Autor Wątek: Latanie kooperacyjne  (Przeczytany 16047 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Latanie kooperacyjne
« dnia: Stycznia 02, 2018, 10:36:38 »
Cześć wszystkim,

Naoglądałem się filmików Grim Reapers, gdzie chłopaki w naprawdę widowiskowy sposób latają misje kooperacyjne. Stwierdziłem "Ja też tak chcę". Jako że chłopaki mają zbyt wygórowane wymagania, abym mógł im czasowo sprostać (rodzina, praca, dom, te tematy) zastanawiam się, czy nie dało by się na rodzimym polskim podwórku nie spróbować latania w takim formacie. Obecnie, z tego co widzę, lata się głównie jedni na drugich.

Wykorzystałem czas świąteczno-noworoczny, aby pobawić się edytorem i popełniłem taką oto misję:

Republika Ludowa Krasnolandii przypuszcza inwazję na Demokratyczną Republikę Smerferii.

Na chwilę obecną wiadomo, że z Krasnolandii nadciąga kolumna czołgów i pojazdów opancerzonych w bliżej nieokreślonej ilości, ale nie ma wątpliwości, co do tego, że Smerferia została zastana z opuszczonymi spodniami. Terenów nadgranicznych broni jedynie garść piechoty z kilkoma BWP i okazjonalnym T-55/T-72.

Poza kolumną pojazdów na siły Krasnolandii składają się dwie baterie artylerii zlokalizowane na wzgórzu za opuszczonym lotniskiem Sochi - Adler, które stanowią priorytetowy cel. Nic nie wiadomo na temat sił powietrznych, jakie Krasnolandia przeznaczyła do tej akcji, ponad to, że ich obecność nie ulega wątpliwości.

Jedyna nadzieja na odparcie ataku leży w lotnictwie Smerferii.

Tyle słowem wstępu.

Misja powinna potrwać około 50 minut max - w takim czasie kolumna powinna dotrzeć do sztabu Smerferii. Zniszczenie sztabu = game over.

W mojej ocenie, aby wszystko miało ręce i nogi potrzeba 4-6 graczy. Misja jest kooperacyjna, czyli potrzeba zarówno pilotów do SEAD, CAS i CAP.

I teraz najważniejsze, to znaczy czy w ogóle są chętni do polatania w takiej formie? Jeżeli znajdzie odpowiednia ilość osób - czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi, czy łącze 100Mbit wystarczy do uciągnięcia 4-6 ludzi? A także na ile obciążające dla sprzętu jest postawienie serwera tej wielkości? Pytanie oczywiście kieruje przede wszystkim do ekipy z =OPS=, bądź co bądź macie doświadczenie w tej kwestii :).

Pozdrawiam.

Odp: Latanie kooperacyjne
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 02, 2018, 13:48:37 »
Ja od jakiegoś czasu myślałem o podobnym evencie, choć może bardziej z naciskiem na PvP wspartym szeroką gamą AI. Dodtakowo taki event mógłby być planowany z wyprzedzeniem np. kilku dni lub tygodni, wtedy każda ze stron mogłaby stworzyć jakaś strategię na rozegranie takiej misji.
Na fali tej myśli zacząłem tworzyć misje na serwer OPSu i na chwilę obecną jest fazie testów.

Osobiście jestem takim graniem zainteresowany i obstawiam, że ktoś sie jeszcze znajdzie. :)

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 02, 2018, 13:57:55 »
A co do stawiania serwera, ja swego czasu stawiałem serwer dla kilku znajomych żeby sobie polatać tak dla zabawy. W misji były AI dla tych co chcieli postrzelać, dla innych tankowce żeby poćwiczyć, a jeszcze inni latali w formacjach wszelakich. Było na serwerze z 8-9 osób (to mniej niż na =OPS=) a mój PC dawał radę. Daję jeszcze specyfikację z tamtego czasu bo trochę się u mnie zmieniło.

-i5 4460 3.2GHz
-R7 260X 2GB (teraz 1050Ti 4GB)
-8 GB RAM (teraz 16GB)
-łącze 150mb z tym że u mnie PC jest podpięty do sieci bezprzewodowo więc wyciągam maks. połowę prędkości albo i mniej (jakieś 55-60mb wg. SpeedTestu) a lagów nie było.

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 02, 2018, 14:12:01 »
Dzięki chłopaki za odpowiedź.

@Rafel - Tak, właśnie dlatego napisałem ten wątek, aby zobaczyć kto jest chętny, ewentualnie dopasować misję pod ilość uczestników, a następnie jakoś uzgodnić termin pasujący jak największemu gronu.

To jest moja pierwsza misja tego typu i podszedłem do sprawy zachowawczo. Równie dobrze można rolę sił powietrznych Krasnolandii powierzyć graczom, no problem, tylko, że to by wymagało większej ilości pilotów niż te 5-6 osób, a nie wiem, czy tyle ludzi się znajdzie. No i kwestia techniczna - nie wiem, czy któryś z rupieci, jakie jestem w stanie przeznaczyć na serwer uciągnie to wszystko. Bo zakładam, że zrobienie z mojego kompa zarówno serwera jak i klienta, to nie jest najlepszy pomysł ever? No chyba, że ktoś kto ma odpowiedni sprzęt i jest w stanie takowy serwer na czas eventa odpalić.

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 02, 2018, 14:24:31 »
Większoć misji OPS ma w sobie element PvE(głównie jednostki naziemne) i bez konkretnego tła "fabularnego". Moja misja przewiduje wsparcie ataku sił lądowych dla obu stron, które są uruchamiane i wspierane przez graczy, reszta lata jako myśliwce i uprzykrza życie innym.

Serwery OPS stawiane są głównie przez Padonisa, Qrdla i Lipasa raczej nie narzekają na wydajność a czasami zdarza się 10+ osób.

Pomysł dobry, count me in.

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 02, 2018, 16:02:34 »
Bardziej bym nazwał akatkujących atakujących Koreą Północną,_a drugą stronę Koreą Południową. Lub Ewentualnie Pyrlandia i Ciurlandia. Trochę bardziej przemawiają te nazwy do wyobraźni. Oczywiście daj znać kiedy test,_z chęcią polatam na tym tworze.

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2018, 19:58:22 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 02, 2018, 18:14:46 »
Każda inicjatywa mile widziana  ;)

Można wiedzieć, czy misja przewiduje wykożystanie wszystkich maszyn bez względu na ich pochodzenie?

Jestem na TAK.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2018, 18:20:40 wysłana przez yogipl »

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 02, 2018, 18:41:48 »
Tu raczej większość towarzystwa będzie zainteresowana. Ja też na tak.

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 02, 2018, 18:49:18 »
Nigdy nie odmawiam dobrej zabawie a tym bardziej w dobrej kompanii.  8)
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 03, 2018, 19:43:56 »
Każda inicjatywa mile widziana  ;)

Można wiedzieć, czy misja przewiduje wykożystanie wszystkich maszyn bez względu na ich pochodzenie?

Jestem na TAK.

Wybacz, nie zauważyłem edycji.

Smerfy mają do dyspozycji w zasadzie wszystkie samoloty, którymi da się latać - za wyjątkiem SU-27.

Zrobiłem drugą wersję misji po przemyśleniu tego, co napisał Rafel. Jeżeli będzie minimum 7 osób, to będzie możliwość latania także krasnymi ludkami tak, aby była zawsze przewaga 3 pilotów po stronie niebieskiej. Krasie mają do dyspozycji samoloty Su-27 właśnie i MiG-29S.

Ponadto w tym wariancie niebiescy mają też ograniczoną ilość samolotów - Straty mają boleć. Wspominałem już o opuszczonych spodniach, prawda? :) Czerwoni mogą respić do oporu, z tym, że rzecz jasna jest ich mniej. No i mają kapkę dalej od strefy walki niż niebiescy.

Jestem obecnie na etapie dopracowywania triggerów i składania rzęcha do kupy celem przetestowania, czy podoła jako serwer, czy też będę się do kogoś uśmiechał szczerym słowiańskim uśmiechem.

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 05, 2018, 16:09:34 »
Cześć, od nas z 313-tej też znalazłyby się 2-3 osoby (F-5E) chętne na tą misję. Prosimy o uwzględnienie nas przy planowaniu. Możemy zaoferować postawienie serwera Simple Radio.

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2018, 19:16:30 »
Cześć, ja jeszcze nigdy nie latałem w MP i DCS-em się intetresuję od miesiąca, ale dość ambitnie ;). Czy byłaby szansa_polatania w tej misji heli? Najlepiej Mi-8, bo jego ćwiczę tetaz teraz. Jeśli tak, to chętnie bym się pisał jeśli termin będzie ok. Nigdzie się pewnie tyle nie nauczę jak z innymi.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Gratulacje! Kolega zdobywa pierwsze procenty w tym roku. Jak tak dalej pójdzie to będzie pierwsza czapa/urlop w tym roku. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2018, 20:44:35 wysłana przez KosiMazaki »
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 05, 2018, 19:24:57 »
Pewnie, że jest, tak jak i na lotach =OPS=, kiedy i kto chce latać dowiesz się  w odpowiednim temacie - czyli "Wspólne latanie online" .

PS. Uważaj na literki, bo Cię Mazak "zaczerwieni"...
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 05, 2018, 21:56:13 »
Dzięki, będę zaglądał. Co do błędów... pisanie z komórki po Polsku to niezła sztuka. Na innych forach tego tak nie pilnują ;)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 05, 2018, 23:47:00 »
Qba - Dwie F-5 są już podstawione. Myślę, że z trzecią nie będzie problemu ;).

Gorzasty - No tego nie przewidziałem szczerze mówiąc i też nie bardzo wiem jaką funkcję ów Mi-8 mógłby spełniać podczas tej konkretnej misji. Obawiam się, że w kontekście tego co w około będzie latać/jeździć Mi-8 będzie znajdować się niebezpiecznie blisko dołu łańcucha pokarmowego. Polecam zapoznać się z darmowych SU-25T. Naprawdę fajna i przyjemna maszyna. No i zawsze możesz skorzystać z oferty Padonisa. Chłopaki są naprawdę otwarci i pomocni :)

A co się samej misji tyczy, to wczoraj odbyły się małe beta-testy (dzięki Padonis, Bartek & Kristof), celem zobaczenia czy pelotki i reszta pojazdów naziemnych jest zbalansowana. Myślę, że rezultat jest zadowalający. Poprawiłem parę rzeczy, między innymi WP A10-tek już nie będą hen daleko w górze :).

Potestuję jeszcze spawny samolotów i w zasadzie możemy ustalać jakiś termin.

Ze złych wiadomości: Komputer, który chciałem "wskrzesić" celem przeznaczenia go na serwer ma zdaje się padnięty dysk twardy, więc potrzebny będzie ochotnik do postawienia tegoż (Padonis patrzę na Ciebie :D).