mi podchodzi. Zacząłem się więc zastanawiać czy może nie zmienić samego joysticka. Szukam czegoś głównie pod helikoptery, choć nie tylko. Generalnie preferuję żeby joystick był miękki i nie trzeba było wkładać dużej siły aby nim poruszać. Wiadomo, że fajnie byłoby mieć halle i sporo przycisków dobrze rozmieszczonych. Mógłbym zakupić kolejnego X-55 i mieć na części, ale być może jest lepsze rozwiązanie. Szukając czegoś po necie natknąłem się na VBK. Może taki gladiator byłby dobry dla mnie? Znalazłem taką ofertę:
https://www.amazon.com/gp/offer-listing/B01G6GT49O/ref=dp_olp_new_mbc?ie=UTF8&condition=new
Co sądzicie? Może jest jeszcze coś innego ciekawego. Wiadomo budżet ograniczony, ale jakiś poziom musi trzymać.
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2018, 11:22:53 wysłana przez KosiMazaki »
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #1450 dnia: Lutego 26, 2018, 12:25:44 »
To co znalazłeś to uproszczona wersja Gladiatora pro,to samo co Ravcore Javelin. Chodzi o to, że ten Gladiator robiony jest z tych samych części co Javelin, ale pod kontrolą jakości VKB. Co innego Gladiator pro z metalowym gimbalem i spustem, ale ten był prawie w cenie joya od Warthdoga. Jeśli możesz dozbieraj do Warthdoga, jeśli nie to kup Javelina, taniej, szybciej i serwis w polskiej firmie. Ja też szukałem joya do przepustnicy od X56 i doszedłem do wniosku, że trzeba zbierać na Warthdoga, a na razie używać joya od X52 Pro.
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2018, 13:18:40 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1451 dnia: Lutego 26, 2018, 12:46:24 »
Dzięki za podpowiedź. Mam jednak obawy czy Warthog będzie dobry do śmiglaków. Nie jest czasem za twardy?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2018, 12:57:22 wysłana przez gorzasty »
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #1452 dnia: Lutego 26, 2018, 13:50:07 »
Inaczej zapytam - za 600pln  mogę mieć stick Warthoga lub komplet X55. Czy brać do heli coś z tego, czy jeszcze jakaś  inna opcja jest?

Win10 64bit

« Odpowiedź #1453 dnia: Lutego 26, 2018, 13:55:00 »
Brutalnie pisząc:
Sam stick Warthoga do heli nie wystarczy ...
ps.
Tak mnie naszło może w temacie heli do Kolegi @shopiK http://il2forum.pl/index.php/topic,17718.0.html warto uderzyć ...
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2018, 14:00:13 wysłana przez Dako »

« Odpowiedź #1454 dnia: Lutego 26, 2018, 14:03:02 »
Ja pedały i przepustnice mam jeśli o to Ci chodzi. Szukam tylko drążka. Jestem pełny podziwu dla kolegi z linka, ale czegoś takiego nie szukam. Mam już baardzo rozbudowany kokpit do simracingu, wlacznie z siłownikami i gseat i to mi wystarczy na ten moment.

« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2018, 14:08:11 wysłana przez gorzasty »
Win10 64bit