OPERACJA "DEPLOYMENT" - MISJA 3
“TWIERDZA”Tego ranka, oddział specjalny Sił Wewnętrznych napotkał na silny ruch oporu w trakcie zbliżania się do wioski Dombaj położonej w dolinie rzeki Teberda. Pierwsza próba odbicia wioski zakończyła się porażką, prowadząc do straty dwóch pojazdów typu BTR-80 oraz 15 żołnierzy KIA. Niepotwierdzoną informacją jest, iż separatyści mogli wziąć kilku naszych żołnierzy na zakładników. Stało się jasnym, iż wróg musiał wcześniej przygotować znaczne umocnienia defensywne składające się z systemu trzech bunkrów wraz z okopami, które szczelnie blokują jedyną drogę prowadzącą do wioski. Wymiana ognia na obrzeżach Dombaju trwa od 0600. Dowództwo zdecydowało się na użycie śmigłowców, które mają za zadanie transport oddziałów specjalnych w rejon działań oraz zniszczenie umocnionych pozycji strzeleckich wroga w samej wiosce. Na miejscu działa JTAC, który udzieli grupie uderzeniowej dodatkowych informacji.
Sytuacja na dzień 19 sierpnia 2009 r.Grupa śmigłowców złożonych z Ka-50 oraz Mi-8 weźmie udział w operacji „Twierdza”, której celem jest odbicie wioski Dombaj z rąk nieprzyjaciela oraz uratowanie ewentualnych zakładników mogących znajdować się na terenie obozu. W rejonie walk działa JTAC (znak wywoławczy: Grom-5), który w odpowiednim momencie zgłosi się do grupy i poda instrukcje działania. Szturm na wioskę zostanie przeprowadzony przy jednoczesnym wsparciu sił lądowych.
Start odbędzie się o 1500 z lądowiska Skala (operowaliśmy z niego w poprzedniej misji).
Ugrupowanie REKIN (Ka-50) poleci prosto w rejon walk i poczeka na kontakt ze strony JTACa. Ugrupowanie BEEPER (Mi-8) zabiera z FARP Skala oddział specjalny i transportuje go do centrum dowodzenia nad operacją, 6 km na północ od Dombaju (lądowisko zostanie oznaczone niebieskim dymem). Następnie leci na FARP Shpora po kolejny odział, który ma zostać desantowany w samej wiosce, po jej wstępnym oczyszczeniu z sił nieprzyjaciela. Odział ten zajmie się poszukiwaniem zakładników. Nad bezpieczeństwem śmigłowców transportowych czuwać będą uzbrojone śmigłowce Mi-8 (CAS). Ten sam typ śmigłowca pełni również rolę medevaca (RATOWNIK).

Lądowanie odbędzie się na lądowisku Shpora.
Zagrożenie: okopane zestawy ZU-23 oraz przenośnie wyrzutnie typu IGLA.
Prognoza pogody:
Wiatr zmienny 15-20 kts
Zachmurzenie 8/8, podstawa 2300 m.
Opad deszczu
Temperatura 26
Ciśnienie 29.72
Podczas misji nie zmieniamy uzbrojenia.
Termin misji, ŚRODA 7.03, godzina 21:30. Chętne osoby proszę o dopisywanie się do listy:
<<<<Ka-50>>>>- =OPS=Barti
-
-
-
-
<<<<Mi-8>>>>-
-
-
-